| Autor |
Wiadomość |
DocenT
Sympatyk kropek
Imię: Paweł
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 233
Tematy: 3 Skąd: Bolesławiec
|
mam problem. moje punto jest wolne na prostej drodze asfaltowej w lesie na standardowych oponach bez felg poleci GÓRA 130km/h haha mam 1.7 TD , kiedyś maluchem jechałem na prostej ponad 120 jestem rozczarowany. kumpel audi A6 (1.9 TDi) tylko śmigną obok i za chwile widziałem tylko mały punkt w oddali kiedy dodałem gazu pokazała się czerwona kontrolka coś jak by przeciążenie turbiny co to ma znaczyć ;( myślałem że ze 160 poleci spokojnie... można coś z tym zrobić ? ile wasze lecą na prostej ? |
_________________ Fiat Punto 1.7TD rok 96 |
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
STax
Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 576
Tematy: 39 Skąd: Kotlarnia/Opole
|
Oj człowieku, jak świeci ci się kontrolka to trzeba do mechanika podjechać a nie gaz cisnąć...
Najsłabsze punto 1.1 (55km) potrafią się do 170km/h (licznikowych) rozbujać, 1.7 TD miały od 60 do 70km, więc powinien jeszcze więcej pójść.
A porównanie do silnika 1.9tdi jest nie na miejscu, bo on ma min. 90km, a w A6 chyba nawet 130, czyli drugie tyle co punto... |
_________________ Pompa cieczy chłodzącej - 150 zł
Jazda z prędkością 180 km/h - bezcenne
Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
=> LPG sucks  |
|
|
|
 |
cuspis
Puntoświr

Imię: paweł
Dni na forum: 558
Tematy: 14 Skąd: szczecin
|
jak świeci ci się kontrolka to znaczy że jest za duże ciśnienie doładowania w turbinie i wystarczy troche nogę z gazu puścic. Moje 1.7 TD 72 KM na prostej sunie 170 km/h tylko tym samochodem trzeba umiec się rozpędza a nie gaz do podłogi. Przy odpowiedniej technice to ten samochód asfalt zrywa (oczywiście jak na tą klase samochodu), i bardzo łatwo jest osiągnąc te 160-170 km/h przy załadowanych 5 osobach i pełnym bagażnikiem. |
_________________ Punto mk1 sx 1.7 TD 1994 r
http://www.sieczka.com.pl/punto (obsługa i naprawa, książka serwisowa, wymiany, dane techniczne)
 |
|
|
|
 |
DocenT
Sympatyk kropek
|
wow!! wasze to bolidy.moje leci max 125 i obrotomierz wskazuje powyżej 3 tys .obrotów i słychać że z niego więcej się nie wyciągnie chodzi jak czołg i ta kontrolka kontrolka się włącza zawsze po przekroczeniu 3 tys.obrotów tak 3,5 na każdym biegu i na 5 też . szok moje też jest SX 96 rok i tak z 72 kuce powinny go ciągnąć do 170 km/h zdziwiłem się bo przyspieszenie ma dobre i potrafi palić gume ale co z tego macie panowie jakiś pomysł na polepszenie osiągów? wymieniłem płyny ,filtry (powietrza i oleju). leje tą kurewsko droga rope i nic ;( a i coś jeszcze nie miałem pedału gazu do oporu
tylko jeszcze była dosyc duża odległość do podłogi.pozdrawiam i dzięki |
|
|
|
 |
STax
Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 576
Tematy: 39 Skąd: Kotlarnia/Opole
|
A pytałeś jakichś mechaników co to może być?
Ta kontrolka i brak mocy, to by na jakieś uszkodzenie turbiny wskazywały... |
_________________ Pompa cieczy chłodzącej - 150 zł
Jazda z prędkością 180 km/h - bezcenne
Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
=> LPG sucks  |
|
|
|
 |
adam88
Puntoświr

Dni na forum: 221
Tematy: 7 Skąd: Śląsk
|
Turbina, turbina, turbina. Pośmigaj tak jeszcze trochę, to zobaczysz za jakiś czas - 1000 zł jak nie więcej będzie trzeba wyłożyć !
Jedź do jakiegoś mechanika zamiast bawić się w Need For Speed ! Poza tym auto jest do jeżdżenia a nie do zajechania go  |
|
 |
Thomas
Monkey Mod

Imię: Tomasz
Dni na forum: 671
Tematy: 17 Skąd: Ustka/Gdańsk
|
| adam88 napisał: |
| Pośmigaj tak jeszcze trochę, to zobaczysz za jakiś czas - 1000 zł jak nie więcej będzie trzeba wyłożyć ! |
eee tam mozna taniej kupic  |
_________________ .:Trance is a natural drug that will heal us all:.
Fiat Punto 1.1 '97 Green Butterfly <-- Klik
 |
|
|
|
 |
adam88
Puntoświr

Dni na forum: 221
Tematy: 7 Skąd: Śląsk
|
| Thomas napisał: |
| Pośmigaj tak jeszcze trochę, to zobaczysz za jakiś czas - 1000 zł jak nie więcej będzie trzeba wyłożyć ! |
Powiedzmy, że dałem koszty z robocizną  |
|
 |
DocenT
Sympatyk kropek
|
nie nie byłem u mechanika jeszcze .. nie ścigam się nim ale była taka okazja i chciałem sprawdzić co potrafi ... też tak czuje że turbina pewnie koleś lał oranżadę do baku byle taniej i uszkodził łopatki w rurbinie (gdzieś czytałem o takich skutkach) przyczyn może być wiele domyślam się. mam jeszcze pare wydatków w tym wymiana paska roz. przy okazji niech mechanik zerknie co jej dolega bo tak nie może być ... dzieki wielkie |
|
|
|
 |
kox
Puntoświr

Imię: Tomasz
Dni na forum: 514
Tematy: 9 Skąd: Zabrze
|
| DocenT napisał: |
| pewnie koleś lał oranżadę do baku byle taniej i uszkodził łopatki w rurbinie |
a co ma paliwo do turbiny bo chyba o czyms nie wiem?? |
_________________ Punto MK1 90SX 1995r
mój Kropek  |
|
|
|
 |
DocenT
Sympatyk kropek
|
też mnie to zdziwiło ale czytałem na różnych forach co może grozić samochodowi z turbiną gdy lejemy czerwoną ropę ... kilku się wypowiedziało że mieli potem problemy z turbiną bo osadzała się na łopatkach siarka ponieważ czerwona ropa ma jej podobno więcej i wypalała je nie wiem czy to możliwe w kropkach ??  |
|
|
|
 |
cuspis
Puntoświr

|
bardziej od złego paliwa szkodzi zbyt zuzyty olej pamietajmy, że w tym silniku wymienia się go co 7500 km, a do tego trzeba pamiętac że jak sie intensywniej pojezdzi to trzeba zostawic silnik włączony na biegu jałowym przez ok 2 min bo turbina musi się schłodzic czy wyhamowac, oprócz tego trzeba pamięta o czystośc filtra powietrza.
| Thomas napisał: |
ja juz sie naoglądałem na te "tańsze" i szczerze powiem , że wolałbym swoją turbinkę zregenerowa niz uzywaną kupic i to niezaleznie od tego jaki był przebieg silnika, a sprawdzenie turbo na wyważarce też przecież kosztuje...
masz moze jakieś problemy z nagłą utratą mocy podczas jazdy np jak temp silnika osiągnie tak połowę skali, czarny dym przy przyśpieszaniu, słychac przy dodaniu gazu taki turkot pod maską....? |
http://www.sieczka.com.pl/punto (obsługa i naprawa, książka serwisowa, wymiany, dane techniczne)
 |
|
|
|
 |
DocenT
Sympatyk kropek
|
mam czasem spadek mocy przy jeździe na wzniesieniu np. pod góre na 1, i 2 biegu troche muli i jak dodaje gazu nic sie nie zmienia a dostaje kopa dopiero przy 2,5 tys obrotów mam czerny dym jak dodaje gazu na jałowym i jak przygazuję na 2 ale nie ma zadnych stuków a olej niedawno wymieniłem
bo jak kupiłem autko miał brązowy stary nie wiadomo ile koleś jeździł na nim . |
|
|
|
 |
cuspis
Puntoświr

|
możesz spróbowa zdjąc wężyk na turbinie zatkac go jakąś śrubą (tylko dośc szczelnie) i trochę pojezdzic (dośc ostro) izobaczyc jak przyspiesza, i czy go nie muli, bo jak po zjeciu i zatkaniu tego wżyka bedzie ok to bedzie znaczyło, ze zwaliło sie to kurcze jak to się nazywa to od regulacji ciśnienia spalin czy jakoś tak... koszt naprawy przy przy tej turbinie ok 1000 zł. Zdjęcie pokazuje turbo ze zdjetym wężykiem tylko zapamietaj zatkac masz wężyk a nie ten otwór pokazany strałką na zdjęciu (mój znajomy ma też punto 1.7 Td i to mu własnie siadło jeżdzi z zatkanym wężykiem ok pół roku i jest ok bo nie opłacało mu sie wydawac 1000 zł na naprawę przy wartości samochodu ok 4000 zł
 |
 |
|
|
|
 |
DocenT
Sympatyk kropek
|
hmmm ciekawe rozwiazanie faktycznie nie opłaca się wydawać takich pieniędzy w turbine zwłaszcza że jeżdze na krótkie trasy zgodnie z przepisami podobno najprostrze rozwiązania są najlepsze sprawdzę to i powiem jak jest dzięki wielkie  |
|
|
|
 |
|
|