Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Kiedy zmieniamy opony na letnie? Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
uzziah
Puntoświr

Imię: Michał
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 486
Tematy: 18

Post #89679 Wysłany: 08 Lut 2008 07:57 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Pewnie jak co roku pojawi się temat - kiedy wymienić opony zimowe na letnie?
Tutaj pozwolę sobie przedstawić fragment teksu ze strony http://www.motoekspert.mojeauto.pl/cms/
"Okres wymiany opon z letnich na zimowe, bądź też odwrotnie jest stosunkowo trudny do sprecyzowania. Przyjęło się więc, że termin uzależniony jest od temperatur dobowych wynoszących +7°C. Jeżeli temperatury są wyższe od tej granicy wówczas możemy założyć opony letnie, jeśli niższa wówczas wskazana jest jazda na oponach zimowych."

Co wy na to i kiedy wy zamierzacie wymieniać opony w swoich autach? Ja mam dodatkowy powód wymiany - czeka na mnie komplet nowych alusów Very Happy więc chciałbym wymienić jak najszybciej Szczerbol

Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Tomo
Puntoświr

Imię: Tomek
Dni na forum: 603
Tematy: 3

Post #89695 Wysłany: 08 Lut 2008 09:14 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja zawsze wymieniam w kwietniu. Nieraz na początku a nieraz pod koniec miesiąca - to zależy od temperatury. Generalnie im później to zrobisz tym lepiej dla Twoich felg aluminiowych. Trzeba dać trochę czasu drogowcom na załatanie dziur w jezdni po zimie Wink

UWAGA! Przyjmę Punto Abarth jako darowiznę. Tylko poważne oferty!
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
daras
Puntoświr

Dni na forum: 750
Tematy: 19

Post #89706 Wysłany: 08 Lut 2008 10:06 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Zimą mało i nieregularnie jeżdżę więc do grande zimówek nie zakładałem.
Z moich obserwacji wynika, że podawana w prasie "fachowej" granica +7 stopni celsjusza, kiedy to niby trzeba zmieniać opony (zimowe na letnie/letnie na zimowe), to niezła bujda na resorach.
Moje wybitnie letnie asymemetryczne bridgestone turanza zupełnie przyzwoicie sobie radziły nawet przy -10 stopniach i suchej nawierzchni.
Na mokrej nawierzchni i temperaturach dodatnich też nie zauważyłem problemów w trakcji.
Jedyna zauważona różnica w stosunku do jazdy latem: zauważalnie głośnieszy szum opon.

Nicks0n
Puntoświr

Imię: Niko
Dni na forum: 503
Tematy: 7

Post #89716 Wysłany: 08 Lut 2008 10:34 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

uzziah napisał:
(...) Ja mam dodatkowy powód wymiany - czeka na mnie komplet nowych alusów Very Happy więc chciałbym wymienić jak najszybciej Szczerbol

znam ten ból Very Happy

http://fiatpunto.com.pl/topic5943.html

Image
zoon
Puntoświr

Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 610
Tematy: 23

Post #89720 Wysłany: 08 Lut 2008 10:48 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ktoś kiedyś dawno wymyślił te 7 stopni i od tego czasu wszystkie papugi tak szczekają Very Happy

Ja zmienię w marcu jak się ociepli i prawdopodobieństwo ataku zimy będzie małe.

Thomas
Monkey Mod

Imię: Tomasz
Dni na forum: 670
Tematy: 17

Post #89722 Wysłany: 08 Lut 2008 10:51 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ja juz nieraz pisalem jezdze caly rok na letnich i zima wcale nie sa takie zle letnie.... jakgdyby mialo byc tak jak mowia to juz dawno byloby po zawodach a tu samochod calkiem niezle sie trzyma...

Image
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
uzziah
Puntoświr

Post #89724 Wysłany: 08 Lut 2008 10:54 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

zoon wlasnie dlatego pytam o wasze zdanie, kiedy wy uwazacie za stosowne zmienic opony? Czasem odnosze wrazenie, ze rady producentow opon w temacie wymiany maja na celu zwiekszenie sprzedazy Szczerbol

Ostatnio zmieniony przez uzziah dnia 08 Lut 2008 11:12, w całości zmieniany 1 raz
Thomas
Monkey Mod

Post #89726 Wysłany: 08 Lut 2008 10:56 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Cytat:
Czasem odnosze wrazenie, ze rady producentow opon w temacie wymiany maja na celu zwiekszenie sprzedazy Szczerbol

to jest taki pic na wode zeby jak najwiecej ludzi zmienialo opony w celu nakrecenia im sprzedazy wiekszej Smile

Image
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Nicks0n
Puntoświr

Imię: Niko
Dni na forum: 503
Tematy: 7

Post #89727 Wysłany: 08 Lut 2008 10:57 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

jak ostro solą to alufelg szkoda

a jak trochę napada deszczu czy śniegu to dziur nie widać

Coś mi się obiło o ucho, że w razie spowodowania wypadku na oponach letnich, a warunki pogodowe zdecydowanie wskazują na użytkowanie opon zimowych, może być problem z dostaniem odszkodowania jeśli posiadamy AC

Image
uzziah
Puntoświr

Post #89728 Wysłany: 08 Lut 2008 10:59 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Thomas w takim razie szacunek za odwage... wiem ze to mozliwe jezdzic na letnich zima, ale mimo wszystko to ja by sie nie zdecydowal. Mam nadzieje, zycze tobie zebys nigdy nie mial problemow w zwiazku z tym faktem Smile (calkiem szczerze).
Moze Thomas poprowdzi u nas na forum jakas szkole bezpiecznej jazdy - skoro udaje mu sie ze problemow zima na letnich gumach jezdzic Smile Ja sie zglaszam na pierwsza lekcje - np kontrolowane poslizgi Smile

[ Dodano: 08 Lut 2008 11:59 ]
Nicks0n wiesz co.. ja tez o tym slyszalem, ale nikt nie potrafil mi potwierdzic takiej informacji. Wydaje mi sie ze cos w tym moze byc. Trzeba chyba uwaznie przeczytac caly regulamin ubezpieczyciela i samemu sprawdzic.

zoon
Puntoświr

Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 610
Tematy: 23

Post #89732 Wysłany: 08 Lut 2008 11:06 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Taka zimę uzziah jak ta czy poprzednia można przejedźić na letnich. Ale jak się trafi taka jak dwa lata temu to z garażu możesz nie wyjechać. Poza tym zimówki przy niskich temperaturach lepiej trzymają na suchym.

Podkręcenie sprzedaży? Raczej nie. Jeśli by jeździć tylko na letnich przez czas x, na który potrzebujesz dwa komplety letnich, to przez ten sam czas x jeździsz też na dwóch kompletach: letnie i zimowe. A na atak zimy i śnieg człowiek jest przygotowany. Ja z moim stylem jazdy mam te dwa komplety (letnie i zimowe) spokojnie na 5 lat.

Thomas
Monkey Mod

Post #89731 Wysłany: 08 Lut 2008 11:08 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

uzziah wiesz jakos terazniejszej zimy wiecej jezdzilem,byly wypady w trase tez i jazda po miescu bywala gololedz i czasami maly snieg....i naprawde nie narzekam Smile .... ostatniej zimy jak pamietam jednego razu wracalem z trasy padalo niemilosiernie zawija droga cala biala wszyscy sznurkiem nie wiecej niz 50-60 km jechali... zrobila sie prosta i pusto wyprzedilem cala kolumne i... nawet nie drgnal samoch,prosty tor jazdy a predkosc 80-90 ... zdazylem dojechac do siebie do misata zrobic zakupy wsiasc do samochodu odjechac spod sklepu i zauwazylem ze ten i inne samochody co wyprzedzalem dopiero dojechaly... a byla roznica dosyc duza Smile poza tym w wiekszym sniegu fajnie sie jedzie i jak mowie letnie tez nie sa zle Smile dlatego z zalozenia ze nie robie duzo km zima a jak juz robie to czasami sie trasa zdazy i po miescu to naprawde nie widze potrzeby zalozenia zimowek szczegolnie po tym jakwidze ze jezdzi sie zima na letnich calkiem dobrze Smile

[ Dodano: 08 Lut 2008 11:06 ]
a co do poslizgow.... to sobie lubie pocwiczyc Wink oczywiscie gdzies na sniegu czy lodzie Smile

[ Dodano: 08 Lut 2008 11:08 ]
nie twierdze ze zimowki sa zle tyle ze po prostu jak dla mnie nie sa potrzebne poki co Smile a co do zimy sprzed dwoch lat ... w sumie u mnie zawsze na letnich jest wiec kazdej zimy sie tak samo jezdzi Szczerbol

Image
uzziah
Puntoświr

Post #89733 Wysłany: 08 Lut 2008 11:10 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Thomas rozumiem twoje podejscie. Skoro czujesz sie bezpiecznie jadac na tych oponach - jak dla mnie spoko. Kazdy ma swoje zdanie i doswiadczenia Smile
Pamietam sytuacje sprzed paru ladnych lat, pojechalem do multikina z podziemnym parkingiem. To byla zima, ale na drodze nie bylo sniegu. Kiedy wychodzilem po filmie, zauwazylem ze pojawila sie taka 10 cm warstwa bialego puchu. Okazalo sie ze auta na letnich oponach mialy problemy z wyjechaniem z parkingu (trzeba bylo podjechac pod wzniesienie). Ja mialem juz zimowki i bez problemow bez uslizgu kol i staczania sie spokojnie wyjechalem na ulice. Stad twierdze ze zimowe opony maja znaczenie Smile Przekonalem sie na wlasna reke.

Thomas
Monkey Mod

Post #89734 Wysłany: 08 Lut 2008 11:13 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

trzeba tez umiec ruszac jak jest slisko Razz nie gaz w podloge ale powoli spokojnie Szczerbol

Image
uzziah
Puntoświr

Post #89735 Wysłany: 08 Lut 2008 11:14 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Thomas ok ok Smile mi nie musisz mowic... jak dasz ostro w gaz to nawet zimowki nie pomoga - to raczej jasne.

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat