Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

co to za śmiech z prędkością !!!! Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
DocenT
Sympatyk kropek

Imię: Paweł
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 233
Tematy: 3

Post #135755 Wysłany: 16 Cze 2008 10:35 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Evil or Very Mad mam problem. moje punto jest wolne Exclamation Confused na prostej drodze asfaltowej w lesie na standardowych oponach bez felg poleci GÓRA 130km/h Embarassed Evil or Very Mad haha mam 1.7 TD , kiedyś maluchem jechałem na prostej ponad 120 Very Happy jestem rozczarowany. kumpel audi A6 (1.9 TDi) tylko śmigną obok i za chwile widziałem tylko mały punkt w oddali Evil or Very Mad kiedy dodałem gazu pokazała się czerwona kontrolka coś jak by przeciążenie turbiny Laughing Very Happy co to ma znaczyć ;( myślałem że ze 160 poleci spokojnie... można coś z tym zrobić ? ile wasze lecą na prostej ?Rolling Eyes

Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
STax
Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 576
Tematy: 39

Post #135760 Wysłany: 16 Cze 2008 10:47 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Oj człowieku, jak świeci ci się kontrolka to trzeba do mechanika podjechać a nie gaz cisnąć...
Najsłabsze punto 1.1 (55km) potrafią się do 170km/h (licznikowych) rozbujać, 1.7 TD miały od 60 do 70km, więc powinien jeszcze więcej pójść.
A porównanie do silnika 1.9tdi jest nie na miejscu, bo on ma min. 90km, a w A6 chyba nawet 130, czyli drugie tyle co punto...

Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
Image => LPG sucks Szczerbol
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
cuspis
Puntoświr

Imię: paweł
Dni na forum: 558
Tematy: 14

Post #135772 Wysłany: 16 Cze 2008 11:16 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

jak świeci ci się kontrolka to znaczy że jest za duże ciśnienie doładowania w turbinie i wystarczy troche nogę z gazu puścic. Moje 1.7 TD 72 KM na prostej sunie 170 km/h tylko tym samochodem trzeba umiec się rozpędza a nie gaz do podłogi. Przy odpowiedniej technice to ten samochód asfalt zrywa (oczywiście jak na tą klase samochodu), i bardzo łatwo jest osiągnąc te 160-170 km/h przy załadowanych 5 osobach i pełnym bagażnikiem.

DocenT
Sympatyk kropek

Post #135786 Wysłany: 16 Cze 2008 12:35 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

wow!! wasze to bolidy.moje leci max 125 i obrotomierz wskazuje powyżej 3 tys .obrotów i słychać że z niego więcej się nie wyciągnie chodzi jak czołg i ta kontrolka Confused kontrolka się włącza zawsze po przekroczeniu 3 tys.obrotów tak 3,5 na każdym biegu i na 5 też . szok moje też jest SX 96 rok i tak z 72 kuce powinny go ciągnąć do 170 km/h zdziwiłem się bo przyspieszenie ma dobre i potrafi palić gume Very Happy ale co z tego Crying or Very sad macie panowie jakiś pomysł na polepszenie osiągów? wymieniłem płyny ,filtry (powietrza i oleju). leje tą kurewsko droga rope i nic ;( a i coś jeszcze nie miałem pedału gazu do oporu
tylko jeszcze była dosyc duża odległość do podłogi.pozdrawiam i dzięki

Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 576
Tematy: 39

Post #135787 Wysłany: 16 Cze 2008 12:39 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

A pytałeś jakichś mechaników co to może być?
Ta kontrolka i brak mocy, to by na jakieś uszkodzenie turbiny wskazywały...

Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
Image => LPG sucks Szczerbol
adam88
Puntoświr

Dni na forum: 221
Tematy: 7

Post #135790 Wysłany: 16 Cze 2008 12:54 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Turbina, turbina, turbina. Pośmigaj tak jeszcze trochę, to zobaczysz za jakiś czas - 1000 zł jak nie więcej będzie trzeba wyłożyć !

Jedź do jakiegoś mechanika zamiast bawić się w Need For Speed ! Poza tym auto jest do jeżdżenia a nie do zajechania go Confused

Fiat Punto I 1.2 ELX 75 KM - kolor "Blue Midnigth" - to jest to -
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Thomas
Monkey Mod

Imię: Tomasz
Dni na forum: 671
Tematy: 17

Post #135799 Wysłany: 16 Cze 2008 13:20 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

adam88 napisał:
Pośmigaj tak jeszcze trochę, to zobaczysz za jakiś czas - 1000 zł jak nie więcej będzie trzeba wyłożyć !

eee tam mozna taniej kupic Razz

Image
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
adam88
Puntoświr

Dni na forum: 221
Tematy: 7

Post #135800 Wysłany: 16 Cze 2008 13:22 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Thomas napisał:
adam88 napisał:
Pośmigaj tak jeszcze trochę, to zobaczysz za jakiś czas - 1000 zł jak nie więcej będzie trzeba wyłożyć !

Powiedzmy, że dałem koszty z robocizną Szczerbol

Fiat Punto I 1.2 ELX 75 KM - kolor "Blue Midnigth" - to jest to -
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
DocenT
Sympatyk kropek

Post #135810 Wysłany: 16 Cze 2008 14:41 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

nie nie byłem u mechanika jeszcze .. nie ścigam się nim Exclamation ale była taka okazja i chciałem sprawdzić co potrafi ... też tak czuje że turbina Confused pewnie koleś lał oranżadę do baku byle taniej i uszkodził łopatki w rurbinie (gdzieś czytałem o takich skutkach) Crying or Very sad przyczyn może być wiele domyślam się. mam jeszcze pare wydatków w tym wymiana paska roz. przy okazji niech mechanik zerknie co jej dolega bo tak nie może być ... dzieki wielkie

Puntoświr

Imię: Tomasz
Dni na forum: 514
Tematy: 9

Post #135819 Wysłany: 16 Cze 2008 15:11 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

DocenT napisał:
pewnie koleś lał oranżadę do baku byle taniej i uszkodził łopatki w rurbinie

a co ma paliwo do turbiny bo chyba o czyms nie wiem??

DocenT
Sympatyk kropek

Post #135824 Wysłany: 16 Cze 2008 15:30 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

też mnie to zdziwiło Razz ale czytałem na różnych forach co może grozić samochodowi z turbiną gdy lejemy czerwoną ropę ... kilku się wypowiedziało że mieli potem problemy z turbiną bo osadzała się na łopatkach siarka ponieważ czerwona ropa ma jej podobno więcej i wypalała je Exclamation nie wiem czy to możliwe w kropkach ?? Confused

Puntoświr

Post #135927 Wysłany: 16 Cze 2008 19:20 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

bardziej od złego paliwa szkodzi zbyt zuzyty olej pamietajmy, że w tym silniku wymienia się go co 7500 km, a do tego trzeba pamiętac że jak sie intensywniej pojezdzi to trzeba zostawic silnik włączony na biegu jałowym przez ok 2 min bo turbina musi się schłodzic czy wyhamowac, oprócz tego trzeba pamięta o czystośc filtra powietrza.
Thomas napisał:
adam88 napisał:

ja juz sie naoglądałem na te "tańsze" i szczerze powiem , że wolałbym swoją turbinkę zregenerowa niz uzywaną kupic i to niezaleznie od tego jaki był przebieg silnika, a sprawdzenie turbo na wyważarce też przecież kosztuje...

masz moze jakieś problemy z nagłą utratą mocy podczas jazdy np jak temp silnika osiągnie tak połowę skali, czarny dym przy przyśpieszaniu, słychac przy dodaniu gazu taki turkot pod maską....?

DocenT
Sympatyk kropek

Post #136040 Wysłany: 17 Cze 2008 06:55 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

mam czasem spadek mocy przy jeździe na wzniesieniu np. pod góre na 1, i 2 biegu troche muli i jak dodaje gazu nic sie nie zmienia a dostaje kopa dopiero przy 2,5 tys obrotów Confused mam czerny dym jak dodaje gazu na jałowym i jak przygazuję na 2 ale nie ma zadnych stuków a olej niedawno wymieniłem
bo jak kupiłem autko miał brązowy stary nie wiadomo ile koleś jeździł na nim .

Puntoświr

Post #136148 Wysłany: 17 Cze 2008 13:46 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

możesz spróbowa zdjąc wężyk na turbinie zatkac go jakąś śrubą (tylko dośc szczelnie) i trochę pojezdzic (dośc ostro) izobaczyc jak przyspiesza, i czy go nie muli, bo jak po zjeciu i zatkaniu tego wżyka bedzie ok to bedzie znaczyło, ze zwaliło sie to kurcze jak to się nazywa to od regulacji ciśnienia spalin czy jakoś tak... koszt naprawy przy przy tej turbinie ok 1000 zł. Zdjęcie pokazuje turbo ze zdjetym wężykiem tylko zapamietaj zatkac masz wężyk a nie ten otwór pokazany strałką na zdjęciu (mój znajomy ma też punto 1.7 Td i to mu własnie siadło jeżdzi z zatkanym wężykiem ok pół roku i jest ok bo nie opłacało mu sie wydawac 1000 zł na naprawę przy wartości samochodu ok 4000 zł
Image

DocenT
Sympatyk kropek

Post #136190 Wysłany: 17 Cze 2008 15:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

hmmm ciekawe rozwiazanie Very Happy faktycznie nie opłaca się wydawać takich pieniędzy w turbine zwłaszcza że jeżdze na krótkie trasy zgodnie z przepisami Razz Exclamation podobno najprostrze rozwiązania są najlepsze Cool sprawdzę to i powiem jak jest dzięki wielkie Cool

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat