|
Obecny czas: 18 Cze 2025, 14:25
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 13 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
staH |
#371284 Wysłany:
05 Cze 2010, 10:55; Temat postu: problemy po założeniu gazu/zmianie sondy lambda |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Bolesławiec//łódzkie Rejestracja: 05 Cze 2010, Posty: 1389 Pomógł: 12
|
Cześć, jestem nowy na forum, pierwszy raz trafiłem tutaj szukając info na temat paneli drzwiowych do Punto I (niestety cena gotowych jest zbyt duża, a sam raczej niczego nie zdziałam) ale nie o nich teraz.
Kupiłem punciaka (po waszemu kropka ale punciak lepiej brzmi  ) w marcu tego roku. Jak się później okazało, niezbyt udana inwestycja, do poprawny hamulce tył (jeden nie hamuje), tylne zawieszenie stuka - ponoć tylko tuleje trzeba wymienić i będzie ok, i spód trzeba spawać, głównie progi (ok 1tys za zrobienie, robociznę i konserwację) sporo, tym bardziej, że dałem 4,1tys za auto. Chociaż silnik wydaje się być ok, pomimo, że więcej niż 150 nie jechałem (drżenie kierownicy zniechęcało...) I tak 120-130 to optymalna prędkość jak dla mnie. Mam tu motorek 12 v8 75km. Taka oto historia punciaka...
Teraz wracając do tematu założyłem sobie nowy gaz, nie jest to sekwencja (teraz cholernie żałuję ale kto mógł wiedzieć, że tak będzie) Niewiele mogę o nim powiedzieć - pytajcie, dam zdjęcia, coś się wtedy wyjaśni więcej. Sterownik firmy STAG.
Na początku był b. duży problem, na benzynie śmigał fajnie, tak jak być powinno, a gazy za cholerę gazownik ustawić nie mógł (co dziwne bo pro w swojej dziedzinie), auto wtedy też paliło 12-15/100 gazu, stwierdził, że mam wymienić sondę, tak też zrobiłem - wymieniłem, ponowna regulacja i co? Problem z gazem nie zniknął, dalej auto gasło (najczęściej po wciśnięciu sprzęgła dla redukcji biegu, szczególnie kiedy był jeszcze dobrze nie rozgrzany - po 2-4km miastem dalej mu się działy takie rzeczy) Z tym, że na następny dzień po wymianie sondy (dziwne, że na następny a nie odrazu) auto zaczęło świrować na benzynie. Po odpaleniu obroty zaraz spadały i auto gasło. Dopiero jeśli dobrze się go rozgrzało to jakoś trzymał obroty (gasł rzadko) ale bardzo niskie, może kreskę nad ogranicznik i autem rzucało.
Oddałem, gazownikowi auto, miał je dwa dni, wyeliminował problem z gazem (nie jestem pewny w 100% ale wydaje mi się, że wtedy założył coś (ma 4 przewody) na wąż, na którym znajduje się pokrętło od regulacji mieszanki)
Od tej pory gaz działa normalnie, jak być powinno (tak mi się wydaje), pali ok 10/100, ale problem z benzyną jest nadal. Ktoś podpowie co jest tym problemem? Gazownik powiedział, że to się wyreguluje samo czy coś... Jednak nie.
świece, filtry, kable wn nie wiadomo kiedy były wymieniane ale czy to ma jakiś związek (na starej, jak twierdzi gazownik - uszkodzonej sondzie, benzyna sprawowała się ok, chociaż spalanie chyba było za duże)
pozdrawiam i gratulacje dla tych którym chciało się czytać
|
|
Góra |
|
 |
|
|
nickoo |
#371327 Wysłany:
05 Cze 2010, 19:24; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Żęszuf Rejestracja: 23 Paź 2007, Posty: 7422 Pomógł: 164
|
|
Góra |
|
 |
SMOX |
#371343 Wysłany:
05 Cze 2010, 20:50; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Busko Zdrój Rejestracja: 03 Lis 2009, Posty: 270
|
|
Góra |
|
 |
nickoo |
#371346 Wysłany:
05 Cze 2010, 20:54; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
staH |
#371644 Wysłany:
06 Cze 2010, 20:26; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Bolesławiec//łódzkie Rejestracja: 05 Cze 2010, Posty: 1389 Pomógł: 12
|
Ciekawe co jutro punciak powie rano jak będę chciał jechać do pracy
Zrobiłem reset ok 14, przegazowałem odrazu kilka razy i od tej pory odpala - sprawdziłem ok 17 jak wychodziłem z domu i po 19 jak wychodziłem drugi raz  (i nie pytajcie jak to się stało, że dwa razy wychodziłem a nie wszedłem  )
Dam jutro znać napewno, swoją drogą myślę, że zagoszczę tu na dłużej  Potrzebuję takich ludzi, a sam też się czegoś nauczę.
|
|
Góra |
|
 |
nickoo |
#371666 Wysłany:
06 Cze 2010, 20:56; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
staH |
#371851 Wysłany:
07 Cze 2010, 14:16; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Dzięki raz jeszcze. Pomogło 
_________________ Mam i ja. Punciak 1.2 MPI
Jakieś głośniki, kabelki, duperelki. Radyjka, wzmacniacze, zwrotnice i maty... wziąłbym to wszystko od razu na raty. Car Audio? A co to jest? Nie wiem o co kaman.
jawasaki ty złodzieju. Życzę Ci tego samego na każdym kroku.
|
|
Góra |
|
 |
nickoo |
#371894 Wysłany:
07 Cze 2010, 18:25; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
SMOX |
#371963 Wysłany:
07 Cze 2010, 20:29; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Busko Zdrój Rejestracja: 03 Lis 2009, Posty: 270
|
|
Góra |
|
 |
staH |
#372066 Wysłany:
07 Cze 2010, 22:04; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
u mnie odłączenie aku trwało ok 30minut (obiad)
przegazowanie 4-5 razy do ok 6k
czyli to co napisał nickoo tylko bardziej i więcej
powodzenia 
_________________ Mam i ja. Punciak 1.2 MPI
Jakieś głośniki, kabelki, duperelki. Radyjka, wzmacniacze, zwrotnice i maty... wziąłbym to wszystko od razu na raty. Car Audio? A co to jest? Nie wiem o co kaman.
jawasaki ty złodzieju. Życzę Ci tego samego na każdym kroku.
|
|
Góra |
|
 |
maciek2020 |
#372114 Wysłany:
07 Cze 2010, 23:28; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
skoro juz o sondzie. Ja odkad jezdze Puntem (od roku) zauwazylem ze jakby na gazie ciagnal mi troche paliwa. Musze dosc czesto dolewac. Wczesniej jezdzilem Nexia ojca i nie dolewalismy tak czesto paliwa. Punto 1.2 - gazu pali 9-10 w trasie. Czy moze byc tak ze to przez sonde ssa mi paliwo?
|
|
Góra |
|
 |
anioł |
#372165 Wysłany:
08 Cze 2010, 11:20; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Kraśnik/Stryków/Łódź/Rzgów Rejestracja: 23 Paź 2008, Posty: 47
|
z własnego doświadczenia (mogę się mylić) u mnie też swego czasu przy gazie ssał pb ale tylko dlatego że był skręcony na gazie do około 6,5 l/100km teraż troche więcej gazu żre ale nie rusza bezyny. obecnie mieszcze sięw granicy 7,5-8,5 l/100km gazu a wolno nie jezdze
_________________ Czasami na drodze spotykam prawdziwych szalenców, pędza na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawdę... aż ciężko czasami ich wyprzedzić...
|
|
Góra |
|
 |
maciek2020 |
#372176 Wysłany:
08 Cze 2010, 12:46; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
a widzisz - moj od kupna ssal benzyne i sie zastanawiam nad wymiana sondy - tylko czy to akurat rozwiaze moj problem...
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 13 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|