|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 11:52
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
darekstt |
#181068 Wysłany:
18 Paź 2008, 21:00; Temat postu: Dymi po rozgrzaniu silnika. |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: ddz Rejestracja: 09 Paź 2008, Posty: 7
|
Wiem bylo , bylo tylko objawy moze troszke inne.
Dzis przejechalem nim troszku i po jezdzie zobaczylem ze strasznie dymi na wolnych obrotach i przy gazowaniu.Dodam ze olej ok poziom plynu tez nie bierze.A i po wylaczeniu silnika i wlaczeniu przestaje dymic poprostu lekki dumik wydobywa sie.No i wtym momencie nie wiem co mu jest.Dodam jeszcze ze czasem jest tez takie male szarpanie silnikiem zaraz po odpaleniu i ruszeniu po kilku metach przestaje. Moje odczucie jakby troszku wiecej palil.
Pozdrawiam czekam na wasze rady co ztym robic bo ja sie nie znam na tym.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
czech22 |
#181081 Wysłany:
18 Paź 2008, 21:20; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Czesław
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Lubliniec Rejestracja: 13 Kwi 2008, Posty: 3107 Pomógł: 50
|
Jeżeli szarpie jak jest zimny i po rozgrzaniu przestaje, to wina może byc po stronie układu zapłonowego.Więc zacznij od sprawdzenia świec i przewodów.
|
|
Góra |
|
 |
STax |
#181082 Wysłany:
18 Paź 2008, 21:20; Temat postu: |
|
 |
Rabarbar |
 |
Imię: Szczepan
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: SX
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole Rejestracja: 14 Cze 2007, Posty: 24013 Pomógł: 128
|
|
Góra |
|
 |
darekstt |
#181096 Wysłany:
18 Paź 2008, 21:37; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Kolor dymu bialy.Kable byly wymieniane , swiece nie wiem ale zrobie zakup i wymienie. Dodam ze to Kropek 1.1 96 r. Sprawdzalem tera zimny silnik nie kopci mocno tylko tyle o ile jak kazdy zimny.
Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
Daniels |
#181248 Wysłany:
19 Paź 2008, 12:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Włocławek Rejestracja: 24 Maj 2008, Posty: 309
|
darekstt Najbardziej prawdo podobne ze sonde powoli ci siada.
_________________ Śpiesz się powoli.
PUNTO 1.2 75km ELX 5D 1995-1996
|
|
Góra |
|
 |
Kamillozzr |
#181252 Wysłany:
19 Paź 2008, 13:05; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Starachowice Rejestracja: 09 Kwi 2008, Posty: 133
|
A co powiecie na to: u mnie były dokładnie takie same objawy, gdy wymieniałem uszczelkę kolektora wydechowego przy okazji odkręciłem sondę i ja wyczyściłem, gdy zapaliłem auto, silnik się rozgrzał i zero dymu, do tego się nie mulił i tak jakby lepiej się wkręcał na obroty. Po dwóch dniach objawy wróciły, znowu zaczął dymić i jest słabszy. Wydaje mi się,że problem leży po stronie sondy 
_________________ Fiat Punto 1,2 Midnight Blue- Niebieska Strzała;)
http://fiatpunto.com.pl/topic7298.html
|
|
Góra |
|
 |
Adas |
#181265 Wysłany:
19 Paź 2008, 13:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Adam
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Active
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 02 Maj 2007, Posty: 2625
|
|
Góra |
|
 |
Kamillozzr |
#181269 Wysłany:
19 Paź 2008, 13:51; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Starachowice Rejestracja: 09 Kwi 2008, Posty: 133
|
|
Góra |
|
 |
darekstt |
#182072 Wysłany:
21 Paź 2008, 22:42; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
dodam dzis wymienilem swiece i odziwo szarpie jeszcze gorzej tera kable mnie czekaja a co do dymienia to dalej dymi a co fachowcy na to
1 sonda lub uszczelka pod glowica
2 uszczelka lub uszczelniacze
3 fachowiec jutro niby spec od remontow silnika
i co wy na to
a dodam ze sprawdzil jeden spec sonde na voltomierzu i niby dziala ok w zakresie od 0.2 do 0.8
i jeszcze jedno 3 swiece byly lekko zakopcone a 1 tylko taki jakis nalot bialy
zero zakopcenia
trochu namieszalem i sorki za pismo ale mi rece opadaja
pozdrawiam i czekam na wasze opinie a moze jest jakis mechanior co sie zna i wypowie na ten temat.
_________________ punto 55 S 1.1 niebieski kropek
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#182098 Wysłany:
22 Paź 2008, 01:31; Temat postu: |
|
|
Różne kolory świec mogą wskazywać na uszczelkę, ale to się okaże po wymianie kabli. Najlepiej byłoby sprawdzić jeszcze na cewkach z innego kropka.
Co do sondy to pomiar woltomierzem nic nie daje. Jedynie pomiar na oscyloskopie, chociaż nawet w tym przypadku ciężko zdiagnozować. Najprościej to wykręć sondę i napisz jaki ma kolor, ewentualnie wrzuć fotki. Będzie wiadomo np. czy silnik spala olej i wtedy będzie można już postawić jakąś prawdopodobną diagnozę.
|
|
Góra |
|
 |
darekstt |
#182150 Wysłany:
22 Paź 2008, 11:01; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
3 mechanik najpierw nic nie swierdzil po przejazdzce stwierdzil ze nie spala mieszanki calej i go szarpie i moze byc rozrzad przestawiony.W piatek na kanal i do roboty.Chyba wzcesniej nie napisalem ze wczesniej byl wymieniany rozrzad olej i filtr oleju i myty silnik bo trochu cieklo z filrta.
Nastepnie pojechalem na Shella zatankowalem V-power 100 czy jak tam sie nazywa i mala przejazdzka do 130 na wiecej nie bylo drogi i o dziwo jakos poszedl, wracam przestal kopcic tera z tego wnioskuje ze paliwo tez mialo jakies znaczenie w tym wszystkim.Wczesniej pokusilem sie na paliwko na shellu pb 95 to zwyle najtansze.Tera go jeszcze trochu muli ale nie dymi tak jak wczesniej i oby sie natym skonczlo.
Pozdrawiam sorki za ewenualne bledy bo tak na szybkiego pisze i dla innych nie tankujcie dziadostwa na shellu najtanszego!!
_________________ punto 55 S 1.1 niebieski kropek
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|