|
Obecny czas: 05 Cze 2025, 20:57
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 14 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
end |
#676608 Wysłany:
23 Cze 2013, 14:08; Temat postu: Przełącznik kierunkowskazu odbija w drugą stronę za mocno |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Karol
Samochód: Abarth Grande Punto
Silnik: 1.4 16V 155KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Bytom Rejestracja: 05 Cze 2013, Posty: 34
|
Przełącznik kierunkowskazu w lewo - działa ok, odbija poprawnie. Natomiast mam problem z przełącznikiem przy skręcie w prawo, gdy ma odbić, odbija tak mocno, że mignie 3 razy kierunek w lewo. Nie za bardzo podoba mi się ta sytuacja, nie chcę mylić innych na drodze, na razie staram się samemu przytrzymać przełącznik żeby nie odbił w drugą stronę.
Co może być tego przyczyną? Trzeba wymienić cały przełącznik zespolony?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Taisho |
#676610 Wysłany:
23 Cze 2013, 14:19; Temat postu: Re: Przełącznik kierunkowskazu odbija w drugą stronę za mocn |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Dynamic
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Las Rejestracja: 12 Lis 2009, Posty: 316 Pomógł: 2
|
to już tak jest, jest to wada "fabryczna" w każdej kropce tak się dzieje ( Przynajmniej w moim rocznik 2009 jeszcze ten problem występował) . Ja zawsze przy skręcaniu daje miganie czasowe (tylko lekko w góre lub w dół ) miga wtedy tylko 3 razy i się wyłącza, no chyba że włączasz dużo wcześniej kierunkowskaz to już inna bajka.
_________________ FIAT GRANDE PUNTO 1,4 8V DYNAMIC CZERWONY SKA
topic19004.html
|
|
Góra |
|
 |
end |
#676611 Wysłany:
23 Cze 2013, 14:22; Temat postu: Re: Przełącznik kierunkowskazu odbija w drugą stronę za mocn |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
W prawo zdarza mi się włączać na dłużej, przy dojeżdżaniu do ronda na przykład, albo przy prawoskrętach na większych skrzyżowaniach ... Nie do końca się jeszcze przyzwyczaiłem do tego 3-krotnego migania  Ktoś może się kontaktował się z ASO, co oni na ten temat mówią? TTTM czy coś na to już komuś proponowali?
|
|
Góra |
|
 |
lano |
#677629 Wysłany:
28 Cze 2013, 09:42; Temat postu: Re: Przełącznik kierunkowskazu odbija w drugą stronę za mocn |
|
|
Podjeżdzasz do ASO, wgrywają nowy soft do kompa który rozwiązuje ten problem. Nie znam sposobu na uaktualnienie oprogramowania Body we własnym zakresie.
|
|
Góra |
|
 |
ziutek997 |
#677633 Wysłany:
28 Cze 2013, 10:10; Temat postu: Re: Przełącznik kierunkowskazu odbija w drugą stronę za mocn |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Paweł
Samochód: Punto Evo 3d
Silnik: 1.2 8V 69KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Miejscowość: Gliwice Rejestracja: 27 Lut 2012, Posty: 502 Pomógł: 2
|
U mojego ojca w Puncie z 2009 roku załatwiłem to wizytą w ASO, tak jak piszą koledzy powyżej, jest to rozwiązywane poprzez podłączenie do komputera. Koszt około 100 zł.
|
|
Góra |
|
 |
end |
#677646 Wysłany:
28 Cze 2013, 12:24; Temat postu: Re: Przełącznik kierunkowskazu odbija w drugą stronę za mocn |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Cały czas myślałem że to wina bardziej "mechaniczna", a tu proszę - będzie rozwiązanie oprogramowaniem.
Przy czym, dzwoniąc do salonów... ganinex w katowicach proponował wymianę przełącznika zespolonego, ale jak zapytałem o cenę części i że abarth to nie mają autoryzacji. partner katowice - tak samo propozycja wymiany przełącznika zespolonego, cena co najmniej 300zł trochę zdziwiony zadzwoniłem do viamotu kraków - powiedzieli żeby pokombinować z gumą przy przełączniku, bo to może być tego wina
ziutek997 - w którym aso to załawiałeś?
|
|
Góra |
|
 |
lano |
#677647 Wysłany:
28 Cze 2013, 12:27; Temat postu: Re: Przełącznik kierunkowskazu odbija w drugą stronę za mocn |
|
|
Niech szukają tego w eLearn, Diagnostyka => Światła
|
|
Góra |
|
 |
end |
#677649 Wysłany:
28 Cze 2013, 12:51; Temat postu: Re: Przełącznik kierunkowskazu odbija w drugą stronę za mocn |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Oczywiście, tak byśmy się dobrze zrozumieli: chodzi mi nie o wyłączenie migania trzykrotnego na lekkie przesunięcie przełącznika, tylko o to żeby odbijając nie wrzucał kierunku w drugą stronę... bo ze strony oprogramowania jedyne co widzę to przeflashowanie softu z dodaniem warunku na nie włączanie kierunkowskazu w lewo trzykrotnego przez kilka milisekund od wyłączenie kierunkowskazu w prawo... bo tak zastanawiając się to z opcji automatycznych coś nie wierze, że można coś takiego ustawić, co najwyżej całość trzykrotnego - ON/OFF...
|
|
Góra |
|
 |
lano |
#677650 Wysłany:
28 Cze 2013, 12:56; Temat postu: Re: Przełącznik kierunkowskazu odbija w drugą stronę za mocn |
|
|
Upgrade softu daje tam delay po prostu. Kombajn w GP ma wadę konstrukcyjną powodującą chwilowe dotknięcie stycznika ze strony przeciwnej. Teoretycznie można by to rozwiązać mechanicznie przez dodanie tam filtra. Ale łatwiej jest zmienić oprogramowanie, aby nie reagowało jeśli czas naciśnienia chwilowego jest <250ms
|
|
Góra |
|
 |
end |
#677652 Wysłany:
28 Cze 2013, 13:08; Temat postu: Re: Przełącznik kierunkowskazu odbija w drugą stronę za mocn |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Ok, o to mi chodziło  Teraz pozostaje mi tylko znalezienie ASO które uaktualni ten soft i nie będzie marudzić że nie ma autoryzacji 
|
|
Góra |
|
 |
Taisho |
#677654 Wysłany:
28 Cze 2013, 13:28; Temat postu: Re: Przełącznik kierunkowskazu odbija w drugą stronę za mocn |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Grande Punto 5d
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Las Rejestracja: 12 Lis 2009, Posty: 316 Pomógł: 2
|
we własnym zakresie nie ma szans tego zrobić ?
też będę musiał o tym pomyśleć.
_________________ FIAT GRANDE PUNTO 1,4 8V DYNAMIC CZERWONY SKA
topic19004.html
|
|
Góra |
|
 |
end |
#677657 Wysłany:
28 Cze 2013, 13:49; Temat postu: Re: Przełącznik kierunkowskazu odbija w drugą stronę za mocn |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
sam oprogramowania nie wgram nowszego  pokombinuję jedynie z tą gumą wstępnie 
|
|
Góra |
|
 |
ziutek997 |
#677732 Wysłany:
28 Cze 2013, 20:16; Temat postu: Re: Przełącznik kierunkowskazu odbija w drugą stronę za mocn |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Paweł
Samochód: Punto Evo 3d
Silnik: 1.2 8V 69KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Miejscowość: Gliwice Rejestracja: 27 Lut 2012, Posty: 502 Pomógł: 2
|
end nie wiem czy warto kombinować, to jest rutynowa operacja i daje 100% skuteczności, wg mnie warto odżałować tą stówkę i rozwiązać ten problem raz na zawsze. Ja dałem auto do ASO w Gliwicach na Pszczyńskiej. Też się wcześniej dowiadywałem w internecie, że można rozwiązać ten problem programowo, ale nie sugerowałem tego rozwiązania gdy dzwoniłem do ASO, mimo wszystko od razu wiedzieli co, jak i za ile trzeba zrobić. Szybka diagnoza przez telefon a naprawa skuteczna.
|
|
Góra |
|
 |
mymy |
#684693 Wysłany:
08 Sie 2013, 21:55; Temat postu: Re: Przełącznik kierunkowskazu odbija w drugą stronę za mocn |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Michał
Samochód: Grande Punto 3d
Miejscowość: Racibórz Rejestracja: 28 Paź 2012, Posty: 9
|
i w tym temacie wszystko wiadomo, dzięki !
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 14 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|