Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Grande Punto 1.4 8V 77KM Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Dzióbel
مدير

Imię: Zbyszek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 930
Tematy: 36

Post #39331 Wysłany: 16 Sie 2007 19:01 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

BV założone.... Wink
Aczkolwiek muszę powiedzieć że trzeba do tego tyci cierpliwości...jeśli nikt wcześniej nie miał okazji zmieniać...trzeba się w nią uzbroić...Ekhm...
Rónica jest kolosalna co do barwy światła...pstryknąłem fotki , ale niestety na nich wiele nie widaćW kloszach siedziały Osram - ki które świeciły na kolor zbliżony do żółtego....Blue Vision na światłach pozycyjnych daje barwę "zimnej" bieli lekko popadający w granicę błękitnego...
Drogowe i Długie to już kolorek typowo biały..
Co do zasięgu światełek...to zobaczymy dziś w nocy...test za około 2h Mr. Green

Na n/w fotce widać że lewy reflektor świeci na żółto - dolna krawędź...z prawej na biało...
no cóż poczekajmy aż się ściemni...mam nadzieję że nie trzeba będzie regulować świateł Smile
Image

Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Jaco
Moderator

Dni na forum: 680
Tematy: 12

Post #39416 Wysłany: 17 Sie 2007 07:02 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wymiana żarówek w GP jest tak prosta Very Happy oby w każdym aucie tak było, ja chyba za troche ponad 2 min wymieniłem komplet razem z postojowymi Mr. Green

Wydaje mi się, że nawet w nocy bez problemu da się to zrobić. Pod tym w względem thumleft

Moderator

Imię: Dawid
Dni na forum: 608
Tematy: 35

Post #39428 Wysłany: 17 Sie 2007 08:00 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dziobel napisał:
mam nadzieję że nie trzeba będzie regulować świateł

oj zdaje mi sie że bez regulacji sie nie obejdzie

Cytat:
Najlepsze właściwości dla ludzkiego wzroku mają źródła światła dające światło o widmie zbliżonym do światła słonecznego, czyli białe. Podczas mgły, deszczu, śniegu najkorzystniejsze do oświetlenia drogi przed samochodem jest światło żółte, ponieważ ulega najmniejszemu rozpraszaniu i poprawia kontrast widzenia. Natomiast ogólnie bardzo niekorzystne jest światło niebieskie. Ze względu na małą długość fal ulega znacznemu rozpraszaniu, powodując mniejszy kontrast widzenia. Daje ono więc wyraźnie gorsze oświetlenie drogi, niż światło białe oraz powoduje oślepianie kierowców jadących z przeciwka, gdyż czas adaptacji ludzkiego oka do światła niebieskiego jest znacznie dłuższy, niż np. do światła żółtego.

bieła światło BV jest pomiędzy żółtym i niebieskim a więc co wynika z powyższego artykułu ... trzeba troszkę obniżyc co by nie raziło innych

jak założyłem BV u siebie to na początku jadąc z naprzeciwka mi mrugali że ich oślepiam, obnizyłem troche światełka i jest git, nikt nie murga
sprawdziłem ustawienie świateł w ASO i jest prawidłowo

Jaco
Moderator

Post #39429 Wysłany: 17 Sie 2007 08:03 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dokładnie - po zmianie żarówek na niefabryczne, najlepiej pojechać sprawdzić światła. Delikatnie pewnie będzie trzeba obniżyć. Oczywiście światła regulujemy mając na pozycji 0 Wink

مدير

Post #39440 Wysłany: 17 Sie 2007 08:25 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Jaco napisał:
Wymiana żarówek w GP jest tak prosta Very Happy oby w każdym aucie tak było, ja chyba za troche ponad 2 min wymieniłem komplet razem z postojowymi Mr. Green

Wydaje mi się, że nawet w nocy bez problemu da się to zrobić. Pod tym w względem thumleft

przy prawym kloszu zeszło mi chyba z kilka minut...a tam gdzie trudniej ...bo na czuja - 30sekund Shocked ...miałem już ochotę rwać kable Szczerbol

a ile kasują za regulację Confused ??? Question
tak świecą za wysoko...
I'm happy

Moderator

Post #39449 Wysłany: 17 Sie 2007 08:59 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dziobel napisał:
a ile kasują za regulację Confused ??? Question
tak świecą za wysoko...
I'm happy

Podjedz na stację kontroli pojazdów, jak facet będzie miły nie skasuje nic Wink Ale takie ustawienie to mały wydatek - także spokojnie. Chyba, że masz coś w ASO do roboty - to poprosiłbyś o podregulowanie "przy okazji" Wink Może też nie policzą Wink

مدير

Post #39519 Wysłany: 17 Sie 2007 14:57 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

koszt dzisiejszej wizyty w ASO to 40zł...
wymieniali mi jeszcze ramkę radia na konsoli...
za regulację 15zł skasowali ...na stacji diagnostycznej chcieli 20zł
w sumie nie miałem więcej kasy...Szczerbol
światełka oki...BV to dobry wybór.../lub - napewno lepszy od zwykłych Osram Wink

Przyjaciel

Imię: Marcin
Dni na forum: 911
Tematy: 18

Post #39916 Wysłany: 19 Sie 2007 14:17 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dziobel napisał:
to co one grają jak jednodrożne średniotonowe Ekhm...

Oto sprawca: http://img459.imageshack.us/my.php?image=dsc00036ib6.jpg
Zwróć uwagę, jak solidnie są przymocowane! Smile

Cool

Dzióbel
مدير

Post #39937 Wysłany: 19 Sie 2007 17:38 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

a słuchaj skomplikowany jest demontaż drzwi ???

Przyjaciel

Post #39943 Wysłany: 19 Sie 2007 18:20 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja nie wiem czy może być mniej skomplikowany, hehe... Razz

W przypadku tylnych drzwi dwie śrubki odkręcasz śrubokrętem krzyżakowym. Pozostałe 3, z których jedna jest ukryta pod zaślepką przy klamce traktujesz imbusem, a następnie musisz "wypiąć" boczek z kołków, ciągnąc do siebie. Na koniec pare uderzeń od spodu i boczek sie poddaje - wyciągasz do góry. Smile

Dzióbel
مدير

Post #39944 Wysłany: 19 Sie 2007 18:22 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Rolling Eyes a nie ma okazji do rwania kabli...bo ja to uwielbiam takie atrakcje Szczerbol

dzięki Smile

Przyjaciel

Post #39948 Wysłany: 19 Sie 2007 18:28 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Kable są podpięte tylko do przednich boczków (sterowanie szybami itd.), z tyłu nie ma. Boczek będzie wisiał na cięgnie od klamki - w razie potrzeby można wypiąć.

Image

Dzióbel
مدير

Post #40007 Wysłany: 05 Wrz 2007 16:18 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

dzieki golab za fotkę Smile jestem taki wścibski bo może zmienię głośniki na coś z serii GTII Blaua Smile

[ Dodano: Sro Wrz 05, 2007 4:18 pm ]
ot tak sobie (udało mi się nareszcie wpiąć koma pod pc Mr. Green )

Image

Image

Moderator

Imię: Dawid
Dni na forum: 608
Tematy: 35

Post #43334 Wysłany: 05 Wrz 2007 17:51 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

yyyy Dziobel a czy ty czasem już wsześniej/gdzie indziej nie pokazywałeś swoim pomalowayanych na niebiesko zacisków ???

coś mie sie kojarzy że je już komentowałem ale nie moge skojarzyć gdzie Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes

bbanditoss
Moderator

Imię: Adam
Dni na forum: 549
Tematy: 30

Post #43337 Wysłany: 05 Wrz 2007 18:41 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

EDi napisał:
yyyy Dziobel a czy ty czasem już wsześniej/gdzie indziej nie pokazywałeś swoim pomalowayanych na niebiesko zacisków ???

coś mie sie kojarzy że je już komentowałem ale nie moge skojarzyć gdzie Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes

Edi: dobrze Ci wydaje, strona 10 tego tematu Smile

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat