You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 19 Cze 2025, 09:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #536615 Wysłany: 12 Sty 2012, 00:01; 
 Temat postu: [GP 1.4 2007 77 km] Kręci, ale nie odpala.
Forumowicz

Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
Witam Was wszystkich serdecznie. Jestem nowy na tym forum ; ). Chciałem się Was poradzić, ponieważ punciak nie chce mi odpalić, w zasadzie to nie mi, tylko znajomej, nie widziałem jeszcze tej usterki na własne oczy. Sprawa jest tego typu, że przekręca kluczyk jak do odpalania, to rozrusznik kręci, ale nie odpala. Podejrzenie pada na bendiks, ze nie wrzuca na koło zamachowe. Samochód był odpalany na pych (wiem, wiem, nie powinno się, nie musicie tego mówić ; D) i niby działa, ale głośno pracuję, bardziej jest mułowaty, ogólnie twardsza praca silnika. Chcę zaznaczyć, że przy próbie odpalania gasną wszystkie kontrolki, a świeci się tylko kontrolka "check", po odpalaniu na pych kontrolka zgasła. Co może być przyczyną, proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam.

Post #536735 Wysłany: 12 Sty 2012, 13:22; 
 Temat postu: Re: [GP 1.4 2007 77 km] Kręci, ale nie odpala.
Puntoświr
Awatar użytkownika

Wersja: Energy
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Jarocin
Może któraś świeca iskry nie daje... Raczej nie kombinowałbym dalej, tylko podłaczyć autko pod komputer wypada.

Post #536745 Wysłany: 12 Sty 2012, 14:32; 
Puntoświr

Miejscowość: Jarocin
tasioreq napisał(a):
Witam Was wszystkich serdecznie. Jestem nowy na tym forum ; ). Chciałem się Was poradzić, ponieważ punciak nie chce mi odpalić, w zasadzie to nie mi, tylko znajomej, nie widziałem jeszcze tej usterki na własne oczy. Sprawa jest tego typu, że przekręca kluczyk jak do odpalania, to rozrusznik kręci, ale nie odpala. Podejrzenie pada na bendiks, ze nie wrzuca na koło zamachowe. Samochód był odpalany na pych (wiem, wiem, nie powinno się, nie musicie tego mówić ; D) i niby działa, ale głośno pracuję, bardziej jest mułowaty, ogólnie twardsza praca silnika. Chcę zaznaczyć, że przy próbie odpalania gasną wszystkie kontrolki, a świeci się tylko kontrolka "check", po odpalaniu na pych kontrolka zgasła. Co może być przyczyną, proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam.

Jeżeli odpalony został na pych i wtedy zaczął głośniej pracować i osłabł to książkowe skutki przeskoczenia paska rozrządu podczas zapychania.

Post #536801 Wysłany: 12 Sty 2012, 17:31; 
Forumowicz

Nie wiem właśnie co to znaczy, że zaczął głośniej pracować, dowiem się dopiero dzisiaj jak to wygląda wszystko. Trzeba by sprawdzić, czy pali wgl na wszystkie gary, bo może dlatego głośniej chodzi. Oby to nie był pasek rozrządu. Ale co może być przyczyną, że nie odpala ?

Post #536859 Wysłany: 12 Sty 2012, 20:32; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Andrzej
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa
Mi na przykład nie odpalał bo przepustnica się rozprogramowała. Wgrali od nowa setup i na razie nic się nie dzieje. Tak jak mówią przedmówcy podłączyć do kompa.

Post #536934 Wysłany: 12 Sty 2012, 23:33; 
Forumowicz

No i dzisiaj byłem oglądać samochód. Sprawdziłem go i on jednak nie kręci, błędne informacje, słychać jak cyka przekaźnik. Podłączyłem swój aku z Audika i śmiga, aż miło. Zastanawiający jest fakt, że ten akumulator padł nagle, nie dawał wcześniej żadnych oznak. Nie wiem jakie jest ładowanie, bo zapomniałem wziąć z domu miernika, ale coś jest nie tak, ponieważ samochód przejechał na wtedy 20 km i od razu po zgaszeniu nie chciał już odpalić, powinien chociaż zakręcić. Podłączyłem aku do prostownika i zobaczymy jutro, czy odpali i się pojeździ, to się okaże. Podczas jazdy nie świecą kontrolki od ładowania aku, więc to ładowanie jest, może regulator napięcia powoli pada. Zobaczymy.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)