|
Obecny czas: 18 Cze 2025, 17:11
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
alikk1 |
#417283 Wysłany:
30 Lis 2010, 01:36; Temat postu: P97 manual - > problem ze sprzęgłem |
|
 |
Forumowicz |
|
Witam wszystkich
po czasie kiedy śledziłem wasze problemy i troche sie na tym nauczylem...przyszedl czas ze i ja mam problem. Chodzi o sprzęgło. Opisze co i jak.
Robilo mi moje punto nieraz juz zarciki ze wchodze rano (głownie zima) kiedy bylo zimno na dworze, chce ruszac, wciskam sprzeglo, jedynka i sprzeglo odskakuje do polowy...Butem podwazałem odkoczylo, 'popompowalem' troche i łazilo normalnie (nie, nie mam hydraulicznego tylko mechaniczne). Wczoraj polazlem na wieczor do auta po akumulator co by go troche podladowac (bo mi zamula przy porannym odpalaniu..nadmieniam ze ma rok ten akumulator - moze i tu pomozecie. brak ladowania ? ) Odśnieżam sobie, na wstecznym zostawilem. No to reczny ( takie przyzyczajenie, co by nie uciekl) sprzeglo, luz, odpalam, puszczam sprzeglo i zonk... ;o Pedał został w podlodze. Patrze..cuda wianki. No ale nic, wzialem pedała pod reke i podnosze do gory..kapa bo wraca z powrotem na samo dno podlogi. Ale skoro juz mam to auto na luzie no to but w hamulce i sprawdzam biegi. Otóz biegi wchodzą bez problemu wszystkie..czyli tak jakby silnik był ciagle wysprzęglony.
Sprawa honoru - auto na jutro musi byc gotowe bo sie zdeklarowalem...no i teraz moje pytanie - co i jak. (laik jestem, pojecia nie mam o mechanice oprocz dolania oleju i takich tam podstaw) Czy to linka ? Czy jakies tam sloneczko czy cos jeszcze innego.
Chcialbym tylko powiedziec ze zanim zaczalem pisac ten temat to przekopalem cała szukajke w dziale P1 i nie znalzlem odpowiedzi.
Punto 1.1 125k przebiegu; sprzęgło lapalo juz ponizej polowy wcisniecia pedala (bylo podciągane regulacją ale z dobre 3 miesiace temu)
czekam z niecierpliwoscia na odpowiedź
|
|
Góra |
|
 |
|
|
_marcin00_ |
#417317 Wysłany:
30 Lis 2010, 09:44; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Easy
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Toruń Rejestracja: 29 Sty 2010, Posty: 3642 Pomógł: 31
|
Być może zardzewiała linka w pancerzu, i dlatego masz rozłączone sprzęgło i pedał w podłodze. W celu sprawdzenia WD40 na linkę przy wyjściu z pancerza przy obudowie sprzęgła i przy pedale i podważyć dźwignię od sprzęgła (tą na skrzyni biegów) jakąś łyżką do opon lub czymś takim - oczywiście z wyczuciem. Jeżeli odskoczy i będzie działać ciężko pedał, to albo linka do wymiany (najtańszy przypadek), albo komplet sprzęgła niestety.
_________________ Było: Fiat Punto II 1,2 16V HLX Było: Fiat Stilo 1,6 Trofeo Było: Fiat Grande Punto Sport 1,4 t-jet Jest: Fiat Tipo Easy 1,4 t-jet
|
|
Góra |
|
 |
alikk1 |
#417342 Wysłany:
30 Lis 2010, 11:34; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
moze to zabrzmi smiesznie...ale wystarczylo rozgrzac silnik. zastanawia mnie jednak ten fakt poniewaz wczoraj kiedy to sie stalo to i tak mialem wlaczony silnik na luzie zeby se pochodzil..a pedal i tak nie odskoczyl...pojecia nie mam ale napsikalem tam tego wd40 tak na przyszlosc.
Teraz moze drugie pytanie - dlaczego tak sie dzieje ze zimny silnik = sztywne sprzeglo..a kiedy silnik zlapie temp. to pedal normalnie juz odskakuje... ?
|
|
Góra |
|
 |
_marcin00_ |
#417373 Wysłany:
30 Lis 2010, 13:42; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Easy
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Toruń Rejestracja: 29 Sty 2010, Posty: 3642 Pomógł: 31
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|