|
Obecny czas: 18 Cze 2025, 10:03
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Thomas |
#90650 Wysłany:
11 Lut 2008, 15:05; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
|
|
xspeed99 |
#90698 Wysłany:
11 Lut 2008, 17:31; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Gostynin Rejestracja: 25 Sty 2008, Posty: 318
|
|
Góra |
|
 |
x_killa |
#90951 Wysłany:
12 Lut 2008, 09:32; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
dzikidaniel napisał(a): Ogólnie Fiata wybierają osoby małoznające się na samochodach i biorą je dlatego że są tanie. A więc połączenie druciarstwa z małą wiedzą czyni samochód skarbonką dla kolejnego właściciela.
Przytaczam ten tekst nie bez powodu bo z waszych ostatnich postów, a z tego - dobitnie, wynika że auto, które z założenia ma trafiać w ręce mas, wcale takim nie jest. Bo aby je użytkować trzeba wiedzieć jak poradzić sobie z każdą usterką, to tak jakbym powiedział że jeżeli ktoś nie potrafi napompować kół w rowerze i założyć sobie łańcucha nie powinien nim jeździć (sorry mamo ale od jutra będziesz musiała chodzić do pracy pieszo). A z drugiej strony gdyby każdy znał się na autach i wiedział jak je naprawić we własnym zakresie, to mechanicy straciliby pracę, ewentualnie mogliby zająć się tuningiem:) Musicie wziąć poprawkę na to że większość osób nie zna się na autach, a nie od razu że są głąbami bo auto im się psuje i non-stop ładują w niego kasę. Owszem większość potrafi wymienić koło (ale nie wszyscy, znam takich), sprawdzić/dolać olej, ewentualnie inne płyny, ale już grzebanie przy silniku czy zawieszeniu to dla większości czarna magia, a wy takich ludzi od razu dyskredytujecie i sorry ale w przeciwieństwie do fanów/fanatyków tego modelu piszących na tym forum(a z tego co zauważyłem jest ich tu bardzo wielu) ja nie ubiorę koszulki z napisem "Fiat Punto - to die for"! ( bo nie umiem go sam naprawić, a o dbaniu nie chce mi się już pisać, bo dbam o nie jak każdy przeciętny użytkownik a nie fanatyk-mechanik, który za posty, które wypisuję w tym temacie, a które kalają dobre imię jego ukochanego autka, zdzieliłby mnie najchętniej amortyzatorem między oczy).
|
|
Góra |
|
 |
STax |
#90953 Wysłany:
12 Lut 2008, 09:35; Temat postu: |
|
 |
Rabarbar |
 |
Imię: Szczepan
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole Rejestracja: 14 Cze 2007, Posty: 24013 Pomógł: 128
|
x_killa: ale jeśli się nie malę, masz auto po kimś, nie jesteś pierwszym właścicielem? Bo jak poprzedni właściciel odpuścił sobie dbanie to teraz się nie ma co dziwić.
_________________ http://staxomoto.blogspot.com <= ZAPRASZAM - ostatni update 16.02.16 http://stax.motoblogi.pl/ http://www.facebook.com/staxomoto <= Lubię to! 
obecnie: http://fiatpunto.com.pl/topic1866.html Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET 82KM & 110Nm Saab 9-3 2.0t 150KM 240Nm 01' Skoda Octavia 1.2 TSI 110KM 175Nm 17'
było: Peugeot 605 3.0 V6 167KM 235Nm 94' BMW 323i Touring 170KM 250Nm 96' Opel Astra GSI 2.0 150km 196Nm 92' BMW 323i sedan 181KM 250Nm 96' Skoda 120L 52KM 82Nm 89'
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#90954 Wysłany:
12 Lut 2008, 09:42; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
|
Góra |
|
 |
x_killa |
#90955 Wysłany:
12 Lut 2008, 09:46; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Hmm i tu zgadzam się z Tobą w stu procentach STax, bo poprzedni właściciel nie dbał o to auto(co zresztą wyszło z czasem), a ja zbieram teraz owoce tego. Smutna prawda:(
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#90982 Wysłany:
12 Lut 2008, 11:32; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Wersja: GT
Miejscowość: Stara Kiszewa Rejestracja: 04 Mar 2007, Posty: 4202 Pomógł: 11
|
x_killa napisał(a): Hmm i tu zgadzam się z Tobą w stu procentach STax, bo poprzedni właściciel nie dbał o to auto(co zresztą wyszło z czasem), a ja zbieram teraz owoce tego. Smutna prawda:(
Więc dokładnie o tym mówimy. Jesli ktoś nie dbał o samochód, pałował silnik przed rozgrzaniem, nie umiał zadbać by wszystko na czas wymienić to potem leci. Przykład: wystarczy spóźnić się z wymianą amorków a już lecą wachacze. Wystarczy nie domyć samochodu po zimie a juz po kilku latach progi są zardzewiałe nie wspominając o błotnikach... I właśnie o takim dbaniu mówimy...
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
Sprzedam części do Punto GT --> link
|
|
Góra |
|
 |
Tezet1956 |
#91002 Wysłany:
12 Lut 2008, 12:25; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Beskid Wyspowy Rejestracja: 24 Paź 2007, Posty: 992
|
x_killa Wychodzisz z założenia, że każde auto jest wiecznie i nie ma prawa się psuć, mimo upływu lat?
To mi przypomina moją sąsiadkę, której wysiadł silnik w 10-letniej pralce.
Biedna kobieta nie mogła zrozumieć dlaczego się zepsuło, przeciez dodawała Calgon do każdego prania.
_________________ Punto I 1,2 75 KM SX MPI '94
Punto II 1,2 60 KM MPI '01
Suzuki Grand Vitara 2,5 V6 144 KM '04
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#91003 Wysłany:
12 Lut 2008, 12:29; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Wersja: GT
Miejscowość: Stara Kiszewa Rejestracja: 04 Mar 2007, Posty: 4202 Pomógł: 11
|
Calgon to jest środek który przyspiesza zyżycie pralki niż je wydłuża  więc niech się kobita cieszy że poszedł silnik a że nie zalała sąsiadów
A wracając do samochodów to zgadzam się z Tobą Tezet1956. Znam osoby które uznają zasade że samochód służy do jeżdzenia a nie do głaskania. Tylko że w ich przypadku samochód częściej stoi niż jeździ...
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
Sprzedam części do Punto GT --> link
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#91026 Wysłany:
12 Lut 2008, 15:10; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
|
Góra |
|
 |
muszynka |
#91150 Wysłany:
12 Lut 2008, 20:33; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: małopolska Rejestracja: 26 Sty 2008, Posty: 5
|
Punto nie jest takie złe:) jeśli weźmiemy na przykład blachę mojego 11 letniego punta, a blachę 7 letniego swifta męża moja jest zdecydowanie mniej skorodowana.
_________________ kropka 1.2 75 SX '97
|
|
Góra |
|
 |
latajacybocianami |
#94102 Wysłany:
19 Lut 2008, 13:52; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Rybnik Rejestracja: 24 Wrz 2007, Posty: 15
|
Moja kropka ma 142 000 km, i.....
Do 90 tys, oprócz rzeczy eksploatacyjnych był spokój. Przy 90kkm, kompletne sprzęgło, przy 95kkm, rura wydechowa, amortyzatory 2 razy ( już się nie skuszę na taniochę:), cewka 2 razy, wentylator chłodnicy, uszczelki pod pokrywą zaworów 2 razy, akumulator raz, tuleje na wachaczach rzecz oczywista:), zestaw naprawczy tylnego zawieszenia sztuk 2. Ostatnio strzelił mi przewód hamulcowy(dobrze że na parkingu, a 2 tygodnie temu szlag mnie trafił jak się okazało że docisk sprzęgła z Valleo się wykrzywił po 52 tys km. Zadziwia mnie alternator , który pói co ma się dobrze 
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#94111 Wysłany:
19 Lut 2008, 14:20; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
|
Góra |
|
 |
julian |
#95859 Wysłany:
23 Lut 2008, 14:59; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: RZ / RP Rejestracja: 29 Sty 2008, Posty: 886 Pomógł: 3
|
Mój Punciak 1.2 8v rok 98,przebieg tylko 49000 (porzedni właściciel trzymał go w garażu bo było mu nim szkoda jeździć  )Mam go niecałe 1,5 roku.Oprócz wymiany płynów eksploatacyjnych na razie nic się niepokojącego nie dzieje.Tylko spod pokrywy zaworów olej cieknie,więc muszę w najbliższych dniach wymienić uszczelkę,spod uszczelki rozrządu też ciut cieknie a raczej się poci ale to dopiero przy wymianie rozrządu się zrobi no i tłumik końcowy niestety jest ''prawie'' na wykończeniu.
|
|
Góra |
|
 |
MADZIA M. |
#96526 Wysłany:
25 Lut 2008, 01:51; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: szamotuly wlkp Rejestracja: 13 Paź 2007, Posty: 291
|
Punciorka mam od roku.No więc wymieniłam:
-świece
- rolka napinacza
-pasek
-pióra wycieraczek(pora zrobić to po raz drugi  )
-olej...hi,hi,hi...
-kołpaki(poprzednie ukradli)
-przednie opony(po wjechaniu na dziurę  nadawały się tylko do wymiany)
-płyn hamulcowy
Jakoś nic więcej sobie nie przypominam
PS. od czasu do czasu dolewam paliwa...hi,hi,hi... [ Dodano: 25 Lut 2008 01:51 ]Aaaaa...no i jeszcze uszczelkę pod pokrywę 
_________________ kocham auta i nie tylko
http://fiatpunto.com.pl/img,IMG_479cece4dbbb23248.jpg
topic5727.html <--kliknij i dodaj komentarz
http://fiatpunto.com.pl/img,IMG_498f448de20757081.jpg
|
|
Góra |
|
 |
Pazi |
#274352 Wysłany:
23 Lip 2009, 10:53; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: KROSNO Rejestracja: 18 Mar 2008, Posty: 28
|
Punto mam 2 lata kupiony ze stanem licznika 120 tys, krajowy:
na początku poprzedni właściciel zrobił:
* zawieszenie kompletne przód (wahacze,łożyska amortyzatrów,amortyzatory)
*tłumiki
*hamulce przód i tył
Ja zrobiłem:
-sonda lambda
- wycieraczka tył jakis buc urwał w nocy
-termostat
- 2 nowe zimówki i malowanie felg
-przednia szyba-zbita przez kamień
-robiona kompletnie głowica (planowanie,nowe gniazda, jeden nowy zawór reszta docierana) wymiana przy okazji pierścieni ( za pozno zabrałem się za remont bo z gory tak juz olej lecial ze na 2 cylindrach narobilo w cholere nagaru na pierscienach) zuzycie oleju z 0.8L /1000km zredukowane do 0.1L/10tys.
- 4 nowe letnie
-nowa miska bo dziad nie puscił na przeglądzie bo niby kapie
-wczoraj spawany wiesza od wydechu
-jutro umówiony w serwisie bo cos na benzynie nagle przestal jeżdzić prawdopodobnie sonda lambda bo jest na niej biały osad
To by było na tyle, mat. eksploatacyjnych jak filtry,swiece ,rozrząd kompl.,oleje,regulacja instalacji LPG bo chyba każdy to robi.
Auto ma ponad 175 tys jeżdzi przewaznie na trasie Krosno-Kraków.
Do zrobienia jest: poduszki pod tylna belka bo tłucze zawieszenie, prawe łożysko amortyzatora bo zaczeło strzelac po wpadnięciu w dziure i zagieciu felgi. [ Dodano: 23 Lip 2009 09:53 ]Pazi napisał(a): Punto mam 2 lata kupiony ze stanem licznika 120 tys, krajowy: na początku poprzedni właściciel zrobił: * zawieszenie kompletne przód (wahacze,łożyska amortyzatrów,amortyzatory) *tłumiki *hamulce przód i tył Ja zrobiłem: -sonda lambda - wycieraczka tył jakis buc urwał w nocy -termostat - 2 nowe zimówki i malowanie felg -przednia szyba-zbita przez kamień -robiona kompletnie głowica (planowanie,nowe gniazda, jeden nowy zawór reszta docierana) wymiana przy okazji pierścieni ( za pozno zabrałem się za remont bo z gory tak juz olej lecial ze na 2 cylindrach narobilo w cholere nagaru na pierscienach) zuzycie oleju z 0.8L /1000km zredukowane do 0.1L/10tys. - 4 nowe letnie -nowa miska bo dziad nie puscił na przeglądzie bo niby kapie -wczoraj spawany wiesza od wydechu -jutro umówiony w serwisie bo cos na benzynie nagle przestal jeżdzić prawdopodobnie sonda lambda bo jest na niej biały osad To by było na tyle, mat. eksploatacyjnych jak filtry,swiece ,rozrząd kompl.,oleje,regulacja instalacji LPG bo chyba każdy to robi. Auto ma ponad 175 tys jeżdzi przewaznie na trasie Krosno-Kraków. Do zrobienia jest: poduszki pod tylna belka bo tłucze zawieszenie, prawe łożysko amortyzatora bo zaczeło strzelac po wpadnięciu w dziure i zagieciu felgi.
Staram się szanować ten samochód. Zimy silnik jedzie przwaznie 1.5 do 2km na benzynie. Dopoki nie rozgrzeje sie do temp roboczej nie krece ponad 3 tys i nie przyspieszam gwałtownie. W trasie krece do 4 tys przy ciegłej jeżdzie.
_________________ Punto 1.2 75 KM ELX 96r. do szkoły.
Audi A6 1.8 T 98r. w weekend.
|
|
Góra |
|
 |
czerwona strzała |
#274447 Wysłany:
23 Lip 2009, 22:09; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: sierpc. okolice Rejestracja: 02 Maj 2008, Posty: 113
|
jak sie psuje to go sprzedaj
wymieniłem:
-pompa wodna
-sprzegło
-komplet naprawczy tylnego wachacza
-tylne przewody hamulcowe
-tylne cylinderki hamulcowe
w tym tygodniu z nudow całe zawieszenie,amorki,wszystkie gumy na wachaczach,koncowki drazkow itd.( no i dzis bylem na komputerowym ustawieniu zbierznosci i jest rewellacja, autko jak nowe)
oprocz tego filtry,paski,swiece, olej itd klockii, szczeki,tarcze hamulcowe, ale to jest normalne ze trzeba wymieniac jak sie dba o autko, a opony z przodu wymieniałem 3 razy
no i jeszcze cały przod ale to siła wyzsza, moja kropka chciała corse ...od tyłu i było bum
ogólnie jestem zadowolony tylko te zawsze cos malego ale sie popsuje, zeby nie to ze kropeczki maja te cos w sobie to bym go dawno chyba sprzedał, no i dochodzi, no i jeszcze super forum kropek:)
pozdrawiam
_________________ Punto 1997 1.1 S 55
|
|
Góra |
|
 |
Duh |
#274484 Wysłany:
24 Lip 2009, 07:18; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Beskidy-Cracov Rejestracja: 20 Kwi 2008, Posty: 222
|
No to tak:
1.2, 75 1999 rok + Podtlenek oszczędności 128tys
wahacze przód
drążki+ końcówki
amortyzatory + poduszki
alternator
kompletne sprzegło
bębny
tarcze
wtryskiwacz
termostat
akumulator
nagrzewnica
Co by trzeba zrobić:
maglownica
pompa paliwa bo piszczy
nie wypisuję tu czyszczenia przepustnicy, kabli swiec i ogólnego grzebania przy pierdołkach.
_________________ Praktyka - jest wtedy gdy wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego
Teoria - jest wtedy gdy wiemy wszystko, a nic nie działa.
Kiedy połączymy praktykę i teorię to: nic nie działa i nie wiemy dlaczego
|
|
Góra |
|
 |
dworzan |
#274508 Wysłany:
24 Lip 2009, 11:24; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
Miejscowość: Czikago Rejestracja: 08 Maj 2009, Posty: 50
|
ja swego mam od grudnia (2008) - punto 1.7D, 95r, 58 KM
wymieniłem do tej pory:
olej
wszystkie filtry
pasek rozrządu + rolki
termostat
chłodnica
termo-wyłącznik od chłodnicy
pompa wody
paski klinowe
na liczniku jest ok. 185 500 km
ceny części oczywiście droższe  w stosunku do np. 1.1
|
|
Góra |
|
 |
luki22 |
#274688 Wysłany:
25 Lip 2009, 12:23; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: SX
Województwo: świętokrzyskie [T]
Miejscowość: Civitas Kielcensis Rejestracja: 08 Sie 2008, Posty: 169
|
no więc:
-alternator,
-cały rozrząd (650zł  )
-wahacze
-amortyzatory
-cały przod po kasacji
-pozniej jeszcze zderzak przedni
-szyba przednia
-cały układ chłodzenia
-no i masa filtrów, litry płynów oraz masa bzdetów które trzeba było wymienić bo uprzykszały jazde
-stracone nerwy-bezcenne
w perspektywie jeszcze mam skrzynie albo sprzęgło
Punto 96. 202000 przebiegu
_________________ Bo w życiu chodzi o to żeby oddać dwa równe skoki
|
|
Góra |
|
 |
MAREK534 |
#300865 Wysłany:
21 Paź 2009, 21:13; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Województwo: mazowieckie [W]
|
Moje Punto 1995r 1.1 280 000km 3 sprzęgła (łozyska oporowe) 2razy pompa wody 1alternator,po 270 000 uszczelka pod głowica i chłodnica (jazda bez płynu) najbliszym czasie atak lub łozyska,+amortyzatory przednie 2 razy i wachacze tył robioni raz +koncówki drązków ,linka biegów ,tarcz hamulcowe 1 raz i bębny ,3razy pasek i napinacz.
|
|
Góra |
|
 |
ryro |
#300870 Wysłany:
21 Paź 2009, 21:22; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Zabrze Rejestracja: 08 Wrz 2009, Posty: 92
|
A co nic nie chciales wymieniac przy takim przebiegu ?:P
_________________ Fiat Punto mk1 1.1 96r - było
Seat Ibiza III 1.4 03r - jest
|
|
Góra |
|
 |
Joint32 |
#301179 Wysłany:
22 Paź 2009, 19:11; Temat postu: |
|
|
Moje 1.1 wymienione tuleje tylnej belki,szczęki,pasek i napinacz,łożysko alternatora,przewody hamulcowe przód,linka od ręcznego.teraz wymienię sprzęgło kompletne,amortyzatory 4szt. tarcze i klocki przód i roarząd.Przebieg 151000
|
|
Góra |
|
 |
dzialus |
#301266 Wysłany:
22 Paź 2009, 21:45; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
Miejscowość: KATOWICE Rejestracja: 21 Mar 2009, Posty: 59
|
kupiłem punciaka w marcu 2009 ,wymieniłem rozrzad, wymieniłem kable, wymieniłem świece, wymieniłem membrany w parowniku lpg a tak po zatym uwazam punto 1 za najmniej awaryjne i niezawodne auto z moich dotychczasowych 4 samochodów. JEST THE BEST!!!!!!!!!
|
|
Góra |
|
 |
kropek1999 |
#301369 Wysłany:
23 Paź 2009, 10:07; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: woj. pomorskie Rejestracja: 26 Wrz 2009, Posty: 103
|
ja kupiłam w lutym 09' przebieg lekko ponad 124.000... i z tego co pamiętam prócz pasków i cieczy..: filtry, poduszki, wahacze, kompletne sprzęgło, kable, świece, linka ręcznego, tłumik (sam se odpadł taki był przegnity:D), chłodnica, termostat, nagrzewnica... i pewnie jeszcze coś tam było, ale tyle tego, że kto by spamiętał
ale powiem wam, że kumpela w sowim o 3 lata starszym i bitym samochodzie, nie wymieniła nic, ona uważa że wszystko jest ok, nawet nie widzi tego że był bity  na ręcznym se jedzie i auto na nim śmiga jak talala, a ona zadowolona hehe
_________________ Cult'owy punciak 1 z 1999 r. 1.2 60KM, czarniutki, pięciodrzwiowy
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|