Proszę o pomoc. W serwisie ASO już 4 raz zglaszalem awarię skrzyni, problem jest taki że czasami nie wchodzi pierwszy bieg i jest to już żenujące. Ciągle regulują cięgła a jedynka nie wchodzi. Już mają mnie w serwisie dość. Ogólnie w czterech naszych grande w dwoch poszły wycieraczki i samochody stały. A miały po pół roku. Wracając do skrzyni, we dwóch samochodach mamy taki problem a żaden serwis nie chce się podjąć naprawy tego!!! Usterka wg nich musi być widoczna, a nie okresowa! Jak pokazałem serwisantowi że jedynka nie wchodzi to powiedzial ze tak jest i że nie musi za pierwszym razem wchodzic zawsze. Juz jeden telefon na Infolinię wykonałem ale to chyba nie poskutkowało. Myślę już o rzeczoznawcy, i załatwienia tej sprawy inaczej. Co radzicie? Jeszcze postaram się poszukać pomocy w innym serwisie ale dwa z nich nie potrafią tego naprawić.
_________________ 3 x Grande Punto 1.4 8v
1 x Grande Punto 1.4 16v
Grandziak Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
wilku Puntoświr
Imię: Michał
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 1243
Tematy: 17 Skąd: MYSŁOWICE
wczoraj zapalił mi się komunikat-ABS nie działa,przeczytaj instrukcję-czy jakoś tak.Po zatrzymaniu się i wyłączeniu silnika powtórnym włączeniu komunikat znikł.Co to mogło być...
marta i adam Sympatyk kropek
Imię: Marta i Adam
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 646
Tematy: 0 Skąd: Wygląda szyciej niż jeździ :D
A co ma to do tego że jeżdzą na elce? Czy to że wycieraczki w 2 punciakach padły po połroku to też wina kursantów? Problem z pierwszym biegem jest od nowości i nic nie zmieni że samochody służą do nauki jazdy. Kiedy stoimy na światłach lub na malym wzniesiu mamy wcisniety hamulec i wtedy jadynka nie zawsze wchodzi, natym polega problem. Trzeba popuścić na luzie trochę hamulec by auto zjechało i wtedy bieg wskoczy. Ale zanim to zrobimy musimy stracić kilka sekund i to wystarczy by niecierpliwi kierowcy z tyłu obrzucili nas wyzwiskami i otrąbili. Co z tego ze w serwisie pan zawsze wrzucał jedynke jak samochód sie jeszcze toczył, wtedy to nie występuje. Jak mu pokazalem to sam powiedziale ze to nie jest wada. Uwierzcie, że na 4 samochody w dwóch jest to nagminne. Nie życzę nikomu takich problemów z samochodami i serwisem. Już powoli pojawia się następny problem kiedy nie mogę otworzyć tylnych drzwi, wiem ze to jest częste w grande ale już mnie krew zalewa że muszę jechać z tym do serwisu i tracić czas, nerwy. Parę dni temu po odpaleniu punciaka z rana, w silniku usłyszałem jakieś jęki, brzęczenie, i w kabinie poczułem spaleniznę. Wyłączylem silnik, po ponownym uruchomieniu wszystko ustało. Od razu oddałem auto na serwis a oni nie znaleźli przyczyny a profilaktycznie wyminili mi alternator!!! Super podejście, tylko pogratulować.
1 x Grande Punto 1.4 16v
A co ma to do tego że jeżdzą na elce? Czy to że wycieraczki w 2 punciakach padły po połroku to też wina kursantów? Problem z pierwszym biegem jest od nowości i nic nie zmieni że samochody służą do nauki jazdy. Kiedy stoimy na światłach lub na malym wzniesiu mamy wcisniety hamulec i wtedy jadynka nie zawsze wchodzi, natym polega problem. Trzeba popuścić na luzie trochę hamulec by auto zjechało i wtedy bieg wskoczy. Ale zanim to zrobimy musimy stracić kilka sekund i to wystarczy by niecierpliwi kierowcy z tyłu obrzucili nas wyzwiskami i otrąbili. Co z tego ze w serwisie pan zawsze wrzucał jedynke jak samochód sie jeszcze toczył, wtedy to nie występuje. Jak mu pokazalem to sam powiedziale ze to nie jest wada. Uwierzcie, że na 4 samochody w dwóch jest to nagminne. Nie życzę nikomu takich problemów z samochodami i serwisem. Już powoli pojawia się następny problem kiedy nie mogę otworzyć tylnych drzwi, wiem ze to jest częste w grande ale już mnie krew zalewa że muszę jechać z tym do serwisu i tracić czas, nerwy. Parę dni temu po odpaleniu punciaka z rana, w silniku usłyszałem jakieś jęki, brzęczenie, i w kabinie poczułem spaleniznę. Wyłączylem silnik, po ponownym uruchomieniu wszystko ustało. Od razu oddałem auto na serwis a oni nie znaleźli przyczyny a profilaktycznie wyminili mi alternator!!! Super podejście, tylko pogratulować.
heh chyba do L-ek nie ma idealnych samochodów Ale ciesz się, że nie masz np. CHEVROLETA AVEO. Grande może uratowac Ci życie gdyż ma ***** gwiazdek, a w OPOLU jeżdżą AVEO, które mają PÓLTOREJ GWIAZDKI! Codziennie ryzykują życiem Nawet mój MATIZ miał ***
http://www.autocentrum.pl/euroncap/chevrolet/aveo-2006.html
Relasumując. Tracisz na nerwach ale zyskujesz na zdrowiu
U mnie w dwóch najstarszych GP jedynka tez czasami nie chce wejść ale to już skutek zużycia. Jedno GP ma 160tys a drugie jakieś 130tys. Dziwi mnie więc fakt, że macie tak od nowości
Rozumiem że gdyby to wystąpiło po jakimś okresie, ale nasze samochody mają dopiero ok 25000 km przebiegu, a jeden nasz samochód który ma dopiero 8 tys km i jest rzadko jako elka, raczej do celów prywatnych, ma już ten sam problem choć w mniejsym stopniu. Wcześniej mieliśmy Corsy i tam przebiegi były prawie rzędu 300 tys km i nic ze skrzynią nie działo się od nowości!
Główna sprawa jaka mnie irytuje to podejście serwisu, tłumaczenia że bieg nie wchodzi niczym nie skutkują. Raz pomimo moich uwag wymienino sprzęgło, 4 razy regulowano cięgła i tylko tyle sobie z tego robią. A problem jest poważny, gdyż wydaje nam się bieg 1 jest wrzucony, a samochód podczas ruszania stacza się do tyłu (jeśli stoi na lekkim wzniesienu) i można stuknąć kogoś z tyłu! Już sam nauczyłem się wrzucać jedynkę, ale to wymaga wrzucenia drugiego biegu najpierw, potem jedynki. To wygląda jak przeładowanie zamka w karabinie. Istny cyrk, a serwis na to mi że TTTM!
1 x Grande Punto 1.4 16v
Rozumiem że gdyby to wystąpiło po jakimś okresie, ale nasze samochody mają dopiero ok 25000 km przebiegu, a jeden nasz samochód który ma dopiero 8 tys km i jest rzadko jako elka, raczej do celów prywatnych, ma już ten sam problem choć w mniejsym stopniu. Wcześniej mieliśmy Corsy i tam przebiegi były prawie rzędu 300 tys km i nic ze skrzynią nie działo się od nowości!
Główna sprawa jaka mnie irytuje to podejście serwisu, tłumaczenia że bieg nie wchodzi niczym nie skutkują. Raz pomimo moich uwag wymienino sprzęgło, 4 razy regulowano cięgła i tylko tyle sobie z tego robią. A problem jest poważny, gdyż wydaje nam się bieg 1 jest wrzucony, a samochód podczas ruszania stacza się do tyłu (jeśli stoi na lekkim wzniesienu) i można stuknąć kogoś z tyłu! Już sam nauczyłem się wrzucać jedynkę, ale to wymaga wrzucenia drugiego biegu najpierw, potem jedynki. To wygląda jak przeładowanie zamka w karabinie. Istny cyrk, a serwis na to mi że TTTM!
Faktycznie należało by zmienić ASO. Dziwi mnie ich podejście tym bardziej, ze samochody są pewnie na gwarancji. U nas jak coś nie pasuje to robią i tyle. Ostatnio coś stukało w GP. Wymienili podpory z tyłu ale się okazało, że to jednak te z przodu więc usłyszałem, ze te z tyłu dostajemy gratis bo i tak się kiedyś zepsują
Tak, nie mogę też żle powiedzieć o mojej ASO, gdyż wymienili ponad program sprzęgło, bo myśleli że to wina sprzęgła. Wymienili pasek i alternator, byc może to on powodował dziwne dźwięki i woń spalenizny. Wymienili wycieraczki, komputer, zlikwidowali stuki w zawieszeniu, wszystko w ramach gwarancji. Tylko z tą skrzynią nie chcą zaczynać.
1 x Grande Punto 1.4 16v
Liper Przyjaciel
Imię: Jarek
Dni na forum: 1355
Tematy: 20 Skąd: Bytów
U mnie tylko dwie sie rzeczy zdzarzyly:
czyszczenie tylnich hamulców x2- piszczały (nadal piszczą)
zle domykanie sie schowka
A tak poz za tym to wszystko ok
FIAT GRANDE PUNTO 1.9 JTD SPORT
29000 km, 11/2006
Lokus Sympatyk kropek
Dni na forum: 1169
Tematy: 1
estiva b&m,
od poczatku byl problem z zamkiem w schowku --> wymieniono.
problem ze stukami zawieszenia ---> zrobiono.
Parujaca lampa wstecznego, jutro okaze sie co i jak
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach