Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

CB Radio w Twoim Kropku [montaż, opinie, porady] Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Dzióbel
مدير

Imię: Zbyszek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 930
Tematy: 36

Post #42105 Wysłany: 30 Sie 2007 02:41 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

sugeruję zestaw amatorski Smile

Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
EDi
Moderator

Imię: Dawid
Dni na forum: 608
Tematy: 35

Post #42120 Wysłany: 30 Sie 2007 07:29 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

szymlorek napisał:
Czy ładować się odrazu z grubej rury w unidena 520XL

uniden nie ma ważnej deklaracji zgodności i w razie kontroli moga ci miśki radyjko skonfiskowac (mało prawdopodobne by zapytali o deklaracje ale maja takie prawo i w przypadku braku lub nieważności maja prawo radio skonfiskowac)

jak chcesz w miare dobre radio w rozsądnych pieniądzach to sugeruje kupic TTI 880 (ten model co ma Hubi), radyjko ma ANL'a, RF Gain'a, RF Mic'a i oczywiście SQL (SQL ma każde radio) oraz modulacje AM i FM
jeżeli chodzi o antene to od razu kup coś w z wyższej półki, dobra antena to podstawa (im dłuższa tym lepsza) np. Little Wil 98 cm Wilson, jeśli nie chcesz zbyt długiej anteny, lub ML-145 Sirio (optimum cena-jakośc)

szymlorek napisał:
Radio słuzy do amatorskiego użytku- na codzień większość czasu będzie leżało w domu i się kurzyło - trasy zdażają mi się zazwyczaj raz na miesiąc gdzieś naprawde dalej.

hehe każdy tak myśli na początku a jak sie wciągnie to nawet jadąc po bułki włancza radyjko

Hubi
Moderator

Imię: Hubert
Dni na forum: 653
Tematy: 23

Post #42309 Wysłany: 30 Sie 2007 22:04 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Cytat:
Hubi Ile dałeś za antenkę z tym mocowaniem?

antena kosztowała mnie u kolegi w sklepie 125 chyba razem z uchwytem o ile pamiętam, ale to była cena dla mnie Mr. Green
dziś trasa ok 200km uratowało mnie CB przed staniem ok 40min w korku a tak objechałem go w 10min Mr. Green

Punto II 2002/2003 1,2 8V Sad wersja Activ po delikatnym tuningu Wink
Moje auto znajdziesz na TwojaFura.pl
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
tomasek
Sympatyk kropek

Imię: Tomek
Dni na forum: 493
Tematy: 2

Post #43080 Wysłany: 03 Wrz 2007 18:56 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Od ladnych "paru" lat moi rodzice sprzedaja m.in. cb-radia i "troche" sie orientuje w tym co i jak ;-)

Co do pozycji anteny - najlepiej jest centralnie na srodku dachu, bo antena dziala na zasadzie przeciwwagi - w skrocie im wieksza powierzchnia dookola anteny tym lepiej (dla charakterystyki fali, czyli w praktyce zasiegu i jakosci sygnalu).

Ze wzgledow praktycznych w kropku uzywam magnesowki ktora moge szybko schowac (raz nie zchowalem i mi ukradli antene Neutral) no i zasieg ma wystarczajacy.
Aktualnie mam Presidenta Johny II + Hustler IC-100 - zestaw chodzi swietnie, drugie auto wyposazone w Presidenta Henry i antene Little Will (Wilson) - w miescie po lini prostej miedzy gestymi i wysokimi zabudowaniami 2km zasieg _bez najmniejszego_ problemu. Dalej nie sprawdzalem ;-)

Pamietajcie ze w praktyce.... nie zawsze większy zasieg jest lepszy. Wystarczy de fakto od zakretu do zakretu byle sie zapytac tych co jada z naprzeciwka:)

Mocowanie magnesówki - gruba folia przeźroczysta na dach, antena z podkładką gumową i jest dobrze. 170km/h trzyma ;-)
Umiejscowienie - z tyłu po lewej stronie, zaraz przy klapie bagażnika. Kabel przechodzi przez klapę do środka, mało sie niszczy - znacznie mniej niż w przypadku drzwi. No i wygląda nie najgorzej ;-)

Wcześniej miałem najtańszą małą antenkę - ciężko było ją zestroić, ale jakoś działało. Zasięg na trasie - około 2km - wystarczyło bez problemu.

73 i szerokości :alien:

Puntoświr

Imię: Marek
Dni na forum: 497
Tematy: 12

Post #43877 Wysłany: 08 Wrz 2007 21:05 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dziobel napisał:

j.w.
sugeruję umieścić antenę na wysokości bocznego słupka...co do środka dachu to generalnie jest nie wygodnie i jak nie napniesz dobrze kabla to ci będzie rysował dach...z autopsji Rolling Eyes

stawiałem antenę na wysokości tylnego głupka i po przeniesieniu jej na środek zauważyłem poprawę w odbiorze i co ważniejsze w nadawaniu Smile a instaluję ją tak, że podstawka zapiera się o mocowanie anteny do zwykłego radia więc raczej nie powinno się przesuwać Smile
ale beep prędkości i tak na 140 włączony Cool Cool Cool

zuraw201
Sympatyk kropek

Imię: Maciej
Dni na forum: 501
Tematy: 4

Post #44312 Wysłany: 11 Wrz 2007 06:06 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam.
Przymierzam sie do kupna CB Radia do kropka, duzo jezdze i to bardzo przydatna rzecz. Zastanawiam sie tylko gdzie w kropku je zamontowac zeby bylo ladnie?? Moze ma juz ktos w swoim GP zamontwane radyjko albo ma jakis pomysl na montaz??
Pozdrawiam

Moderator

Imię: Dawid
Dni na forum: 608
Tematy: 35

Post #44314 Wysłany: 11 Wrz 2007 06:45 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

temat już rozgrzebanu tutaj http://fiatpunto.com.pl/topic1921.html więc co by nie powielac tematów ten dołacze

kociniak
Puntoświr

Imię: Paweł
Dni na forum: 735
Tematy: 7

Post #44465 Wysłany: 11 Wrz 2007 18:43 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

no dobra, caly czas jest mowa o montazu radyjek malych gabarytowo, ktore mozna nawet wcisnac miedzy fotel a tunel srodkowy. A moze macie jakies pomysly jak zamontowac radio, ktore wielkoscia przypomina zwykle radio samochodowe np. Alan 28 (jesli ktos pamieta takie radio). Poza fabrycznym miejscem na radio w desce i mozliwoscia przykrecenia go do klapki skrzynki bezpiecznikow tak aby nie przeszkadzalo w zamykaniu drzwi, to raczej nie mam innych pomyslow.
pzdr

Dzióbel
مدير

Post #44467 Wysłany: 13 Wrz 2007 18:20 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

tak jest zamontowane moje :

Image

Image

pomykam tak rok i żadnych śladów po cb...
na dłuższe trasy zakładam pod spód mała szmatkę...by wyniku wstrząsów nic nie pozadzierało...
przepraszam za jakość ...miałem brudną soczewkę Ekhm...

[ Dodano: Czw Wrz 13, 2007 6:20 pm ]
acha ktoś zapytał, czy przeszkadza to pasażerowi...akurat nie , pasuje jak ulał...gdyby radio było większe to wtedy faktycznie kicha

Puntoświr

Post #44921 Wysłany: 13 Wrz 2007 19:59 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Cytat:
..gdyby radio było większe to wtedy faktycznie kicha

no toz wlasnie o to mi chodzilo. Coberka to male radyjko, ktore nawet moznaby chyba upchnac pod konsola tam gdzie sie kubki wstawia. Ale radio CB wielkosci radia samochodowego?
No i jako ze mam wersje 3D to z boku tunelu odpada bo fotela nie zloze do wysiadania. Takze nadal czekam na propozycje.
pzdr

Dzióbel
مدير

Post #44922 Wysłany: 13 Wrz 2007 20:15 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

proste: po lewej stronie na mini "imadełka" w pozycji pionowej lub poziomej Smile Cool aby była krawędź plastiku Smile

Puntoświr

Post #45003 Wysłany: 14 Wrz 2007 11:10 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

tak mi sie wlasnie wydaje, ze po lewej stronie to jedyna sluszna opcja, ale sugeruje przykrecic do klapki skrzynki bezpiecznikow tak aby mogly sie drzwi zamykac. Nie wiem tylko jak bedzie z dostepem do galek.

Dzióbel
مدير

Post #45008 Wysłany: 14 Wrz 2007 11:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

między siedzeniami moim zdaniem to nie ciekawa opcja bo czesto odwraca uwagę kierowcy Ekhm...

Puntoświr

Imię: Maciej
Dni na forum: 705
Tematy: 10

Post #45210 Wysłany: 15 Wrz 2007 12:34 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ja u siebie w sluzbowym Seicento zamontowalem pod standardowym radiem. Jest dokladnie pod nim ;] uchwyt przykrecony jest do plastiku który trzyma radio samochodowe ;] i w miare dobrze jest je obslugiwac w takim ulozeniu. Gorzej własnie przy siedzeniu jak bylo a dokladniej przy lewym kolanie pasażerki z przodu Wink bylo niewygodne. A co do sprzetu to mam CB Radio INTEK M-110 Plus i antenkę MIDLAND ML-145 ~ 150-160cm Wink Very Happy
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
czlowieksukcesu
Puntoświr

Imię: Marek
Dni na forum: 497
Tematy: 12

Post #45944 Wysłany: 18 Wrz 2007 16:55 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

włożyłem cb między fotele o tak:

Image

do tego mikrofon zaczepiam o kratkę nawiewu-trzyma się na nierównościach, ewentualnie kładę go na siedzeniu pasażera

Image

i jest amerykańsko Laughing

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat