|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 13:20
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 14 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Sality |
#717512 Wysłany:
21 Lut 2014, 19:01; Temat postu: Przytopiony akumulator + dziwne napięcia. |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Active
Województwo: mazowieckie [W]
|
Cześć,
Mam taki problem, zauważyłem dzisiaj, że akumulator jest trochę od góry przytopiony (patrz zdjęcie) i pierwsza myśl była taka, że ktoś coś może gorącego na niego postawił, bo ostatnio auto było u mechanika. Skontaktowałem się z nim ale stwierdził, że nic nie kładł i nawet nie zwracał na niego uwagi. Więc co to może być??
Druga sprawa, że od razu mnie tknęło na sprawdzenie napięć i też coś mi nie pasuje i nie wiem, czy serio coś jest zepsute czy mój miernik coś szwankuje, ponieważ napięcia były następujące: Nieodpalony - 13V Odpalony - 14V Odpalony + włączone wszystko co możliwe - 12.9V - 12.7V
Załączniki: |
IMG_20140221_173415.jpg [ 61.06 KiB | Obejrzany 3905 razy ]
|
IMG_20140221_173426.jpg [ 68.95 KiB | Obejrzany 3905 razy ]
|
|
|
Góra |
|
 |
|
|
AndyPol |
#717569 Wysłany:
21 Lut 2014, 22:18; Temat postu: Re: Przytopiony akumulator + dziwne napięcia. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Andy
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Rzeszów Rejestracja: 15 Gru 2009, Posty: 1463 Pomógł: 120
|
Jeśli Masz możliwość pożycz od kogoś sprawny przyrząd pomiarowy i powtórz pomiary. Pasuje ten akumulator wyjąć i zobaczyć, w jakim stanie jest jego korpus i czy jest on nadal szczelny. Widziałem podobne uszkodzenia, gdy ktoś położył metalowe klucze na obudowie akumulatora, albo podłączył go zamieniając biegunowość, choć wtedy wyglądało to mniej drastycznie. Tu wygląda to tak, jak gdyby leżała na nim gorąca lutownica do lutowania rynien. Proponuję go wymontować sprawdzić poziom elektrolitu, naładować, sprawdzić przy pomocy areometru wszystkie cele, ewentualnie po odczekaniu kilku godzin po naładowaniu zmierzyć napięcie akumulatora. Oczywiście po podłączeniu do instalacji samochodu ponownie zmierzyć napięcie ładowania ( naturalnie sprawnym miernikiem ze sprawną baterią).
_________________ Punto 1,1 SX z 1998 roku.
|
|
Góra |
|
 |
Sality |
#717585 Wysłany:
21 Lut 2014, 23:23; Temat postu: Re: Przytopiony akumulator + dziwne napięcia. |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Akumulator montowałem sam, więc o zamianie biegunowości nie ma mowy. A poziom elektrolitu nie wskazuje te zielone oko? Dziwna sprawa, nic z lutownicą przy aucie nie było kombinowane, jedynie kto obcy miał tam dostęp to mechanik ostatnio ale twierdzi, że nie jego wina. Kupię jeszcze jutro nową baterię do miernika bo w sumie leżał nieużywany kilka lat, sprawdzę na nowo i dam znać.
|
|
Góra |
|
 |
AndyPol |
#717589 Wysłany:
21 Lut 2014, 23:33; Temat postu: Re: Przytopiony akumulator + dziwne napięcia. |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Magiczne oczko nie jest dokładnym wskaźnikiem stanu akumulatora. W jednym akumulatorze którym się zajmuję, sygnalizuje rozładowanie, natomiast akumulator jest w pełni naładowany. W przypadku Twojego akumulatora sprawdzenie poziomu elektrolitu nie jest trudne, podważysz naprzemiennie wieczko z dwóch stron i Będziesz miał dostępne cele ( oczywiście wcześniej sprawdź sobie wieczko pod naklejką). Oczywiście ostrożnie, by sobie nie zachlapać oczek.
|
|
Góra |
|
 |
Sality |
#717640 Wysłany:
22 Lut 2014, 14:02; Temat postu: Re: Przytopiony akumulator + dziwne napięcia. |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Na nowej baterii miernika napięcia są następujące: Nieodpalony - 12.5V Odpalony - 14V Dmuchawa na max.+światła+ogrzewanie tylniej szyby+city - 13.7V j/w + długie światła - 12.7V
Ten spadek na długich światłach jest normalny?
|
|
Góra |
|
 |
lajosz |
#717648 Wysłany:
22 Lut 2014, 15:47; Temat postu: Re: Przytopiony akumulator + dziwne napięcia. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysztof
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Wersja: Dynamic
Województwo: wielkopolskie [P]
|
Sality napisał(a): j/w + długie światła - 12.7V
Ten spadek na długich światłach jest normalny? Miałem taki spadek - przyczyna skorodowany przewód masowy ... Sprawdź połączenie między alternatorem a akumulatorem ( zarówno plus jak i minus )
|
|
Góra |
|
 |
Sality |
#717662 Wysłany:
22 Lut 2014, 17:56; Temat postu: Re: Przytopiony akumulator + dziwne napięcia. |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
A z tym przytopionym akumulatorem myślicie, że jest sens iść reklamować?
|
|
Góra |
|
 |
AndyPol |
#717667 Wysłany:
22 Lut 2014, 18:21; Temat postu: Re: Przytopiony akumulator + dziwne napięcia. |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Napięcia, które podałeś są typowe dla kilkuletniej instalacji. Proponuję też naładować i sprawdzić akumulator, no i dokładnie przyjrzeć się jego obudowie, czy nadal jest szczelna na tych zdeformowanych celach. Można ewentualnie przeczyścić złącza na alternatorze, połączenie alternator – rozrusznik, punkty połączenia z masą itd. Po kilku latach bowiem pokrywają się one korozją i nalotem, bądź bywają „luźne”. Teraz pytanie, co Będziesz reklamował? Uszkodzenie akumulatora przez mechanika, czy też sam akumulator u producenta?
|
|
Góra |
|
 |
Sality |
#717670 Wysłany:
22 Lut 2014, 18:35; Temat postu: Re: Przytopiony akumulator + dziwne napięcia. |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Akumulator u producenta. Myślisz, że jest sens i mogło to się stać samoczynnie?
|
|
Góra |
|
 |
AndyPol |
#717673 Wysłany:
22 Lut 2014, 18:57; Temat postu: Re: Przytopiony akumulator + dziwne napięcia. |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Można spróbować go reklamować, może posiada jakąś wadę ukrytą ( chodzi mi o jego budowę wewnątrz), na pewno będą starali się udowodnić, że uszkodzenie powstało z winy użytkownika. Oczywiście na czas ekspertyzy pozostaniesz bez akumulatora. 
|
|
Góra |
|
 |
Sality |
#717760 Wysłany:
23 Lut 2014, 02:35; Temat postu: Re: Przytopiony akumulator + dziwne napięcia. |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
No i w tym jest problem. Znając życie to pewnie będzie trzeba w tym przypadku uziemić samochód na 2 tygodnie. Może poczekam czy to się będzie pogłębiało lub coś.
|
|
Góra |
|
 |
wilczur |
#717785 Wysłany:
23 Lut 2014, 11:03; Temat postu: Re: Przytopiony akumulator + dziwne napięcia. |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Marek
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: S
|
A nie boisz sie pożaru auta? Jak to wina akumulatora i ma jakieś zwarcie w środku to możesz mieć ognisko.. Z takim stopionym aku to trochę strach jeździć
_________________ Nie chciałem golfika, nie chciałem seata, musiał być Punto. Kropka, i nie ma bata..!
|
|
Góra |
|
 |
Sality |
#717796 Wysłany:
23 Lut 2014, 12:13; Temat postu: Re: Przytopiony akumulator + dziwne napięcia. |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
No toś mnie wystraszył. A w jaki sposób producent może próbować udowadniać, że to moja wina? Mogą żądać oględzin auta/stanu instalacji elektrycznej?
|
|
Góra |
|
 |
wilczur |
#717837 Wysłany:
23 Lut 2014, 19:32; Temat postu: Re: Przytopiony akumulator + dziwne napięcia. |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Marek
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: S
|
Producent moze chocby stwierdzic ze to wina niewlasciwego ladowania/wadliwej instalacji/cokolwiek.. jak zechce tak rozpatrzy reklamacje.
Co do jazdy to gdybys wiedzial ze to cos goracego na nim lezalo to ok, zdarza sie, choc podczas ladowania a aku zwieksza sie cisnienie i oslabiona obudow moze to zle przezyc
Ale jak stalo sie tak samo z siebie to jest ryzyko taki aku uzytkowac, nie chce straszyc ale w internecie jest troche obrazkow akumularotow ktore dostaly zwarcia. Najlepiej jak byc dal go obejrzec jakiemus specowi co sie na tym zna tylko pewnie ciezko bedzie takiego znalesc
_________________ Nie chciałem golfika, nie chciałem seata, musiał być Punto. Kropka, i nie ma bata..!
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 14 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|