|
Obecny czas: 19 Maj 2025, 05:43
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 16 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Thoa82 |
#220884 Wysłany:
20 Lut 2009, 16:21; Temat postu: Malowanie nieorginalnych sensorów z CZUJNIKA PARKOWANIA. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 01 Maj 2008, Posty: 127
|
Witam,jak w temacie chodzi mi po głowie zakup czujnika parkowania(6 sensorów),ale oczywiście widze problem 1 to mam jeszcze rok gwarancji,niewiem czy niema jakiegoś ryzyka że sie ASO przy jakiejś awarii do tego niedoczepi,a 2 równie istotny to KOLOR.Sensory są oczywiście czarne a moje GP po polsku "szampański" kolor  ,co mi doradzacie komu zlecić takie malowanie czy dam rade samemu ile stoi dorobienie lakieru tak + -,montaż oczywiście we własnym zakresie bardzie martwi mnie kolor.Czekam na sugestie no i życze przyczepności w tą zimową pogode.
Thoa.
_________________ GP Estiva
|
|
Góra |
|
 |
|
|
MiSiOn |
#220897 Wysłany:
20 Lut 2009, 16:48; Temat postu: Re: Malowanie nieorginalnych sensorów z CZUJNIKA PARKOWANIA. |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: Poza Polską
|
Thoa82 napisał(a): Witam,jak w temacie chodzi mi po głowie zakup czujnika parkowania(6 sensorów),ale oczywiście widze problem 1 to mam jeszcze rok gwarancji,niewiem czy niema jakiegoś ryzyka że sie ASO przy jakiejś awarii do tego niedoczepi,a 2 równie istotny to KOLOR.Sensory są oczywiście czarne a moje GP po polsku "szampański" kolor  ,co mi doradzacie komu zlecić takie malowanie czy dam rade samemu ile stoi dorobienie lakieru tak + -,montaż oczywiście we własnym zakresie bardzie martwi mnie kolor.Czekam na sugestie no i życze przyczepności w tą zimową pogode. Thoa.
Ja też myślę o czujniku parkowania, ale takim magnetycznym pasie naklejanym od wewnątrz zderzaka. Pozostaje tylko wpiąć się w lampę wstecznego, buzzer do bagażnika i po sprawie. Koszt czujnika (chyba na allegro) to 100pln. Któryś z kolegów pisał o takim.
|
|
Góra |
|
 |
mario-sz |
#220906 Wysłany:
20 Lut 2009, 17:03; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Racibórz Rejestracja: 03 Lut 2009, Posty: 748 Pomógł: 5
|
Witam. Niestety mam dość spore doświadczenie z "NO-NAME" sensorami z allegro. NIE POLECAM CI TAKICH KUPOWAĆ! Źle pokazują odległości i miałem z nim (RENAULT MODUS) same problemy. W końcu po przetestowaniu 2 kompletu z allegro za 200zł wściekłem sie niemiłosiernie i pojechałem do ASO RENAULT aby założyli mi odpowiednie. Kosztowało to 550zł ale są super!
CO do malowania...hmmmm. zostawiłem czarne  NIE MALOWAŁEM 
_________________ ESTIVA Blue@Me 2008 1.4 8V <----- Tu ją możesz zobaczyć
Fix It Again Tomorrow
|
|
Góra |
|
 |
Gasiu |
#220907 Wysłany:
20 Lut 2009, 17:05; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Panda
Silnik: 1.2 8V 69KM
Wersja: Easy
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Sieradz Rejestracja: 15 Paź 2007, Posty: 3936
|
|
Góra |
|
 |
MiSiOn |
#220910 Wysłany:
20 Lut 2009, 17:08; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
mario-sz napisał(a): Witam. Niestety mam dość spore doświadczenie z "NO-NAME" sensorami z allegro. NIE POLECAM CI TAKICH KUPOWAĆ! Źle pokazują odległości i miałem z nim (RENAULT MODUS) same problemy. W końcu po przetestowaniu 2 kompletu z allegro za 200zł wściekłem sie niemiłosiernie i pojechałem do ASO RENAULT aby założyli mi odpowiednie. Kosztowało to 550zł ale są super! CO do malowania...hmmmm. zostawiłem czarne  NIE MALOWAŁEM 
czyli co? te magnetyczne to lipa?
|
|
Góra |
|
 |
mario-sz |
#220915 Wysłany:
20 Lut 2009, 17:13; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Wersja: Estiva Blue&Me
Miejscowość: Racibórz Rejestracja: 03 Lut 2009, Posty: 748 Pomógł: 5
|
MiSiOn napisał(a): czyli co? te magnetyczne to lipa?
Nie testowałem tych magnetycznych tylko te z sensorami. Wierciłem otworki i ładnie je mocowałem. Ale źle pokazywały kierunki i odległości. ILE SIĘ NAKOBINOWAŁEM Z PODKŁADKAMI! CUDA WIANKI!
W końcu dałem zaprzyjaźnionemu mechanikowi. NIE DAŁ RADY TEGO WYREGULOWAĆ. W końcu dałem do ASO zamontowali takie jak powinno być i działało SUPER!
Dzwoniłem do swojego ASO Racibórz. Koszt czujników z montażem ORGINALNYCH CZUJNIKÓW przód+tył kosztuje 700zł.
_________________ ESTIVA Blue@Me 2008 1.4 8V <----- Tu ją możesz zobaczyć
Fix It Again Tomorrow
|
|
Góra |
|
 |
MiSiOn |
#220918 Wysłany:
20 Lut 2009, 17:16; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
mario-sz napisał(a): MiSiOn napisał(a): czyli co? te magnetyczne to lipa? Nie testowałem tych magnetycznych tylko te z sensorami. Wierciłem otworki i ładnie je mocowałem. Ale źle pokazywały kierunki i odległości. ILE SIĘ NAKOBINOWAŁEM Z PODKŁADKAMI! CUDA WIANKI! W końcu dałem zaprzyjaźnionemu mechanikowi. NIE DAŁ RADY TEGO WYREGULOWAĆ. W końcu dałem do ASO zamontowali takie jak powinno być i działało SUPER!
No jeden z kolegów o ile pamiętam to pisał, że magnetyczne sprawują się bez zarzutów 
|
|
Góra |
|
 |
Yacek |
#220964 Wysłany:
20 Lut 2009, 19:45; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Wersja: Estiva
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Włocławek Rejestracja: 21 Wrz 2008, Posty: 739 Pomógł: 53
|
Cytuj: Ja też myślę o czujniku parkowania, ale takim magnetycznym pasie naklejanym od wewnątrz zderzaka. Pozostaje tylko wpiąć się w lampę wstecznego, buzzer do bagażnika i po sprawie. Koszt czujnika (chyba na allegro) to 100pln. Któryś z kolegów pisał o takim.
Witam,
czujniki magnetyczne na paski wykrywaja tylko przeszkody wykonane z metalu. Słupka z plastiku nie wykryje. Czasami może przytrafić się sytuacja w której cofając można dojechać do zderzaka samochodu i w niego uderzyć a czujnik magnetyczny nie zadziała. Wystarczy że odległość metalowych( ferro magnetycznych ) części silnika wynosi pow 70 cm od początku zderzaka. Działa na zasadzie zakłócenia pola magnetycznego, a jak wiadomo zakłócić tego pola nie można plastikiem, drewnem,materiałami nie ferro magnetycznymi.
_________________ GP. MY2008
|
|
Góra |
|
 |
Thoa82 |
#221025 Wysłany:
20 Lut 2009, 21:35; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 01 Maj 2008, Posty: 127
|
sporo się dowiedziałem wielkie THX pytanie do mario-sz,czy pytałeś może w ASO jakiego są koloru te czujniki czy normalnie czarne czy są ambitni i potrafią dobrać do koloru nadwozia-szczerze w to wątpie ale ale....fajnie by było .POZDRAWIAM załoge
_________________ GP Estiva
|
|
Góra |
|
 |
pieron |
#221113 Wysłany:
21 Lut 2009, 08:11; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Damian
Samochód: Bravo
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Dynamic
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 15 Mar 2008, Posty: 353
|
Yacek napisał(a): Witam, czujniki magnetyczne na paski wykrywaja tylko przeszkody wykonane z metalu. Słupka z plastiku nie wykryje. Czasami może przytrafić się sytuacja w której cofając można dojechać do zderzaka samochodu i w niego uderzyć a czujnik magnetyczny nie zadziała. Wystarczy że odległość metalowych( ferro magnetycznych ) części silnika wynosi pow 70 cm od początku zderzaka. Działa na zasadzie zakłócenia pola magnetycznego, a jak wiadomo zakłócić tego pola nie można plastikiem, drewnem,materiałami nie ferro magnetycznymi.
kolega ma taki w fabii i wykrywa wszystkie przeszkody testowane chyba tak naprawdę nie miałeś z takim czujnikiem nic do czynienia
_________________ " Tylko umiejętność hamowania upoważnia Cię do prędkości "
|
|
Góra |
|
 |
Yacek |
#221251 Wysłany:
21 Lut 2009, 18:07; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
pieron napisał(a): kolega ma taki w fabii i wykrywa wszystkie przeszkody testowane
chyba kolega miał złą ocenę z fizyki. Poczytaj opinię zakładów monutujących takie cudo na: www.elektroda.pl, a potem oceniaj - na pewno warto.
|
|
Góra |
|
 |
pieron |
#221254 Wysłany:
21 Lut 2009, 18:21; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Damian
Samochód: Bravo
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Dynamic
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 15 Mar 2008, Posty: 353
|
opinie opiniami praktyka praktyką
_________________ " Tylko umiejętność hamowania upoważnia Cię do prędkości "
|
|
Góra |
|
 |
Yacek |
#221276 Wysłany:
21 Lut 2009, 19:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
pieron napisał(a): opinie opiniami praktyka praktyką
nazwa tego jest czujnik elektromagnetyczny. I teraz przypomnij sobie z fizyki czym mozesz zakłócić pole elektro magnetyczne. Czy na pewno tak jak przekonujesz całe grono takie pole zaklócisz plsatikiem, drewnem, materiałem tzw nie ferro magnetycznym. Na 100% nie. Praktyka jest taka że jak zmienisz prawa fizyki to dopiero wtedy ten czujnik będzie wykrywał wszystko.
|
|
Góra |
|
 |
krzysiek_pere |
#221285 Wysłany:
21 Lut 2009, 19:58; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Witam
Polecam zestawy beep & park firmy valeo.
Generują znikomą ilość fałszywych alarmów w przeciwieństwie do większości podróbek. Na stronie valeo można sobie poszukać odpowiedni zestawik dla siebie, Są też wersje z czujnikami do malowania.
Nawiasem mówiąc valeo robi czujniki park. do bardzo wielu samochodów na pierwszy montaż, niezdziwiłbym się jakby do Fiata też.
Tutaj link do beep & park ale są też zestawy z wyświetlaczem a nawet kamerką :
http://www.valeoservice.com/html/poland ... 2B65709C4C
|
|
Góra |
|
 |
wroclove |
#221577 Wysłany:
22 Lut 2009, 12:39; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Darek
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: S
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wroclove Rejestracja: 01 Paź 2008, Posty: 70
|
krzysiek_pere napisał(a): Polecam zestawy beep & park firmy valeo. Generują znikomą ilość fałszywych alarmów w przeciwieństwie do większości podróbek.
hmm, ciekawe, z tego, co wiem to Valeo są właśnie takimi podróbkami "oryginałów", a opinie o nich też są takie sobie (słaby sygnał z sensorów = przepuszczanie cienkich przeszkód i niemożność montażu w autach z hakiem holowniczym).
Do Thoa:
może ci się to przyda, znalazłem takie wskazówki co do malowania sensorów:
INSTRUKCJA MALOWANIA SENSORÓW (CZUJNIKÓW) PARKOWANIA
1. Fabrycznie polakierowanie sensorów daje pełną gwarancję precyzyjnego ich działania.
2. Producent dopuszcza możliwość lakierowania sensorów w każdym przypadku, z zachowaniem jednakże kilku podstawowych zasad:
3. Do lakierowania należy używać lakieru „wodnego” lub lakieru o maksymalnie niskiej zawartości ołowiu.
4. Malowanie należy przeprowadzić poprzez pokrycie sensora cienką warstwą lakieru, tzw. „pryśnięcie”. Nie należy nakładać na sensor kilku warstw farby.
5. Przed lakierowaniem w przestrzeń (okrągłą szczelinę) między sensorem a rantem sensora należy włożyć papierową tulejkę, aby uniknąć zalania szczeliny lakierem.
6. Należy unikać lakierowania sensorów w piecu lakierniczym w wysokiej temperaturze, może to spowodować stopienie się/uszkodzenie sensora.
7. Przed lakierowaniem dopuszcza się możliwość lekkiego zmatowienia powierzchni sensora, dla lepszego przywierania farby do powierzchni sensora.
_________________ one good cigar can chcange your day!
http://forum.cigaraficionado.com.pl/ima ... 4d2283.gif
|
|
Góra |
|
 |
krzysiek_pere |
#221753 Wysłany:
22 Lut 2009, 18:29; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
wroclove napisał(a): hmm, ciekawe, z tego, co wiem to Valeo są właśnie takimi podróbkami "oryginałów", a opinie o nich też są takie sobie (słaby sygnał z sensorów = przepuszczanie cienkich przeszkód i niemożność montażu w autach z hakiem holowniczym).
pisząc podróbki miałem na myśli zestawy no name - moja wina
i do takich właśnie zestawów beep & park porównuję. Rynek w większości zalany jest badziewiem (oczywiście nie wszystko) i dlatego uważam, że Valeo beep & park które idzie wyrwać na allegro za coś około 220 zeta są niezłą alternatywą dla fabrycznych zestawów. Znajomy montował do Audi a6 z 2006r. zestaw na przód (bo na tyle były oryginalne) i centralka elektroniczna była dokładnie taka jak oryginalna (wygląd obódowy wejścia kolor nawet faktura tworzywa) tylko na tej oryginalnej zamiast valeo był znaczek VW/audi.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 16 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|