|
Obecny czas: 23 Maj 2025, 05:50
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Gasiu |
#398434 Wysłany:
23 Wrz 2010, 21:27; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Panda
Silnik: 1.2 8V 69KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Easy
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Sieradz Rejestracja: 15 Paź 2007, Posty: 3936
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Limet |
#398587 Wysłany:
24 Wrz 2010, 13:42; Temat postu: |
|
 |
Cesarz Bendzina |
 |
Imię: Michał
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: Inny
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: SBE - Śląskie Betlejem :E Rejestracja: 05 Kwi 2007, Posty: 2418 Pomógł: 3
|
|
Góra |
|
 |
kox |
#484434 Wysłany:
24 Cze 2011, 20:43; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Croma
Silnik: 1.9 120KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Miejscowość: SZ //\\ STA Rejestracja: 15 Sie 2007, Posty: 4866 Pomógł: 39
|
w jaki sposób zdemontować lampki w podsufitce? Przednią i tylna?
_________________ Jest sadza - jest zabawa
|
|
Góra |
|
 |
glonojad |
#498074 Wysłany:
16 Sie 2011, 20:30; Temat postu: montaż tylnej lampki |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 29 Lis 2009, Posty: 22
|
Od kolegi Pierona dostałem info, że ta lampka powinna być w odległości 90 cm od przedniej (licząc od środka lampki przedniej do środka tylnej). Ja dodałem jeszcze 10 cm i lampka jest dokładnie nad siedziskiem tylnej kanapy. Najgorsze w tym montażu było przeciągnięcie kabli od jednego otworu do drugiego, bo na środku dachu jest jakaś belka usztywniająca i tam na prawdę ciężko było je przepchnąć. Ja umocowałem przewody taśmą do cienkiego stalowego drutu o długości 1 m i w ten sposób przepychałem te przewody od tylnego otworu (przy otwartym bagażniku stalowy drut mógł wystawać na zewnątrz bez jego zaginania) do przedniego. Jak pojawił się w przednim otworze pręt z przewodami to odczepiłem przewody i wyciągnąłem pręt z powrotem do tyłu przez otwartą klapę bagażnika.
A oto moje dzieło:

_________________ Dołożyłem: tempomat, fotel z regulacją lędźwi, gniazdo 12V w bagażniku, schowek na okulary, lampkę 2-punktową z przodu i lampkę z tyłu
|
|
Góra |
|
 |
jpaczes0@gmail.com |
#507452 Wysłany:
26 Wrz 2011, 11:20; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Dębica Rejestracja: 22 Wrz 2011, Posty: 8
|
czy moze ktos z kolegow opisac montaz lampki oswietlenia bagaznika Jak ja podpiac pod tylnie swiatla U mnie zadnych kabli tam niema
|
|
Góra |
|
 |
glonojad |
#507564 Wysłany:
26 Wrz 2011, 21:01; Temat postu: lampka bagażnika |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Lampka bagażnika nie jest podłączona do tylnych świateł, lecz masę bierze z motoreduktora zamka pokrywy bagażnika a +12V bezpośrednio z komputera - pin 28 wtyczki E. Jak podłączysz do świateł to ci będzie ta lampka świeciła nawet w zamkniętym bagażniku, chyba że założysz wyłącznik. Oryginalne połączenie do motoreduktora zamka powoduje, że lampka zapala się kiedy otwierasz bagażnik i gaśnie kiedy go zamykasz.
A co to za wersja auta, która nie ma oświetlenia bagażnika? Wydawało mi się, że nawet "fresh" ma tą lampkę.
_________________ Dołożyłem: tempomat, fotel z regulacją lędźwi, gniazdo 12V w bagażniku, schowek na okulary, lampkę 2-punktową z przodu i lampkę z tyłu
|
|
Góra |
|
 |
jpaczes0@gmail.com |
#507741 Wysłany:
27 Wrz 2011, 17:55; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
chodzi mi o podlaczenie do swiatel oczywiscie lampka z wylacznikiem Tylko jak podlaczyc kable bo jestem w tym cienki A wersia to 14 estiva
|
|
Góra |
|
 |
glonojad |
#507826 Wysłany:
27 Wrz 2011, 21:57; Temat postu: światło bagażnika |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
[b]pobieżnie schematy i wychodzi mi, że na stałe nie ma na kostkach świateł tylnych +12V bez przekręcenia kluczyka. Oznacza to, że nawet po założeniu lampki i wyłącznika bez poprowadzenia kabla od body jak na załączonym schemacie - lampka będzie świecić tylko wtedy, jak będzie przekręcony kluczyk. A to jest rozwiązanie do kitu, bo ja wychodzę z auta wyjmując kluczyk i wtedy idę grzebać w bagażniku. Chodzi o to żeby nikt w tym czasie nie okradł ci auta - co przydarzyło się mojej siostrze. Załączam schematy i aby się upewnić co do mojej teorii należało by rozpiąć kostkę świateł przy wyjętym kluczyku i sprawdzić miernikiem czy gdzieś nie ma +12V - włącznie z motoreduktorem pokrywy bagażnika, spryskiwaczem i wycieraczką.
Na ostatnim schemacie G040 to właśnie ta nieszczęsna lampka bagażnika w wydaniu oryginalnym. Jak widać swoje zasilanie bierze z motoreduktora zamka (masę), ale jak nie masz lampki to pewnie i kabelka od body nie ma. A sprawdzałeś, czy złączki od tej lampki nie ma gdzieś za tapicerką bagażnika? Jeśli sprawdzisz na wtyczce E body pin nr 25, że kabelek wychodzi, to znaczy, że jego koniec jest gdzieś ukryty w bagażniku pod tapicerką.
|
|
Góra |
|
 |
jpaczes0@gmail.com |
#508024 Wysłany:
28 Wrz 2011, 16:11; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
dzieki za opis Ale gdzie jest ta wtyczka e body pin 25
|
|
Góra |
|
 |
glonojad |
#508090 Wysłany:
28 Wrz 2011, 22:28; Temat postu: cd |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Na ostatnim schemacie po prawej stronie masz widok komputera (M001) tak jak go zobaczysz po zdjęciu klapki (po lewej stronie poniżej deski rozdzielczej). Na tym schemacie masz oznaczoną wtyczkę E - jest to duża pionowo wetknięta wtyczka. Należy ją wypiąć (przy wyciągniętym kluczyku) i zwykłą szpilką sprawdzić czy na pinie 25 jest przewód - jak szpilka wchodzi łatwo i daleko to przewodu nie ma, a jak z oporem i nie da się wetknąć do końca to przewód jest. Przewód ma kolor żółto-czerwony - możesz sprawdzić czy jest taki we wiązce dochodzącej do wtyczki E.
|
|
Góra |
|
 |
jpaczes0@gmail.com |
#508230 Wysłany:
29 Wrz 2011, 15:46; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
do tej wtyczki dochodzi kabelek taki cienki zolto czerwony CZY to znaczy ze jest gdzies z tylu WE wiazce .A w kompie niema oznaczenia tego pinu 25 ktory to jest.
|
|
Góra |
|
 |
glonojad |
#508279 Wysłany:
29 Wrz 2011, 19:53; Temat postu: cd |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Jest oznaczenie, tylko widoczne po zsunięciu zewnętrznej osłony wtyczki - trzeba lekko odgiąć takie małe zaciski po obu stronach wtyczki i ją zsunąć odsłaniając przewody i piny. Wtedy na plastiku wtyczki są widoczne cyferki z numeracją pinów.
Tak wygląda wtyczka po zsunięciu zewnętrznej osłony, wtedy jest dostęp do numeracji i do samych pinów, które wtedy można wyjąć z wtyczki.
Jak masz ten żółto-czerwony kabelek na pinie 25 to znaczy, że gdzieś pod tapicerką boku bagażnika masz zawiniętą (schowaną) wtyczkę od lampki.
|
|
Góra |
|
 |
pieron |
#508340 Wysłany:
29 Wrz 2011, 22:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Damian
Samochód: Bravo
Silnik: 1.4 16V 120KM
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 15 Mar 2008, Posty: 353
|
Panowie temat dotyczy lampki oświetlenia wnętrza nad tylną kanapą a nie lampki bagażnika.
_________________ " Tylko umiejętność hamowania upoważnia Cię do prędkości "
|
|
Góra |
|
 |
jpaczes0@gmail.com |
#508365 Wysłany:
30 Wrz 2011, 09:44; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
|
Góra |
|
 |
Sebooo |
#524587 Wysłany:
28 Lis 2011, 09:33; Temat postu: Re: Montaż lampki oświetlenia wnętrza nad tylną kanapą |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Seba
Samochód: Abarth Punto Evo
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 03 Sty 2010, Posty: 2559 Pomógł: 12
|
|
Góra |
|
 |
Qbuch |
#597510 Wysłany:
11 Lip 2012, 12:58; Temat postu: Re: Montaż lampki oświetlenia wnętrza nad tylną kanapą |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Jakub
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Active
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: Koszalin, Kołobrzeg, Czaplinek Rejestracja: 25 Maj 2012, Posty: 156 Pomógł: 1
|
Odgrzeję kotleta. Czy jeśli mam lampkę nad lusterkiem wstecznym tą najzwyklejszą, to wstawienie takiej: http://allegro.pl/fiat-grande-punto-lam ... 07725.htmljest możliwe po modyfikacji jedynie otworu w podsufitce? Ktoś już to robił? Wtedy tą, którą mam teraz w podsufitce można zainstalować nad tylną kanapą jak to pokazaliście tutaj 
_________________ Punto Grande 2.1 V8 - brzmi dużo lepiej - oto mój demon przyśpieszenia: topic35982.html
|
|
Góra |
|
 |
pieron |
#597553 Wysłany:
11 Lip 2012, 17:22; Temat postu: Re: Montaż lampki oświetlenia wnętrza nad tylną kanapą |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Qbuch napisał(a): Odgrzeję kotleta. Czy jeśli mam lampkę nad lusterkiem wstecznym tą najzwyklejszą, to wstawienie takiej: http://allegro.pl/fiat-grande-punto-lam ... 07725.htmljest możliwe po modyfikacji jedynie otworu w podsufitce? Ktoś już to robił? Wtedy tą, którą mam teraz w podsufitce można zainstalować nad tylną kanapą jak to pokazaliście tutaj  Ja tak robiłem musisz kupic nowy koszyk mocujący lampkę do dachu,nr katalogowy 46825337,cena około 22 PLN tu masz opisane jak to zrobić http://www.punto.org.pl/zrobtosam/model ... imk2fl/100na tym się wzorowałem mam taka lampkę do sprzedania
|
|
Góra |
|
 |
pawelsgp |
#609639 Wysłany:
04 Wrz 2012, 21:49; Temat postu: Re: Montaż lampki oświetlenia wnętrza nad tylną kanapą |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Pawel
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Swidnica Rejestracja: 14 Kwi 2012, Posty: 80
|
Mam takie pytanko do znawców elektryki gdyż nie jestem biegłym z tego tematu. Posiadam taką lampkę marki hella na żarówkę rurkową. Chciałbym ją zamontowac nad tylną kanapą ale jest mały problem. Moja lampka posiada podłączenie na dwa piny a od przedniej lampki wg. tego opisu należy przeciągnąć trzy kable na tył oczywiście do oryginalnej fiatowskiej lampki. Co gdy mam taką na dwa piny? czy da rade to jakoś podłączyć?
|
|
Góra |
|
 |
KICIUŚ |
#619447 Wysłany:
14 Paź 2012, 19:29; Temat postu: Re: Montaż lampki oświetlenia wnętrza nad tylną kanapą |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: GDAŃSK Rejestracja: 30 Paź 2008, Posty: 63 Pomógł: 2
|
mam pytanie gdzie jest zamontowany włącznik oświetlenia wnętrza w przednich prawych drzwiach (czy czasami nie w zamku ?)
|
|
Góra |
|
 |
Edimixer |
#656920 Wysłany:
03 Kwi 2013, 18:49; Temat postu: Re: Montaż lampki oświetlenia wnętrza nad tylną kanapą |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny
Paliwo: Inne
|
Włącznik jest w zamku. Pieron, gdzie kupić piny i kostkę?
|
|
Góra |
|
 |
pieron |
#656969 Wysłany:
03 Kwi 2013, 21:34; Temat postu: Re: Montaż lampki oświetlenia wnętrza nad tylną kanapą |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
piny i kostke kupowałem w ASO Partner , ale w każdym ASO powinieneś dostać
|
|
Góra |
|
 |
Edimixer |
#656982 Wysłany:
03 Kwi 2013, 22:11; Temat postu: Re: Montaż lampki oświetlenia wnętrza nad tylną kanapą |
|
 |
Puntoświr |
|
Też jestem spod Katowic, to gdzie to kupić? ASO Partner to strona?
|
|
Góra |
|
 |
pieron |
#657059 Wysłany:
04 Kwi 2013, 08:22; Temat postu: Re: Montaż lampki oświetlenia wnętrza nad tylną kanapą |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Partner to nie strona to dealer Fiata. Jak lecisz na mikołów po prawej stronie za bmw w piotrowicach bodajże kościuszki 263
|
|
Góra |
|
 |
Edimixer |
#657101 Wysłany:
04 Kwi 2013, 11:00; Temat postu: Re: Montaż lampki oświetlenia wnętrza nad tylną kanapą |
|
 |
Puntoświr |
|
Ile kosztują takie piny? Zwykle biorę ze złomu, ale potrzebuję także spinki do przelotek drzwi, ale Grande ma inne niż Punto 1.
|
|
Góra |
|
 |
pieron |
#657105 Wysłany:
04 Kwi 2013, 11:19; Temat postu: Re: Montaż lampki oświetlenia wnętrza nad tylną kanapą |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
groszowe sprawy
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|