Po wymianie czujnika w ogóle mam już mętlik w głowie
Od początku.
Przed wymianą czujnika odpaliłem auto by sprawdzić czy kontrolka smarowania dość szybko gaśnie-zgasła przed innymi kontrolkami.
Odłączyłem wtyczkę od czujnika i z powrotem ją podłączyłem (nie wiedząc po co

) odpaliłem kolejny raz auto i kontrolka smarowania zgasła po czym zaczęła mrugać oraz cały czas był komunikat.
Ok,pomyślałem,że może czujnik całkiem padł,więc go wymieniłem.
Po wymianie czujnika odpaliłem auto a tam cały czas kontrolka smarowania plus komunikat-zgasiłem auto,odczekałem chwilę,odpaliłem i znów to samo.
W tym momencie odłączyłem wtyczkę oraz lekko zagiąłem piny w kostce-nie przyniosło to żadnego efektu,nadal był komunikat cały czas-no w sumie nie cały bo gdy lekko dałem gazu to gasł,więc sobie mówię,że jednak jest to coś poważnego,ale stwierdziłem,że podłączę stary czujnik a ten zwrócę.
Tak też zrobiłem i odpaliłem auto z nadzieją,że może coś się zmieni,ale niestety nadal był komunikat i cały czas kontrolka smarowania
Kolejny raz wyciągnąłem wtyczkę i pozaginałem piny (jeden w ogóle nie chce się zagiąć) a po tym wszystkim odpaliłem auto i kontrolka zgasła po czym zaczęła mrugać.Zgasiłem auto i kolejny raz uruchomiłem a po 30-40s kontrolka zgasła,komunikat znikł i przez następne z 10 odpaleń kontrolka gaśnie szybciej od pozostałych
Zobaczymy jak z tym rano będzie.
Swoją drogą sporo tego oleju wyciekło,a pamiętam,że w innym aucie były to śladowe ilości a tutaj poleciało jak z kranu
I teraz mam pytania:
-gdzie mogę kupić ową wtyczkę
-czy gdyby wtyczka nie łączyła to będą takie cyrki się działy (bez włożonej wtyczki kontrolki smarowania w ogóle nie mam co trochę mnie dziwi)
-jaki manometr kupić by podejść do miejsca,gdzie wkręcony jest czujnik
Co Wy o tym wszystkim myślicie?
Aha i teraz patrzę w domu na czujnik a tam ten pin,który wchodzi we wtyczkę jest zagięty-oczywiście wtyczka go wygięła.
A i filtr oleju ma nr 46544820 i z tego co widzę jest to oryginał fiata.
[ Dodano: 05 Wrz 2016, 15:47 ]Ok,jestem w punkcie wyjścia-brak komunikatu,oliwiarka nadal świeci najdłuzej przy rannym odpaleniu.
Kolejne działania:
-płukanka silnika (może kanaliki pozapychane,smok itp) liqui moly
-olej valvolinie syn power 5w40
-filtr filtron
To wszystko dopiero za 1-2mc

Jeszcze tę wtyczkę wyeliminuję.
Czas pokaże.
[ Dodano: 04 Lis 2016, 22:36 ]Z miesiąc temu wymieniłe olej +filtr plus płukanka silnika i przez miesiąc było chyba ok-brak komunikatu,ale niestety znów się pojawił.
Trzeba kupić manometr i pomierzyć ciśnienie samemu.
I teraz mam pytanie.
Jakie powinno być ciśnienie na biegu jałowym?