You Tube • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 




Obecny czas: 18 Lis 2018, 03:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 
 Post #843160 Wysłany: 01 Lis 2018, 22:34; 
 Temat postu: problem z odpalaniem w mrozie -GRANDE Punto ON
Offline
Forumowicz

Imię: Adam
Samochód: Abarth Grande Punto
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: dolnośląskie [D]
Rejestracja: 01 Lis 2018,
Posty: 4
Cześć zwracam się z prośba o pomoc z diagnozowaniu problemu gdyż wszystkie możliwości już wyczerpałem serwisy fiata, super mechaników itd. ,a chodzi mi tylko o zdiagnozowanie problemu z odpaleniem Fiata Grande Punto ON (96 kW 1910 cm3 z roku 2006) gdy przychodzą pierwsze przymrozki.
Problem objawia się tym ,że gdy przyjdą pierwsze przymrozki lub duże opady jesiennych deszczów samochód ma problem z odpaleniem
ale czasami odpali od razu w duży mróz ale za drugim razem jest problem jak zgaśnie a problem znika gdy silnik jest rozgrzany.
Symptomem , który wskazuje mi ,że będą problemy to odczyt temperatury z zewnątrz, który pokazuje mi wtedy -35 stopni gdy na zewnątrz jest -5 lub +5 stopni poniżej zdjęcie. Raz w duży mróz silnik po kilku próbach odpalił ale miał problem z utrzymaniem obrotów silnika, tj . niskie obroty mimo pełnego wciśniętego pedała gazu
P.S Wymieniałem akumulator na mocniejszy, termostat etc , a raz po podpiciu po komputer wskazał błąd w przepustnicy.

Proszę o jakieś rady kto miał podobny przypadek
Pozdrawiam
ADAM


Góra
 Profil  
 

 
 Post #843164 Wysłany: 02 Lis 2018, 00:55; 
 Temat postu: Re: problem z odpalaniem w mrozie -GRANDE Punto ON
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Bogdan
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice
Rejestracja: 15 Mar 2012,
Posty: 1997
Pomógł: 41
adam17 napisał(a):
wszystkie możliwości już wyczerpałem serwisy fiata, super mechaników itd.

Napisz co było sprawdzane, ew. wymieniane (i czy były błędy po podłączeniu komputera). Może to tylko czujnik temperatury jest niesprawny.

_________________
Image
Było: Punto II 3D 1,2 8V 2000r.
Jest: Renault Thalia 1,5 dCi 2005r.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #843175 Wysłany: 02 Lis 2018, 12:26; 
 Temat postu: Re: problem z odpalaniem w mrozie -GRANDE Punto ON
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Wersja: S
Województwo: Poza Polską
Rejestracja: 12 Cze 2016,
Posty: 346
Pomógł: 8
Jakaś prowokacja chyba. 8)
Zawodowi mechanicy nie ogarniają Fiata, bo gdzieś jakiś czujnik padł? :roll:
Proszę podać publicznie dane tych warsztatów (wersja minimalna jak pękasz, to chociaż miejscowość).


Góra
 Profil  
 
 
 Post #843217 Wysłany: 03 Lis 2018, 14:55; 
 Temat postu: Re: problem z odpalaniem w mrozie -GRANDE Punto ON
Offline
Forumowicz

Imię: Adam
Samochód: Abarth Grande Punto
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: dolnośląskie [D]
Rejestracja: 01 Lis 2018,
Posty: 4
BogdanK napisał(a):
adam17 napisał(a):
wszystkie możliwości już wyczerpałem serwisy fiata, super mechaników itd.

Napisz co było sprawdzane, ew. wymieniane (i czy były błędy po podłączeniu komputera). Może to tylko czujnik temperatury jest niesprawny.


Wymieniony został czujnik temperatury płynu jak na kontrolce wyświetlił się podczas odpalania z rana komunikat - " nadmierna temperatura płynu" . Po podłączeniu ostatnio pod komputer u mechanika wystąpił tylko jeden błąd , który został od razu skasowany - "błąd przepustnicy" . Jak przyszły pierwsze mrozy temat z powrotem powrócił.

[ Dodano: 03 Lis 2018, 13:55 ]

pmx007p1 napisał(a):
Jakaś prowokacja chyba. 8)
Zawodowi mechanicy nie ogarniają Fiata, bo gdzieś jakiś czujnik padł? :roll:
Proszę podać publicznie dane tych warsztatów (wersja minimalna jak pękasz, to chociaż miejscowość).


Żadna prowokacja- Byłem u mechaników i w salonie fiata w Wałbrzychu. Po podłączeniu pod komputer nie wyskoczyły żadne błędy ---> więc problemu dla nich nie ma !!!! Najlepiej abym im samo powiedział co wymienić to wówczas to zrobią !!!


Góra
 Profil  
 
 
 Post #843221 Wysłany: 03 Lis 2018, 15:40; 
 Temat postu: Re: problem z odpalaniem w mrozie -GRANDE Punto ON
Offline
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice
Rejestracja: 25 Maj 2008,
Posty: 13896
Pomógł: 111
Jeśli jest walnięty np. czujnik temp. powietrza w dolocie, to nie pojawi się błąd (chyba, że padnie kompletnie). Jeśli podaje on zafałszowane (zawyżone) temperatury, to może to być powodem takiego stanu rzeczy.
Trzeba po prostu na zimnym silniku porównać temp. z czujnika z temp. faktyczną jaka jest na dworze. Wiadomo, że może być kilka stopni różnicy, ale np. >=10 to już wina czujnika temp.

adam17 napisał(a):
Po podłączeniu ostatnio pod komputer u mechanika wystąpił tylko jeden błąd , który został od razu skasowany - "błąd przepustnicy"

A czy mechanik chociaż zaproponował jej przeczyszczenie? Jeśli wcześniej to nie było robione, to po 12 latach by już wypadało, szczególnie przy problemach z samochodem ;)
Nie podałeś kodu błędu, więc ciężko powiedzieć czego dotyczył ten błąd i czy przypadkiem to nie był np. czujnik położenia przepustnicy (zakładam, że tego się nie dowiemy).

_________________
Image
PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 90 000 km GRIGIO STEEL
Gorąca Szesnastka Club


Góra
 Profil  
 
 
 Post #843234 Wysłany: 03 Lis 2018, 19:30; 
 Temat postu: Re: problem z odpalaniem w mrozie -GRANDE Punto ON
Offline
Forumowicz

Imię: Adam
Samochód: Abarth Grande Punto
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: dolnośląskie [D]
Rejestracja: 01 Lis 2018,
Posty: 4
domin45670 napisał(a):
Jeśli jest walnięty np. czujnik temp. powietrza w dolocie, to nie pojawi się błąd (chyba, że padnie kompletnie). Jeśli podaje on zafałszowane (zawyżone) temperatury, to może to być powodem takiego stanu rzeczy.
Trzeba po prostu na zimnym silniku porównać temp. z czujnika z temp. faktyczną jaka jest na dworze. Wiadomo, że może być kilka stopni różnicy, ale np. >=10 to już wina czujnika temp.

adam17 napisał(a):
Po podłączeniu ostatnio pod komputer u mechanika wystąpił tylko jeden błąd , który został od razu skasowany - "błąd przepustnicy"

A czy mechanik chociaż zaproponował jej przeczyszczenie? Jeśli wcześniej to nie było robione, to po 12 latach by już wypadało, szczególnie przy problemach z samochodem ;)
Nie podałeś kodu błędu, więc ciężko powiedzieć czego dotyczył ten błąd i czy przypadkiem to nie był np. czujnik położenia przepustnicy (zakładam, że tego się nie dowiemy).




Z rana przy -5 stopni tak poniżej wyglądała stacyjka gdzie pokazywała -36 stopni - po czym wiedziałem ,że nie odpali samochód , dopiero po 15 min odpalił samochód kosztem prawie rozładowania samochodu



Image

[ Dodano: 03 Lis 2018, 18:30 ]

adam17 napisał(a):
domin45670 napisał(a):
Jeśli jest walnięty np. czujnik temp. powietrza w dolocie, to nie pojawi się błąd (chyba, że padnie kompletnie). Jeśli podaje on zafałszowane (zawyżone) temperatury, to może to być powodem takiego stanu rzeczy.
Trzeba po prostu na zimnym silniku porównać temp. z czujnika z temp. faktyczną jaka jest na dworze. Wiadomo, że może być kilka stopni różnicy, ale np. >=10 to już wina czujnika temp.

adam17 napisał(a):
Po podłączeniu ostatnio pod komputer u mechanika wystąpił tylko jeden błąd , który został od razu skasowany - "błąd przepustnicy"

A czy mechanik chociaż zaproponował jej przeczyszczenie? Jeśli wcześniej to nie było robione, to po 12 latach by już wypadało, szczególnie przy problemach z samochodem ;)
Nie podałeś kodu błędu, więc ciężko powiedzieć czego dotyczył ten błąd i czy przypadkiem to nie był np. czujnik położenia przepustnicy (zakładam, że tego się nie dowiemy).




Z rana przy -5 stopni tak poniżej wyglądała stacyjka gdzie pokazywała -36 stopni - po czym wiedziałem ,że nie odpali samochód , dopiero po 15 min odpalił samochód kosztem prawie rozładowania samochodu



Image

Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #843242 Wysłany: 03 Lis 2018, 20:35; 
 Temat postu: Re: problem z odpalaniem w mrozie -GRANDE Punto ON
Offline
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice
Rejestracja: 25 Maj 2008,
Posty: 13896
Pomógł: 111
Wskazanie na zegarach pochodzi z czujnika temp. przy lusterku - do sprawdzenia wiązka lub sam czujnik ale nie łącz tego z problemem z uruchamianiem.
Ja z kolei miałem na myśli czujnik temp. (mapsensor) zamontowany w układzie dolotowym.

_________________
Image
PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 90 000 km GRIGIO STEEL
Gorąca Szesnastka Club


Góra
 Profil  
 
 
 Post #843244 Wysłany: 03 Lis 2018, 20:49; 
 Temat postu: Re: problem z odpalaniem w mrozie -GRANDE Punto ON
Offline
Forumowicz

Imię: Adam
Samochód: Abarth Grande Punto
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: dolnośląskie [D]
Rejestracja: 01 Lis 2018,
Posty: 4
Rozumiem ale dziwnym trafem jak pokazuje mi się taka temp. to nie chce odpalić...Oprócz tego jak nie chce odpalić, to na zimnym silniku pokazuje się komunikat " nadmierna temperatura silnika"


Góra
 Profil  
 
 
 Post #843440 Wysłany: 10 Lis 2018, 18:20; 
 Temat postu: Re: problem z odpalaniem w mrozie -GRANDE Punto ON
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Arek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź - Piotrków Tryb.
Rejestracja: 02 Mar 2015,
Posty: 115
Pomógł: 6
adam17 napisał(a):
Rozumiem ale dziwnym trafem jak pokazuje mi się taka temp. to nie chce odpalić...Oprócz tego jak nie chce odpalić, to na zimnym silniku pokazuje się komunikat " nadmierna temperatura silnika"


Może być tak, że któryś z czujników temp: płynu chłodzącego, oleju napędowego, powietrza przy dodatnich temperaturach daje w miarę prawidłowy odczyt a w ujemnych temperaturach podaje nieprawidłowy odczyt. Najlepiej było by podpiąć diagnoskop w tych warunkach w których nie chce odpalić i widać po parametrach gdzie jest odchyl lub ewidentny błąd (który po rozgrzaniu przechodzi w status nieaktywny).

_________________

Punto mk2 1.2 60 KM Active, Punto mk2fl 1.2 60 KM Active, Punto mk2fl 1.2 60 KM ? (dziwna wersja z klimą), Grande Punto 1.4 77 KM Dynamic


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style based on FI Subsilver by phpBBservice.nl
Forum Fiata Punto © 2006 - 2013
Tłumaczenie: phpbbhelp.pl
phpBB SEO