You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 12:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #539759 Wysłany: 22 Sty 2012, 18:11; 
 Temat postu: Brak zycia pod zegarami+ check engine! Pomocy
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sporting
Województwo: Poza Polską
Witam wszystkich!

Ok 2 tyg temu po pracy wsiadam do auta, odpalam, zapalam swiatla i ku mojemu zdziwinieniu chodza tylko postojowe. Patrze na zegary- zero zycia. Widac tylko godzine i kontrolke check engine. Obrotomierz nie chodzi, inne wskazniki tez, nie ma nawet podswietlenia. Wszystko poza tym chodzi ok. Auto odpalilo normalnie, radio chodzi, dmuchawa tez. Tylko zegary jakby nie zdazyly... Auto zgasilem i odpalilem podobnie. Swiatla wrocily do normy ale pod zegarami nadal zero zycia. Chcialem juz dzwonic po pomoc drogowa ale wymyslilem, ze sciagne kleme. Po zdjeciu klemy na kilka sekund i ponownym jej zalozenie wszystko wrocilo do normy.

Czytalem sporo na tym i innych forach o fiatach (zreszta to juz ktorys fiat w naszej rodzinie) i wiem, ze te urokliwe maluchy cierpia na fiatyzm i duzo rzeczy pozostaje niewyjasnionych :) Problem powtorzyl sie dzisiaj i troche mnie to tym razem wystraszylo. Oczywiscie po zdjeciu klemy wszystko wraca do normy ale co to moze byc? ECU? Auto 2 lata temu mialo zmieniana wiazke elektryczna w fiacie. Tyle jest na fakturze- nie wiem czy chodzi o cale okablowanie czy jedna wtyczke. Jako, ze nie wiem co to, troche boje sie zeby nagle na autostradzie nie zaczelo sie dziac cos powazniejeszego. W przyszla sobote zabiore kropka na komputer ale pomyslalem, ze specjalisci tutaj moga cos podpowiedziec.
Mial ktos z Was cos podobnego? Bede wdzieczny za kazda podpowiedz. Pozdrawiam

Post #539890 Wysłany: 23 Sty 2012, 01:33; 
 Temat postu: Re: Brak zycia pod zegarami+ check engine! Pomocy
Sympatyk kropek

Samochód: Bravo
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Estiva
Województwo: małopolskie [K]
Był wystawiony na deszcz/snieg przed tym zdarzeniem? U mnie tak sie po myciu stalo. U siebie podejrzewam alternator, ktory daje o sobie czasem znac lub gdzies woda zalewa wiazke. Mozesz miec tez slaby akumulator co moze wynikac z niesprawnego alternatora. Sprawdz czy masz poprawne ładowanie. Zastanawia mnie tylko ten check. Jesli dobrze pamietam to u mnie sie wszystkie zapalily, albo zadna. Ale zegary nie dzialaly i kontrolki swiatel tez, a dojechalem do domu spokojnie jakies 2 km. Po 10 min postoju wrocilo do normy, ale na 2 dzien nie odpalil bo aku zdechl.

Post #541474 Wysłany: 28 Sty 2012, 00:11; 
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Witaj Marten!

Sytuacja powtorzylas sie poraz kolejny... w sumie 3. Tym razem bylo i sucho i slonecznie i kleme musialem sciagac zanim moglem ruszyc do pracy. Takze reguly nie ma... Z odpaleniem nie ma najmniejszych problemow. Za pierwszym razem bylo jakos -4 i auto odpalilo bardzo ladnie. Mam nadzieje, ze jutro zdaze wybrac sie na komputer

Post #541490 Wysłany: 28 Sty 2012, 00:49; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: NML
chopie najpierw podjedz na sprawdzenie aku i altka...mysle,ze aku Ci odwala takie numery :) ale nie zaszkodzi sprawdzic czy nic ponad to :)

Post #546891 Wysłany: 26 Mar 2012, 21:53; 
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Wyglada na to, ze porada uzytkownika AF pomogla.
Przez przypadek stworzylem dwa takie same tematy
Uzytkownik AF podrzucil mi nastepujacy link topic18433.html
Sprawdzilem kable i faktycznie izolazja do polowy odwinieta. Zaizolowalem wszystko i od kilku tyg bez problemu. Pomimo myjny, deszczy, sniegu i mrozu :)
Pozdrawiam

[ Dodano: 25 Mar 2012 20:28 ]

Drodzy forumowicze... niestety jestem zmuszony odnowic temat...

Zegary znowu zaczely padac... tym razem dzieje to takze w czasie jazdy. Padaja zegary i kierunkowskazy... (awaryjna nadal chodza+ chodzi radio, wiatrak i cala reszta)

Po sciagnieciu i powtornym zalozenie klemy wszystko wraca do normy. Komputer nie pokazuje zadnych bledow.
Zauwazylem tez, ze rano zegar sam sie cofa? Rano ustawie go na 8:00 wracam o 12 a zegar wyswietla 11:40, wracam o 17 a na zegarze 16:20?

Nie mam pojecia od czego zaczac a troche mnie to martwi.
Pozdrawiam

[ Dodano: 26 Mar 2012 19:53 ]

Dzisiaj moj kropek kompletnie sie zbuntowal. Problem wystapil w trakcie jazdy. Zegary. Agle sie zawiesily. Zjechalem na parking probowalem kilkukrotnie zdjac i zalozyc kleme niestety nic nie pomoglo.
Po odczekaniu 10-15 min (z zalozona klema) odpalilem silnik i wszystko bylo ok. Przejechalem jakies 40km bez problemu. Oto link:

http://www.youtube.com/watch?v=ji1jAtQT ... ata_player

Post #568882 Wysłany: 08 Kwi 2012, 22:11; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Tomasz
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Bielsko-Biała/Sosnowiec
Kierunki działają tylko kontrolka nie miga i głośniczek nie klika... ja tak jeździłem, samo przeszło.

Post #575554 Wysłany: 26 Kwi 2012, 22:20; 
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

witam, teraz doszlo do tego, ze auto nieraz nie chce odpalic. Zegary zdychaja coraz czesciej a po odlaczeniu klemy na 2 min wszystko wraca do normy. Mam nadzieje, ze auto zabiore do jakiegos elektryka w sobote... zobaczymy co powie. Juz mam dosyc tego swojego gp

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)