|
Obecny czas: 18 Cze 2025, 10:26
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
nickoo |
#535151 Wysłany:
06 Sty 2012, 21:22; Temat postu: Re: Ciężko wchodzące biegi |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Żęszuf Rejestracja: 23 Paź 2007, Posty: 7422 Pomógł: 164
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Kajman |
#536775 Wysłany:
12 Sty 2012, 16:03; Temat postu: Re: Ciężko wchodzące biegi |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Samochód: Punto I 3d
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Bielsko-Biała Rejestracja: 23 Kwi 2010, Posty: 8
|
Mam taki problem jak kolega na początku. Bieg 2 zdecydowanie wchodzi najgorzej, czuć lekkie chrobotanie przy jego wrzucaniu. Zastanawiam się czy przyczyna nie leży tutaj bardziej po stronie naciągniętej linki sprzęgła lub też problem z wybierakiem( przy wrzucaniu biegu czuć wyraźny opór)Problem jest mam wrażenie większy przy redukcji 3,2 niż przy rozpędzaniu auta 1,2itd Osobiście zmieniłem olej w skrzyni chociaż po spuszczeniu starego okazało się że wcale nie był taki zły.Dodam że sprzęgło ma 10 tyś więc wykluczam tę opcje. Dodam jeszcze ,że mój kolega jeżdżący oplem astrą miał identyczny problem i w jego wypadku pomogło podciągnięcie a później wymiana linki sprzęgła jak również wymiana jakiegoś wypracowanego sworznia w wybieraku skrzyni biegów. Jutro jadę do mechanika więc napiszę jeśli będą jakieś pozytywy.
|
|
Góra |
|
 |
czech22 |
#536815 Wysłany:
12 Sty 2012, 18:20; Temat postu: Re: Ciężko wchodzące biegi |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Czesław
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Miejscowość: Lubliniec Rejestracja: 13 Kwi 2008, Posty: 3107 Pomógł: 50
|
W puntach bieg drugi wchodzi najgorzej, tym bardziej przy redukcji przy wyższej prędkości. Jeżeli problem występuje tylko na nierozgrzanej skrzynce, to raczej jest to wina leju.
|
|
Góra |
|
 |
sokol |
#536957 Wysłany:
13 Sty 2012, 00:31; Temat postu: Re: Ciężko wchodzące biegi |
|
 |
Puntomaniak |
Miejscowość: Sosnowiec Rejestracja: 11 Lip 2011, Posty: 77 Pomógł: 1
|
Dzis odkręciłem odpowietrznik w skrzyni,pierw włożyłem tam wężyk w celu sprawdzenia czy jest cos oleju(nie dysponuje kanałem i korka wlewu odkręcić nie mogę) i na wężyku byly śladowe ilości,alee po dość sporej jeździe odkręciłem i wlozylem pałeczkę z wacikiem na ten mechanizm który widac po odkręceniu odpowietrznika i ku mojemu zdziwieniu oleju nie bylo tylko czarny syf..czy to znaczy ze oleju nie ma?
|
|
Góra |
|
 |
czech22 |
#537090 Wysłany:
13 Sty 2012, 15:40; Temat postu: Re: Ciężko wchodzące biegi |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Czesław
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Miejscowość: Lubliniec Rejestracja: 13 Kwi 2008, Posty: 3107 Pomógł: 50
|
Poziom oleju w taki sposób nie sprawdzisz, bo jest go wszędzie. Wacik nasączysz bez problemu. Podjedż tam gdzie wymieniają i prawdopodobnie sprawdzą gratis.
|
|
Góra |
|
 |
sokol |
#537292 Wysłany:
14 Sty 2012, 01:56; Temat postu: Re: Ciężko wchodzące biegi |
|
 |
Puntomaniak |
Miejscowość: Sosnowiec Rejestracja: 11 Lip 2011, Posty: 77 Pomógł: 1
|
ale właśnie rzecz w tym ze jego nie było na waciku..nie miałem zamiaru sprawdzić poziomu.Po dłuższej jeździe mechanizm skrzyni powinien być w oleju,a on był suchy..
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|