Forum Fiat Punto Strona Główna  
  YouTube  •   Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Stukające zawieszenie z przodu. UWAGA!!! Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
swit
Sympatyk kropek

Imię: Michał
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 657
Tematy: 1

Post #331827 Wysłany: 02 Lut 2010 15:05 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Widzę, że temat ciągle żywy. W moim GP rok temu wymienili odbojniki na takie z seicento i jest cicho. Oczywiście ASO nie powiedziało, że to od seicento, ale skapowałem się później podczas wymiany opon. Machnąłem na to ręką - jest cicho i o to chodziło. Jak przyjdzie czas na wymianę amorów to i odbojniki się wymieni.

Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
mario-sz
Puntoświr

Imię: Mariusz
Dni na forum: 583
Tematy: 27

Post #331847 Wysłany: 02 Lut 2010 16:10 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

swit napisał:
Widzę, że temat ciągle żywy. W moim GP rok temu wymienili odbojniki na takie z seicento i jest cicho. Oczywiście ASO nie powiedziało, że to od seicento, ale skapowałem się później podczas wymiany opon. Machnąłem na to ręką - jest cicho i o to chodziło. Jak przyjdzie czas na wymianę amorów to i odbojniki się wymieni.

Hi. Tutaj znajdziesz mój 1 post na tym forum: http://fiatpunto.com.pl/topic13304-180.html

TEŻ miałem odbojniki z seicento co napisałem. Pomogły na ....... 1000km. POZDRAWIAM

MiSiOn
Puntoświr

Dni na forum: 673
Tematy: 17

Post #331913 Wysłany: 02 Lut 2010 19:30 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Od tygodnia (poniedziałek 25.01) moje GP stało (stoi) w jednym z autoryzowanych serwisów. Mieli sprawdzić wszystko wg jakiegoś tam syllabusa. I co? Dziś dzwonią, że auto do odbioru. Na pytanie co było wymienione padła odpowiedź, że poduszki amortyzatorów przednich. Te były wymieniane kilka tys km temu przez Niemców (dodatkowo je nasmarowali) ale stuki nie zostały wyeliminowane. Dziś usłyszałem, że na 100% nikt nie wymieniał i dlatego były stuki (Niemiec pokazywał mi zużyte poduszki i raczej mu wierzę). Zasugerowałem dziś podobnie jak tydzień temu, że jest to luz na tłoczysku amortyzatora. Mistrz stwierdził, że nikt mu za to pieniędzy nie odda bo sprawność amortyzatora jest w porządku Shocked i najlepiej jakbym powołał rzeczoznawcę. Jutro jadę i na 100% dalej stuka więc auta nie odbieram.
Na świszczący wentylator padło stwierdzenie że auto jeździ w kurzu i bla bla bla Shocked
Na podszybie od zewnętrznej strony przy wycieraczkach nic nie poradzili bo ponoć od temperatury się tak wygina- ja zgłosiłem, że urwane są zaczepy (nie moja wina- któryś serwis przy kombinowaniu z zawiechą po prostu urwał- tamtędy jest dostęp do mocowania górnego kolumny McPhersona) Shocked

Zupełnie inne były ustalenia gdy zostawiałem im auto tydzień temu. Zaproponuję jutro, że ja kupię amortyzatory sam (Bilstein bądź Kayaba) i niech wymieniają bo skoro wszystko jest OK to co stuka- amortyzator jest jedyną rzeczą która mimo, że jest sprawna na badaniu to może stukać- poniżej link do podobnego przypadku:
http://fiatforum.com.pl/topics14/luz-w-gornym-mocowaniu-amortyzatora-vt1454.htm

Wydawało mi się, że już trafiłem na porządne ASO a tu widać pod górkę.

autofan
Puntoświr

Dni na forum: 1038
Tematy: 6

Post #331923 Wysłany: 02 Lut 2010 20:08 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Jeśli nie przekroczyłeś przebiegu po którym nie ma już gwarancji na nie (w GP chyba 40tyś) to ja bym sam nie kupował amorków, zgłoś reklamacje do centrali w Bielsku jak bedą mowić co wymienić to mów ze to juz zrobiono i nic, mysle, że w końcu sami wymienią te amorki. Bo jeśli wszystkie tulejki są dobre, łączniki i łożyska tez to pozostają amorki.

Puntoświr

Post #331951 Wysłany: 02 Lut 2010 21:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

autofan napisał:
Jeśli nie przekroczyłeś przebiegu po którym nie ma już gwarancji na nie (w GP chyba 40tyś) to ja bym sam nie kupował amorków, zgłoś reklamacje do centrali w Bielsku jak bedą mowić co wymienić to mów ze to juz zrobiono i nic, mysle, że w końcu sami wymienią te amorki. Bo jeśli wszystkie tulejki są dobre, łączniki i łożyska tez to pozostają amorki.

Problem tkwi w tym, że Pan Mirosław Pietraszko- wyższa instancja z Bielska Białej (celowo podaję jego nazwisko ze względu na wagę sprawy) w rozmowie telefonicznej na moje stwierdzenie, że ciągle wymieniają to samo stwierdził, że pomoże bo to rzeczywiście może być luz na tłoczysku amortyzatora po czym dwa tygodnie później twierdzi, że nie jest w stanie mi pomóc bo całe kompetencje przekazane są ASO i niech wymieniają.
Najgorsze jest to, że nie serwis i nie FAP a ja muszę myśleć jak naprawić auto będące na gwarancji scratch coś chyba jest nie tak.

Ostatnio zmieniony przez MiSiOn dnia 03 Lut 2010 08:32, w całości zmieniany 1 raz
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
swit
Sympatyk kropek

Dni na forum: 657
Tematy: 1

Post #331976 Wysłany: 02 Lut 2010 22:19 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

mario-sz napisał:
swit napisał:

Hi. Tutaj znajdziesz mój 1 post na tym forum: http://fiatpunto.com.pl/topic13304-180.html

TEŻ miałem odbojniki z seicento co napisałem. Pomogły na ....... 1000km. POZDRAWIAM

Ja jeżdżę już rok i jest ok - może mam szczęście Very Happy

Puntoświr

Dni na forum: 1038
Tematy: 6

Post #331984 Wysłany: 02 Lut 2010 22:29 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

MiSiOn ja chyba bym ich wtedy np. w Auto Świat opisał może reklama im pomoże zmienić zdanie.

Puntoświr

Post #332080 Wysłany: 03 Lut 2010 08:31 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

autofan napisał:
MiSiOn ja chyba bym ich wtedy np. w Auto Świat opisał może reklama im pomoże zmienić zdanie.

Niestety Auto Świat w swoich Interwencjach raczej nie pomaga. Pozostaje Turbo Kamera ale Fiat Auto Poland i tak ma to w głębokim poważaniu. Rzecznik Ochrony Praw Konsumenta nie daje rady z takimi potentatami.
W moim zamyśle wygląda to tak, że serwis jest od szukania wytłumaczenia a nie przyczyny i naprawy.

[ Dodano: 03 Lut 2010 07:31 ]
swit być może u Ciebie była to tylko kwestia odbojów.
mario-sz a czy u Ciebie ktoś próbował sprawdzić kolumnę McPhersona i luzy na tłoczysku? Obdzwoniłem kilka serwisów na Dolnym i Górnym Śląsku i żaden z nich nie che słyszeć o takim przypadku scratch

mario-sz
Puntoświr

Post #332397 Wysłany: 04 Lut 2010 15:35 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dzisiaj autko stoi w Euromocie w Rybniku na wymianie odbojników. Te które miałem miały stary numer katalogowy. Te które mi daja maja jakieś wypustki uniemożliwiające przesuwanie sie tego bałwanka.

Do tego popękana odma. Do wymiany.

Oraz czyszczenie przepustnicy, kopułki itp. ale to odpłatnie bo jest to wina paliwa: 235zł

Pyatam się czy można filtr zamontowac paliwa a on mówi że NIE bo będą opory itp.

Czyli co 15000km 235zł..........

[ Dodano: 04 Lut 2010 14:35 ]
Dowiedziałem się dodatkowo że ostatnio załozone odbojniki były również wadliwe. A wiecie czemu? :

Bo katalogi części od FIATA są........płatne. Czyli: biedniejsze ASO zamawia stare odbojniki ze starym mumerem katalogowym BO NIE MAJA POJĘCIA O TYM ŻE SĄ NOWE ODBOJNIKI bo nie mają NOWEGO katalogu

BO nie chca płacić FIATOWI za te katalogi. Dlatego MY dostajemy buble bo ASO nie chce kupowac nowych katalogów, a nie wiedzą, że TAM sa NOWE numery katalogowe POPRAWIONYCH części.

NO COMMENT

MiSiOn
Puntoświr

Post #332430 Wysłany: 04 Lut 2010 15:45 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

mario-sz spróbuj w miarę możliwości wycisnąć od nich numer katalgowy tych nowych odbojników. Bardzo by to pomogło szczególnie tym co jeżdżą do małych ASO.

Tomo
Puntoświr

Imię: Tomek
Dni na forum: 1211
Tematy: 3

Post #332431 Wysłany: 04 Lut 2010 15:55 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

mario-sz chcesz powiedzieć, że jak zastępują jakąś wadliwie zaprojektowaną część na nową poprawioną to nadal tą starą (która jest do dupy) mają w ofercie? W to akurat trudno mi uwierzyć. Może mają jeszcze stare wałki kierownicze na które była akcja? Myślę, że jeśli już nawet dojdzie do takiej sytuacji, że ASO nieświadomie zamawia stary model jakiegoś podzespołu (bo nie ma nowego katalogu części) to albo go nie otrzymają bo już jest niedostępny albo dostaną nowy zamiennik. Nie wyobrażam sobie, że może być inaczej.

mario-sz
Puntoświr

Post #332444 Wysłany: 04 Lut 2010 16:50 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

MiSiOn napisał:
mario-sz spróbuj w miarę możliwości wycisnąć od nich numer katalgowy tych nowych odbojników. Bardzo by to pomogło szczególnie tym co jeżdżą do małych ASO.

OKI postaram się o ten numer

Tomo napisał:
mario-sz chcesz powiedzieć, że jak zastępują jakąś wadliwie zaprojektowaną część na nową poprawioną to nadal tą starą (która jest do dupy) mają w ofercie? W to akurat trudno mi uwierzyć. Może mają jeszcze stare wałki kierownicze na które była akcja? Myślę, że jeśli już nawet dojdzie do takiej sytuacji, że ASO nieświadomie zamawia stary model jakiegoś podzespołu (bo nie ma nowego katalogu części) to albo go nie otrzymają bo już jest niedostępny albo dostaną nowy zamiennik. Nie wyobrażam sobie, że może być inaczej.

tak dalej mają w ofercie. a katalogi są płatne. małe aso nie wiedzą o nowych katalogach bo same sie tym NIE INTERESUJĄ albo nie chca płacić za nowe katalogi bo "przecież wszystkie części są TAKIE SAME........."

Fiat każe sobie za nie słono płacić ale przecież ASO zarabiają na naprawach więc WSZYSTKO jest "normalne".......

MiSiOn
Puntoświr

Post #332468 Wysłany: 04 Lut 2010 18:26 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tomo napisał:

Widocznie masz słabą wyobraźnię Szczerbol ..takie sytuacje niestety są realne i możliwe. Za jakiś czas postaram się opisać pewną sytuację, która wielu normalnym ludziom się nie śniła- na razie będę dyplomatycznie milczał.

mario-sz
Puntoświr

Post #335203 Wysłany: 13 Lut 2010 09:54 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

MiSiOn napisał:

51866009

widziałem na żywo stary i nowy. nowy ma wystające do wewnątrz wypustki. nie stuka. zobaczymy na jak długo

Pepcio
Sympatyk kropek

Dni na forum: 268
Tematy: 5

Post #335217 Wysłany: 13 Lut 2010 11:13 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

mario-sz napisał:
Oraz czyszczenie przepustnicy, kopułki itp. ale to odpłatnie bo jest to wina paliwa: 235zł

Pyatam się czy można filtr zamontowac paliwa a on mówi że NIE bo będą opory itp.

Dałeś się naciągnąć, jakość paliwa nie ma wpływu na zabrudzenie przepustnicy, Wtryskiwacze paliwa umieszczone są w kolektorze ssącym w pobliżu głowicy dużo poniżej przepustnicy.
Na Twoim miejscu pojechałbym do tego ASO i zarządał zwrotu gotówki, jesli to nie pomoże napisałbym do Fiata. Zdarli z Ciebie kupę kasy za coś co powinny zrobić na gwarancji. Dodatkowo cena 235 zł to chyba jakiś żart za czyszczenie korpusu przepustnicy.
Czyli co 15000km 235zł..........

Nie daj się robić w wała!

Uwagi:
Nie piszemy całego posta pogrubionymi literami //domin45670

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat