|
Obecny czas: 18 Cze 2025, 10:00
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
ziomek1000000 |
#306056 Wysłany:
08 Lis 2009, 00:45; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Pora na podsumowanie mojego fiaciora po pół roku od kupienia. Włożone:
- nowe tarcze (stare miały 9 mm) (80)
- rozrząd (150)
- pompa wody (50)
- akumulator (200)
- olej, filtr (100)
- sonda lambda - była ok ale została mi po clio więc założyłem (masa z obudowy)
- przednia szyba (310)
Dla porównania podam co włożyłem w poprzednim Clio przez podobny okres czasu:
- dwa łożyska do kół przednich (200)
- tarcze i klocki (160)
- akumulator (200)
- dwie opony (250)
- amortyzatory tył (140)
- sonda lambda (240)
- olej, filtr (200)
- rozrząd (200)
- na końcu rozbite
Wszystkie ceny z montażem jeżeli nie zakładane samemu.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
smileee |
#308719 Wysłany:
16 Lis 2009, 13:29; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Kamieniec Rejestracja: 08 Lis 2009, Posty: 78
|
Ula la... troche tego u mnie bylo:/ PI 96r. 1.6 Sporting LPG, więc tak:
- przy 159tys paski rozrządu i wałek, tarcze hamulcowe ( wiadomo od razu klocki)
-wahacze tył, oś tylna ( po małym poślizgu:P) amortyzatory 4 szt... ( w sumie konieczne były 2 ale tak na wszelki wypadek)
- regeneracjia głowicy
- czujnik temp chłodnicy a pozostałe to wiadome rzeczy takie jak filtryitp...
I niestety teraz mam do wymiany sprzegło i przednie światła bo się w nich wypalilo te włokno czy cos...  myśle o Angels Eye'sach ale jak narazie brak kasiurki:/:/
_________________ ....:::1.6 Sporting:::....
http://fiatpunto.com.pl/topic19163.html
Jest Punto jest impreza xD
|
|
Góra |
|
 |
HormonGT |
#326529 Wysłany:
15 Sty 2010, 23:26; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Połomia Rejestracja: 17 Paź 2009, Posty: 5
|
kropek1999 napisał(a): ja kupiłam w lutym 09' przebieg lekko ponad 124.000... i z tego co pamiętam prócz pasków i cieczy..: filtry, poduszki, wahacze, kompletne sprzęgło, kable, świece, linka ręcznego, tłumik (sam se odpadł taki był przegnity:D), chłodnica, termostat, nagrzewnica... i pewnie jeszcze coś tam było, ale tyle tego, że kto by spamiętał ale powiem wam, że kumpela w sowim o 3 lata starszym i bitym samochodzie, nie wymieniła nic, ona uważa że wszystko jest ok, nawet nie widzi tego że był bity  na ręcznym se jedzie i auto na nim śmiga jak talala, a ona zadowolona hehe Nie chodzi o to zeby sie licytowac tyklo odpowiedeziec na pytanie czy Kropki są awaryjne a z tego co wiem to GT jest i naprawde trzeba bardzo wiele cierpliwosci do niego  ale i tak sie opłaca.
|
|
Góra |
|
 |
MarcinO |
#326574 Wysłany:
16 Sty 2010, 01:12; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: SWD Rejestracja: 05 Lut 2008, Posty: 328
|
|
Góra |
|
 |
HormonGT |
#326656 Wysłany:
16 Sty 2010, 16:16; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Połomia Rejestracja: 17 Paź 2009, Posty: 5
|
Hej no tak dosyć dużo było grzebania ale głównym problemem było to ze auto było zaniedbane wszystko było dobrze zanim trafiło do polski (sprowadzone z włoch) w polce 3 włascicieli w ciągu 2 lat no i wiadomo ze troche dostało po dupie dopiero gdy do nas trafilo to najpierw brat inwestował a teraz ja kontynuje tradycje rodzine 
_________________ Kocham moją blondyneczkę GT:)
|
|
Góra |
|
 |
Cygan |
#327147 Wysłany:
18 Sty 2010, 17:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 01 Gru 2008, Posty: 137
|
To dodam jeszcze,ze w ostatnich dniach Kropas dostał nowe sprzęgiełko bo stare łożysko oporowe wpadło do środka słoneczka-tak biedactwo się wytarło.Przy okazji skrzynia dostała nowy olejek. 
|
|
Góra |
|
 |
nickoo |
#327159 Wysłany:
18 Sty 2010, 18:33; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Żęszuf Rejestracja: 23 Paź 2007, Posty: 7422 Pomógł: 164
|
u mnie to tak:
-obydwa amorki przód bo w zimie zamarzły
-sprzęgło
-uszczelko pod głowicą
-monowtrysk
-reflektorki
-2xnagrzewnica
-tarcze hamulcowe
i to chyba tyle oczywiście standardowe rzeczy typu oleje i rozrząd ale w końcu kropek ma 13 lat i 147 tysi 
_________________ Fiat Punto I 97 60KM 1.2 Pb+LPG 5D Biały jak umyty  topic20164.html

było zwykłe "S" a teraz lekko doposażyłem 
Czy masz już darmowe Assistance?
|
|
Góra |
|
 |
wikary_power |
#328674 Wysłany:
23 Sty 2010, 17:23; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
mam puto 3 lata, ok 60tys przejechalem, z czego 30 na gazie
1. rozrząd z wymiana uszczelki pod glowica i chyba pierscieni (ok 500- w tym wszystkie mozliwe kable uszczelki i chyba jeszcze elementy ukladu hamulcowego)
2. tarcze, bebny (200)
3. wahacze i amortyzatory (~300)
4. drazek kierownicy (~250)
5. jakies lozysko na kierownicy i do tego krzyzak (100)
6. silnik przedniej wycieraczki (100)
7. pompa paliwa (140)
8. 2 aparaty zaplonowe (120)
9. 2x linka od recznego (?)
10. remont silnika z szlifowaniem kontow zaworow (czy jak tam to sie nazywa) tak ze lepiej pod gazem chodzi (800)
11. nagrzewnica (150)
12. przedni zdezak (70)
13. przednie reflektory (220)
14. kompletny tlumik (~250)
jak cos sobie przypone, to dopisze, oczywiscie nie podaje cen npraw, bo juz nie pamietam:)
|
|
Góra |
|
 |
harnas_30 |
#331080 Wysłany:
31 Sty 2010, 14:37; Temat postu: Nie zgadzam się,że Punto jest bardziej awaryjne od innych |
|
 |
Forumowicz |
|
Mam kropka rocznik 99, przejechane ma 201 tys i nigdy mnie nie zawiódł... Oczywiście poza materiałami eksploatacyjnymi trzeba także często naprawiać zawieszenie (szczególnie tylne), poza tym wymieniałem uszczelkę pod głowicą i kilka drobnych szczegółów..ale chyba każdy model ma słabe punkty...
|
|
Góra |
|
 |
czaxa |
#335340 Wysłany:
13 Lut 2010, 19:52; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: przemek
Samochód: Punto I 3d
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: rybnik Rejestracja: 24 Kwi 2009, Posty: 187 Pomógł: 1
|
chłodnica
nagrzewnica
zawieszenie przód
łożyska w skrzyni
pompa wody
no i tam takie jak wkładki do zamków czy wycieraczka tył to nie liczę
ogólnie to samochód był strasznie zaniedbany przez poprzedniego właściciela to też zaważyło na tym że trochę trzeba było się wykosztować ale za to rozrząd i olej były cacy
swoją drogą niech już te mrozy trochę puszczą bo olej już mam czarny
prędzej miałem maluszka no igła odpalam i jadę za 1,5 roku co go miałem tylko raz mi się zepsuł jeszcze wstyd przyznać z mojej winy gdzie maluchem ciągnąć poldka no i półoS ukręciłem
teraz chce mesia 124 starszy niż moje punto 94 wiem że to jest nie do zajechania, no ale sam się tak zastanawiam czy to będzie dobry wybór 
_________________ Było - Fiat 126p 94' elegance
Jest - Punto I 1.2KAT SX60 94'
|
|
Góra |
|
 |
2rotor |
#335343 Wysłany:
13 Lut 2010, 20:23; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Toruń Rejestracja: 09 Wrz 2007, Posty: 1680
|
czaxa napisał(a): chłodnica nagrzewnica zawieszenie przód łożyska w skrzyni pompa wody no i tam takie jak wkładki do zamków czy wycieraczka tył to nie liczę ogólnie to samochód był strasznie zaniedbany przez poprzedniego właściciela to też zaważyło na tym że trochę trzeba było się wykosztować ale za to rozrząd i olej były cacy  swoją drogą niech już te mrozy trochę puszczą bo olej już mam czarny prędzej miałem maluszka no igła odpalam i jadę za 1,5 roku co go miałem tylko raz mi się zepsuł jeszcze wstyd przyznać z mojej winy gdzie maluchem ciągnąć poldka no i półoS ukręciłem teraz chce mesia 124 starszy niż moje punto 94 wiem że to jest nie do zajechania, no ale sam się tak zastanawiam czy to będzie dobry wybór 
Taki 124 był dobry w latach jak mój ojciec go kupował i miał 1rok od nowości. Teraz to są kilkunastoletnie trumny którym się próchno z d... sypie. Kojarzą się z taksówkarzem po 50tce który ma 2.0D 60 koni, nie używa kierunków, zajeżdża drogę. Nic tylko wysiąść z kątówką i mu tą budę porezać na kawałki. Bleaah.
_________________ Fiat Stilo 1,6 16V Dynamic
|
|
Góra |
|
 |
nocny_wyjca |
#335374 Wysłany:
13 Lut 2010, 21:20; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 21 Sie 2008, Posty: 73
|
Kupiłem mk1 od brata narzeczonej (gdybym wiedział wcześniej jak on dba o samochody nigdy bym tego nie zrobił "w Ibizie czasem mi obroty spadają i silnik gaśnie ale nie przeszkadza mi to; po przekręceniu kluczyka wycieraczki same chodzą i mam dyskotekę ze światłami ale nie przeszkadza mi to..."
remonty:
-przednie zawieszenie amorki, końcówki drążka
-akumulator
-amortyzatory tył
-klocki, tarcze, bębny, kolektor siły hamowania
-pompa paliwa
-przekaźnik od pompy paliwa
-termostat *2
-czujnik temperatury
-uszczelka pod pokrywą zaworów
-uszczelka pod głowicą
-nagrzewnica
-mechanizm wycieraczki tylnej
-spryskiwacz tylnej szyby
-korbka od szyber dachu
co mnie czeka na wiosnę:
-przeczyszczenie i nasmarowanie prowadnic szyb elektrycznych
-drobne poprawki w elektryce
-zdiagnozowanie czemu kierownica ze wspomaganiu ciężko pracuje
-i ostatnie czemu po wymianie przełącznika zespolonego przez ala mechanika nie działa mi klakson (sam w sobie działa bo podpinałem na krótko, mechanicy i elektrycy nie wiedzą o co chodzi i proponują wymianę przełącznika zespolonego na oryginalny zakupiony od fiata po nr.win koszt 600zł sam przełącznik.
więc trochę już zainwestowałem ale na nową furę mnie nie stać a co miesiąc uzbieram po 200zł na drobne naprawy, większość staram się naprawiać sam
pozdro fanatyk błękitnego kropka
_________________ Grande Estiva B&M
|
|
Góra |
|
 |
czaxa |
#335453 Wysłany:
14 Lut 2010, 11:42; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: przemek
Samochód: Punto I 3d
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: rybnik Rejestracja: 24 Kwi 2009, Posty: 187 Pomógł: 1
|
no niby tak ale mamy już jednego 88 rok 2.5 d i nic, sie wsiada i jedzie
no były problemy z mostem ale zrobione i znowu śmiga cichutko
wygodny i w ogóle jest git tylko trochę mułowaty a jak się przesiąde do swojego kropka to czasem se o mało co zębów nie wybije jak wjade na dziurę czy zahamuję
ogólnie może trafiłem na takie punto w domu nie było dużo samochodów więc nie mogę powiedzieć na pewno, no ale jedno co w punto przypomina mi maluszka to to że wszystko słychać a najmniej to radio w środku
Ogólnie to sam nie wiem czy żałuje zakupu czy nie za takie pieniądze jak dałem to nic bym lepszego nie kupił a punto nie jest takie złe tylko nie mogę go chwalić bo zawsze kiedy to zrobię to nie chce później jechać ;p teraz też stoi lód chyba jest w tłumiku czy cuś a mrozy nie puszczają 
_________________ Było - Fiat 126p 94' elegance
Jest - Punto I 1.2KAT SX60 94'
|
|
Góra |
|
 |
Paka |
#335621 Wysłany:
14 Lut 2010, 22:32; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Brzesko Rejestracja: 11 Sty 2009, Posty: 28
|
Witam,moje punto1 rocznik 94 przebieg 155430km
posiadam go od 3 lat,wymianie zostały poddane:
-filtry
-płyny
-akumulator
-kable i świece
-amorki tył i przod
-klocki i szczeki hamulcowe
-cylinderki
-cały układ wydechowy
-3 razy uszczelka pod głowica bo silnik sie gotował i wywalał,(specjalista nie wiedział co mu jest)
-w końcu wymieniłem tez silnik
teraz jestem na etapie wymieniani wahaczy i linki hamulca ręcznego,oraz oleju w skrzyni.
_________________ Kropek I SX 1.1 55KM 94r,silnik 97r
Najszybszy w mieście
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|