|
Obecny czas: 26 Maj 2025, 05:57
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
filolog |
#216991 Wysłany:
08 Lut 2009, 20:30; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: małopolska Rejestracja: 21 Sty 2009, Posty: 106
|
Teraz i ja popełniłem zgłoszenie problemu na internetowej stronie Fiata:
Uprzejmie proszę o spowodowanie naprawy- wymiany niesprawnych elementów przednich i tylnych amortyzatorów. Samochód- Grande Punto kupiłem 17.01.2009r. W tej chwili ma on przejechane ok 800 km. Od 3 dnia po zakupie przy przebiegu ok 100 km pojawiły się stuki w przednim zawieszeniu po obu stronach. Stukanie występuje przy przejeżdżaniu przez małe poprzeczne nierówności drogi. Jest ono bardzo denerwujące . Przypomina ono odgłos stukania plastiku o metal. Najpierw zaczęło stukać przednie zawieszenie, teraz stuki mam już z lewej strony z tyłu. Problem stuków jest problemem masowym. Stuki licznie pojawiają się w samochodach z II połowy 2008r. Na największym forum internetowym Fiata Punto ciągnie się wielostronicowy wątek na ten temat. ----- link http://fiatpunto.com.pl/forum60.html ----------------------- Wiem też, że użytkownicy niesprawnych samochodów kontaktowali się wielokrotnie z Fiat Auto Poland skarżąc się na usterki. Jak piszą dopiero teraz Fiat ustalił, że winna jest felerna partia gumowo- plastikowych tzw. "odbojników" amortyzatora, które umieszczone są na jego trzpieniu i w sposób niekontrolowany w takt drgań przenoszonych od koła się po nim przesuwają-- góra-- dól. Przesuwając się w dół uderzają o zakończony twardym plastikiem koniec obudowy amortyzatora i stąd te stuki. Osoby, u których diagnozowano przyczynę usterek informują, że serwisy wymieniają wadliwe odbojniki na nowe, które są zrobione z miększego niestukającego materiału. Ja w związku ze stukami po uprzednim telefonicznym potwierdzeniu w dniu 30.01.2009 odwiedziłem ASO w Tarnowie. Tam wymieniono mi górne mocowanie lewego amortyzatora - tzw. górną poduszkę. Nie wyeliminowało to jednak stuków. Po kilkugodzinnych próbach wspólnie z obsługą ASO doszliśmy do wniosku, że winne są te właśnie odbojniki. By nie stukały o zakończenie amortyzatora włożono pomiędzy ten odbojnik a zakończenie amortyzatora kawałki cienkiej miękkiej gąbki. Natychmiast wyeliminowało to stuki ponieważ odbojnik uderzając na dół w zakończenie amortyzatora trafia w gąbkę, która wygłusza stuk. Oczywiście wiadomo, że jest to rozwiązanie tylko tymczasowe i po pewnym przebiegu pojazdu stuki powrócą. Jednakże w dniu naprawy nie było jeszcze ogólnie wiadome, że za stukanie odpowiadają wadliwe "odbojniki". Na dzień dzisiejszy w przednim zawieszeniu mojego samochodu stuki pomału powracają- napewno z powodu "sklepania się" tymczasowej gąbki. Dodatkowo jak pisałem wcześniej pojawiło się stukanie z tyłu. Bardzo proszę, by wymieniono mi wadliwe elementy na wszystkich czterech amortyzatorach. Najbliższe serwisy dla mnie to Tarnów, Kraków. Nie chciałbym podejmować bardziej radykalnych kroków w przedmiotowej sprawie, więc liczę na zrozumienie. Proszę o powiadomienie telefoniczne na mój numer komórkowy, a także mailem o przedsięwzięciach poczynionych w mej sprawie. Dodaję, że lektura wskazanego przeze mnie wątku na internetowym forum dokładnie wskazuje na wielką masowość opisanej przeze mnie usterki.
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 77 KM Dynamic srebrny metalic + Blue&Me + alufelgi -------------------------------------------------------------------------------------- Piszę i mówię poprawnie po polsku.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
misiek_poznan |
#216998 Wysłany:
08 Lut 2009, 20:56; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Poznan Rejestracja: 05 Lut 2009, Posty: 5
|
hmmm...dziwi mnie to ze nie chca wam tego naprawiac...mi bezproblemu dokonali wadliwych czesci na nowe,wolne od wad
_________________ GP Estiva Blue&Me X.2008
|
|
Góra |
|
 |
Diav |
#217004 Wysłany:
08 Lut 2009, 21:30; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Jaworzno Rejestracja: 20 Lis 2008, Posty: 230
|
Hmmm zaczynam się niepokoić czy aby mój egzemplarz jest w porządku ... Przejechane 2000 km i nadal nic nie stuka w zawieszeniu (odpukać) czy jest jeszcze jakiś inny użytkownik GP Estiva z 2008 roku, który nie wykrył u siebie charakterystycznych stuków w zawieszeniu ? 
_________________ Grande Punto 1.4 8v 77KM Estiva Blue&Me
|
|
Góra |
|
 |
MiSiOn |
#217023 Wysłany:
08 Lut 2009, 22:29; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: Poza Polską
|
filolog, dziś przejechałem trochę kilometrów po "wybojowej" drodze i z prawej strony nie wiem czy z tyłu czy z przodu taki naprawdę delikatny dźwięk stukania się pojawia sporadycznie. I teraz pytanie co to może być? 
|
|
Góra |
|
 |
filolog |
#217057 Wysłany:
09 Lut 2009, 00:41; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
MiSiOn napisał(a): filolog, dziś przejechałem trochę kilometrów po "wybojowej" drodze i z prawej strony nie wiem czy z tyłu czy z przodu taki naprawdę delikatny dźwięk stukania się pojawia sporadycznie. I teraz pytanie co to może być?  Pewnie ten zakichany odbojnik.... Jak mi wymienią i problem powróci to widzę jedno wyjście. Unieruchomić ten odbojnik na trzpieniu np. taśmą klejącą izolacyjną dobrej jakości. Tylko odbojnik musi się znajdować bliżej poduszki górnej, no i od góry dać mu jakąś przekładkę z miękkiego grubego filcu, żeby się nie tłukł o tą górną poduszkę. Chałupnictwo panie, chałupnictwo bywa lepsze od fabryki-- zwłaszcza fabryki o dumnej nazwie FIAT. [ Dodano: 08 Lut 2009 23:41 ]misiek_poznan napisał(a): hmmm...dziwi mnie to ze nie chca wam tego naprawiac...mi bezproblemu dokonali wadliwych czesci na nowe,wolne od wad
A może coś bliżej, co ci powymieniali? Jakie miałeś objawy? Jakie masz spostrzeżenia ? Chodzi o to, byśmy wszyscy mogli z doświadczeń innych forumowiczów wynieść coś dla siebie. 
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 77 KM Dynamic srebrny metalic + Blue&Me + alufelgi -------------------------------------------------------------------------------------- Piszę i mówię poprawnie po polsku.
|
|
Góra |
|
 |
Diav |
#217132 Wysłany:
09 Lut 2009, 10:33; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Jaworzno Rejestracja: 20 Lis 2008, Posty: 230
|
MiSiOn napisał(a): filolog, dziś przejechałem trochę kilometrów po "wybojowej" drodze i z prawej strony nie wiem czy z tyłu czy z przodu taki naprawdę delikatny dźwięk stukania się pojawia sporadycznie. I teraz pytanie co to może być? cyclops
MiSiOn a czy masz w bagażniku gaśnicę w futerale przyklejanym na rzep do wykładziny bagażnika ? Ja też myślałem, że z tyłu mi coś puka w zawieszeniu ale stuki były dość nieregularne, przełożyłem więc gaśnicę do środka, przejechałem tak kilka razy swoją standardową trasę i nic nie stukało. Sprawdź to 
_________________ Grande Punto 1.4 8v 77KM Estiva Blue&Me
|
|
Góra |
|
 |
mario-sz |
#217137 Wysłany:
09 Lut 2009, 11:13; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Racibórz Rejestracja: 03 Lut 2009, Posty: 748 Pomógł: 5
|
MiSiOn napisał(a): filolog, dziś przejechałem trochę kilometrów po "wybojowej" drodze i z prawej strony nie wiem czy z tyłu czy z przodu taki naprawdę delikatny dźwięk stukania się pojawia sporadycznie. I teraz pytanie co to może być? 
Heh też mi tam cos stuka. Ale jak kurcze czytam non stop to forum to jest to albo plastik tylnej klapy, bądź tylna półka LUB tylne klamki.
Kupiłem 5 lat temu NOWEGO Matiza, sprzedałem DLA GP i powiem wam, że ludzie śmieją się z Matizów, ale z Matizem takich JAJ ze stukaniem nie miałem. (wogóle to polecam ten malutki samochodzik)
A tutaj widzę że w TYM aucie stukać może DOSŁOWNIE KAŻDA PIERDOŁA!
Po za tym ludzie chwala zawieszenie w tym aucie. WYBACZCIE. W Matizie resorowanie może i było PŁYWAJĄCE ale i komfortowe.
A tu sie czuje każda dziurkę nie mówiąc o poprzecznych nierównościach po których moja 3 letnia córka mówi "TATUSIU NIEDOBRZE MI" czego w Matizie nie słyszałem..........
_________________ ESTIVA Blue@Me 2008 1.4 8V <----- Tu ją możesz zobaczyć
Fix It Again Tomorrow
|
|
Góra |
|
 |
Szumen |
#217139 Wysłany:
09 Lut 2009, 11:28; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
1. mario-sz napisał(a): A tu sie czuje każda dziurkę nie mówiąc o poprzecznych nierównościach po których moja 3 letnia córka mówi "TATUSIU NIEDOBRZE MI"
Witaj w klubie. Moja od czasu, jak zwymiotowała w tym gównie* , przez pomyłkę autem zwanym, nie wsiądzie do niego. Już od pierwszej jazdy gównem mówiła że sie boi bo tak waliło i trzeszczało z tyłu jakby miało pół auta odpaść. Plus wstrząsy z zawieszenia, musiałem jej kupić specjalną poduszkę na szyję bo jej w foteliku głowa na wszystkie strony latała.
* g***o = GP MY2008
2. Sprawdźcie, proszę, protokoły/zlecenia napraw waszych aut, szczególnie napraw dotyczących stuków, i napiszcie w jaki sposób serwis usunął usterkę. Na zleceniu musi być napisane w jaki sposób usterka została usunięta. Sprawdziłem moje - poza felernymi odbojnikami do naprawy gówna wystarczą: kilogram smaru przegubowego do naprawy tylnego zawieszenia, smar silikonowy w spraju do naprawy wszystkiego co trzeszczy, oraz tasma izolacyjna czarna do naprawy wszystkiego co stuka - np. tylnej kanapy, tylnej półki czy klapy. Aha, jeszcze przeźroczysta taśma klejąca na tylne nadkole, żeby się lakier nie zdzierał REWELACJA !!! Jakie mam tanie auto w serwisowaniu !!
|
|
Góra |
|
 |
paulo35 |
#217141 Wysłany:
09 Lut 2009, 11:40; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: kraków Rejestracja: 27 Sty 2009, Posty: 19
|
MiSiOn napisał(a): filolog, dziś przejechałem trochę kilometrów po "wybojowej" drodze i z prawej strony nie wiem czy z tyłu czy z przodu taki naprawdę delikatny dźwięk stukania się pojawia sporadycznie. I teraz pytanie co to może być? 
Witam w klubie jaq mam to samo delikatne pukanie9trzy cztery razy0rozebralem pól auta i nic dalej to samo ASO sobie z tym tez nie radzi,słyszą ale nie wiedzą co-wymienili amory przód i dalej tak samo jade w tą środę zobaczymy co znajdą-boje się żę nic.
|
|
Góra |
|
 |
staszek693 |
#217142 Wysłany:
09 Lut 2009, 11:47; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Cieszyn Rejestracja: 23 Lis 2007, Posty: 13
|
Dwukrotnie byłem na stacji diagnostycznej z powodu stuków przedniego zawieszenia gdzie stwierdzili ze wszystko w porządku.W trakcie sprawdzania doszli do wniosku że górne mocowania amortyzatorów są zapieczone i wymienili na nowe bez żadnych efektów.Natomiast teraz pojawiły sie stuki w tylnym zawieszeniu.Fiata .Nadmieniam ze mam Grande Punto 1,2 8v z maja 2007r.
|
|
Góra |
|
 |
MiSiOn |
#217146 Wysłany:
09 Lut 2009, 11:57; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Diav napisał(a): MiSiOn napisał(a): filolog, dziś przejechałem trochę kilometrów po "wybojowej" drodze i z prawej strony nie wiem czy z tyłu czy z przodu taki naprawdę delikatny dźwięk stukania się pojawia sporadycznie. I teraz pytanie co to może być? cyclops MiSiOn a czy masz w bagażniku gaśnicę w futerale przyklejanym na rzep do wykładziny bagażnika ? Ja też myślałem, że z tyłu mi coś puka w zawieszeniu ale stuki były dość nieregularne, przełożyłem więc gaśnicę do środka, przejechałem tak kilka razy swoją standardową trasę i nic nie stukało. Sprawdź to 
Sprawdzę tą gaśnicę ale na 80% są to stuki z prawgo przodu (od pasażera). I teraz kolejna łamigłówka- dźwięk przypomina delikatne pukanie plastiku- podobnie jak zaczynało się walenie tych felernych amortyzatorów...
Proponuję poczekać na stanowisko FAP. Domyślam się jakie ono będzie więc pozostanie jakiś program w TVN turbo.
|
|
Góra |
|
 |
Dzióbel |
#217147 Wysłany:
09 Lut 2009, 12:01; Temat postu: |
|
 |
Admin |
 |
Imię: Zbyszek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Chełm/Sławno/Słupsk Rejestracja: 22 Cze 2006, Posty: 3298
|
Odnośnie stuków z prawej strony, sprawdźcie komorę silnika...
Wspominałem już o tym bowiem na forum, że w moim przypadku była to rura plastikowa z dolotu powietrza ,która stukała na nierównościach o nadwozie...
Znajduje się tam guma która potrafi się czasem zsunąć...
Sprawdźmy więc wszystko inne, zanim zaczniemy szufladkować przyczynę stuków sugerując się tym wątkiem....
|
|
Góra |
|
 |
Bronek |
#217150 Wysłany:
09 Lut 2009, 12:16; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 16 Sty 2009, Posty: 11
|
U mnie kod naprawy to W24(sprawdze jeszcze w domu) stuki na nierównościach.
U mnie przed wymianą odbojników zostały także wymienione gumowe osłony amortyzatorów.
Po telefonie z FAP i wizycie w ASO, gdyby te osłony nie były wymieniane to oprócz odbojników również zostałyby wymienione.
Może trzeba wymienić "cały pakiet"
po przejechaniu ok 1500 km - stuków brak.
pozdrawiam.
|
|
Góra |
|
 |
MiSiOn |
#217152 Wysłany:
09 Lut 2009, 12:21; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Dzióbel u mnie cała komora silnika była sprawdzana ze trzy razy. Elementy, które jakoś pukały zostały zabezpieczone gąbką i zamocowane trytytkami. Poza tym nie uważam, by którykolwiek dźwięk przenosił się do silnika podczas jazdy- musiałby to być potworny stuk żeby w efekcie w kabinie byłoby go słychać.
W Seicento latało mi kilka rzeczy w komorze silnika i nigdy nie były one słyszane w kabinie. Z tego doświadczenia z GP wywnioskowałem, że jak coś wali, stuka czy puka to elementy zawieszenia. Dodam, że auto naprawiane było w ostatni czwartek [ Dodano: 09 Lut 2009 11:21 ]Bronek napisał(a): U mnie kod naprawy to W24(sprawdze jeszcze w domu) stuki na nierównościach. U mnie przed wymianą odbojników zostały także wymienione gumowe osłony amortyzatorów. Po telefonie z FAP i wizycie w ASO, gdyby te osłony nie były wymieniane to oprócz odbojników również zostałyby wymienione. Może trzeba wymienić "cały pakiet" po przejechaniu ok 1500 km - stuków brak. pozdrawiam.
Być może oprócz odbojników trzeba również wymienić osłony gumowe.
Należy zauważyć, że do tej pory FAP nie poinformował ASO jak skutecznie naprawić tę wadę a i w żadnym dostępnym dla Nas źródle tego nie widać. Jedynie odpowiedzi na indywidualne zgłoszenia przez formularz. Ja nadal czekam na pisemną odpowiedź- jutro mija im termin, do tego ze dwa dni pocztą.
|
|
Góra |
|
 |
xsadol |
#217226 Wysłany:
09 Lut 2009, 17:45; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: ze Śląska ;) Rejestracja: 06 Lut 2009, Posty: 354
|
Moja Estiva 1.4 8v 2008r - kupiona tydzień temu, niecałe 500km przebiegu jak na razie... no właśnie... to, co na razie słyszę, to po wpadnięciu w jakiś 'głębszy' dołek słychać ciche 'klapnięcie'. Nie jest to uciążliwe czy nad zwyczaj głośne lecz słychać... tak ma być? czy szykuje się wymiana odbojników?
_________________ "Benzyna jest do osobówek, ropa do ciężarówek a gaz do kuchenek"
|
|
Góra |
|
 |
Gasiu |
#217227 Wysłany:
09 Lut 2009, 17:46; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Panda
Silnik: 1.2 8V 69KM
Wersja: Easy
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Sieradz Rejestracja: 15 Paź 2007, Posty: 3936
|
|
Góra |
|
 |
xsadol |
#217229 Wysłany:
09 Lut 2009, 17:58; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Lukis napisał(a): Xylometazolin! napisał(a): to, co na razie słyszę, to po wpadnięciu w jakiś 'głębszy' dołek słychać ciche 'klapnięcie' no nie dziw się ze jak wpadniesz w większą dziurę słyszysz "takie klapnięcie" 
Oczywiście, że nie chodzi o dziury 10 czy 15cm głębokości...
Nie wiem jak je opisać... mniej więcej cosik takiego (zdjęcia znalezione na internecie):
albo nawet zaznaczona na foto:
Dźwięk ten przypomina odbicie gumowej piłki
Naturalne, czy początek końca?
_________________ "Benzyna jest do osobówek, ropa do ciężarówek a gaz do kuchenek"
|
|
Góra |
|
 |
filolog |
#217230 Wysłany:
09 Lut 2009, 18:00; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Właśnie na takich dziurach kłapie, klapie, stuka, puka i ogólnie się tłucze. Witaj w klubie. 
|
|
Góra |
|
 |
olos47 |
#217244 Wysłany:
09 Lut 2009, 19:01; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Katowice/Siedlce/Birmingham UK Rejestracja: 09 Lut 2009, Posty: 555
|
Witam. Jestem tu nowy. W przyszlym tygodniu odbieram moje GP. Jest to wersja Energy, tylko taka dziwna 5 drzwiowa bo produkowana na rynek austriacki. Auto w kolorze zoltym, bardzo bogato wyposazone. Z jednej strony nie moge sie doczekac, ale z drugiej, po przeczytaniu tego watka, zaczynam sie bac czy byl to dobry wybor.
Moze ktos, kto sie orientuje, powiedziec czy ten problem stukajacych odbojnikow dotyczy tylko modeli Estiva?? Czy ktos w Energy mial cos podobnego, lub w innych wersjach?? I czy dotyczy to tylko drugiej polowy 2008 roku?? Moje auto zostalo wyprodukowane w 2008 roku.
Pozdrawiam wszystkich posiadaczy GP
|
|
Góra |
|
 |
Michal_0603 |
#217247 Wysłany:
09 Lut 2009, 19:05; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
olos47 dotyczy to prawie wszystkich grande punto kupionych w polskich salonach , ja , mój znajomy , mamy auta z niemiec i tych problemów u nas po 60 tys km sie nie pojawiły 
|
|
Góra |
|
 |
xsadol |
#217254 Wysłany:
09 Lut 2009, 19:16; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
filolog napisał(a): Właśnie na takich dziurach kłapie, klapie, stuka, puka i ogólnie się tłucze. Witaj w klubie. 
U mnie (jak na razie) ani nie stuka, ani nie puka... tylko ten dźwięk a;la gumowa piłka ;p nie jest jakiś straszny... może nawet normalny...
|
|
Góra |
|
 |
Szumen |
#217427 Wysłany:
10 Lut 2009, 07:44; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
Diav napisał(a): MiSiOn a czy masz w bagażniku gaśnicę w futerale przyklejanym na rzep do wykładziny bagażnika ? Ja też myślałem, że z tyłu mi coś puka w zawieszeniu ale stuki były dość nieregularne, przełożyłem więc gaśnicę do środka, przejechałem tak kilka razy swoją standardową trasę i nic nie stukało. Sprawdź to
To już przerabiałem. Pierwsze co zrobiłem po odebraniu auta z salonu to zabrałem stukający pakunek z gaśnicą do domu, rozebrałem go i "wyciszyłem" trójkąt papierem toaletowym, bo to on był przyczyną głośnych stuków. Jak wyciszyłem trójkąt, to okazało się, że z tyłu stuka coś jeszcze. I tak - tylna kanapa góra i dół, lewa strona i prawa ( mam dzieloną ) - wyciszone przez ASO taśmą izolacyjną, tylna półka - wyciszona taśmą, tylna klapa - wyregulowana, tylne drzwi -wyregulowano. Po regulacji zaczął ścierać się lakier na nadkolach, bo jak się okazało w MY 2008 drzwi tylne albo stukają albo nie. Jak nie, to w promocji ściera się lakier.
Na temat stuków i trzeszczenia tylnego zawieszenia pisałem tu:
http://fiatpunto.com.pl/post197356.html#197356
kolejny błąd z deski kreślarskiej. Tak jak spryskiwacze, klapa podszybia i wiele innych.
Z przodu poza felernym zawieszeniem trzeszczały w ujemnych temperaturach nadkola plastikowe. Sposób naprawy ? Tak, tak, SILIKON w spreju.
Stukała i pukała sobie beztrosko pod maską skrzynka bezpieczników ( w pionie). Widocznie chciała spierdzielić z tego gówna w którym sie znalazła. Została przyszpilona w ASO czym ? Tak, Tak, taśmą izolacyjną.
|
|
Góra |
|
 |
pajaczek |
#217430 Wysłany:
10 Lut 2009, 08:30; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
Instrukcje serwisowe bardzo często jako sposób naprawy przewidują użycie taśmy izolacyjnej lub jakiegoś kleju lub smaru. Gdy ASO już zacznie cos naprawiać to następne naprawy danej części lub zespołu to już nie problem fabryki tylko ASO a więc taka "naprawa" na tydzień jest korzystna dla fabryki.
|
|
Góra |
|
 |
MiSiOn |
#217452 Wysłany:
10 Lut 2009, 10:22; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Ciekaw jestem czy ktokolwiek z Fiat Auto Poland czyta ten wątek
Bo przecież stuki, spryskiwacze, trzeszczenie z tyłu, parowanie reflektorów itp itd to są problemy jednostkowe.
Serdecznie pozdrawiam Pana, którego słowa brzmiały coś w ten ton 
|
|
Góra |
|
 |
filolog |
#217541 Wysłany:
10 Lut 2009, 15:33; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Mi odpisali z FAP na moje zgłoszenie olewającego emaila, że sprawę przekazują do mojego ASO, które nawiąże ze mną kontakt. Nie odnieśli się w żaden sposób do meritum opisywanego przeze mnie problemu.

|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|