|
Obecny czas: 19 Maj 2025, 06:43
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
noobio |
#627971 Wysłany:
26 Lis 2012, 15:19; Temat postu: wyciek oleju z góry miski olejowej |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Karol
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Zgorzelec Rejestracja: 08 Kwi 2011, Posty: 318 Pomógł: 5
|
witam, mam następujący problem, ostatnio zauważyłem wyciek oleju z góry miski olejowej, tzn nie cieknie tak, żeby olej zostawał na ulicy, ale wyraźnie widać, ze przepuszcza i trochę mokro od oleju tam jest. Moje pytanie brzmi, czy tam jest jakaś uszczelka czy w jakiś inny sposób się uszczelnia miskę olejową i jaki byłby mniej więcej koszt naprawy tego problemu?
Czy w ogóle to naprawiać czy na razie zostawić i tylko monitorować poziom oleju co jakiś czas?
pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
|
rzel |
#628005 Wysłany:
26 Lis 2012, 17:30; Temat postu: Re: wyciek oleju z góry miski olejowej |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 16V 86KM
Wersja: ELX
Województwo: podkarpackie [R]
|
trzeba by ściągnąć miskę, oczyścić i osadzić na silikonie który spełni rolę uszczelki, pytanie w jakim stanie jest miska, czy nie jest pordzewiała bo wtedy pasowałoby włożyć nową
|
|
Góra |
|
 |
noobio |
#628016 Wysłany:
29 Lis 2012, 23:25; Temat postu: Re: wyciek oleju z góry miski olejowej |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
miskę to wcześniej miałem dziurawą jak sito jak kupiłem auto, to była wymieniona na nową w kwietniu 2011
[ Dodano: 29 Lis 2012 23:25 ]
więc auto juz naprawione, wyciek który wyglądał, że to z miski, wcale z niej nie był, tylko zostawały ślady wycieku z czego innego na misce. Puścił uszczelniacz wałka rozrządu i uszczelniacz wału korbowego
|
|
Góra |
|
 |
svix |
#629174 Wysłany:
03 Gru 2012, 14:38; Temat postu: Re: wyciek oleju z góry miski olejowej |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Rafał
Silnik: 1.2 8V 73KM
Wersja: HSD
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 19 Maj 2012, Posty: 10
|
Cześć powiedz czy sam to naprawiałeś ? a jeżeli nie to jaki był koszt naprawy ?
_________________ Szukam bocznych kierunkowskazow w bialym kolorze  Kto ma, lub wie gdzie szukac niech da mi znac. THX
|
|
Góra |
|
 |
n1ck3r |
#629259 Wysłany:
03 Gru 2012, 22:06; Temat postu: Re: wyciek oleju z góry miski olejowej |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Patryk
Silnik: 1.2 8V 73KM
Wersja: SX
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 24 Kwi 2012, Posty: 49
|
Jak masz swiezy olej, odkrec korek spustowy od miski i spusc olej do jakiegos czystego naczynia, odkrec miske, wez jakis pilnik czy srubokret i delikatnie oczysc powierzchnie miski [ gorna, ktora skleja sie z blokiem ] i tak samo blok z dolu oczysc.. Jak wyczyscisz ze starego silikonu to odtlusc ja np benzyna abstrakcyjna, kup silikon najlepiej czarny na wysokie temperatury, dokladnie posmaruj. i przykrec miske. na korek od miski tez mozesz dac troche silikonu. A przed cala operacja przejedz palcem po tym oleju i zobacz czy jest jasny czy cimny albo powachaj go czy to czasem nie jest od skrzyni  W uszczelnieniu miski nie ma zadnej filozofiiiii pozdro
|
|
Góra |
|
 |
pcb4 |
#630089 Wysłany:
08 Gru 2012, 14:16; Temat postu: Re: wyciek oleju z góry miski olejowej |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Jeśli dobrze opisales miejsce to jest tam uszczelka, która dosc sporadycznie (moim zdaniem) w kropkach ulega zniszczeniu, po prostu ze starosci i wtedy poci sie/lekko cieknie. Nie wiem dokladnie jak u Ciebie, w Twojej wersji ale u mnie nie ma i nigdy nie bylo oslony misy olejowej. Na rozgrzanym silniku przy przytarciu/uderzeniu na wyzszych podjazdach, kraweznikach etc. misa olejowa moze uledz lekkiemu znieksztalceniu, ktore moze nawet nie bedzie widoczne golym okiem. Po prostu trzeba wymienic uszczelke i dodatkowo uszczelnic silikonem. Tansza wersja, ktora odradzam - zrobic tylko silikonem.
|
|
Góra |
|
 |
rzel |
#630110 Wysłany:
08 Gru 2012, 15:54; Temat postu: Re: wyciek oleju z góry miski olejowej |
|
 |
Puntoświr |
Silnik: 1.2 16V 86KM
Wersja: ELX
Województwo: podkarpackie [R]
|
pcb4 napisał(a): Po prostu trzeba wymienic uszczelke i dodatkowo uszczelnic silikonem. Tansza wersja, ktora odradzam - zrobic tylko silikonem. jeśli twierdzisz że wymieniałeś uszczelkę miski olejowej to napisz gdzie ją dostałeś, bo ja zglądam do epera i nawet tam jej nie widzę 
|
|
Góra |
|
 |
pcb4 |
#630171 Wysłany:
08 Gru 2012, 21:50; Temat postu: Re: wyciek oleju z góry miski olejowej |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Przepraszam, pomylilo mi sie z uszczelka pokrywy zawor przez to, ze w temacie bylo z gory i pisalem troche o jednym troche o drugim bo bylo zamieszanie. Moj blad. Dla sprostowania - pierwsze i ostatnie zdanie dotyczy uszczelki pokrywy zaworow, reszta tekstu misy olejowej.
|
|
Góra |
|
 |
paulisiak1987 |
#634656 Wysłany:
02 Sty 2013, 09:25; Temat postu: Re: wyciek oleju z góry miski olejowej |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Paulina
Województwo: łódzkie [E]
|
Mój KROPEK zmagał się z tym problemem pół roczku jeździłam jeździłam i dolewałam olej co chwila bo silnik cały upaćkany był a pod autem na parkingu kropa duża oleju. Okazało się że uszczelka pod głowicą  u mechanika takiego osiedlowego zapłacilam 450 zł ...  ale już nic się nie dzieje :0
_________________ Punciak 1.1 : 1996 roczek ; 55 S
|
|
Góra |
|
 |
noobio |
#635342 Wysłany:
04 Sty 2013, 23:11; Temat postu: Re: wyciek oleju z góry miski olejowej |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
naprawa uszczelki pod głowicą to jeden z najbardziej parszywych tematów jaki może się trafić. Ja 2 razy przerabiałem ten temat, najpierw jak jeden mechanik wymienił to strzeliła uszczelka po 5 miesiącach, później pojechałem do innego naprawić w lipcu 2012 i do tej pory póki co trzyma i oby jak najdłużej, bo nie mam ochoty znów 500-600 zł wydawać na naprawę tego.
A za wymianę tych uszczelniaczy zapłaciłem 200 zł, bo trzeba było ściągać rozrząd i tak to facet policzył jakbym go wymieniał.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|