You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 19 Maj 2025, 05:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #220884 Wysłany: 20 Lut 2009, 16:21; 
 Temat postu: Malowanie nieorginalnych sensorów z CZUJNIKA PARKOWANIA.
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice
Witam,jak w temacie chodzi mi po głowie zakup czujnika parkowania(6 sensorów),ale oczywiście widze problem 1 to mam jeszcze rok gwarancji,niewiem czy niema jakiegoś ryzyka że sie ASO przy jakiejś awarii do tego niedoczepi,a 2 równie istotny to KOLOR.Sensory są oczywiście czarne a moje GP po polsku "szampański" kolor ;),co mi doradzacie komu zlecić takie malowanie czy dam rade samemu ile stoi dorobienie lakieru tak + -,montaż oczywiście we własnym zakresie bardzie martwi mnie kolor.Czekam na sugestie no i życze przyczepności w tą zimową pogode.
Thoa.

Post #220897 Wysłany: 20 Lut 2009, 16:48; 
 Temat postu: Re: Malowanie nieorginalnych sensorów z CZUJNIKA PARKOWANIA.
Puntoświr

Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: Poza Polską
Thoa82 napisał(a):
Witam,jak w temacie chodzi mi po głowie zakup czujnika parkowania(6 sensorów),ale oczywiście widze problem 1 to mam jeszcze rok gwarancji,niewiem czy niema jakiegoś ryzyka że sie ASO przy jakiejś awarii do tego niedoczepi,a 2 równie istotny to KOLOR.Sensory są oczywiście czarne a moje GP po polsku "szampański" kolor ;),co mi doradzacie komu zlecić takie malowanie czy dam rade samemu ile stoi dorobienie lakieru tak + -,montaż oczywiście we własnym zakresie bardzie martwi mnie kolor.Czekam na sugestie no i życze przyczepności w tą zimową pogode.
Thoa.

Ja też myślę o czujniku parkowania, ale takim magnetycznym pasie naklejanym od wewnątrz zderzaka. Pozostaje tylko wpiąć się w lampę wstecznego, buzzer do bagażnika i po sprawie. Koszt czujnika (chyba na allegro) to 100pln. Któryś z kolegów pisał o takim.

Post #220906 Wysłany: 20 Lut 2009, 17:03; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Mariusz
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Racibórz
Witam. Niestety mam dość spore doświadczenie z "NO-NAME" sensorami z allegro. NIE POLECAM CI TAKICH KUPOWAĆ! Źle pokazują odległości i miałem z nim (RENAULT MODUS) same problemy. W końcu po przetestowaniu 2 kompletu z allegro za 200zł wściekłem sie niemiłosiernie i pojechałem do ASO RENAULT aby założyli mi odpowiednie. Kosztowało to 550zł ale są super!

CO do malowania...hmmmm. zostawiłem czarne :) NIE MALOWAŁEM :)

Fix It Again Tomorrow

Post #220907 Wysłany: 20 Lut 2009, 17:05; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Imię: Łukasz
Samochód: Panda
Silnik: 1.2 8V 69KM
Wersja: Easy
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Sieradz
z moimi tez są czasem problemy- chociaż zakładane w ASO to na bank NO NAME. Lubią czasem zapiszczeć, chociaż nikt tam nie stoi :wink:

było :/
Fiat Punto Sporting 1.2 16v 80KM
Fiat Bravo Dynamic Sport 1.4 T-Jet 16v 120KM
Fiat Seicento Sound almost Sporting 1.1 8v 54KM
Suzuki SX4 Comfort 1.6 16v 120KM

Post #220910 Wysłany: 20 Lut 2009, 17:08; 
 Temat postu:
Puntoświr

mario-sz napisał(a):
Witam. Niestety mam dość spore doświadczenie z "NO-NAME" sensorami z allegro. NIE POLECAM CI TAKICH KUPOWAĆ! Źle pokazują odległości i miałem z nim (RENAULT MODUS) same problemy. W końcu po przetestowaniu 2 kompletu z allegro za 200zł wściekłem sie niemiłosiernie i pojechałem do ASO RENAULT aby założyli mi odpowiednie. Kosztowało to 550zł ale są super!

CO do malowania...hmmmm. zostawiłem czarne :) NIE MALOWAŁEM :)

czyli co? te magnetyczne to lipa?

Post #220915 Wysłany: 20 Lut 2009, 17:13; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Mariusz
Wersja: Estiva Blue&Me
Miejscowość: Racibórz
MiSiOn napisał(a):

Nie testowałem tych magnetycznych tylko te z sensorami. Wierciłem otworki i ładnie je mocowałem. Ale źle pokazywały kierunki i odległości. ILE SIĘ NAKOBINOWAŁEM Z PODKŁADKAMI! CUDA WIANKI!

W końcu dałem zaprzyjaźnionemu mechanikowi. NIE DAŁ RADY TEGO WYREGULOWAĆ. W końcu dałem do ASO zamontowali takie jak powinno być i działało SUPER!

Dzwoniłem do swojego ASO Racibórz. Koszt czujników z montażem ORGINALNYCH CZUJNIKÓW przód+tył kosztuje 700zł.

Fix It Again Tomorrow

Post #220918 Wysłany: 20 Lut 2009, 17:16; 
 Temat postu:
Puntoświr

mario-sz napisał(a):
MiSiOn napisał(a):

Nie testowałem tych magnetycznych tylko te z sensorami. Wierciłem otworki i ładnie je mocowałem. Ale źle pokazywały kierunki i odległości. ILE SIĘ NAKOBINOWAŁEM Z PODKŁADKAMI! CUDA WIANKI!

W końcu dałem zaprzyjaźnionemu mechanikowi. NIE DAŁ RADY TEGO WYREGULOWAĆ. W końcu dałem do ASO zamontowali takie jak powinno być i działało SUPER!

No jeden z kolegów o ile pamiętam to pisał, że magnetyczne sprawują się bez zarzutów :roll:

Post #220964 Wysłany: 20 Lut 2009, 19:45; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Wersja: Estiva
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Włocławek
Cytuj:
Ja też myślę o czujniku parkowania, ale takim magnetycznym pasie naklejanym od wewnątrz zderzaka. Pozostaje tylko wpiąć się w lampę wstecznego, buzzer do bagażnika i po sprawie. Koszt czujnika (chyba na allegro) to 100pln. Któryś z kolegów pisał o takim.

Witam,
czujniki magnetyczne na paski wykrywaja tylko przeszkody wykonane z metalu. Słupka z plastiku nie wykryje. Czasami może przytrafić się sytuacja w której cofając można dojechać do zderzaka samochodu i w niego uderzyć a czujnik magnetyczny nie zadziała. Wystarczy że odległość metalowych( ferro magnetycznych ) części silnika wynosi pow 70 cm od początku zderzaka. Działa na zasadzie zakłócenia pola magnetycznego, a jak wiadomo zakłócić tego pola nie można plastikiem, drewnem,materiałami nie ferro magnetycznymi.

Post #221025 Wysłany: 20 Lut 2009, 21:35; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

sporo się dowiedziałem wielkie THX pytanie do mario-sz,czy pytałeś może w ASO jakiego są koloru te czujniki czy normalnie czarne czy są ambitni i potrafią dobrać do koloru nadwozia-szczerze w to wątpie ale ale....fajnie by było .POZDRAWIAM załoge

Post #221113 Wysłany: 21 Lut 2009, 08:11; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Damian
Samochód: Bravo
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Dynamic
Yacek napisał(a):
Witam,
czujniki magnetyczne na paski wykrywaja tylko przeszkody wykonane z metalu. Słupka z plastiku nie wykryje. Czasami może przytrafić się sytuacja w której cofając można dojechać do zderzaka samochodu i w niego uderzyć a czujnik magnetyczny nie zadziała. Wystarczy że odległość metalowych( ferro magnetycznych ) części silnika wynosi pow 70 cm od początku zderzaka. Działa na zasadzie zakłócenia pola magnetycznego, a jak wiadomo zakłócić tego pola nie można plastikiem, drewnem,materiałami nie ferro magnetycznymi.

kolega ma taki w fabii i wykrywa wszystkie przeszkody testowane chyba tak naprawdę nie miałeś z takim czujnikiem nic do czynienia

Post #221251 Wysłany: 21 Lut 2009, 18:07; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

pieron napisał(a):
kolega ma taki w fabii i wykrywa wszystkie przeszkody testowane

chyba kolega miał złą ocenę z fizyki. Poczytaj opinię zakładów monutujących takie cudo na: www.elektroda.pl, a potem oceniaj - na pewno warto.

Post #221254 Wysłany: 21 Lut 2009, 18:21; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Damian
Samochód: Bravo
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Dynamic
opinie opiniami praktyka praktyką

Post #221276 Wysłany: 21 Lut 2009, 19:37; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

pieron napisał(a):
opinie opiniami praktyka praktyką

nazwa tego jest czujnik elektromagnetyczny. I teraz przypomnij sobie z fizyki czym mozesz zakłócić pole elektro magnetyczne. Czy na pewno tak jak przekonujesz całe grono takie pole zaklócisz plsatikiem, drewnem, materiałem tzw nie ferro magnetycznym. Na 100% nie. Praktyka jest taka że jak zmienisz prawa fizyki to dopiero wtedy ten czujnik będzie wykrywał wszystko.

Post #221285 Wysłany: 21 Lut 2009, 19:58; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Witam
Polecam zestawy beep & park firmy valeo.
Generują znikomą ilość fałszywych alarmów w przeciwieństwie do większości podróbek. Na stronie valeo można sobie poszukać odpowiedni zestawik dla siebie, Są też wersje z czujnikami do malowania.
Nawiasem mówiąc valeo robi czujniki park. do bardzo wielu samochodów na pierwszy montaż, niezdziwiłbym się jakby do Fiata też.
Tutaj link do beep & park ale są też zestawy z wyświetlaczem a nawet kamerką :
http://www.valeoservice.com/html/poland ... 2B65709C4C

Post #221577 Wysłany: 22 Lut 2009, 12:39; 
 Temat postu:
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Imię: Darek
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: S
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wroclove
krzysiek_pere napisał(a):
Polecam zestawy beep & park firmy valeo.
Generują znikomą ilość fałszywych alarmów w przeciwieństwie do większości podróbek.

hmm, ciekawe, z tego, co wiem to Valeo są właśnie takimi podróbkami "oryginałów", a opinie o nich też są takie sobie (słaby sygnał z sensorów = przepuszczanie cienkich przeszkód i niemożność montażu w autach z hakiem holowniczym).

Do Thoa:
może ci się to przyda, znalazłem takie wskazówki co do malowania sensorów:

INSTRUKCJA MALOWANIA SENSORÓW (CZUJNIKÓW) PARKOWANIA
1. Fabrycznie polakierowanie sensorów daje pełną gwarancję precyzyjnego ich działania.
2. Producent dopuszcza możliwość lakierowania sensorów w każdym przypadku, z zachowaniem jednakże kilku podstawowych zasad:
3. Do lakierowania należy używać lakieru „wodnego” lub lakieru o maksymalnie niskiej zawartości ołowiu.
4. Malowanie należy przeprowadzić poprzez pokrycie sensora cienką warstwą lakieru, tzw. „pryśnięcie”. Nie należy nakładać na sensor kilku warstw farby.
5. Przed lakierowaniem w przestrzeń (okrągłą szczelinę) między sensorem a rantem sensora należy włożyć papierową tulejkę, aby uniknąć zalania szczeliny lakierem.
6. Należy unikać lakierowania sensorów w piecu lakierniczym w wysokiej temperaturze, może to spowodować stopienie się/uszkodzenie sensora.
7. Przed lakierowaniem dopuszcza się możliwość lekkiego zmatowienia powierzchni sensora, dla lepszego przywierania farby do powierzchni sensora.

Post #221753 Wysłany: 22 Lut 2009, 18:29; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

wroclove napisał(a):
hmm, ciekawe, z tego, co wiem to Valeo są właśnie takimi podróbkami "oryginałów", a opinie o nich też są takie sobie (słaby sygnał z sensorów = przepuszczanie cienkich przeszkód i niemożność montażu w autach z hakiem holowniczym).

pisząc podróbki miałem na myśli zestawy no name - moja wina
i do takich właśnie zestawów beep & park porównuję. Rynek w większości zalany jest badziewiem (oczywiście nie wszystko) i dlatego uważam, że Valeo beep & park które idzie wyrwać na allegro za coś około 220 zeta są niezłą alternatywą dla fabrycznych zestawów. Znajomy montował do Audi a6 z 2006r. zestaw na przód (bo na tyle były oryginalne) i centralka elektroniczna była dokładnie taka jak oryginalna (wygląd obódowy wejścia kolor nawet faktura tworzywa) tylko na tej oryginalnej zamiast valeo był znaczek VW/audi.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)