|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 16:33
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 2 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
KarolGt |
#538682 Wysłany:
18 Sty 2012, 20:44; Temat postu: jazda bez oleju w skrzyni |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Karol
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Sieradz Rejestracja: 12 Lip 2011, Posty: 294 Pomógł: 5
|
Witam Od wiosny 2011 dziwnie lekko chodził mi drążek skrzyni biegów. Po kupnie ciężkawo się go przesuwało, nawet nie chciał powracać do pozycji srodkowej. Ponieważ zmiana nastapiła na lepsze to nie przykładałem do tego wagi. Ostatnio przy wymianie oleju okazało sie, że mam uszkodzone obie osłony przgubów wewnetrznych(krzyzaków) przy skrzyni biegów. Guma tak się ułożyła że nie było widać pęknięć. W aso dowiedziałem sie że te gumy trzymają cały olej ze skrzyni, ponieważ peknięcia były z dołu to nie było tam śladów oleju. Radze wszystkim dobrze skontrolowac stan tych gum po na pierwszy rzut oka wszystko jest ok, a przy mocniejszym świetle i naprężeniu dopiero widać usterkę. Skrzynia jeszcze pracuje poprawnie ku zdziwieniu mechaników z aso. Auto zrobiło od wiosny około 10 tyś. km Mówia że czasami po zalaniu olejem po czasie lubi skrzynia wyć, ale że biegi dobrze wchodzą to synchronizatory prawdopodobnie całe i powinno być ok. Teraz ponownie drążek ciężej chodzi, ale wraca na swoja pozycję, więc jest ok.
Tak sobie myślę że przy starych gumach to dobrze wymienic przy okazji innych prac i miec spokój. Pozdrawiam i życzę bezusterkowej jazdy:)
|
|
Góra |
|
 |
|
|
kindy92 |
#539011 Wysłany:
19 Sty 2012, 23:47; Temat postu: Re: jazda bez oleju w skrzyni |
|
 |
Puntomaniak |
Imię: Piotrek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Cywiny/Baboszewo/Płońsk Rejestracja: 29 Paź 2011, Posty: 82
|
Napewno sprawdze 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 2 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|