Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Problemy z instalacją LPG Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
kojot01
Puntomaniak

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 270
Tematy: 5

Post #130644 Wysłany: 30 Maj 2008 23:39 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

także trzeba przerobić na lpg i cieszyć sie ze cena jest dość stabilna nie tak jak benzyny, a i tak zawsze bedzie lpg bedzie tanszy od paliwa bo to w koncu paliwo alternatywne i bardzo ekologiczne czyli nikt sie z tego pomyslu nie wycofa.

Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Lastek
Grafik

Imię: Tomek
Dni na forum: 213
Tematy: 8

Post #137696 Wysłany: 23 Cze 2008 12:00 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

kojot01 sprawiasz wrażenie osoby dobrze zorientowanej w instalacjach gazowych. W swoim Kropku 1.2 8V założyłem instalację tydzień temu, mam problem.
Gdy odpalam samochód ( na benzynie ofc ) obroty wariują , najpierw skacze na 1500 po czym spada do 500 i auto gaśnie ( jeżeli odpowiednio wczesnie wcisne pedał gazu, podgazuje go 2-3 razy sytuacja normuje się i auto nie gaśnie ). Instalacja sekwencyjna osprzęt tomasetto sterownik Stag 300-4 . Gdy odpalam auto musze miec go przełączonego na benzyne ( nie tryb auto ) bo przy probie dogazowania auto przełącza sie na gaz - mimo że silnik nie ma odpowidniej temperatury.
Dzwoniłem do mechanika gdzie zakladalem instalacje, powiedzial ze to wina zle ustawionej mieszanki gazu (?) i umowiony jestem na przyszly tydzien na regulacje ...
Podpowiedzcie mi czy to może być to? Czy ustawienie typu? rodzaju? nie wiem czego, mieszanki gazy może mieć wpływ na to jak auto zachwouje się zimne na benzynie? Może pojawiać się sytuacja że naciskam na pedał gazu a obroty zamiast w góre idą w dół?

Dzieki Panowie za odpowiedź Smile
Pozdrawiam

Puntomaniak

Post #137717 Wysłany: 23 Cze 2008 14:08 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

wedlug mnie jak ci zakladali instalacje gdzies cos zlozyli nieszczelnie i dlatego obroty wariuja na benzynie, poprostu jakby dostawal lewego powietrza i nie moze sie dpoasowac elektronika, byc moze cos sie przytyka, musza to spraqwdzic ci co to zakladali, moze byc tez tak ze masz zle wysterowana elektronike od gazu, bo skoro od razu mozesz przelaczyc na gaz, nowe instalacje nie powinny sie przelaczac na gaz na zimnym silniku, jezeli masz sekwencje moze ci tez cos pokickali z ustawieniami i razem z paliwem dostaje gazu i poprostu swiruje bo to sa rozne paliwa i roznie sie spalaja,

tak czy inaczej cos ci spaprali majstrowie od gazu, jezeli oczywiscie wczesniej na benzynce bylo cacy, wiec musza ci to zrobic nieodplatnie w koncu jakas gwarancje masz chyba na ta instalacje,

Pozdrawiam

Grafik

Post #137721 Wysłany: 23 Cze 2008 14:14 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

No mam, ustawiony już z nimi jestem na wizyte,
Oczywiscie na benzynie przed instalacja gazu problemu nie bylo.

Dzieki za odpowiedz.. troche sie w tym gubie, zwlaszcza ze w wczesniejszych wozach nie mialem stycznosci z sekwencja tylko ze starym gazem I i II generacji, gdzie nie trzeba bylo czekac az sie silnik zagrzeje...

Dzieki raz jeszcze .. bede wiedzial za co im glowe myc Smile

Pozdrawiam

Oczywiscie po wizycie zdam relacje

Puntomaniak

Post #137723 Wysłany: 23 Cze 2008 14:21 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

to czekamy co panowie fachowcy powiedza i zrobia, bo stacji monatazu gazu przybywa tylko niewiele w nich prawdziwych fachowcow,

pozdrowionka

Puntoświr

Imię: Mariusz
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 348
Tematy: 41

Post #139869 Wysłany: 29 Cze 2008 18:55 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

A kolega kojot01 jaka ma instalacje w swoim kropasie?

kojot01
Puntomaniak

Post #139920 Wysłany: 29 Cze 2008 21:40 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam
Ja u siebie mam tartarini od nowosci czyli tzw fabryczna instalacje. W innych samochodach przewaznie to bylo lovato.

Grafik

Post #140175 Wysłany: 30 Cze 2008 14:40 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam

No więc jestem po przeglądzie w Auto Gleńsk,

1. wymieniono mi przewody zapłonowe ( Bosh B754 ), i wyregulowano instalacje.
2. Przejechałem 2 km więc nie jestem w stanie dużo powiedzieć , może oprócz tego że faktycznie zaczął mi na benzynei odpalać gdy jest zimny , i że automatycznie przełącza się już fajnie na gaz.

Objawem niepokojącym dla mnie który pojawił się wczoraj podczas trasy było "ślizganie" się auta - auto szaprało i skakało na gazie ( obrotyprzeskakiwały np co 200-400 RPM ) na bezynie problem nie wyspępował.

Specjalista poweidział że wyregulował auto, i że przewody też powinny pomóc. To jednak będę w stanie ocenić za kilkaset km - tydzień.

Pozdrawiam

Puntomaniak

Post #140274 Wysłany: 30 Cze 2008 18:18 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ooo to fajnie ze fachowiec cos zdziałał, miejmy nadzieje ze trafil w sedno sprawy, dziwne tylko ze problem pojawił się dopiero po instalacji lpg a przed go nie bylo, przewody przebicia nie dostaja tak z dnia na dzien, najpierw idzie jedna iskierka pozniej wiecej, chyba ze podczas montazu fachowcy uszczypneli ktorys przewod, choc to bardziej wygladalo na ustawienia elektroniki gazu, grunt ze cos sie zmienilo na lepsze, oby bylo coraz lepiej.

pozdrawiam

Puntoświr

Post #140292 Wysłany: 30 Cze 2008 19:06 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja mam firmy Elpigaz i tez po gruntownym jej przeswietleniu nie narezkam:)

punto38ja
Sympatyk kropek

Imię: Robert
Dni na forum: 147
Tematy: 1

Post #157343 Wysłany: 15 Sie 2008 21:04 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Pój punciaczek spala 8 l gazu,cału osprzęt od gazu mam zamontowany przy nadkolu powżej poziomu chłodnicy dlatego musze dbać o właściwy poziom płynu chłodniczego(w przeciwnym razie często włącza sie wentylator),w trasie zszedł do spalania 7l ale przy lekkiej jeżdzie we dwie osoby z bagażem.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
32piotrek32
Forumowicz

Dni na forum: 121
Tematy: 1

Post #168293 Wysłany: 12 Wrz 2008 11:43 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam
Kupiłem żonie punto 1.1 lpg.Ciekawe ile spali?
To już 7 auto z tego 6 to były kuchenki.Jeżdżę alfą 156 1.8 na sekwęcji.
Spala 12-12,5 gazu po mieście z klimą.Punto chyba spali mniej.
Powinno zmieści sie w 9.
Renault megane 2.0 i-11do 12 miasto
ford sierra 2.0.i 12-13 miasto
ford fiesta 1.1 gażnik 9-9,5 miasto
fiat ritmo 1.5 gaźnik(elektroniczne ssanie) nie przekraczał10 l.
Fiudżers 125p- ile się wlało.
Pozdrawiam
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Ja_szczur
Puntoświr

Imię: Jarek
Dni na forum: 576
Tematy: 56

Post #168326 Wysłany: 12 Wrz 2008 13:29 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Jak ja bym chciał mieć takie spalanie. Mój jak ciężarówka pali. Po trasie równo 10l/100km gazu.

Puntoświr

Post #168470 Wysłany: 12 Wrz 2008 19:22 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ojoj ale mamy nadzieje ze te "kuchenki"spisywaly sie Smile

ejj
Puntoświr

Imię: Pablo
Dni na forum: 99
Tematy: 17

Post #178545 Wysłany: 10 Paź 2008 21:42 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja nigdy nie założe do samochodu gazu.

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat