|
Obecny czas: 18 Cze 2025, 17:59
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
dziaracz |
#158941 Wysłany:
20 Sie 2008, 15:38; Temat postu: kontrolka autodiagnostyki silnika |
|
 |
Puntoświr |
|
witam. ostatnio oddałem auto do mechanika aby wymienił mi alternator, ponieważ znajduje się on pod parownikiem i resztą ustroństwa od instalacji lpg to musiał wykręcić coś z tego układu.
Alernator założony i działa jak ta lala ale nie w tym rzecz.
Chodzi o to że w momencie gdy przełączam z benzyny na gaz zapala mi się "lampka kontrolna autodiagnostyki silnika" czyli ta lampka która po przekręceniu kluczyka w stacyjce z 0 na 1 powinna po chwili zniknąć.
Czyli dzieje się tak że przekręcam kluczyk zapalają się 3 kontorlki ładowanie aku, ciśnienie oleju oraz autodiagnostyka, potem gaśnie diagnostyka i przekręcam kluczyk żeby zapalić silnik, następnie po odpaleniu na benzynie dodaję gazu i przełącza mi się na LPG i w momencie przełączenia na gaz zapala się kontrolka autodiagnostyki.
I teraz pytanie jeśli udało wam się dotrwać do końca tej wypowiedzi :
- o co chodzi?? czy coś spaprał?? na gazie się nie zna ani on ani ja. Więc liczę na wasze podpowiedzi w temacie.
Mam nadzieję że wizyta u gazownika nie będzie wchodziła w grę.
pozdrawiam
_________________ uno, due, tre quatro..... punto
|
|
Góra |
|
 |
|
|
pulkownik |
#159168 Wysłany:
21 Sie 2008, 00:11; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Warszawa/Irlandia Rejestracja: 06 Sie 2007, Posty: 72
|
Myślę że podłączenie pod komputer będzie najlepszym rozwiązaniem. Wtedy będziesz wiedział jaki kod błędu się pojawia i będziesz mógł szukać przyczyny. Zdaje sobie sprawę że to kosztuje, ale to chyba najlepsze wyjście.
Ja miałem niezłą jazdę z Seicento - taka dygresja. Miałem dzwona sejakiem i pojechał do warsztatu. Przyjechałem po odbiór i wszystko niby pięknie a tu mi sie kontrolka silnika zapala. Wracam i mówię że coś jest nie tak. To mi zaczęli marudzić i wciskać kit że części mechaniczne nie podlegają pod ubezpieczenie AC (samochód służbowy w leasingu). Wyśmiałem ich i powiedziałem że go nie odbiorę w takim stanie. Oprócz tego nie wymienili pasa chociaż był zerwany napinacz. Autko pod komputer i okazało się że to błąd sondy lambda. Wymieniali na nową, przekładali kompa i dalej to samo. Po dwóch dniach autko było gotowe, okazało się że był przecięty kabel idący do kompa. Najśmieszniejsze że próbowali mi wcisnąć kit że to podczas wypadku się przeciął. A to tacy super fachowcy wymieniali blacharkę i sami uszkodzili wiązkę.
_________________ Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma
Tanie ubezpieczenia - Bielsko-Biała i okolice
|
|
Góra |
|
 |
dziaracz |
#159369 Wysłany:
21 Sie 2008, 14:33; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
dzięki za odpowiedź ale już się wyjaśniło wszystko.
Poprostu jedno ze złącz było nie wpięte
i całe szczęście.
_________________ uno, due, tre quatro..... punto
|
|
Góra |
|
 |
globcio18 |
#462511 Wysłany:
13 Kwi 2011, 17:39; Temat postu: pomarańczowa kontrolka silnika |
|
 |
Forumowicz |
|
...
[ Dodano: 13 Kwi 2011 17:39 ] Siemka. Słuchajcie, zapaliła mi się pomarańczowa kontrolka silnika. Co to może być?? Z góry dzięki za wszelką pomoc.
|
|
Góra |
|
 |
misiaczek88on |
#462513 Wysłany:
13 Kwi 2011, 17:44; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Michał
Samochód: Doblo
Silnik: 1.6 120KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 25 Paź 2009, Posty: 598 Pomógł: 1
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|