|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 22:49
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
bbanditoss |
#739492 Wysłany:
07 Sie 2014, 20:10; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
Imię: Adam
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 08 Lip 2007, Posty: 11772 Pomógł: 13
|
loskominos napisał(a): Co powiecie pobierzniczo o tym egzemplarzu? http://allegro.pl/grande-punto-design-g ... 31425.html Ten samochód jest wystawiany chyba od roku, cena cały czas podobna - raczej nie schodzi  Skoro tyle czasu wisi coś może być nie tak 
|
 |
|
|
abezus |
#739581 Wysłany:
08 Sie 2014, 16:42; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Marcin
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Dynamic
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Krosno Rejestracja: 26 Paź 2011, Posty: 227
|
|
Góra |
|
 |
loskominos |
#740146 Wysłany:
13 Sie 2014, 01:05; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: mazowieckie [W]
|
Dzięki za komentarz odnoście SBE, natomiast co powiecie o tym. Pojawił się na sprzedaż w moim mieście. Postaram na dniach się umówić na oględziny, ale może wy coś wyłapiecie z aukcji lub podpowiecie na co zwracać uwagę. http://olx.pl/oferta/grande-punto-1-375 ... 6c8e38946f
|
|
Góra |
|
 |
demolkaa |
#740207 Wysłany:
13 Sie 2014, 19:08; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Przemysław
Miejscowość: SBE Rejestracja: 12 Lip 2014, Posty: 69
|
mi tam dalej nikt nie doradził co do ogłoszeń!!
_________________ Pozdrawiam demolkaa
|
|
Góra |
|
 |
abezus |
#740215 Wysłany:
13 Sie 2014, 20:19; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
Ja Ci doradzę... Pierwszy czerwony, po pierwsze na podrobionych blachach, po drugie przebieg można między bajki wsadzić, samochód z austrii blachy z niemiec. Moim zdaniem nei warto się babrać w takim czymś... Drugi też podrobione tablice, wersja już lepiej wyposażona jednak też w przebieg nie uwierzę... Gdybym miał wybierać z tych dwóch obejrzałbym czarnego jednak szukając auta dla siebie obydwa bym ominął. Jeśli szukasz samochodu dopiero co sprowadzonego z za granicy trzeba uważnie przeglądać oferty, brać pod uwagę ile te samochody kosztują za granicą i jak opłaciło się handlarzowi targanie auta, ile musiał zapłacić za samochód. Generalnie chciałem znaleźć jakieś ciekawsze oferty ale bardzo ciężko, jak widać na rynku mamy wiele trupów sprowadzonych z francji i belgii... Tu jest coś ale już wyższy budżet... http://otomoto.pl/fiat-grande-punto-1-3 ... 24739.htmlTu są jeszcze dwa egzemplarze od deft: http://deft.otomoto.pl/fiat-grande-punt ... 64094.htmlhttp://deft.otomoto.pl/fiat-grande-punt ... 34071.htmlSą droższe no ale przebieg masz prawdziwy, telefonicznie dowiesz się prawdy o samochodzie, jeśli interesują cię opinię o tym komisie wpisz w google TomekKRK, dowiesz się co nieco. Moim zdaniem lepiej dopłacić te parę tyś i mieć pewność przebiegu bez wypadkowości, no i auta są stosunkowo młode...
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#740228 Wysłany:
13 Sie 2014, 21:33; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
Imię: Adam
Samochód: Grande Punto 3d
Wersja: Sport
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 08 Lip 2007, Posty: 11772 Pomógł: 13
|
abezus napisał(a): Te dwa ostatnie to są na 95% auta po "Kredyty-Chwilówki", moja prawie pewność wynika z tego, że my dostarczamy im yarisy i odbieramy po 2 latach, oni mają też inne marki i widziałem u nich te auta, powiem więcej nawet się przymierzałem, ale nie zapłaciłbym tyle co chcieli za te GP. Także przebiegi zapewne się zgadzają, nasze yarisy też mają takie przebiegi po tym czasie  se stanem technicznym i naprawami trzeba się zainteresować - u nas różne auta odbieraliśmy po 2 latach 
|
 |
demolkaa |
#740235 Wysłany:
13 Sie 2014, 22:05; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
abezus dziękuję za opinie ( doczekałem się w końcu  ) Co do aut, które podałeś to przewyższa mój budżet bo szukam do ok 15tys i benzynke z racji tego że auto będzie użytkowane jako drugie i przebieg roczny auta będzie ok 2-3 tys km.
|
|
Góra |
|
 |
loskominos |
#740240 Wysłany:
13 Sie 2014, 22:32; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Województwo: mazowieckie [W]
|
|
Góra |
|
 |
abezus |
#740262 Wysłany:
14 Sie 2014, 07:32; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
demolkaa napisał(a): abezus dziękuję za opinie ( doczekałem się w końcu  ) Co do aut, które podałeś to przewyższa mój budżet bo szukam do ok 15tys i benzynke z racji tego że auto będzie użytkowane jako drugie i przebieg roczny auta będzie ok 2-3 tys km. Widzisz nie wiem dlaczego myślałem że szukasz diesla...Z benzynami jak widać też szału nie ma http://otomoto.pl/fiat-grande-punto-bez ... 13128.htmlloskominos napisał(a): Tu mam więcej zdjęć, co powiecie o tym egzemplarzu? Z góry wielkie dzięki. http://allegro.pl/grande-punto-1-3-75ps ... 97176.htmlWygląda ładnie, trzeba by dokłądnie obejrzeć. Moim zdaniem akumulator na wejściu będzie do wymiany bo jak wytłumaczyć godzinę 0:48 w środku dnia... Albo kiepski akumulator i zeruje zegar podczas uruchamiania, albo z jakiegoś powodu odpinane były klemy.
|
|
Góra |
|
 |
Robs |
#740263 Wysłany:
14 Sie 2014, 07:45; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Robert
Samochód: Inny Fiat
Wersja: Lounge
Miejscowość: Mysłowice Rejestracja: 22 Paź 2007, Posty: 897 Pomógł: 6
|
Na moje oko przód był robiony. Zderzak słabo spasowany, a na jednym zdjęciu kratka górna wygląda jakby zaraz miała odpaść. Ja osobiście nie lubię tego koloru i wnętrze też mnie nie podchodzi. Sąsiad miał taką tapicerkę i strasznie ciężko utrzymać ją w czystości ( to błękitne ).
_________________ TIPO 1.4 95KM Lounge+business szary colosseo (09/2016)
|
|
Góra |
|
 |
lukas84 |
#740328 Wysłany:
14 Sie 2014, 19:44; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Łukasz
Paliwo: ON
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
|
Egzemplarz co najmniej dziwny. Imo kierownica nie jest oryginalna (wygląda jak nowa), gałka biegów w skórze i strasznie zczochrana. Podejrzanie też wyglądają same liczniki - mały wyświetlacz a wnętrze wygląda na wersję dynamic. Mam identyczną tapicerkę, co do utrzymania czystości to nie ma problemu - poza boczkami drzwi gdzie podczas deszczu robią się plamy... (po otwarciu drzwi oczywiście  )
|
|
Góra |
|
 |
darcyn |
#740353 Wysłany:
14 Sie 2014, 22:25; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: sosnowiec Rejestracja: 19 Cze 2011, Posty: 175 Pomógł: 1
|
demolkaa napisał(a): abezus dziękuję za opinie ( doczekałem się w końcu  ) Co do aut, które podałeś to przewyższa mój budżet bo szukam do ok 15tys i benzynke z racji tego że auto będzie użytkowane jako drugie i przebieg roczny auta będzie ok 2-3 tys km. taniej wyjdzie cię korzystanie z taxi - uwierz
_________________ ASO ASO ASO ASO ASO
|
|
Góra |
|
 |
lukasm |
#741135 Wysłany:
22 Sie 2014, 11:17; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Łukasz
Województwo: małopolskie [K]
|
darcyn napisał(a): taniej wyjdzie cię korzystanie z taxi - uwierz
Taniej pewnie tak - ale czy wygodniej?
_________________ GP 1.4 8v / KTM STRADA 5000 / RDR Team Easton
|
|
Góra |
|
 |
artur1792 |
#741179 Wysłany:
22 Sie 2014, 21:07; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
|
Góra |
|
 |
oko21 |
#741199 Wysłany:
22 Sie 2014, 23:22; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Damian
Samochód: Doblo
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Miejscowość: Gliwice Rejestracja: 16 Wrz 2008, Posty: 5496 Pomógł: 26
|
|
Góra |
|
 |
kazio |
#741348 Wysłany:
25 Sie 2014, 00:15; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
Paliwo: Inne
|
Witam, ja również przymierzam się do GP, co sądzicie o ogłoszeniu: http://www.gumtree.pl/cp-samochody-osob ... -607730405wiem że może mało jest opisu, ale po pobieżnym oglądaniu auta jak dla mnie wyglądało w miarę poprawnie - tzn. poza nieorginalną przednią szybą i trochę nierównymi prawymi przednimi drzwiami i obdrapanym lakierze na masce nie znalazłem nic dziwnego. Gaz od nowości LR. Jedyne co mnie zdziwiło to akumulator boscha - nie wiem czy w punto fabrycznie instaluje się bosche, czy po 5 latach zdarza się wymieniać akumulator? VIN po rozkodowaniu: ZFA 199000 01544382 - MODEL GRANDE PUNTO 5P DINAMIC 1.4 8V 77CV PALIWO BENZYNA KOLOR ZEWNĘTRZNY NIEBIESKI IX 2009 Co jeszcze warto w nim sprawdzić? Pewnie wkrótce podjadę z nim do warsztatu i mogę mechanikowi zasugerować co dobrze byłoby sprawdzić Wyczytałem w necie że ten silnik miewa problemy z czujnikiem faz rozrządu - da się tego jakoś uniknąć? Gdyby ktoś z ASO był w stanie wrzucić naprawy - na forum, albo na priva to będę wdzięczny.
|
|
Góra |
|
 |
rally |
#741388 Wysłany:
25 Sie 2014, 16:11; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.9 60KM D
|
|
Góra |
|
 |
lionaptor |
#741426 Wysłany:
25 Sie 2014, 23:17; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
artur1792Za te pieniądze nie kupisz żadnego dobrego egzemplarza. Musisz mieć minimum 14 tysięcy na auta z początku produkcji, nadające się do jazdy. Odpuść te oferty co pokazałeś szkoda Twojego czasu i nerwów. kazioJuż około miesiąc jest to ogłoszenie. Jak sam szukałem samochodu to zwróciło moją uwagę. Jednak znalazłem jakieś tropy sugerujące, że auto było wykorzystywane jako firmowe. Duży przebieg, ale równie dobrze może mieć 244 tys... Proponuje Ci zwiększyć budżet do 20 tysięcy i bycie cierpliwym. Sprawdzaj codziennie ogłoszenia, a w końcu trafisz jakiś zadbany egzemplarz od pierwszego właściciela z historią serwisową. Radzę Ci odpuścić każdy, a to dosłownie każdy samochód sprowadzony z zachodu (komis, handlarz). Mam w sąsiedztwie trzech handlarzy i sam szukałem miesiąc samochodu. Dzień w dzień, jeździłem, szukałem, czytałem, sprawdzałem. Znam temat i zapewniam Cię że każdy samochód będzie po mniejszej lub większej kolizji lub będzie mocno wyeksploatowany. Oczywiście "uzdrowiciele" odpowiednimi środkami podpicują samochód tak, że będzie wyglądał jak świeży i bardzo zadbany, ale to tylko pozorne, do czasu... rallyWidzę, że z mojej gminy, a znając życie z mojej wiochy. Napisz do gościa albo zadzwoń i spytaj o miejscowość to postaram się w wolnej chwili podjechać i zobaczyć. Wiem jak oni działają. Samochody są z Monachium ponoć dużo tam turasów z komisami którzy nieraz nawet są cwansi od naszych cwaniaków, jest tam też jakaś giełda samochodowa z samochodami po kolizjach. W 90% wygląda to tak: nasz chłop kupuje od w komisie samochód od turasa który jest takim cwaniakiem jak nasz i już wstępnie kilka zabiegów zrobił. Nasz chłop wie, że kupił tykającą bombe i modli się tylko o szczęśliwy powrót na kółkach. Oczywiście na granicy postój przy budkach 24h i cofnięcie licznika za 100zł zazwyczaj około 100tys km. Po powrocie zamawia książke serwisową z allegro, jakieś naklejki i inne pierdoły który mają niby potwierdzać przebieg żal. pieczątki mają własne. Potem cała seria zabiegów mających na celu przypicowanie samochodu do sprzedaży. Wszędzie tylko prowizorki. Oczywiście większość kupuje oczami więc dwa dni mycia nadwozia, silnika, polerowanie, czernidła, plaki, pseudo odnawianie wnętrza, wymiana zużytych rzeczy - kierownica, lewarek... itd... auto wygląda pięknie i świeżo... max 2 miesiące... oczywiście dodają jakieś pokrzywione alufelgi którymi niemiec boi się jeździć, a u Nas wyprostują... aż się prosi o tragedie na drodze... To tylko ułamek tego co widziałem, słyszałem... są jeszcze gorsze rzeczy... Niestety ludzie sami się o to proszą, chcą kupić okazyjnie idealny egzemplarz... a Niemiec nie jest głupi, zapewne jest mądrzejszy od przeciętnego polaka i zna wartość swojego samochodu. Zresztą wystarczy wejść na mobile.de i zobaczyć, że tam samochody są po prostu zwyczajnie droższe, a gdzie do tego wszystkiego koszty sporowadzenia, które są przecież nie małe, zarobek handlarza i fakt, że wycenia auto poniżej ceny rynkowej... To jest po prostu patologia. Jedyne egzemplarze , które są tańsze i dają szanse na zarobek przy dobrych negocjacjach albo układach handlarza to takie które są bardzo mocno wyeksploatowane (minimum 200tys, km) lub po kolizjach. Samochód który Cię interesuje ma na 100% dokupioną, nieoryginalną książkę serwisową 
|
|
Góra |
|
 |
lokers |
#741467 Wysłany:
26 Sie 2014, 12:47; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntomaniak |
Samochód: Bravo
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Active
|
Niestety przedmówca napisał szczerą (i brutalną prawdę). Sam nie tak dawno szukałem autka i jak widzę, że w niemczech jest droższe w zakupie niż u nas sprowadzone z niemiec, to się zastanawiam na czym Ci ludzie zarabiają Cytuj: Radzę Ci odpuścić każdy, a to dosłownie każdy samochód sprowadzony z zachodu (komis, handlarz). Chyba, że masz jakiegoś baaardzo dobrego znajomego, który się tym zajmuje. Ja na szczęście mam. Dlatego mam fajne autko, z prawdziwą historią serwisową (nie tylko książka, ale i faktury - w tym zakupu w salonie itd.) Jedno małe "ale" - wyszło sporo ponad 20 tysięcy. No ale jeżdżę bezproblemowo przynajmniej. rally - co do przebiegu - sprawdź, jaki mają podany przebieg diesle na stronie niemieckiej - i zweryfikuj z tym co masz w ofercie (ten akurat wydaje się wiarygodny). Chociaż z kolei samochód dziwnie tani. Przeglądając ogłoszenia prywatne (nie komisy i handlarze), masz ceny w okolicach 3,500 - 4000 euro za ten rocznik i podobny przebieg. Resztę sam policz-dopowiedz 
|
|
Góra |
|
 |
demolkaa |
#741510 Wysłany:
26 Sie 2014, 20:02; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
|
|
Góra |
|
 |
abezus |
#741560 Wysłany:
27 Sie 2014, 06:25; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
Jeśli masz niedaleko, oglądałbym pierwszego. Z opisu wychodzi że prywatny właściciel więc może nie być wałków. Jesteś ze śląska samochód też, więc skontaktowałbym się z użytkownikiem Kris75 z forum bez-wypadkowe.net. Za 100 zł koleś przetrzepie Ci samochód w każdą stronę, będziesz wiedzieć co w trawie piszczy. Nie chcę żeby ktoś oskarżył mnie o reklamę, natomiast z czystym sercem mogę polecić Krzysztofa, sam w tamtym roku zamówiłem u niego inspekcję, dzięki temu nie naciąłem się na minę. Reasumując nic tylko działać...
|
|
Góra |
|
 |
kazio |
#741590 Wysłany:
27 Sie 2014, 14:20; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
|
Kolejne podejście, auto: http://olx.pl/oferta/fiat-grandepunto-C ... d766e408b9w treści nie ma nic o bezwypadkowości, właściciel zapewnił że był tylko lekko puknięty zderzak z przodu. Zdjęcia kiepskiej jakości, do ASO daleko. Jak takie auto sprawdzić? Miernik lakieru można pożyczyć, ale miernik to nie wszystko. Viamot nie chce nic podawać o naprawach, bo niby obowiązuje ich "ochrona danych". Z VINu wynika że było 3 właścicieli w Polsce, tak więc nie sprowadzany.
|
|
Góra |
|
 |
demolkaa |
#741640 Wysłany:
27 Sie 2014, 20:34; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
no i d*** punciak nr 1 poszedł chyba do żyda bo ogłoszenie nieaktualne
|
|
Góra |
|
 |
sadoo |
#741678 Wysłany:
28 Sie 2014, 09:50; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Jelenia G. Rejestracja: 08 Mar 2007, Posty: 3135
|
|
Góra |
|
 |
demolkaa |
#741711 Wysłany:
28 Sie 2014, 16:51; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
diesel odpada tylko benzyna i było by dobrze 5 drzwi
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|