You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 26 Sty 2026, 07:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #864176 Wysłany: 22 Sty 2026, 17:46; 
 Temat postu: Punto 2016 r - radio bez AUX
Sympatyk kropek

Imię: aqstyk
Samochód: Punto 2012
Silnik: 1.2 8V 69KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Easy
Województwo: śląskie [S]
Cześć Wam
Zakupiłem Punto 2016 r. wersja easy. Mam oryginalne radio, ale ma tylko 2 opcje: radio i CD. Niestety nie ma opcji auxa. Po naciśnięciu przycisku MEDIA chce tylko czytać płytę. Doczytałem tu na forum, że zwarcie styków Din i Dout powoduję, że taka opcja się pojawia. Czy faktycznie tak to działa? Czy wtedy wystarczy tylko zainstalować taki moduł:
https://tinyurl.com/e6pz7pd5

I będzie można puszczać muzę przez bluetooth? Nie zależy mi na niczym inny. Nie chcę łączyć telefonu z radiem. Ma grać tylko muza z fona ;)
Załączam fotkę mojego radia.
Załącznik:

Post #864186 Wysłany: 24 Sty 2026, 11:47; 
 Temat postu: Re: Punto 2016 r - radio bez AUX
Moderator
Awatar użytkownika

Województwo: świętokrzyskie [T]
Jak ci zależy na samym bluetooth (bez zestawu głośnomówiącego) to kupujesz to https://allegro.pl/oferta/adapter-modul-bluetooth-audio-in-fiat-alfa-romeo-13936409982. Do tego takie klucze do wyciągania radia https://allegro.pl/oferta/klucze-haki-wyjmaki-do-radia-fiat-punto-multipla-4879138898 ewentualnie odrobina akrobatyki wystarczająco długimi i cienkimi gwoździami

I nie musisz się zastanawiać co, gdzie i jak zwierać,itd. Po prostu wpinasz urżądzenia klikasz media, wyskakuje komunikat "CD Changer", parujesz telefon (za pierwszym razem, później już automatycznie się łączy) i możesz odpalać muzykę z telefonu. Jak to działa gdy ktoś dzwoni? Nie wiem, bo ja mam model z USB/BT/Głośnomówiący i mam po prostu mikrofon podłączony w fabryczne miejsce w lampce sufitowej i normalnie mi działa jako zestaw głośnomówiący

W wątku o moim aucie (Link w stopce) powinno być coś więcej opisane, ale głowy nie dam sobie uciąć

Post #864187 Wysłany: 24 Sty 2026, 13:26; 
Sympatyk kropek

Hej
Ok to jakaś sensowna alternatywa. W aukcji jest napisane:
FIAT Punto: 1999-2011

A mój jednak z 2016 r. Myślisz, że będzie działać? Podpinam to pod jakie piny?

Post #864188 Wysłany: 24 Sty 2026, 15:04; 
Moderator
Awatar użytkownika

Będzie działać, bo korzystam z "wyższego modelu" przy tym samym radiu, zresztą, jak zerkniesz to masz też wymienione listę kompatybilności i jest na niej "Delphi F199FL" gdzie FL dotyczy właśnie EVO/MY2012 (jak wpiszesz w google Delphi F199FL to ci wyskoczy takie same radio jak posiadasz.

Jakbyś miał fabryczną nawigację/"tablet" https://allegro.pl/oferta/radio-daichi-735676101fiat-tipo-ii-2015-18097679632 to tam może byłoby inne złącze i może faktycznie by nie dzialało, ale te zwykłe radia mają zwykłe ISO i za wiele na przestrzeni lat w tych radiach zmieniało więc nie widzę powodu dla którego miałoby nie działać :)

W zestawie dostanie kabel z niebieską wtyczką które pasuje tylko w jedno miejsce, nie pomylisz się jeśli chodzi o podłączenie ;)

Przy okazji, jak wyłączysz poduszkę pasażera to masz tylko piktogram na panelu nad radiem prawda? Czy masz na panelu nad radiem i zegarach?

Post #864189 Wysłany: 25 Sty 2026, 22:21; 
Sympatyk kropek

Mam takie ikony na blacie. Przy radio mam tylko passenger airbag. Czyli musze wyciągnąć radio. Jak będzie to delphi to tylko wpinam kostkę i z głowy? :)))

Załączniki:

Post #864190 Wysłany: 26 Sty 2026, 00:06; 
Moderator
Awatar użytkownika

aqstyk napisał(a):
Mam takie ikony na blacie. Przy radio mam tylko passenger airbag

Na zegarach niby ciągle jest piktogram wyłączonej poduszki pasażera, pomiędzy czerwonym piktogramem airbag i kontrolką ładowania. Ciekawi mnie czy w przypadku wyłączenia poduszki, zapalają się oba (na zegarach i na desce) czy tylko jeden (ten na desce). U mnie zapala się tylko na zegarach, ale MY2012 nie miały ikony na panelu. Na panelu pojawiło się na ostatnie dwa lata produkcji, czyli 2017 i 2018

aqstyk napisał(a):
Czyli musze wyciągnąć radio. Jak będzie to delphi to tylko wpinam kostkę i z głowy? :)))

Dokładnie. Jak będzie Delphi F199FL to podpinasz tą niebieską wtyczkę z zestawu pod radio i po naciśnięciu "media" pokaże ci "CD CHANGER" i po sprarowaniu telefonu do zmieniarki normalnie już można słuchać muzyki z telefonu

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)