Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Poziom oleju na bagnecie - 1.9 M-Jet Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
ptysiornia
Puntomaniak

Imię: JarekK
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 290
Tematy: 3

Post #137949 Wysłany: 23 Cze 2008 21:31 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam!

Moi drodzy! Zdarzył mi się następujący przypadek:
Mój sport ma przejechane już prawie 8 000 km i do dziś ani razu nie dolewałem mu oleju. Nieco mnie to dziwiło, ale zawsze sprawdzam poziom oliwy kilka razy w tygodniu i na bagnecie cały czas widniała połowa stanu. Nie widziałem zatem potrzeby dolewania. Aż do dzisiaj.
Po przejechaniu ok 400 km trasy, postawiłem samochód na jakieś 4 godziny w pełnym słońcu, następnie uruchomiłem go i ruszyłem i po ok 3 minutach jazdy zapaliła mi się kontrolka poziomu (nie ciśnienia) oleju i wyświetlił komunikat, żeby sprawdzić poziom oliwy.
Natychmiast zgasiłem silnik i zjechałem na pobocze. Po odczekaniu ok 5 min, aż olej spłynie na dno miski wyjąłem bagnet i z przerażeniem stwierdziłem, że jego koniec ledwo jest zamoczony w oleju.
Oczywiście zaraz kupiłem i wlałem do silnika 1 litr Castrola.
Czy mieliście podobne zjawisko w Waszych silnikach (pytanie dotyczy oczywiście posiadaczy 1.9 M-Jet)???

Dodam także, że olej zawsze sprawdzałem na zimnym silniku, wyjmując bagnet i wycierając go do sucha papierem a następnie wsuwając do rurki i jeszcze raz sprawdzając.

Mam wrażenie, iż bagnet mocno nieprecyzyjnie oddaje poziom oleju w misce olejowej.

Panda 1.3 M-Jet Dynamic '05
Yamaha XJR 1300 '07 "Sikorka"
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
ppawel
Puntoświr

Dni na forum: 577

Post #145268 Wysłany: 14 Lip 2008 21:18 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

standard - nie wiem jak to jest ale zawsze znika niespodziewanie Wink

nie wiem tylko czy do tego typu silnika dobre jest mieszanie oleju? chyba ze wymienileś na starcie na castrola?

Jak Ci sie sprawuje sport? widze, że też sporo jeździsz - ja już mam 50 tys - mam zalegla regulacje zaworów i filtr powietrza - poza tym nie ma na co narzekać.

No może poza klockami przednimi które wymianiełem jakies 15 tys temu.
Tomo
Puntoświr

Imię: Tomek
Dni na forum: 604

Post #145404 Wysłany: 15 Lip 2008 08:04 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ppawel, nie chce mi się wierzyć, że ten silnik nie ma hydraulicznej regulacji zaworów (mój 1,3 multijet ma).
ptysiornia, poziom oleju sprawdzamy właśnie tak jak zrobileś to w trasie czyli ciepły silnik i odczekać ok.3-5min. aż olej spłynie do miski. Wtedy poziom na bagnecie ma być w okolicach połowy skali. Na zimnym silniku zawsze pokazuje odrobinę wiecej. Poza tym nowoczesne turbo diesle lubią pobrać trochę oleju podczas ostrej jazdy Wink

UWAGA! Przyjmę Punto Abarth jako darowiznę. Tylko poważne oferty!
ppawel
Puntoświr

Post #145492 Wysłany: 15 Lip 2008 14:58 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tomo w sporcie jest 1,9 8v niestety nie ten sam który jest w bravo... a co za tym idzie, trzeba reguowac zawory - co 40 tys. w moim przypadku co pol roku...
Tomo
Puntoświr

Post #145796 Wysłany: 16 Lip 2008 13:48 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

To tak jak w moim Seju. Silnik 1,1 wymaga regulacji podczas gdy mniejszy 900cm3 miał regulację hydrauliczną Sad

ppawel
Puntoświr

Post #145933 Wysłany: 16 Lip 2008 20:30 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

każde ASO mówi inaczej, hydrauliczne - mechaniczne

Czy ktoś z 1,9 130 KM regulował już zawory?

Ile kosztuje filtr powietrza?
daras
Puntoświr

Dni na forum: 751
Tematy: 19

Post #146058 Wysłany: 17 Lip 2008 07:21 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ppawel napisał:
w sporcie jest 1,9 8v niestety nie ten sam który jest w bravo

Jest dokładnie ten sam.
Wg książki wymaga regulacji zaworów co 60 tyś. km.

Tomo napisał:
(mój 1,3 multijet ma)

Będąc w ASO widziałem luzem głowicę od 1.3 JTD.
To jest taka zabawka, że od razu pomyślałem o innym oleju niż Selenia WR.
Tak na wszelki wypadek leję teraz Mobila1.

Tomo
Puntoświr

Post #146195 Wysłany: 17 Lip 2008 13:13 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

daras napisał:
...pomyślałem o innym oleju niż Selenia WR.
Tak na wszelki wypadek leję teraz Mobila1.
He,he, już to dawno sugerowałem. Ja na Selenii przejechałem tylko pierwsze 10tys.km. Z tym, że ja przeszedłem na Castrola Edge Sport bodajże 0W40 jeśli dobrze pamiętam.

ptysiornia
Puntomaniak

Post #146402 Wysłany: 18 Lip 2008 08:16 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ppawel napisał:

nie wiem tylko czy do tego typu silnika dobre jest mieszanie oleju? chyba ze wymienileś na starcie na castrola?

Jak Ci sie sprawuje sport? widze, że też sporo jeździsz - ja już mam 50 tys - mam zalegla regulacje zaworów i filtr powietrza - poza tym nie ma na co narzekać.

No może poza klockami przednimi które wymianiełem jakies 15 tys temu.

Witam!

Wlałem olej o dokładnie takich samych parametrach, jak seryjny, więc nie powinno być problemu.

Co do sprawowania się, to nie mam zastrzeżeń. Auto spełnia moje oczekiwania. Byłem 1 raz w ASO, aby wyregulować zamek w drzwiach kierowcy, który skrzypiał na nierównościach.

Aaaa, jedna rzecz, to dość wysokie spalanie - w trasie nigdy nie udało mi się zejść poniżej 6l/100 km, nawet przy bardzo spokojnej jeździe. W związku z tym jeżdżę "po swojemu" i pali 8-8,5 litra Smile

ppawel
Puntoświr

Post #146685 Wysłany: 18 Lip 2008 20:27 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

haha powinno Ci spaść spalanie do ok 7,5 - 8

mam pytanie do innych userów 1,9 - na jaki olej sie zdecydowaliście? mam przed sobą drugą wymane oleju i dość seleni której nigdzie poza fiatem nie można kupić na dolewkę Sad
Kicia i Mysz
Sympatyk kropek

Imię: Dawid i Ewelinka
Dni na forum: 250
Tematy: 2

Post #163418 Wysłany: 30 Sie 2008 10:35 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

witam posiadaczy 1.9 130km ja mam juz przejechane 16 i ani grama niedolałem a po drugie nieuda ci się zejśc ponizej 6 litrów na 100 bo masz zapewne felgi 17 ja na zimówkach miałem spalanie z torunia do warszawy 4.7 zaznaczam długa trasa felgi 15 a na 17 to jest w granicach 6.2 ale jesteś mistrzem jak pali tobie 8 na 100 i sory ale niedziwie się ze pali tobie olej bo pamiętaj że jest coś takiego jak dotarcie ale zaznaczam spokojna jazda a nie 8 na 100 bo go przetrzesz i po GP bedzie jak juz niejest pozdrawiam kicia i mysz

Puntomaniak

Post #163512 Wysłany: 30 Sie 2008 15:10 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Kicia i Mysz napisał:
...niedziwie się ze pali tobie olej bo pamiętaj że jest coś takiego jak dotarcie ale zaznaczam spokojna jazda a nie 8 na 100 bo go przetrzesz i po GP bedzie jak juz niejest pozdrawiam kicia i mysz

Eeee, nie przesadzaj. Silnik jest już dotarty fabrycznie i nie ma potrzeby docierania go po zakupie. Najważniejsze, to silnik dobrze nagrzać przed ostrą jazdą. Piszę to na podstawie swoich własnych doświadczeń z silnikami JTD.
Kilka lat temu miałem od nowości Punto II 1.9 JTD, od początku nie żałowałem go, ale w związku z dość ostrym traktowaniem częściej niż zaleca producent wymieniałem olej. Auto bez najmniejszej awarii przejechało ponad 80 tys km. Sprzedałem go znajomemu, który jeździ do dzisiaj i jest zadowolony.

PS
Używaj proszę znaków interpunkcyjnych. To ułatwi czytanie Ciebie.

ppawel
Puntoświr

Post #165520 Wysłany: 05 Wrz 2008 16:39 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Kicia i Mysz bez przesady, dla tego silnika jazda przy predkości 180-200 na godzine to zaden problem, po co ma palic 6 litrów, nie wiem... było trzeba wybrac inny oszczędny silnik!
Tomo
Puntoświr

Post #166427 Wysłany: 08 Wrz 2008 06:30 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ppawel napisał:
...dla tego silnika jazda przy predkości 180-200 na godzine to zaden problem...
Rolling Eyes 200km/h to z tego co pamiętam V max dla tego silnika.

Jaco
Moderator

Dni na forum: 682
Tematy: 12

Post #166469 Wysłany: 08 Wrz 2008 09:42 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tomo napisał:
200km/h to z tego co pamiętam V max dla tego silnika.

1.9 MJ pójdzie więcej Wink

3mać się tematu, o prędkościach, spalaniach są inne wątki.

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat