|
Obecny czas: 18 Cze 2025, 07:15
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
abel |
#459592 Wysłany:
05 Kwi 2011, 09:37; Temat postu: przelewa się płyn w nagrzewnicy |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Emotion
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: ełk Rejestracja: 12 Cze 2007, Posty: 574 Pomógł: 18
|
po dłuższym postoju i uruchomieniu silnika słychać jak przelewa się płyn w nagrzewnicy ,trwa to przez kilka sekund .nie zauważyłem znaczącego spadku ilości płynu chłodniczego .Zaobserwowałem po jeździe że jak odkręcę korek zbiorniczka przy chłodnicy to wzrasta o jakieś 2 cm ilość płynu chłodniczego .Czy to oznacza kłopoty z uszczelką głowicy ?,może jest jakiś prosty sposób na sprawdzenie UPG
|
|
Góra |
|
 |
|
|
MOTOMYSZOR |
#459701 Wysłany:
05 Kwi 2011, 18:06; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Poziom płyny wzrasta bo układ chłodzenia samochodu jest układem ciśnieniowym, w czasie pracy i nagrzewania silnika wzrasta temperatura i ciśnienie w układzie. Wyższe ciśnienie to wyższa temperatura wrzenia płyny (fizyka się kłania) i mniejsze ryzyko zagotowania płynu.
Poziom cieczy wzrasta po odkręceniu korka bo płyn schodzi z ,,napchanych" pod ciśnieniem przewodów gumowych.
Swoją drogą korek ma taką konstrukcję że ze środka nie puści powietrza ale jak wszystko stygnie to pozwoli dossać trochę powietrza do środka, ma zaworek kierunkowy
A bulgotanie to objaw zapowietrzenia układu które u kropków jest niemal normalne...
Jeśli płyny nie ubywa, nie ma żadnych dziwnych rzeczy pod korkiem płynu albo oleju, nie ma dymu z chodnicy to bym na twoim miejscu poprostu porządnie przegonił kropka po trasie albo tak jak ja przyzwyczaił się.......
_________________ Nigdy w żadnych okolicznościach nie bierz na raz środka nasennego i na przeczyszczenie
Punto II 2001
1,2 8V - golas
|
|
Góra |
|
 |
Bytuś |
#459702 Wysłany:
05 Kwi 2011, 18:11; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Bytom Rejestracja: 15 Lut 2008, Posty: 1029 Pomógł: 11
|
zgadzam się z przedmówcą, zapowietrzony układ chłodzący
|
 |
lakikwap |
#459869 Wysłany:
06 Kwi 2011, 00:02; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
ja to tego na maxa nie rozumiem, umnie bulgocze co 2-3 miechy przez tydzień-dwa później samo przestaje. Kij wie od czego to zależy.
Pojawiło sie po wymianie termostatu kiedyś tam.
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#459873 Wysłany:
06 Kwi 2011, 00:16; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wojtek
Samochód: Inny
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN Rejestracja: 10 Gru 2009, Posty: 4596 Pomógł: 56
|
lakikwap napisał(a): ja to tego na maxa nie rozumiem, umnie bulgocze co 2-3 miechy przez tydzień-dwa później samo przestaje. Kij wie od czego to zależy.
czasem też tak mam
|
|
Góra |
|
 |
abel |
#459888 Wysłany:
06 Kwi 2011, 07:11; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny Fiat
Wersja: Emotion
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: ełk Rejestracja: 12 Cze 2007, Posty: 574 Pomógł: 18
|
ok dzięki .nie będę wymieniał uszczelki zrobię tylko rozrząd bo ma już ponad 70kkm od wymiany poprzedniej
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|