|
Obecny czas: 18 Cze 2025, 13:20
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
ener0 |
#362526 Wysłany:
06 Maj 2010, 19:44; Temat postu: Zepsuta nagrzewnica, czy coś więcej. Proszę o pomoc. |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Jako że to mój pierwszy post na tym forum witam bardzo wszystkich serdecznie;p mam nadzieję że będzie nam się wspólnie dobrze pisało;].
Mam problem opiszę go w 2 wersjach :
Dłuższy opis, ze szczegółami:
Od grudnia jestem szczęśliwym posiadaczem Punta 1.2 ELX 75KM, szczęśliwym bo mało pali, ładnie wygląda, zwinny, mało musiałem włożyć w niego pieniędzy, aż do dzisiaj. Niedawno, bo jakieś 3 tyg temu silnik zaczął głośno chodzić, problem był w alternatorze, łożyska miały już swoje lata. Wymieniłem same łożyska, przy okazji wymieniłem również płyn w chłodnicy (wolno nagrzewał się w zimie, pod wycieraczkami woda, myślałem że to przez śnieg, tylnie szyby zaparowane, przednie tez ale jak przetarłem ściereczką na 50 km starczyło;). Pasek od alternatora za słabo naciągnąłem, podczas odpalania piszczał ale jak przejechałem kawałek to już przestawał, chciałem go naciągnąć, no i tak też postąpiłem. Jakież było moje zdziwienie że znowu zaczął głośno chodzić z dolnego nawiewu pod ręcznym od strony kierowcy zaczął cieknąc różowiutki płyn no strasznie szybko się nagrzewał, po przejechaniu ok 5KM wskazówka była juz pod połową. dodam jeszcze, że podczas dłuższej jazdy (50 km) gdy zmieniłem nawiew z zimnego na ciepłe (przy wył nawiewie) to poleciała para, za każdym razem gdy tak robiłem sytuacja się powtarzała. A i dodam że, gdy zaglądałem pod maskę to olej był w obudowie filtra na powietrze (nie duzo ale zawsze), jak i w tej rurze, która idzie z filtra do silnika, jak i tej chudej co łączy się w filtrze powietrza z tą dużą
dla Tych co nie chce im się czytać mojego opisu a mogą pomów to w skrócie objawy są następujące:
1.silnik głośno chodzi, prawdopodobnie alternator
2.Wyciek różowego płynu z nawiewu pod ręcznym od strony kierowcy
3. Szybko się nagrzewa
4. Para z nawiewu gdy jest ustawiony na ciepłe ale bez wł go.
5.olej był w obudowie filtra na powietrze (nie duzo ale zawsze), jak i w tej rurze, która idzie z filtra do silnika, jak i tej chudej co łączy się w filtrze powietrza z tą dużą
Czy to nagrzewnica? Czekają mnie 2 dni ciężkiej pracy?;p
|
|
Góra |
|
 |
|
|
woncki |
#362527 Wysłany:
06 Maj 2010, 19:51; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 11 Lis 2009, Posty: 250 Pomógł: 10
|
Tak - nagrzewnica. Najpierw zrób to, potem zobaczymy dlaczego głośno chodzi.
|
|
Góra |
|
 |
greg505 |
#362531 Wysłany:
06 Maj 2010, 20:05; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 07 Sie 2008, Posty: 4521 Pomógł: 42
|
duzo tego oleju miales w obudowie filtra?
ta rurka to odma, niewielkie ilosci oleju moga w niej bbyc
_________________ bylo Punto2, jest: Grande & Clio2 ph3, oba robia kle kle kle
|
|
Góra |
|
 |
ener0 |
#362537 Wysłany:
06 Maj 2010, 20:25; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Filtr nie był brudny tylko po obudowie jak otworzyłem to spływało po rancie, widać było że tłuste i to prawdopodobnie olej.
|
|
Góra |
|
 |
nickoo |
#362548 Wysłany:
06 Maj 2010, 20:53; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Żęszuf Rejestracja: 23 Paź 2007, Posty: 7422 Pomógł: 164
|
|
Góra |
|
 |
Courage |
#362646 Wysłany:
07 Maj 2010, 02:01; Temat postu: |
|
 |
Kukurydza |
 |
Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Lubliniec Rejestracja: 22 Sty 2008, Posty: 2911 Pomógł: 5
|
|
Góra |
|
 |
darkmapet |
#362651 Wysłany:
07 Maj 2010, 07:05; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Chrzanów Rejestracja: 15 Kwi 2009, Posty: 63
|
|
Góra |
|
 |
Krzysiek_ost |
#362659 Wysłany:
07 Maj 2010, 08:45; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Strzelce Opolskie Rejestracja: 07 Gru 2009, Posty: 123
|
Raczej nagrzewnica. Olejem się nie przejmuj. Takie ślady tez mam
-Sprawdź jeszcze czy ubywa ci płyn z chłodnicy - mi nie ubywał
-Czy na maksymalnym grzaniu na ciepłym silniku, jak leci ciepłe powietrze czy śmierdzi? takim dziwnym słodkim zapachem
ważne. Może i banalne ale jak masz ustawiony nawiew, bierze powietrze z zewnątrz czy masz obieg zamknięty i powietrze krąży po kabinie samochodu. ( suwak na prawo czy lewo)
zaparowane szyby to 99% kończonca się nagrzewnica
ener0 napisał(a): silnik głośno chodzi, prawdopodobnie alternator może źle założyłeś źle łożyska? ener0 napisał(a): Szybko się nagrzewa
może masz mało płynu skoro wycieka?
|
Góra |
|
 |
ener0 |
#362688 Wysłany:
08 Maj 2010, 23:47; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Link do manuala na naszym forum http://fiatpunto.com.pl/topic7211.html
Krzysiek_ost napisał(a): ważne. Może i banalne ale jak masz ustawiony nawiew, bierze powietrze z zewnątrz czy masz obieg zamknięty i powietrze krąży po kabinie samochodu. ( suwak na prawo czy lewo)
nawiew z zewnątrz.
Dziękuje wszystkim za tak szybkie odpowiedzi, rozbiorę wymienię i zdam relacje;] Pozdrawiam. [ Dodano: 08 Maj 2010 23:47 ]Okazało się że to nagrzewnica. Po rozebraniu co nie było jakoś bardzo trudne i wymagające dostałem się do upragnionego celu. Pod obudową oczywiście mokro, cieknie. przy okazji rozebrania wszystkich bebechów przeczyściłem sobie wszystkie zakamarki i matę. Nowy sprowadzą mi dopiero na poniedziałek, więc jeszcze trochę sobie poczeka;]
Dziękuje wszystkim za pomoc. //ener0;]
|
|
Góra |
|
 |
cichy872 |
#363793 Wysłany:
10 Maj 2010, 21:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: piastów Rejestracja: 30 Kwi 2010, Posty: 294
|
jeżeli nie chcesz wmieniać odmy, co nie jest kosztowne ani czasochłonne to poprostu zrób małe nacięcie to mój 2-gi fiat i w obu miałem tak samo nie ma czym się martwić
_________________ szczęśliwy posiadacz fiata punto elx/75
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|