|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 19:10
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Angry_Us3r |
#635668 Wysłany:
06 Sty 2013, 11:37; Temat postu: Hodowla chomików :) |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysztof
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: [CIN] Inowrocław Rejestracja: 26 Lip 2011, Posty: 5925 Pomógł: 35
|
Witajcie, przejąłem od cioci 2 małe stworki wraz z klatką i wyprawką. Były one "zabawką" dla moich 3 i 5 letnich kuzyniaków, ale okazało się, iż są za młodzi na te tematy - zwierzątka stały się obiektem istnych tortur Jako że nigdy nie miałem aż tak małych i delikatnych zwierząt pod opieką - mam średniej wielkości psa oraz kota, w dzieciństwie miałem kilka królików w pomieszczeniu gospodarczym chciałbym zadać parę pytań, na które w internecie są różne odpowiedzi, a jednocześnie stworzyć temat, dla hodowców Jest już temat o rybach, ogólny o naszych pupilach, czemu nie o hamsterach?  Podzielcie się swoim doświadczeniem, a ja zadam parę pytań - Czy chomiki muszą cały czas przebywać w jednym miejscu, czy przenoszenie ich o równej porze do osobnego miejsca będzie je mocno stresować? Niestety mam taki układ pokoju i domu, że nie mogą stać cały czas u mnie, bo nie potrafię zasnąć - ale nie przez hałas spowodowany ich wspinaczką, tylko jest taki szajski kołowrotek bez łożysk - wpada w drgania i rezonuje z klatką  No niestety nie potrafię przy tym zasnąć, a próbowałem. Planuję kupić jakiś łożyskowany. Drugie - czy po tygodniu mogę już próbować wziąć je do ręki, czy lepiej się jeszcze wstrzymać? Trzecie - mam szeroki dostęp do trocin (stolarnia  ), ale zauważyłem, że zaczęły drzeć przyległy do klatki koc i wykorzystywać do robienia posłania, więc wrzuciłem im trochę waty - zwykłej bawełnianej - podarły i wymieszały z trocinami. Jedni piszą, że można dawać, inni nie, że ma być specjalna, więc jak? Czwarte - jakie warzywa i owoce najczęściej podajecie? Ja na razie zapodałem marchewkę i jabłko. Ostatnie - jaka to rasa? Mogę później zrobić więcej fotek, podejrzewam, że syryjskie, ale ja się na nich nie znam  Na pewno są w lepszych rękach niż poprzednio...   
_________________ Rany boskie, jeżdżę kioskiem
|
|
Góra |
|
 |
|
|
No Name |
#635693 Wysłany:
06 Sty 2013, 13:10; Temat postu: Re: Hodowla chomików :) |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Robert
Samochód: Alfa Romeo Giulietta
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Pszczyna-Strumień Rejestracja: 29 Mar 2007, Posty: 499
|
miałem kiedyś podobnego i to były dżungarski,wcinał wszystko nawet parówki 
_________________ Było>>>1.9 JTD<<< Było>>>GP 1.4 <<< Była>>>CROMA 1.9 mJTD 150 KM 2008<<< Jest Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
|
|
Góra |
|
 |
Alice |
#635713 Wysłany:
06 Sty 2013, 13:52; Temat postu: Re: Hodowla chomików :) |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Alicja
Samochód: Punto 2012
Silnik: 1.4 16V 105KM
Wersja: Cult
Miejscowość: Częstochowa Rejestracja: 07 Paź 2012, Posty: 652
|
odmiana jaka jest to niepowiem Ci dokładnie, ale instrukcja obsługi jest identyczna do każdego hamstera  W kwestii technicznej - miałam kiedyś kilka hamsterów, obecnie przerzuciłam się na świniaki morskie ;d 1. Można przenosić, ale zwierze się przyzwyczaja do otoczenia. Mogą być z lekka nerwowe. No i pilnuj żeby kabli niebyło w pobliżu  2. Niech się trochę oswoją z miejscem i Tobą. A to czy będą gryzły zależy od hamstera. Małymi kroczkami, ale spokojnie po tygodniu powinieneś je wyjąć z klatki  3. Trociny jak najbardziej - ale, trzeba pamiętać aby trociny były czyste, suche, bez lakieru i innych środków ! I będzie im dobrze  4. Kup im karme dla gryzoni na wagę. U mnie w czewie po 4.50 zł za 1 kg, co jest ceną naprawdę super. Warzywa - marchewka, pietruszka, seler, ogórek, pomidorek  Owoce - jabłka, bananek i gotowe susze owocowe dostępne na wagę w zoologicznym. Mam nadzieje, że pomogłam  jak coś to pytaj 
_________________ Puntolot czyli MultiAir z podtlenkiem gazotu oraz do tego Mały Starszy Brat - Fiat 126pe !
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#635718 Wysłany:
06 Sty 2013, 14:08; Temat postu: Re: Hodowla chomików :) |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Super, konkretnie i na temat  Co do gryzienia, nie gryzą, nie zgrzytają na mnie zębami (po włożeniu dłoni do klatki, obwąchują i dotykają), już się mnie nie boją. Biały/a (prawdopodobnie samica) jest śmielszy/a, więcej się wspina po klatce, więcej segreguje i porządkuje "itemy" które im włożę (właśnie wata, teraz trochę sosnowych czystych skrawków (coś jak sianko, ale sosnowe). Myślę, że jutro zrobię wymianę podłoża, bo jest go po pierwsze za mało, po drugie no bez sensu dokładać do używanego  Dziś dostały po małym kawałku makaronu gotowanego, zasmakowało. Mają jeszcze po kawałku marchewki, już końcówka, jabłko wchłaniają błyskawicznie  Sypię 1 dużą czubatą łyżkę dziennie karmy (pszenica, kukurydza, witaminy, susz warzywny, owies, jęczmień, orzechy i jakieś tam inne pierdoły, jeszcze mam pół wiaderka) i tak nie dojadają, albo chowają po kątach, więc resztę wysypuję ptakom i sypię świeże codziennie. Mam nadzieję, że trochę "zwiększą masę"  bo chudo wyglądają jak na moje oko 
|
|
Góra |
|
 |
SOMEONE007 |
#635722 Wysłany:
06 Sty 2013, 14:18; Temat postu: Re: Hodowla chomików :) |
|
 |
Szaman |
 |
Imię: Przemek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Miejscowość: Rybnik Rejestracja: 03 Mar 2008, Posty: 5567 Pomógł: 34
|
możesz im zmieniać otoczenie aż tak im to nie będzie przeszkadzać byleby w tym czasie nie spały i żebyś ich nie obudził  kołowrotek znam ten ból hihi grunt byś im tego nie zablokował  weź jakieś ciastko i weź na ręce i pokarm  trociny sa ok, takie granulaty w miejsce gdzie sie załatwiają do pochłaniania zapachu sa ok.. sprawdź miejsca w których sie załatwiają, moj byl taki cwany ze tylem sie wspinal po klatce i sikal mi na tapete  chomik srutuje wszystko mozesz dac mu nawet gazete to z niej zrobi sobie zaslonki w domku by mu swiatlo nie wpadalo, chusteczka higieniczna z warzywami i owocami zje wszystko tylko pamietaj to chomik i on chomikuje, wiec nei dawaj za duzo tych mokrzejszych typu banan zeby mu to w domku nei zdazylo zaplesniec... a tak to poza karma i woda, to mozesz mu dac nawet czasem smietnaki do polizania, biszkopciki, moj wcinal tez paluszki... orzeszki, sa tez takie kule w ktorych go zamykasz i mzoe sobie po domu chodzic ale jak piszez ze masz kota to kot moglby miec za duza zabawe z tym  :D [ Dodano: 06 Sty 2013 14:18 ]aa i sprawdz jak na sianko sie zachowuja. moj dostal uczulenia  :D
_________________ NISSAN JUKE 1.2 N-CONNECTA+SSGrande 1.3 MJet Dynamic '07/'08 / Grande 1.4 360* '07/'08 / ex PUNTO 1.1 SX '97/'98

Gadzety reklamowe, Koszulki, Kubki, Wizytówki, Ulotki, Kalendarze, Banery Reklamowe i inne.. OFICJALNE GADZETY FFP do nabycia bezposrednio na forum: Ramki pod tablice, LEPKI FFP i Regionalne KALENDARZE FORUMOWE 2016
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#635731 Wysłany:
06 Sty 2013, 14:38; Temat postu: Re: Hodowla chomików :) |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Kołowrotek już znalazłem na Alle łożyskowany za niezłe $, chyba sprawię im niedługo  Ten jest za prymitywnie osadzony, po prostu jak przekroczy pewną prędkość, to dostaje drgań, a nie muszę tłumaczyć jak się to niesie po metalowej klatce  Dużo potrafię znieść, ale ten typ hałasu nie pozwala mi spać. Na razie wszystko wiem  czekam do wieczora, aż się rozbudzą. 
|
|
Góra |
|
 |
SOMEONE007 |
#635733 Wysłany:
06 Sty 2013, 14:40; Temat postu: Re: Hodowla chomików :) |
|
 |
Szaman |
 |
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#635735 Wysłany:
06 Sty 2013, 14:43; Temat postu: Re: Hodowla chomików :) |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
 Świetne
|
|
Góra |
|
 |
nasa |
#636247 Wysłany:
08 Sty 2013, 15:48; Temat postu: Re: Hodowla chomików :) |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Kuba
Miejscowość: Katowice/Opole Rejestracja: 14 Cze 2011, Posty: 336 Pomógł: 3
|
SOMEONE007 napisał(a): sprawdź miejsca w których sie załatwiają, moj byl taki cwany ze tylem sie wspinal po klatce i sikal mi na tapete  hahahah mistrzostwo, padłem ze śmiechu 
_________________ Alfa Romeo 156 1,9jtd 2000r
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#636248 Wysłany:
08 Sty 2013, 15:56; Temat postu: Re: Hodowla chomików :) |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
No na szczęście już sobie wybrały jeden kąt i na szczęście w obrębie klatki Dostały tyle waty i różnych itemów, że totalnie olały domek na górze (i dobrze), a śpią w wielkim gnieździe z tunelikiem ich produkcji  aż żal nawet na razie to im zmieniać, bo wygląda na czyste.
|
|
Góra |
|
 |
STax |
#636249 Wysłany:
08 Sty 2013, 16:03; Temat postu: Re: Hodowla chomików :) |
|
 |
Rabarbar |
 |
Imię: Szczepan
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: SX
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole Rejestracja: 14 Cze 2007, Posty: 24013 Pomógł: 128
|
nasa napisał(a): hahahah mistrzostwo, padłem ze śmiechu +1  Moja dziewczyna ma od prawie 2 lat dżungarskiego, to chyba najmniejsza odmiana. Shrek (takie imię dostał  ) ma stałe miejsce, ale kiedyś był sporo przenoszony i raczej nie robiło mu to problemu. Za to miał problemy z przyzwyczajeniem się, ja go brałem na ręce dosyć szybko, a dziewczynę dalej gryzie  Ogólnie fajne zwierzątka [ Dodano: 08 Sty 2013 16:03 ] 
_________________ http://staxomoto.blogspot.com <= ZAPRASZAM - ostatni update 16.02.16 http://stax.motoblogi.pl/ http://www.facebook.com/staxomoto <= Lubię to! 
obecnie: http://fiatpunto.com.pl/topic1866.html Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET 82KM & 110Nm Saab 9-3 2.0t 150KM 240Nm 01' Skoda Octavia 1.2 TSI 110KM 175Nm 17'
było: Peugeot 605 3.0 V6 167KM 235Nm 94' BMW 323i Touring 170KM 250Nm 96' Opel Astra GSI 2.0 150km 196Nm 92' BMW 323i sedan 181KM 250Nm 96' Skoda 120L 52KM 82Nm 89'
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#636253 Wysłany:
08 Sty 2013, 16:10; Temat postu: Re: Hodowla chomików :) |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Wygląda na to, że to są dżungarskie, bo ten ze zdjęcia to jakby kopia mojego samca 
|
|
Góra |
|
 |
STax |
#636255 Wysłany:
08 Sty 2013, 16:14; Temat postu: Re: Hodowla chomików :) |
|
 |
Rabarbar |
 |
Imię: Szczepan
Wersja: SX
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole Rejestracja: 14 Cze 2007, Posty: 24013 Pomógł: 128
|
Ten w każdym razie bardzo lubił bawełnę, zresztą można w zoologicznym kupić taką specjalną dla chomików, a one już wiedzą co z nią zrobić 
_________________ http://staxomoto.blogspot.com <= ZAPRASZAM - ostatni update 16.02.16 http://stax.motoblogi.pl/ http://www.facebook.com/staxomoto <= Lubię to! 
obecnie: http://fiatpunto.com.pl/topic1866.html Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET 82KM & 110Nm Saab 9-3 2.0t 150KM 240Nm 01' Skoda Octavia 1.2 TSI 110KM 175Nm 17'
było: Peugeot 605 3.0 V6 167KM 235Nm 94' BMW 323i Touring 170KM 250Nm 96' Opel Astra GSI 2.0 150km 196Nm 92' BMW 323i sedan 181KM 250Nm 96' Skoda 120L 52KM 82Nm 89'
|
|
Góra |
|
 |
virus2xxx |
#636311 Wysłany:
08 Sty 2013, 21:35; Temat postu: Re: Hodowla chomików :) |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: 1.4 16V 135KM
Wersja: Sport
|
Angry_Us3r napisał(a): Wygląda na to, że to są dżungarskie, bo ten ze zdjęcia to jakby kopia mojego samca  To na 100% są dżungarskie - świadczy o tym charakterystyczna dla tej rasy pręga na grzbiecie. Jest to chyba najspokojniejsza odmiana chomików (a na pewno o wiele spokojniejsza od syrykskich). Miałem już trochę chomików i syryjskie potrafią tak dziabnąć, że krew sie leje. A dżungarskie raczej nie gryzą, a jak gryzą to tak delikatnie, że bardziej chyba przestraszą niż konkretnie dziabną. Jak już tutaj ktoś wspomniał, lubią one wspinać się po klatce, mój może chodzić nawet do góry nogami przez parę minut  Ale tego nauczył się po czasie  Wcześniej miałem dżungarskie takie szare jak Twój, a teraz mam właśnie takiego w kolorze jasnoszarym i jest nawet bardziej spokojny niż ten szary. Oczywiście jak najbardziej można je brać do ręki aby sie z nimi pobawić, dobrze też jest kupić taką specjalną kulę, gdzie puszczasz go po pokoju w niej i on sobie biega gdzie chce  Ciekawie robie się wtedy kiedy sie rozmnożą  Ale wtedy lepiej dać im spokój, i nie zaglądać do nich zbytnio, bo pozagryzają Ci młode 
_________________ JEST: Citroen DS3 1,6 120HP BYŁO: Fiat Punto Evo Sport 1,4 16V MultiAir Turbo 135HP WCZEŚNIEJ: Fiat Grande Punto Sport 1,4 16V A JESZCZE WCZEŚNIEJ: Fiat Punto II 1,2 8V
|
|
Góra |
|
 |
SOMEONE007 |
#636314 Wysłany:
08 Sty 2013, 21:44; Temat postu: Re: Hodowla chomików :) |
|
 |
Szaman |
 |
|
nasa, autentycznie, tak robil... do zabawy mozesz mu tez dac te tekturke po reczniku ppaierym a'la tunel, moj lubial se przechodzic przez nia  w ogole moj chomik to byl agent... najlepiej jak wychodzil na spacer po pokoju i chowal sie za grzejnikiem, wspinal sie do polowy grzbiet o kaloryfer i lapkami po sicanie
_________________ NISSAN JUKE 1.2 N-CONNECTA+SSGrande 1.3 MJet Dynamic '07/'08 / Grande 1.4 360* '07/'08 / ex PUNTO 1.1 SX '97/'98

Gadzety reklamowe, Koszulki, Kubki, Wizytówki, Ulotki, Kalendarze, Banery Reklamowe i inne.. OFICJALNE GADZETY FFP do nabycia bezposrednio na forum: Ramki pod tablice, LEPKI FFP i Regionalne KALENDARZE FORUMOWE 2016
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#636316 Wysłany:
08 Sty 2013, 21:49; Temat postu: Re: Hodowla chomików :) |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
No właśnie mam parkę i liczę na to, że coś tam się kiedyś urodzi, bo mam paru chętnych Słyszałem, że samica zjada młode z 2 powodów: -brak białka w diecie -przeszkadzanie - niepokojenie, np. wymianą ściółki, w tym czasie ma się nie ruszać klatki Zalecane częstsze podawanie np. gotowanego jajka, albo sera w tym czasie. Już chyba raz samica miała młode, ciocia coś wspominała, że była trochę "większa niż zwykle", ale wygląda na to, że zjadła je ze stresu (dzieciaki bawiące się). [ Dodano: 08 Sty 2013 20:49 ]Powiem Wam, że nigdy nie jarały mnie gryzonie, wolałem zawsze coś "twardszego" - typu owczarek niemiecki  Mój mechanik ma legwana - to jest dopiero wypas Ale nie ukrywam, że się wkręciłem w ten temat  Królasy są bardziej pocieszne, ale zbyt duże, żeby trzymać w domu. Marzy się mi olbrzym belgijski 
|
|
Góra |
|
 |
nasa |
#636317 Wysłany:
08 Sty 2013, 21:50; Temat postu: Re: Hodowla chomików :) |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Kuba
Miejscowość: Katowice/Opole Rejestracja: 14 Cze 2011, Posty: 336 Pomógł: 3
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#636318 Wysłany:
08 Sty 2013, 21:52; Temat postu: Re: Hodowla chomików :) |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
 Mistrz. 
|
|
Góra |
|
 |
SOMEONE007 |
#636355 Wysłany:
08 Sty 2013, 23:32; Temat postu: Re: Hodowla chomików :) |
|
 |
Szaman |
 |
|
|
Góra |
|
 |
virus2xxx |
#636369 Wysłany:
09 Sty 2013, 00:27; Temat postu: Re: Hodowla chomików :) |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: 1.4 16V 135KM
Wersja: Sport
|
|
Góra |
|
 |
coffe |
#636382 Wysłany:
09 Sty 2013, 08:07; Temat postu: Re: Hodowla chomików :) |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Andrzej
Silnik: 1.4 8V 77KM
Miejscowość: Tychy Rejestracja: 26 Sty 2010, Posty: 818 Pomógł: 4
|
ja moge polecic koszatniczki Mialem 8 chomikow ale kosze sa o niebo lepsze i zyja dlugo
|
 |
PUENTO |
#639007 Wysłany:
19 Sty 2013, 22:09; Temat postu: Re: Hodowla chomików :) |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Bartek
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: S
Miejscowość: CZĘSTOCHOWA Rejestracja: 13 Sty 2013, Posty: 17
|
Otóż, chomikowi nie dawaj raczej waty... Powinny być trzymane w trocinach. Co więcej chomik może mieć czysto ale raz w tygodniu powinieneś im zmieniać trociny, a co 2 dni przecierać papierem toaletowym , miejsce gdzie sikają, bo zapach amoniaku z moczu im szkodzi. Zauważ jak się zachowują, przy pierwszych oznakach agresji musisz je rozdzielić natychmiast bo się pozagryzają jeśli okazałoby się, że to dwa samce, bo chomiki są silnie terytorialne. Dla chomika są specjalne karmy z suchej frakcji. Ale powiedzmy szczerze mój lubi wszystko, szczególnie ugotowany makaron, ser zółty i słonecznik niełuskany, ale i szynką nie gardzi.
Pamiętaj też, żeby miał ciągły dostęp do świeżej wody.
Ten ciemny to Dżungar , jasny natomiast wygląda mi na odmianę Panda, ma jakieś szare, bądź czarne łatki?
|
 |
Angry_Us3r |
#639022 Wysłany:
19 Sty 2013, 23:18; Temat postu: Re: Hodowla chomików :) |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Ma szarą pręgę przez całą długość ciała i jest nieco większy, o wiele bardziej ruchliwy i sprytniejszy  Ten ciemniejszy jest nieufny, nie wspina się po klatce, więcej śpi. Biały zawsze dysponuje tym, co wrzucam do klatki (chusteczki, wata) i kładzie, gdzie mu się podoba. Dzisiaj robiłem generalne czyszczenie i mycie klatki - ostatnio dosypałem tylko świeżych trocin, bo miały bardzo ładnie uwite gniazdko - nie wydaje się mi, żeby wtedy miały brudno na tyle, aby to wymieniać. Dziś też dostały watę i krzywdy sobie nie zrobiły 
|
|
Góra |
|
 |
Massa |
#639043 Wysłany:
20 Sty 2013, 00:15; Temat postu: Re: Hodowla chomików :) |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Wersja: Sole
Miejscowość: Łabiszyn, Bydgoszcz, Toruń ;) Rejestracja: 24 Sie 2011, Posty: 198
|
Jeśli chodzi o jedzenie to tak jak piszą wyżej jedzą prawie wszystko te chomiki  Co do jedzenia i innych bajerów typu: wełna, trociny(nawet zapachowe-pomarańcz, cytryna) jest u mnie tego w brut:P Mam nawet wszelkiego rodzaju kołowrotki, zabawki, orurowania dla chomików  czego dusza zapragnie  No i zapomniałem o najważniejszym. Jedzenie: tego tez mam mnóstwo: od pokarmów luzem po ROŻKI dla Hamsterów, wapienka, Kolby i inne  W razie coś pisz na pw 
_________________ Mój Kropas --->> topic31890.html <<---
"Włoski samochód to nie środek transportu, mający przenieść użytkownika z punktu A do punktu B. To dzieło sztuki użytkowej stworzone dla KIEROWCY"
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#639079 Wysłany:
20 Sty 2013, 10:08; Temat postu: Re: Hodowla chomików :) |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Massa, ooo kolego  To będę chętny w pierwszej kolejności na jakiś kołowrotek, mocowany do ścianki, ale z łożyskiem  Ten co mam to taki najgorszy jaki można kupić w ogóle w Polsce 
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|