Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Spalanie (1.4 8V - 77KM) Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
pdl
Puntoświr

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 353
Tematy: 6

Post #167799 Wysłany: 11 Wrz 2008 08:53 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

slon11 napisał:
pdl napisał:
Da sie, wystarczy wlaczyc chwilowe spalanie

ale nie o chwilowe spalanie nam tu chodzi chyba ,przynajmniej nie mi , chwilowe spalanie nie odzwierciedla spalania jako takiego , zresztą chwilowe jak sama nazwa mówi ma się nijak do wyliczeńn ile pali na 100 km .o czym mowapdl czyżbyś mylił pojęcia ,czy żartujesz ?

Jasne, ze nie odzwierciedla ale skoro spalanie chwilowe przy 60 km/h wynoci 5 litrow to ile spalisz srednio jak bedziesz jechal z ta predkoscia przez dluzszy czas nie zwalniajac i nie przyspieszajac.

Bardziej mi tez chodzilo o to, zeby wziac strone osoby piszacej o spalaniu 5 litrow.
Jest to mozliwe, jednak w bardzo skrajnych warunkach i niewiele majacych wspolnego z normalna jazda.
Sam pisalem juz wczesniej, ze spalanie znaczaco zalezy od stopy kierujacego, warunkow w jakich jezdzi, masy auta (kierowca sam czy z pasazerami, bagazem) i wielu innych czynnikow.

Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
slon11
Puntoświr

Imię: Arek
Dni na forum: 258
Tematy: 12

Post #167801 Wysłany: 11 Wrz 2008 09:52 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Spalanie chwilowe jest tak dynamiczne że cieżko utrzymać cały czas na tym samym poziomie, chyba że na autostradzie gdzie jest czas i możliwośc na kontrolowanie tego ,po naszych zwykłych krajówkach albo powiatówkach nie ma szans

pdl napisał:
Bardziej mi tez chodzilo o to, zeby wziac strone osoby piszacej o spalaniu 5 litrow

Szczerbol

pdl napisał:
Jest to mozliwe, jednak w bardzo skrajnych warunkach i niewiele majacych wspolnego z normalna jazda.

dokładnie ,ale kto jeździ w takich warunkach ? Szczerbol

Moderator

Imię: Adam
Dni na forum: 549
Tematy: 30

Post #167840 Wysłany: 11 Wrz 2008 11:10 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

proponuję założenie nowego wątku Confused

Puntoświr

Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 609
Tematy: 23

Post #167871 Wysłany: 11 Wrz 2008 11:52 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

bbanditoss napisał:
proponuję założenie nowego wątku Confused

Proponuję tytuł: "bajki, baśnie i bujdy" Cool

slon11
Puntoświr

Post #167881 Wysłany: 11 Wrz 2008 12:19 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

zoon napisał:
Proponuję tytuł: "bajki, baśnie i bujdy"

do kogo pijesz Szczerbol

Puntoświr

Imię: Grzesiek
Dni na forum: 625
Tematy: 32

Post #167882 Wysłany: 11 Wrz 2008 12:27 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ostatnio postanowiłem nie włączać klimy. Spalanie spadlo z 9 na 8,6 Rolling Eyes

slon11
Puntoświr

Post #167886 Wysłany: 11 Wrz 2008 12:32 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Berliozz napisał:
Spalanie spadlo z 9 na 8,6

i to jest realna sprawa z tym że dość dużo jednak ci bierze ,ja miedzy 6.8 bez klimy do 7,2 z klimą po mieście ,niestety nigdy mniej

Puntoświr

Imię: Grzesiek
Dni na forum: 625
Tematy: 32

Post #167890 Wysłany: 11 Wrz 2008 12:48 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

slon11 ale trzeba wziąć pod uwage, że jeżdże 100% w korkach w godzinach szczytu w Warszawie Crying or Very sad

pdl
Puntoświr

Post #167891 Wysłany: 11 Wrz 2008 12:52 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

slon11 napisał:
Spalanie chwilowe jest tak dynamiczne że cieżko utrzymać cały czas na tym samym poziomie, chyba że na autostradzie gdzie jest czas i możliwośc na kontrolowanie tego ,po naszych zwykłych krajówkach albo powiatówkach nie ma szans

pdl napisał:
Bardziej mi tez chodzilo o to, zeby wziac strone osoby piszacej o spalaniu 5 litrow

Szczerbol

pdl napisał:

dokładnie ,ale kto jeździ w takich warunkach ? Szczerbol

Sa niedzielni kierowcy jezdzacy do kosciola i sklepu z predkoscia 40 km/h albo jak zaszaleja to 50km/hi nadal bede podtrzymywal, ze mozliwe jest spalenie 5 litrow.
Ile osob tak jezdzi ? Nic mnie to nie obchodzi.
Chodzilo o kwestie czy to mozliwe czy nie ...

Nastepnym razem jak ktos napisze, ze mu GP pali 12 litrow a inny napisze, ze to nie jest mozliwe to udowodnie, ze jest mozliwe jak bedziesz na kazdym biegu non stop ciagnal do 4-5 tysiecy obrotow.
Ile osob tak przeciaga GP ? Nie wiem ale tez mnie to nie bedzie obchodzic , chodzi o to aby udowodnic, ze to mozliwe.

Puntoświr

Post #167892 Wysłany: 11 Wrz 2008 12:53 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Berliozz napisał:
Warszawie

i wszystko jasne Szczerbol nie zwróciłem uwagi skąd jesteś ,więc wynik twój można uznac za dobry Szczerbol

Moderator

Post #167894 Wysłany: 11 Wrz 2008 12:54 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

to nie wątek do rozważań - już kilkukrotnie o tym wpsominałem Rolling Eyes
tutaj podajemy wyniki i opisujemy trasę itd. na jakiej został on osiagnięty

Puntoświr

Post #167897 Wysłany: 11 Wrz 2008 12:56 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Cytat:
chodzi o to aby udowodnic, ze to mozliwe.

mi się wydaje że chodzi o to żeby oddać średnią spalania w normalnych warunkach użytkowania, a jeśłi ktoś użytkuje GP w specyficznych warunkach i ma spalanie bardzo małe albo bardzo duże to powinien opisac te warunki, a kolega który opisywał małe spalanie dopisał warunki ,które raczej powinny sugerować wieksze spalanie niż średnio przyjęte w tych silnikach ,dlatego coś mi się tu nie zgadza.

Moderator

Post #167899 Wysłany: 11 Wrz 2008 13:02 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

dobra bo nie będę upominał co drugiego posta Neutral
każdy post który nie będzie dotyczył tematu lub w bezpośreni sposób nie będzie się odnosił to osiągniętego wyniku będzie kasowany, a jeśli któremuś z userów będzie zdarzać się to zbyt często zostanie ukarany ostem - ja więcej tu nie piszę, zacznę działać Rolling Eyes

Puntoświr

Imię: Michał
Dni na forum: 473
Tematy: 5

Post #167907 Wysłany: 11 Wrz 2008 13:30 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Skończyły się wakacje, zaczęła szkoła i od razu widać zmianę ze spalania 7,9-8,1 l/100 km na 9,6-9,8 l/100 km.

Warunki:
  • głównie miejski tryb jazdy (przejazdy po Warszawie i na odcinku Warszawa-Legionowo-Wieliszew)
  • na pokładzie 1,5 osoby (pół-na-pół: tylko ja vs. ja + pasażer; sporadycznie ja + 2 pasażerów)
  • prawie pusty bagażnik
  • klimatyzacja manualna zawsze włączona
  • włączone radio/odtwarzacz CD
  • zamknięte okna
  • dynamiczna jazda

pdl
Puntoświr

Post #167924 Wysłany: 11 Wrz 2008 14:24 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

slon11 napisał:
Cytat:
chodzi o to aby udowodnic, ze to mozliwe.

mi się wydaje że chodzi o to żeby oddać średnią spalania w normalnych warunkach użytkowania, a jeśłi ktoś użytkuje GP w specyficznych warunkach i ma spalanie bardzo małe albo bardzo duże to powinien opisac te warunki, a kolega który opisywał małe spalanie dopisał warunki ,które raczej powinny sugerować wieksze spalanie niż średnio przyjęte w tych silnikach ,dlatego coś mi się tu nie zgadza.

Zgodze sie, ze malo kto jezdzi w takich warunkach, jednak sadze, ze jest jeszcze odsetek niedzielnych kierowcow.
Co innego normalne warunki uzytkowania, sa jakis nrmy, ktore to okreslaja procentowo ile w miescie ile poza miastem, jakie obciazenie, jaka predkosc, jak sie przyspiesza itp. itd a wiadomo, ze kazdy Forumowicz jezdzi inaczej.
Moj brat ma MK1 Sporting 1.2 16V 85 KM i chwali sie, jeg autko mimo wiekszej mocy pali 7 litrow , moj GP 1.4 8V 77KM pali 7.5 litra srednio ale ... ja 6 km do pracy jade przez 20 minut a brat ponad 20 km w 30-40 minut, wiec kto stoi w wiekszym korku ?
Sadze, ze watki ze spalaniem sa malo miarodajne jesli chodzi o spalanie srednie, natomiast mozna sie zorientowac orientacyjnie od ilu do ilu litrow spali GP.
Na tej podstawie widze, ze w miescie GP 1.4 8 pali 7-8 litrow, poza miastem to juz zalezy od predkosci.
Mi komputer pokazal spalanie chwilowe przy 170 km/h ponad 15 litrow Wink przy 150 , 120 , 90 itd bedzie to inna wartosc a i to jak mocno sie wciska gaz i do jakich obrotow kreci tez ma wplyw na spalanie.

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat