|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 22:29
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
krowka |
#65754 Wysłany:
20 Lis 2007, 20:19; Temat postu: |
|
 |
Ekstremista |
 |
Imię: Marek
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Toruń Rejestracja: 13 Cze 2007, Posty: 1614 Pomógł: 9
|
Grzegorz1976 jaką masz pewność, że fachowcy z ASO nie podziobią wkrętakami kokpitu, a potem trzeba by było się z łosiami kłócić.
_________________ FIAT 500X Lounge 2016 brązowy magnetico, 1.4 MultiAir II Turbo 140KM FIAT Grande Punto Emotion 2007 czarny crossover, 1.4 8V 77KM - był od 29.05.2007 do 03.03.2024 FIAT UNO 1993 45 MKII czerwona strzała - był Peugeot 206 Pop Art 2005 1.4 8V 75KM - żonkowóz - był
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Grzegorz1976 |
#65769 Wysłany:
20 Lis 2007, 20:53; Temat postu: |
|
|
krowka 3 razy już wymieniałem w ASO tą pie.....ną żarówkę. Nie podziobali. A ja myślę że bym podziobał, a potem jeszcze nie umiał złozyć  . Ale nie mówię że robicie źle wymieniając sami. Po prostu podziwiam odwagę  Aha z tych 3 razy zapłaciłem tylko raz, reszta za free, więc chyba ok.
|
|
Góra |
|
 |
radasss |
#207803 Wysłany:
13 Sty 2009, 16:46; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
Dotyczy wersji najpodstawowszej, tj. bez kół i silnika.
Czerwonymi strzałkami zaznaczone 4 wkręty mocujące ramkę pod radio; odkręcając nie upuścić, klucz Torx T-20
Następnie odkręcamy zaznaczone na czerwono 2 wkręty mocujące konsolę pokręteł. Czynność wymagana, aby ten biały plastik był luźny i można było zdjąć z niego ramkę z gałkami.
W żółtych obwódkach 8 zatrzasków (4 widoczne od góry, gdy ramka z gałkami znajduje się jeszcze na białym plastiku konsoli pokręteł). 4 dolne zatrzaski ( nie widoczne, gdy gałki na swoim miejscu) łatwo się wyczepiają, gdy biały plastik konsoli pokręteł jest luźny.
Żeby wyjąć żarówki trzeba odkręcić wkręt zaznaczony niebieską strzałką i zdjąć światłowód wykonany z plexi. Przy montażu nie zapomnieć o czarnej osłonce zaznaczonej czerwona strzałką.
Czas zabawy ok. 30 min. Dość długo trwa demontaż i montaż radia.
Dodatkowo potrzebne: 2 żarówki W1,2W tzw. całoszklane, mały płaski śrubokręt do podważenia 4 górnych zatrzasków, mały śrubokręt krzyżakowy do wkręta światłowodu.
Sugestia.
Można zamiast mało trwałych żarówek zamontować w ich miejsce 3-4 małe białe LED SMD rozmieszczone promieniście.
|
|
Góra |
|
 |
jogurt |
#210209 Wysłany:
19 Sty 2009, 22:58; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Jasna/Tczew Rejestracja: 10 Sie 2008, Posty: 80
|
radasss trochę inaczej robiłem. ale też działa
1. demontaż radia, mam w kieszeni, to tylko za dźwignię ciągnąłem
2. demontaż konsoli radia, 4 wkręty, ale mam zdjęcie zamontowanej
3. demontaż konsoli nawiewów
zdjęcie poniżej pokazuje dwie śruby od spodu. W miejscu popielniczki jest taka zaślepka, trzeba ją naprawdę mocno pociągnąć
no i konsola na wierzchu... jest siedem zaczepów, które trzeba odhaczyć. mi żaden nie pękł
jeden wkręt
są na wierzchu
no i po wszystkiemu już
teraz to samo, tylko w drugą stronę

_________________ Ford Sierra 2.0 DOHC EFi 1992
88 kW/120 PS, silnik N9C, skrzynia MT75
Polaris Grijs
Podtlenek Ekonomii
|
|
Góra |
|
 |
Adam3206 |
#230790 Wysłany:
20 Mar 2009, 19:53; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Wielkopolska Rejestracja: 20 Paź 2007, Posty: 100
|
Witam. Ostatnio zauważyłem w swoim kropku, że podświetlenie konsoli nie działa tak jak powinno. Wygląda to tak, że część lampek świeci normalnie, a część świeci bardzo słabiutko lub wcale. Nie wiem czym jest to spowodowane przepalonymi żarówkami czy też może jest to wina bezpieczników. Dodam, że na ostatnim przeglądzie coś tam grzebali z bezpiecznikami, więc to może one są winne. Jeśli wiecie co to może być proszę o jakieś sugestie.
Poniżej zamieszczam foto. Z góry przepraszam za jakość.
http://fiatpunto.com.pl/img,IMG_49c3d84508ded8529.jpg
_________________ Było: GP 5d 1,4 8v Active + pakiet Comfort, czarny Crossover
Jest: GP 3d SPORT 1,9 MultiJet, czerwony
|
|
Góra |
|
 |
Grzegorz1976 |
#230794 Wysłany:
20 Mar 2009, 20:10; Temat postu: |
|
|
Adam3206 napisał(a): Nie wiem czym jest to spowodowane przepalonymi żarówkami czy też może jest to wina bezpieczników.
Przepalona prawa żarówka. I nie zastanawiaj się nad inną przyczyną bo szkoda na to czasu i energii. Po prostu trzeba ją wymienić a najlepiej obie.
|
|
Góra |
|
 |
Adam3206 |
#230798 Wysłany:
20 Mar 2009, 20:20; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Wielkopolska Rejestracja: 20 Paź 2007, Posty: 100
|
podjade do ASO to wymienią bo samemu troche boję się to rozbierać.. nie chce niczego uszkodzić. Dzięki za informację
_________________ Było: GP 5d 1,4 8v Active + pakiet Comfort, czarny Crossover
Jest: GP 3d SPORT 1,9 MultiJet, czerwony
|
|
Góra |
|
 |
radoslawos |
#366430 Wysłany:
19 Maj 2010, 21:25; Temat postu: krzywo po wymianie żarówek |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Olsztyn Rejestracja: 07 Sty 2009, Posty: 30
|
Panowie a może mi będziecie umieli pomóc. Otóż jak Wam popaliły mi się żarówki, pojechałem do ASO i za 38 zł wymienili mi obie, niestety panel nawiewów z tymi przyciskami świateł awaryjnych itd. brzydko odstaje (co zauważyłem dopiero po powrocie do domu) jak by nie był dobrze spasowany . Wróciłem do ASO rozebrali ponownie i stwierdzili że wszystko jest ok. A panel jak odstawał tak odstaje. Macie jakiś pomysł???
_________________ Fiat Grande Punto Estiva Blue & Me 1,4 8v
|
|
Góra |
|
 |
Yacek |
#366708 Wysłany:
20 Maj 2010, 17:46; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Estiva
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Włocławek Rejestracja: 21 Wrz 2008, Posty: 739 Pomógł: 53
|
radoslawos napisał(a): Macie jakiś pomysł???
witam,
jeśli mówią że tak powinno być to zaprowadź serwisanta do nowego samochodu w salonie niech zobaczy czy tez tak odstaje, a potem niech naprawi lub zamówi nową listwę gdyż może podczas wyjmowania pourywali zaczepy?. Na pewno nie byłeś przy naprawie?
_________________ GP. MY2008
|
|
Góra |
|
 |
talsen |
#759247 Wysłany:
17 Sty 2015, 20:34; Temat postu: Re: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Grzegorz
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Wersja: Dynamic
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 31 Paź 2007, Posty: 237
|
Grzegorz1976 napisał(a): krowka napisał(a): Podepnijcie manual z wymiany - tak na przyszłość  PS. Pewnie mi się za bardzo nie przyda, większość z Was nie ma automatycznej klimy  No widzisz jakie z nas nędzne biedaki..., nie mamy automatycznej klimy  Co my teraz zrobimy, toż to się wogóle bez tego nie da jeździć... Dramat...  ... Krowka czy ty aby delikatnie się nie pysznisz i nie przechwalasz? A teraz na temat. Mnie ta cholerna żarówka 3 razy się przepaliła. Raz zrobili za free, 2 raz to było po wymianie panelu sterującego więc też za free, a 3 raz musiałem już beknąć 50 zeta, ale łącznie z wymianą tylnej postojówki która też się przepaliła (To ciemna strona całodobowej i całorocznej jazdy na światłach) Jak ktos ma za dużo kasy, to niech płaci za wymianę żarówek. Dla mnie to hańba ,by wymieniać żarówki w Fiacie w ASO. Całe życie wszystkie żarówki w Fiatach które miałem wymieniałem sam, także w konsoli Punto II to dam radę także w GP.
|
|
Góra |
|
 |
dewew |
#759250 Wysłany:
17 Sty 2015, 20:38; Temat postu: Re: Podświetlenie konsoli |
|
 |
CentoCinque |
 |
Imię: Adam
Samochód: Punto 2012
Silnik: 1.4 16V 105KM
Wersja: Easy
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdynia/Warszawa Rejestracja: 14 Paź 2010, Posty: 2422 Pomógł: 1
|
talsen napisał(a): także w konsoli Punto II to dam radę także w GP. nie mów hop, czym nowsze auto tym żarówki są montowane coraz mniej dostępnie, dla przykładu w mk1 wystarczyły 3 śrubki i żarówki były na wierzchu, w Evo już to demontaż połowy deski  Ale nie mówię że się nie da 
|
 |
tzok |
#787110 Wysłany:
26 Paź 2015, 19:10; Temat postu: Re: Podświetlenie konsoli |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Bielsko-Biała/Sosnowiec Rejestracja: 28 Lip 2007, Posty: 415 Pomógł: 2
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|