Witam wszystkich
Mam problem z klimatyzacją manualną. W zeszłym roku był uzupełniany czynnik i wszystko było OK. Przez zimę kilkukrotnie korzystałem z klimy.
Dwa dni temu chciałem załączyć klimatyzację - zaświecił się przycisk klimatyzacji ale nie ma nawiewu zimnego powietrza

Zauważyłem że po załączeniu klimy nie zmieniają się obroty silnika jak to zwykle bywało. Sprawdziłem bezpiecznik F34 (zasilanie sprężarki klimatyzacji) i jest OK.
Wydaje mi się że gdyby czujnik ciśnienia klimatyzacji był niesprawny lub byłoby zbyt niskie ciśnienie to nie załączyłaby się klimatyzacja.
W moim przypadku klimatyzacja się załącza ale prawdopodobnie nie zasprzęga się sprężarka
Czy występuje jakiś stycznik załączający sprzęgło sprężarki. Jeśli jest skąd jest sterowany - może macie jakiś schemat
A może powinienem jednak przemierzyć czujnika ciśnienia - może ktoś ma opis styków
Proszę o sugestie gdzie jest problem i co mógłbym sprawdzić.
pozdrawiam
Wrobel
[ Dodano: 17 Kwi 2012 20:48 ]I wszystko się wyjaśniło
Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki wykonałem test stycznika sprężarki FiatECUScan i elektromagnes sprężarki działał
Wykonałem pomiar napięcia na czujniku ciśnienia czynnika - wskazywał 5V - z charakterystyki czujnika wynikało że wskazuje ciśnienie około 13 bar - i to mnie zmyliło.
Kiedy pojechałem sprawdzić stan szczelności układu okazało się, że czynnika nie ma a próba szczelności azotem wykazała nieszczelności - na rurce w pobliżu presostatu i na chłodnicy. Ciekawy jestem czy czujnik jest sprawny - wyjdzie po wymianie.
Już się umówiłem na lutowanie i wymianę chłodnicy
pozdrawiam
Wrobel