|
Obecny czas: 31 Maj 2025, 02:55
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
aniol |
#770008 Wysłany:
02 Kwi 2015, 12:30; Temat postu: Problem z odpaleniem zimnego samochodu. Czujniki? Jakie? |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Aniol
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
|
Witam, posiadam GP 1.4 8V i pojawił mi się problem częściowo już opisywany przez innych. Natomiast samochód zimny, po 8h lub całej nocy stania nie chce zapalić. Jak już zapali za 3-6 razem i po 1min wyłączę już mogę kolejny raz zapalić i działa jak powinno. Podłączając komputer uzyskałem informacje: ODCZYT KODÓW BŁĘDÓW: 1: P0115 - Czujnik temp. Wody Teoretycznie zgodziłbym się. Po wykasowaniu błędu samochód jeśli zapali i jest ciepły błąd się nie pojawi. Ponownie z zimnego (po 8-12h) błąd pojawia się i samochód odpala jak wcześniej. Przyglądałem się parametrom stopni i zauważyłem mankament.
Informacje po 1h jazdy około 16: Temperatura wody: 69 °C Temperatura powietrza: 42 °C Temp. oleju w silniku: 73 °C
Informacje po 6h postoju około 22: (problem z odpaleniem) Temperatura wody: 5 °C Temperatura powietrza: 35 °C Temp. oleju w silniku: 34 °C
Informacje po następnych 9h postoju około 7: (problem z odpaleniem około 1stopień na zew) Temperatura wody: 0 °C Temperatura powietrza: 33 °C Temp. oleju w silniku: 32 °C
Ostatni pomiar po postoju godzina 12: (około 5 stopni na zew) Temperatura wody: 9 °C Temperatura powietrza: 40 °C Temp. oleju w silniku: 22 °C
Po każdym pomiarze ostatecznie odpaliłem samochód aby popracował z 5-10 min dla doładowania akumulatora.
Dziwi mnie fakt temperatury powietrza. Na zew o 7 rano było może 1 stopień w plusie a w nocy przymrozek. Teraz 5 stopni. Samochodu nie zapalałem, pomiar robiony był po przekręceniu stacyjki. To dlaczego taka temperatura powietrza? Czytając podobne tematy zauważyłem główny nacisk na map sensor. Ktoś miał stałe 107st powietrza i po wymianie jak to opisał wszystko wróciło do normy.
Jedna sprawa mnie natomiast niepokoi. Odłączyłem map sensor i samochód odpalił natychmiast. Zamiast błędu: 1: P0115 - Czujnik temp. Wody Miałem: 1: P0105 - Czujnik ciśnienia 2: P0110 - Czujnik temperatury powietrza
No i te błędy zrozumiałe skoro odłączyłem map sensor. Tylko zdziwiło mnie ponowne sprawdzenie parametrów przy odłączonym układzie. Temperatura wody: 11 °C Temperatura powietrza: 40 °C Temp. oleju w silniku: 40 °C Jeśli go odłączyłem to dlaczego nadal pokazuje mi temp. Powietrza 40 stopni. Nie powinien pokazać skrajnej? (gdzieś czytałem, że -30 pokazał po odłączeniu) czy jest jeszcze inny czujnik odpowiadający za pomiar powietrza?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Jerry1960 |
#770018 Wysłany:
02 Kwi 2015, 13:52; Temat postu: Re: Problem z odpaleniem zimnego samochodu. Czujniki? Jakie? |
|
 |
Puntoświr |
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: podkarpackie [R]
|
Wyczyść (wymyj czujnik temperatury powietrza dolotowego) znajduje się z lewej strony kolektora dolotowego, jeden wkręt na torxa. Autor postu otrzymał pochwałę
|
|
Góra |
|
 |
aniol |
#770024 Wysłany:
02 Kwi 2015, 14:24; Temat postu: Re: Problem z odpaleniem zimnego samochodu. Czujniki? Jakie? |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dzięki kolego za informacje. Jednak tu mam pytanie. Co masz namyśli odnośnie tego czujnika. Czy myślisz o czujnik ciśnienia MAP SENSOR Bosch 0 261 230 030?:  Pytam bo jak wcześniej napisałem ten zakupiłem i otrzymam jutro i dopiero przetestuje. Jednak tak jak napisałem odłączyłem go dla testu czyli ten map sensor i nadal miałem pokazywaną temperaturę powietrza na komputerze. Wedle mnie jakby to był czujnik to powinno pokazać -30 po jego odłączeniu. Czy map sensor i czujnik temperatury zasysanego powietrza to jedno i to samo? Jeśli nie to proszę pokazać jak wygląda ten czujnik temperatury i gdzie go szukać?
|
|
Góra |
|
 |
autofan |
#770027 Wysłany:
02 Kwi 2015, 14:31; Temat postu: Re: Problem z odpaleniem zimnego samochodu. Czujniki? Jakie? |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 3d
Wersja: Energy
Województwo: pomorskie [G]
|
Tak kolego chodzi o ten Map sensor, też go wymieniałem, sposobem na odpalenie zimnego auta jest wypięcie wtyczki z tego czujnika, wyświetli kontrolkę silnika, ale nie męczymy się z odpalaniem. Autor postu otrzymał pochwałę
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8V 77km, Energy, 3 dzwiowy, szary jungle.
|
|
Góra |
|
 |
aniol |
#770078 Wysłany:
02 Kwi 2015, 20:45; Temat postu: Re: Problem z odpaleniem zimnego samochodu. Czujniki? Jakie? |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dzięki za podpowiedź. Rano zamówiłem część i jutro pewno otrzymam i zakładam. Jakieś sugestie przy wymontowaniu lub zamontowaniu nowej? Słyszałem, że po wyjęciu warto w miejscu czujnika papierem przetrzeć całe wnętrze ile się da.
|
|
Góra |
|
 |
abel |
#770091 Wysłany:
02 Kwi 2015, 22:04; Temat postu: Re: Problem z odpaleniem zimnego samochodu. Czujniki? Jakie? |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Wersja: Emotion
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: ełk Rejestracja: 12 Cze 2007, Posty: 574 Pomógł: 18
|
Jak juz chcesz czyścić to lepiej zdejmij przepustnice z kolektora dolotowego i tam zobacz czy nie nazbierało się "majonezu" bo tak naprawdę to co wyczyscisz przez otwór o średnicy ok 8mm . Jak pokonuje się krótkie trasy i silnik jest niedogrzany to z odmy spłynie brązowa maz przez przepustnice do kolektora .
|
|
Góra |
|
 |
DeviLL |
#770126 Wysłany:
03 Kwi 2015, 10:37; Temat postu: Re: Problem z odpaleniem zimnego samochodu. Czujniki? Jakie? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Abarth Grande Punto
Silnik: 1.4 16V 155KM
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 13 Sie 2008, Posty: 1336 Pomógł: 7
|
Każdy benzyniak ma kilka wzbogaceń , od temp silnika , od temp powietrza zasysanego , a wstępne jest rozpatrywane ilością obrotów wału. Ciekawe czy jak jest problem zakręcisz , wyłączysz i czy za drugim razem pali lepiej ? Masz LPG , które potrafi zasyfić wtryski , które potem źle rozruchowo leją i robi się problem. Potrafiło na benzynie zadkopcić na niebiesko ,lub też musiałeś nogą pompować by nie przygasł ?
_________________ K&N - 3" - GT1446 - 3" DP - sport kat 100cpsi - 2,5" 310ccm CorsaOPC , 550x180x65 fmic
209KM@5650rpm & 289Nm@3915rpm by cinsoft.pl & moto-race.pl
|
|
Góra |
|
 |
aniol |
#770638 Wysłany:
07 Kwi 2015, 18:43; Temat postu: Re: Problem z odpaleniem zimnego samochodu. Czujniki? Jakie? |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Część wymieniona. Już 4 dzień odpala poprawnie. Mam nadzieje, że trafna diagnoza. Dziękuje za upewnienie w diagnozie. Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|