You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 10:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #719456 Wysłany: 04 Mar 2014, 07:58; 
 Temat postu: Szarpanie przy ruszaniu po długiej trasie
Forumowicz

Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: wielkopolskie [P]
Witam.
Po dłuższej trasie (ok 400km) następnego dnia zaczyna lekko szarpać przy ruszaniu. Po ok. 2 dniach szarpanie znika. Po miesiącu znowu dłuższa trasa i podobnie- następnego dnia przy ruszaniu lekko szarpnie i tak przez 2-3 dni potem znowu spokój i tak już od pół roku.
Zwykle jeżdżę krótkie odcinki, problemu nie ma, raz na jakiś czas robię dłuższą trasę, po której pojawia się ten dziwny problem.
Dodam iż jak robię dłuższą trasę np. 200km w jedną stronę, kilkanaście kilometrów na miejscu, wieczorem 200km powrót to przez cały dzień jest ok, dopiero następnego dnia pojawia się problem.
Coś ze sprzęgłem się dzieje?
Pozdrawiam

Post #719907 Wysłany: 06 Mar 2014, 08:33; 
 Temat postu: Re: Szarpanie przy ruszaniu po długiej trasie
Puntoświr

Silnik: 1.4 16V 95KM
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Rzeszów
LPG wyregulowane? Jak możesz to zrób całą trasę na noPb i wtedy się coś wyjaśni.

Post #720364 Wysłany: 09 Mar 2014, 00:56; 
Forumowicz

Silnik: 1.4 8V 77KM
Województwo: wielkopolskie [P]
Na przegląd instalacji LPG wybieram się niedługo (za jakieś 500km). W dłuższą trasę narazie się nie wybieram, ale jak będę miał okazję to przejadę się na benzynie. Te szarpania jeśli miałbym bliżej opisać to wydaje mi się że tak jakbym za szybko pedał sprzęgła puszczał (a ruszam jak zawsze -to już przecież automatycznie się robi w swoim aucie), raz na mokrej nawierzchni nie było szarpnięcia ale koła zabuksowały. Dlatego moje pierwsze myśli skierowały się do sprzęgła... ale jak to powiązać z przebytą dłuższą trasą, co się niby miałoby dziać i czemu samo by przechodziło....
Pozdrawiam

Post #720572 Wysłany: 10 Mar 2014, 14:20; 
Puntoświr

Silnik: 1.4 16V 95KM
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Rzeszów
Na początku zaznaczę, że nie mam poparcia swej teorii w postaci pomiarów, wykresów itp. Ale opiszę Ci moją historię. Było to tak, że auto jeździło na lpg dobrze. Nawet bardzo. Wszystko było w porządku, aż z czasem, podczas porannego odpalenia auto szarpało. Błąd "wypadanie zapłonu 1 cylinder". Skoro wypada zapłon, to zalewany jest kat i od razu check na desce.
Jak już auto się wytrzęsło, ale złapało temperaturę to chodziło dobrze. Podejrzenia były różne, a to świece, a to wilgoć itd.
Okazało się, że rozjechane wtryski lpg powodowały skracanie czasów wtrysku. Na lpg było dobrze, na noPb było dobrze, ale podczas odpalania od czasu do czasu były cyrki.
Nie wiem dokładnie jak to działa ale moja teoria (podkreślam, teoria) jest taka. Jeździsz krótkie odcinki czyli dosyć często auto chodzi na noPb czyli zbiera parametry optymalne, przewidziane przez inżynierów ;)
Jak wyjeżdżasz na trasę, auto pracując dłużej na lpg, "uczy" się parametrów pracy na gazie, zmienia czasy wtrysków, wprowadza korekty (najczęściej wg mnie będzie obcinało czasy wtrysków bo większość instalacji gazowych, żeby dobrze jechało musi dobrze "podlewać" - czyli dłuższe czasy wtrysku, co przy noPb będzie powodowało za bogatą mieszankę, czasy będą korygowane/zmniejszane i tak w kółko).

Oczywiście nie twierdze, że awaria sprzęgła jest niemożliwa. Ale sprawdzenie mojej teorii (czyli trasa bez udziału gazu) będzie na pewno bez kosztowe...no może poza wyższą "ceną" wyjazdu :wink:

Pozdrawiam.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)