Witam!
Czy da się gdzieś prócz ASO Fiata założyć instalację gazową do prawie nowego auta bez utraty gwarancji?? Podobno są warsztaty które mają jakieś takie certyfikaty na założenie gazu, że nie traci się gwarancji. Głownie chodzi mi o Śląsk. W ASO Fiata wolałbym nie zakładać, gdyż miałem już styczność z ich instalacjami gazowymi. Nie dość, że drogo kasują to jeszcze spaprają robote i potem trzeba jeździć co chwile do jakichś poprawek żeby to auto wogóle chodziło...
Pozdr.!
_________________ Punto 75 ELX
Punto II 1.2 SX
Punto II FL 1.2 Active
Grande Punto 1.4 8V Dynamic
Grandziak Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Formalnie nie ma czegoś takiego jak utrata gwarancji (co nawet potwierdziła mi kobita z infolinii FAP).Zapis w karcie gwarancyjnej mówi (przynajmniej u mnie) że gwarant może odmówić naprawy gwarancyjnej jeżeli USZKODZENIE WYNIKNIE np z modernizacji,zmiany itp w pojeżdzie.
Gdyby się coś stało z silnikiem, układem zasilania paliwem czy układem elektrycznym będą ci oczywiście wmawiać że to przez gaz.
W przypadku gdy założysz to w ASO to umownie mówiąc przechodzisz na gwarancję serwisu co skutkuje tym że nie spuszczą cię na drzewo gdy coś będzie nie tak zwalając winę na gazowników bo sami to robili.
Ja założyłem poza ASO w BRC, biorąc pod uwagę kasę która została w kieszeni nie narzekam.Ale jest jeden myk (wyłącznie w silniku 1,4 16V) ze zmienną geometrią dolotu objawiający się lekkim szarpnięciem w momencie zmiany geometrii przy mocnym butowaniu.Do poprawki mam zatem miejsce wwiercenia dysz - serwis techniczny z centrali w Tarnowie mam umówiony na czwartek. Reszta silników podobno bezproblemowa, montaż OK, wszystko co wiercone ładnie zakonserwowane, porządek z kablami itp. Żadnych check enginów, gaśnięcia, wariowania obrotów itp nie stwierdziłęm chociaż jedno ASO (z Częstochowy) mnie tym straszyło. Mówili że instalkę z takiego silnika musieli wyciągać, więc ASO wcale nie oznacza fachowości. Link podany powyżej to Tartarini a ściśle mówiąc instalki zakłada wymądrzający się koleś na własnej działalności w garażu tuż obok siedziby importera . Sądze że na Fiatach się dobrze zna ale ode mnie chciał parę stów "zaliczki" za zaklepanie terminu. Koszt tamtej instalki to 4200 w porównaniu do ok 3000 innych markowych. Gwarancja z jego strony jest tyle samo warta co od innych gazowników, właśnie po rozmowie z nim zgłębiałem ten temat. Wciskał mi kit że gdy dam auto do zrobienia w serwisie to i tak ono przyjedzie do niego, a wg dealera serwis wkłada instalację sam tylko części biorą od tartarini. Miej na względzie też to że tam jest podobno listwa (info od innego serwisu LPG który tartarini wkładał ale przestał) bez możliwości wymiany pojedynczego wtryskiwacza. Jak padnie jeden listwa do wymiany = 800PLN w plecy. Ja bym brał BRC lub Landi
[ Dodano: 09 Lip 2009 22:20 ]
alba napisał:
Ale jest jeden myk (wyłącznie w silniku 1,4 16V) ze zmienną geometrią dolotu objawiający się lekkim szarpnięciem w momencie zmiany geometrii przy mocnym butowaniu.Do poprawki mam zatem miejsce wwiercenia dysz - serwis techniczny z centrali w Tarnowie mam umówiony na czwartek.
No jestem popoprawkach które sprowadziły się do wgrania mapy, jeszcze ciepła prosto z Włoch. Problem rozwiązany bez koniczności innych zmian w aucie. A zatem mogę polecić BRC w 100%
_________________ Alfa Romeo Mito 1,4 MPI
roshi Puntomaniak
Imię: Mateusz
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 492
Tematy: 5 Skąd: Mikołów
Chlopaki,a oplaca sie zakladac gaz do nowego punto
Biorac pod uwage problemy z ASO i rozne reakcje silnikow na taka instalacje moze nie do konca,co
Zawsze mozna to zrobic po gwarancji...
Dni na forum: 501
Tematy: 3
Nie ma czegoś takiego jak certyfikaty i brak utraty gwarancji. Fiat Auto Poland zezwala na montaż LPG ale pod rygorem utraty gwarancji na takie podzespoły jak :
- głowica silnika
- wtryskiwacze paliwa
- centrala wtryskowa
- tak na upartego gwarancja antykorozyjna(wiercenie pod zbiornik i jego mocowanie), zawieszenie kół tylnych (dodatkowa spora masa umieszczona z tyłu pojazdu, spotkałem się kiedyś z odmową wymiany sprężyn tylnych które ,,siadły'' w związku z instalacją LPG).
Prawada jest niestety taka, że montaż nawet w ASO nie zabezpiecza naszych interesów, oficjalnie niektórych rzeczy FAP nie naprawi w samochodach z LPG, oficjalnie.....ale nie oficjalnie montując LPG w ASO jest szansa że dany serwis rozpisze naprawę na inny samochód (innego klienta bądź służbówkę)
Co by nie napisać, czego by nie powiedzieć - CYRK.
Informacje które opisałem są z pierwszej ręki, jeśli ktoś nie wierzy niech zapyta w ASO, oczywiście nie koniecznie usłyszy całą prawdę...
scisq napisał:
Witam!
Czy da się gdzieś prócz ASO Fiata założyć instalację gazową do prawie nowego auta bez utraty gwarancji?? Podobno są warsztaty które mają jakieś takie certyfikaty na założenie gazu, że nie traci się gwarancji. Głownie chodzi mi o Śląsk. W ASO Fiata wolałbym nie zakładać, gdyż miałem już styczność z ich instalacjami gazowymi. Nie dość, że drogo kasują to jeszcze spaprają robote i potem trzeba jeździć co chwile do jakichś poprawek żeby to auto wogóle chodziło...
Pozdr.!
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach