|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 08:22
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
bonku |
#719760 Wysłany:
05 Mar 2014, 12:16; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Bolesławiec Rejestracja: 06 Sty 2009, Posty: 411 Pomógł: 2
|
Te kupione w 2011 miały 3 lata gwarancji. Mój też jest z 2011r i mam gwarancję do czerwca.
_________________ [center]Punto Evo 1.4 Dynamic Blue&Me
|
|
Góra |
|
 |
|
|
darcyn |
#719805 Wysłany:
05 Mar 2014, 18:06; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: sosnowiec Rejestracja: 19 Cze 2011, Posty: 175 Pomógł: 1
|
nie handluje autami, ale gwarancję na 3 lata trzeba było sobie dokupić. te auto nie ma informacji że ma gwarancje 3 letnią. daj vin ze swojego
_________________ ASO ASO ASO ASO ASO
|
|
Góra |
|
 |
bonku |
#719824 Wysłany:
05 Mar 2014, 19:28; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Wyjątkowo te sprzedane w 2011r miały 3 lata, czyli jeden rok gratis, bez dodatkowych dopłat. Taki chwyt na przyciągniecie kupców.
|
|
Góra |
|
 |
darcyn |
#719843 Wysłany:
06 Mar 2014, 21:07; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
musi to być wpisane do systemu. daj vin na pw i będę wiedział
[ Dodano: 06 Mar 2014 21:07 ]
bonku, masz wpis do systemu. gwarancja do 13,06,2014
TAMTEN NIE MA
ograniczniki drzwi tył, coś przy pedale sprzęgła, głośnik, lampy tył, uszczelniacz wybieraka
|
|
Góra |
|
 |
bonku |
#720038 Wysłany:
06 Mar 2014, 22:12; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
darcyn napisał(a): musi to być wpisane do systemu. daj vin na pw i będę wiedział
[ Dodano: 06 Mar 2014 21:07 ]
bonku, masz wpis do systemu. gwarancja do 13,06,2014
TAMTEN NIE MA
ograniczniki drzwi tył, coś przy pedale sprzęgła, głośnik, lampy tył, uszczelniacz wybieraka powiem szczerze, że po zakupie (kupiony jako roczny od I właściciela) musiałem się upomnieć w FAPie i dostałem odpowiedni certyfikat o przedłużeniu gwarancji. wpisali wszystko, czyli same standardy, a przy pedale to czujnik s&s Dzieki.
|
|
Góra |
|
 |
jarosz19 |
#721613 Wysłany:
17 Mar 2014, 18:37; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: S
Województwo: wielkopolskie [P]
|
_________________ PUNTO S 1.1 1997
|
|
Góra |
|
 |
dziadek-ak |
#721617 Wysłany:
17 Mar 2014, 18:58; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam. Coś mi nie pasuje, jeżeli pierwszy właściciel to dlaczego ma tablice z ośmioma literami i cyframi(8 lit. i cyfr od roku 2012), mogę się mylić. POZDRAWIAM!!!
|
|
Góra |
|
 |
wojtek1967 |
#721618 Wysłany:
17 Mar 2014, 19:20; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Wojtek
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Lounge
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Zamość k/Bydgoszczy Rejestracja: 15 Paź 2010, Posty: 380 Pomógł: 7
|
|
Góra |
|
 |
darcyn |
#723797 Wysłany:
31 Mar 2014, 21:07; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
kuzyn szuka wozu tak 16-18 i obejrzeliśmy pod nosem dwie sztuki http://tablica.pl/oferta/fiat-grande-pu ... ee312eaaf1przebieg 200 000km. dach i cały prawy bok 300 mikronów. z tyłu schodzi klar, a tak to nawet ładnie pomalowany. tzn bez tragedii środek zaniedbany i to: jest książka serwosowa? jest. i daje kartę pojazdu http://otomoto.pl/fiat-grande-punto-C29546672.htmlw 2010r 120 000 a dziś 140 000km. nie wiem, chyba nie. niemalowana tylna klapa dach i chyba lewy błotnik tył. malowany w kilku etapach. jeden etap bardzo kiepski. niedotarta szpachla na błotniku przednim prawym, bardzo źle dobrany lakier. nie zdąrzyłem obejrzeć dokładnie bo komisant wsiadł w auto i uciekł z piskiem opon. pewnie coś chciał powiedzieć ale ja 2m wzrostu a kuzynek o czoło wyższy ode mnie  ))) jaja
|
|
Góra |
|
 |
jack11 |
#725164 Wysłany:
08 Kwi 2014, 15:54; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntomaniak |
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: lubuskie [F]
|
Witam. Kolejna sprawa do kolegi darcyn Sprawdź proszę co piszczy w takim czymś : ZFA 19900000685996 Głównie chodzi mi o naprawy, przeglądy... Dzięki.
|
|
Góra |
|
 |
darcyn |
#725189 Wysłany:
08 Kwi 2014, 18:59; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
nie ma nic o tym aucie
|
|
Góra |
|
 |
jack11 |
#725609 Wysłany:
11 Kwi 2014, 18:44; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntomaniak |
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: lubuskie [F]
|
darcyn napisał(a): nie ma nic o tym aucie Jesteś pewien że nic nie ma ? Auto napewno było serwisowane w ASO przy 30000. Chciałbym wiedzieć tylko co tam majstrowali. Sprawdź proszę raz jeszcze.
|
|
Góra |
|
 |
wojtek1967 |
#725619 Wysłany:
11 Kwi 2014, 20:31; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
darcyn |
#725662 Wysłany:
12 Kwi 2014, 09:37; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
patrzcie co dostałem od ferro. koleś chyba oderwał się od rzeczywistości. czy ja gdzieś kogoś obraziłem?? ferro napisał(a): No i co z tego, że masz 2 metry? Ile byś nie miał to i tak będziesz tylko człowiekiem, a człowiek nie jest niezniszczalny. Pamiętaj o tym, ty przemądrzały wyrostku, pamiętaj też o tym, że nie masz skóry z kamienia, skóra jest cienka i miękka, łatwo ją uszkodzić. Jeszcze zapłacisz za to swoje cwane podejście, w końcu dostaniesz swoją "zapłatę". Miej to chamie na uwadze
|
|
Góra |
|
 |
emk |
#725674 Wysłany:
12 Kwi 2014, 12:54; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Województwo: mazowieckie [W]
|
|
Góra |
|
 |
krzysiekedzio |
#725910 Wysłany:
14 Kwi 2014, 18:05; Temat postu: zakup kropka |
|
 |
Sympatyk kropek |
Paliwo: Inne
Województwo: łódzkie [E]
|
Cześć wszystkim, jest to mój pierwszy post na tym zacnym froum dlatego z góry prosze o wyrozumiałość. Planuję zakup Grande Punto, ma to być moje drugie auto ( pierwszy to matiz o zgrozo ) i wychodze z założenia żeby kupic auto raz a dobrze, na kilka lat. Szukałem niedużego ale i nie klaustrofobicznego hatchbacka, a ponieważ w internecie jest więcej pozytywnych opinii o GP to wybór padł na niego. Mam spory dylemat co do wersji sinikowej, doświadczenia nabyte z poprzednim autem utwierdzaja mnie w przekonaniu że małe spalanie jest bardzo ważne ale nie jest kluczowym parametrem, jeżeli auto ma mi sie dławić na każdej górce to nie widze problemu z zakupem modelu z nieco większym silnikiem. Zastanawiałem sie nad silnikiem benzynowym 1.2 lub 1.4. Po wyposażeniu spodziewam się raczej więcej niż mniej, to znaczy klimatyzacja, poduszki muszą być. Autka które przykuły moja uwage to np te: http://otomoto.pl/fiat-grande-punto-pie ... 28045.htmlhttp://otomoto.pl/fiat-grande-punto-C32520393.htmlNie kupowałem nigdy sprowadzanego auta, dlatego nie wiem za bardzo na co zwracać szczególna uwagę. Prosiłbym o porady na temat samego auta (jaki silnik preferujecie, wyposażenie) oraz zakupu, czy podane przeze mnie są warte zakupu? Co do samego zakupu jest jeszcze jedna opcja, zastanawiamy się z dziewczyna nad nowym autem z salonu, wtedy byłby to oczywiście Punto 2013/2014. Jakie są wasze opinie na temat tych dwóch modeli (GP czy Punto 2013) czy warto kupić nowy samochód za około 35 tysięcy, i mieć święty spokój na kilka lat z serwisem i inne zalety wynikającego z nowego samochodu, czy kupić tak jak podałem max do 15 tysięcy używanego GP? Nie ukrywam że szukam auta na lata dlatego w ogóle zastanawiam się nad Kropkiem z salonu.
Ostatnio edytowany przez oko21, 14 Kwi 2014, 18:05, edytowano w sumie 1 raz |
Połączyłem tematy. Na przyszłość proszę używać opcji "Szukaj". |
|
|
Góra |
|
 |
darcyn |
#725972 Wysłany:
14 Kwi 2014, 18:47; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
Hmmm, jeśli chodzi o temat to może skoncentrujmy się na konkretnych modelach bo to chyba o tym.
Co do twoich zawirowań to poweim ci tak: Wejdz w salonie do nowego auta, A siądz to takiego używanego. Jak plak przestanie działać to będzie ci śmierdziało petami albo zgnitymi dywanikami (na podłodze). Oczywiście bez obrazy - sam jeżdże używanym autem.
Baaardzo ciężko kupić używane auto. Prawie na pewno będzie po jakiejś naprawie blacharskiej, prawie na pewno będzie po korekcie licznika, prawie na pewno będzie wymagał wkładu. Musisz to przemyśleć decydując się na używane auto a przede wszystkim na grande za 15000
Ps. Gdzieś wyżej masz moje sprawozdanie z jednodniowych oględzin grande za 15000zl
|
|
Góra |
|
 |
wojtek1967 |
#725973 Wysłany:
14 Kwi 2014, 18:56; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
darcyn |
#725976 Wysłany:
14 Kwi 2014, 19:09; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
Cen w skupie nie ma co porównywać...
|
|
Góra |
|
 |
emk |
#725988 Wysłany:
14 Kwi 2014, 21:03; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Województwo: mazowieckie [W]
|
A tam krzysiekedzio marudzisz że Matiz to zgroza  kiedyś rozkminiałem zakup Matiza... i kupiłem omegę w kombi w Niemczech  którą latałem cztery lata i obecnie do dwóch lat mam gp. Niektórzy powiedzą że się uwsteczniłem, ale takiego auta właśnie potrzebowałem i potrzebuję obecnie, mniej pali, opłaty niższe i żona chętniej za kółko wsiada, bo łatwiej na mieście zaparkować, a ja nie muszę nikomu się chwalić "jaki to ja mam duży... samochód"  (omega była chyba 480cm długa). Co do gp to spodobało mi się to auto, tylko że odkąd przejechałem się 1,4 8v kolegi to wiedziałem, że ten silnik nie jest dla mnie, kupiłem 1,4 16v starjet no i powiem, że 95KM mi styka i z 6 biegową skrzynią nie drze tak ryja po trasie jak 8v  , mniej latam po mieście a głównie traski robię, kupiłem go zza Odry, tylko że ja sam po niego jeździłem i nie szukałem super taniego, 1,4 16v są niestety kawałek droższe , ale cieszę się że dopłaciłem. Ceny części zamiennych śmieszne, nawet oryginalne części można tanio kupić na all.gro, psują się czasem jakieś pierdołki (żarówki, wężyk spryskiwacza tył, przetarty przewód abs, linka podnośnika szyby tylnej, no i nieśmiertelne otwieranie drzwi tylnych), ale ja lubię majsterkować (te same rzeczy dzieją się w salonowych) nie chciałem nowego bo to pazurów nie można wsadzić  nuda ,a i na gwarancji mi nie zależało. Auto użytkowane prywatnie nie zarabia na siebie i za dużo traci po wystawieniu z salonu jak dla mnie, w przypadku Fiata ceny strasznie na mordę lecą, a samochody są całkiem w porządku. Poza tym jakbym wyszedł z marketu i na nowym aucie na drzwiach zobaczył bym wgniotkę (bo jakiś burak z rozbiegu wysiadał z auta) to bym chyba zszedł na zawał (niestety na Lubelszczyźnie nagminne), a Punciak przy sprowadzeniu nie miał ani jednej i omega też miała idealne blachy a po 4 latach wyglądała jakby klepana była  ) Gp w wielu województwach chodziły na elkach (przeważnie 5 drzwiowe 1,4 8v) i teraz jest tego od groma na rynku wtórnym, zaniża toto strasznie ceny używanych przez osoby prywatne i stan przeważnie jest taki że masakra (podszykowane tylko do handlu, cofane liczniki itp), podejrzewam że dlatego 16v jest sporo droższe. Moi szefowie mieli Pandę nastukane toto miało 350000km, poszła do mechanika i on oznajmił że to nawet do remontu się nie nadaje ponieważ koszt remontu przewyższał wartość auta i ubezpieczenia ac (miała 5ciu czy 6ciu użytkowników i każdy oczywiście do odciny), sprzedali to do komisu, komisiarze podpicowali go cofnęli przebieg do 150000km i sprzedali lalę (była cała oklejona więc lakier miała śliczny pod naklejkami) i ktoś teraz będzie znowu Fiata opluwał na forach że ma przejechane 150000km i złom. Używki w Polsce bym nie kupił, patrząc na to jak szybko ćwiartki schodzą na all.gro, jeżeli już to z ekspertyzą serwisu ASO lub rzeczoznawcy PZMOT-u na piśmie (nawet jakbym to ja miał za nią zapłacić) - lepiej wtopić w przegląd 500zł. niż 15000zł. w gó.no. największy plus kropka - wspomaganie, jak nie próbowałeś CITY to spróbuj, już żadne inne auto nie będzie takie jak było hyhyhy wsiadam teraz do każdego innego auta i pierwsze co mówię, "kurczę jak ciężko ci kiera chodzi" hyhyhyhy Jeżeli chodzi o drugiego to będzie cię wku...ać odchylanie foteli przy wsiadaniu pasażerów, bądź załadunku, wersje 5 drzwiowe są wygodniejsze w użytkowaniu (zresztą co ja ci tłumaczę masz przecież 5 drzwiowy  ), brak klimy i brak w sumie czegokolwiek (goły) , logo z przodu inne i z tyłu inne (swoją drogą fajne rzeczy piszą ogłoszeniodawcy - że przeciwmgłowe są - chyba tylne, że esp jest - chyba jak sobie narysuje) Pierwszy prócz klimy, poduch i starowania radiem z kiery też nic nie ma (zegar podstawowy, lusterka i klamki nielakierowane), a w ogóle to jest skóra czy welur?  chyba marudzę koniec kazania powodzenia
_________________ GRANDE PUNTO NERO PROVOCATORE 1,4 16v + propan dupan
|
|
Góra |
|
 |
krzysiekedzio |
#726047 Wysłany:
15 Kwi 2014, 11:24; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Paliwo: Inne
Województwo: łódzkie [E]
|
Hejka, po pierwsze przepraszam za umieszczenie tematu w nie odpowienim miejscu, nie pomyślałem o opcji wyszukiwania  Po drugie dziękuję bardzo kolegom wyżej za odpowiedźi, dały mi sporo do myslenia. Jeżeli chodzi o matiza  to, o zgrozo, tyczyło się może nie samego auta ale stanu w jakim go kupiłem. Po jakimś czasie zacząłem wkładać w niego więcej pieniędzy niż spodziewałem się włożyć ( wymiana wszystkich hamulców, sprzęgła, poduszek pod silnikiem i jeszcze kilka innych rzeczy ), ale tak jak napisałeś 5 drzwi to duża wygoda auto jest przestronne, bagaznik... wiadomo nie jest to kombi  , moc... wiadomo nie jest to kropek  . Tak czy siak auto zaczęło robić więcej problemów niz jest z niego korzyści dlatego myślimy z narzeczoną ( juz nie tylko dziewczyną, jak to się okazało wczoraj  ) o nowym. Jeżeli chodzi o samego Punto, zawyżyłem trochę oczekiwania co do tego auta, obecnie szukam 5 drzwiowego, silnik 1,4 najlepiej 16V, a wyposarzenia to ile tylko fabryka dała. Co za tym idzie podniosłem trochę pułap cenowy do około 20 tysięcy. Przeszukałem sporo internetów i to co udało mi się znaleźć, starałem się ułożyc kolejno od moich faworytów: 1. http://otomoto.pl/fiat-grande-punto-1-4 ... 37689.html spore wyposażenie, silnik 16V, sprowadzany z Niemiec w dodatku w preferowym kolorze. 2. http://otomoto.pl/fiat-grande-punto-1-4 ... 06238.html podobny do poprzednika jednak nieco droższy z trochę mniejszym przebiegiem. 3. http://otomoto.pl/fiat-grande-punto-evo ... 36150.html tym razem wersja EVO, moim zdaniem ta wersja ma fajniejsze wnętrze, tak to podobnie jak poprzednio a propos wyposarzenia i przebiegu, ale i póki co najdroższy. 4. http://allegro.pl/krajowy-lifting-2010- ... 05277.html jak poprzednio spore wyposarzenie, auto stosunkowo nowe, w dodatku jestem łodzianinem więc miałbym najbliżej. Jednak najdroższe, ale przy zakupie poza allegro może byłaby opcja potargowania się. Co do pozostałych nie mam jakichs większych preferencji dlatego kolejność według ceny: 5. http://otomoto.pl/fiat-grande-punto-fia ... 80295.html6. http://otomoto.pl/fiat-grande-punto-1-4 ... 35045.html7. http://otomoto.pl/fiat-grande-punto-6-b ... 41912.html8. http://otomoto.pl/fiat-grande-punto-kli ... 56944.html9. http://otomoto.pl/fiat-grande-punto-kli ... 90117.html10. http://otomoto.pl/fiat-grande-punto-ser ... 52972.html11. http://otomoto.pl/fiat-grande-punto-1-4 ... 63277.html12. http://otomoto.pl/fiat-grande-punto-sal ... 30046.html13. http://otomoto.pl/fiat-grande-punto-1-4 ... 65247.html14. http://otomoto.pl/fiat-grande-punto-sup ... 86748.htmlJest tego sporo, wiem, ale wole się zastanowić lepiej teraz i podpytać specjalistów niż żałowac po zakupie. Bardzo proszę o jakies opinie na temat ww. Może wiecie od kogo z nich na pewno nie kupować czy inne pomocne rady. Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
kajanu |
#726052 Wysłany:
15 Kwi 2014, 12:40; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Paweł
Samochód: Grande Punto 3d
Wersja: Sport
Województwo: lubelskie [L]
|
Sporo, sporo Pierwsze ogłoszenie ma wg mnie poważny brak, mianowicie właściciel nie wspomina o historii wypadkowej auta (brak "bezwypadkowy") zwracaj na to uwagę, bo niestety często wiąże się to z mniejszą lub większą przygodą. Z przedstawionych przez Ciebie propozycji najbardziej spodobała mi się ta krajówka z Łodzi http://allegro.pl/krajowy-lifting-2010- ... 05277.html jeżeli byłbyś poważnie zainteresowany mógłbym spróbować skontaktować Cię z moim znajomym który dość głęboko siedzi w temacie aut używanych, może znalazłby chwilę aby pomóc w oględzinach. Przy okazji wtrącę trochę prywaty (mam nadzieję że nie zostanę przez to zbesztany  ) Gdybyś rozważał zakup wersji 3-drzwiowej 1.4 16v 6-biegowy manual 2007 113000 przebieg, komplet 17calowych fiatowskich felg z oponami na zimę, dobra cena.
|
|
Góra |
|
 |
abezus |
#726058 Wysłany:
15 Kwi 2014, 15:07; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Marcin
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Krosno Rejestracja: 26 Paź 2011, Posty: 227
|
kajanu, auto dopiero co przywiezione czy już jeździ jakiś czas? Wydaje mi się że podobny wóz był na sprzedaż jakieś dwa miesiące temu na śląsku. To to samo auto czy mi się pomyliło?
|
|
Góra |
|
 |
kajanu |
#726145 Wysłany:
16 Kwi 2014, 07:20; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Paweł
Samochód: Grande Punto 3d
Wersja: Sport
Województwo: lubelskie [L]
|
Jest to auto o którym myślisz abezus  W ramach hobby nawiązałem luźną współpracę z Tomkiem. Fajnie że rozpoznałeś ten egzemplarz, w razie jakichkolwiek wątpliwości potwierdzisz pewne pochodzenie kropki.
|
|
Góra |
|
 |
abezus |
#726160 Wysłany:
16 Kwi 2014, 10:04; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Marcin
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Krosno Rejestracja: 26 Paź 2011, Posty: 227
|
Kurde szybko go sprzątnąłeś... Zanim się zorientowałem, samochód miał status "sprzedany". Fajny, bardzo fajny, i najważniejsze że bez żadnych wałków.
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|