|
Obecny czas: 01 Maj 2025, 06:23
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
mpatrycja25 |
#685010 Wysłany:
10 Sie 2013, 22:37; Temat postu: Brak świateł pozycyjnych tylnych Grande Punto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Patrycja
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: opolskie [O]
|
Witam wszystkich bardzo serdecznie,
jestem nowa na forum, także proszę o wyrozumiałość. W związku z tym, że nie znalazłam nigdzie odpowiedzi na mój problem z Punciakiem, postanowiłam się zarejestrować. Mój problem wygląda następująco: jakiś czas temu gdy wracałam do domu okazało się, że jak hamuję to mam przebicie z tyłu do kierunkowskazu (lekko się świecił). Ponieważ kostka tylnej lampy była lekko przepalona, zakupiłam nową. Niestety w między czasie a dokładniej wczoraj, pokazał mi się komunikat "Sprawdź światła pozycyjne", gdy jechałam do pracy. Okazało się, że z tyłu nie mam ani jednego światła pozycyjnego... Żeby było ciekawiej, wymieniliśmy tą kostkę, i dalej sytuacja wygląda tak, że z przodu pięknie światła świecą z tyłu nie mam w ogóle, chyba że mam dosłownie na 10 sekund i zaraz gasną. Czasami jak przekręcam pokrętło świateł to błysną, ale się nie zapalają... Nie wiem o co chodzi, co zrobić, gdzie szukać problemu... Macie jakieś pomysły?? Nie wygląda to na spaloną żarówkę, bo jak się palą światła z tyłu przez te 10 sekund to palą się wszystkie. Gdyby to był bezpiecznik chyba nie paliłyby się w ogóle... Mój Punciak jest z 2005 roku, 1.4 77 km, benzynka. Tak też się zastanawiam, bo w instrukcji obsługi nie znalazłam gdzie jest bezpiecznik od świateł pozycyjnych tylnych w tych autach?
Z góry dziękuję Wam za pomoc. Może razem wpadniemy co jeszcze mogłabym zrobić, bo tak jeździć nie mogę. Szczególnie wieczorem...
|
|
Góra |
|
 |
|
|
abel |
#685029 Wysłany:
11 Sie 2013, 06:31; Temat postu: Re: Brak świateł pozycyjnych tylnych Grande Punto |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Wersja: Emotion
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: ełk Rejestracja: 12 Cze 2007, Posty: 574 Pomógł: 18
|
Zadanych świateł pozycyjnych z tyłu nie masz ,czy tylko brakuje ich w jednej lampie? W lampie tylnej sa dwie żarówki które świeca gdy załączysz światła i obie się nie palą? Zacznij od sprawdzenia czy jest napięcie na kostce od świateł pozycyjnych , przeczysc styki w w miejscach kontaktu z żarówką . Włącz kierunkowskaz nacisnij hamulce i niech ktoś po obserwuje na zdjetym kloszu czy nie dzieje się cos dziwnego ze światłami tj przygasanie ,mruga żarówka od stopu,wtedy problem tkwi w słabym styku tzw masy . Z tego co pamiętam to nie ma żadnych bezpieczników , przekaźnika od świateł pozycyjnych , napięcie do nich wychodzi z body compa i to z kilku miejsc.
|
|
Góra |
|
 |
mpatrycja25 |
#685049 Wysłany:
11 Sie 2013, 13:03; Temat postu: Re: Brak świateł pozycyjnych tylnych Grande Punto |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Żadnych nie mam, ani w lewej lampie ani w prawej. Jak są to przez 10 sekund i gasną. Albo jak przekręcam pokrętło świateł to migną. A gdzie jest masa, jak to sprawdzić tą masę?
|
|
Góra |
|
 |
abel |
#685086 Wysłany:
11 Sie 2013, 20:01; Temat postu: Re: Brak świateł pozycyjnych tylnych Grande Punto |
|
 |
Puntoświr |
|
Czy pozycyjne przednie i oswitlenie tablicy się świecą jak masz przelącznik w pozycji św pozycyjne lub św mijania? Jeśli nie to szukać trzeba przy przełączniki pod kierownica . Masa na kostce od tylnych lamp kabel czarny , pin na lampie tylnej lewej 3, zasilanie + kolor przewodu żółto zielony pin nr 4 na lampie prawej pin 2 kolor czarny masa czyli - ,zasilanie + pin nr 1 kolor przewodu żółto-czarny Jeżeli z pozostałymi światłami tj kierunki i hamowania jest ok to masa jest dobra. Zobacz ten temat topic37189.html Może problem tkwi tu Autor postu otrzymał pochwałę
|
|
Góra |
|
 |
mpatrycja25 |
#685105 Wysłany:
11 Sie 2013, 21:18; Temat postu: Re: Brak świateł pozycyjnych tylnych Grande Punto |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Właśnie problem tkwi w tym, że wszystko pozostałe świeci. Ostatnio wieczorem wyjeżdżam autem, zamykam bramę rejestracja świeci, światła nie z tyłu. Zgłupiałam, myślałam że świateł nie zapaliłam... Ogólnie jest tak, że w momencie hamowania jest lekkie przebicie do środkowych świateł pozycyjnych, lekko się świecą. Dziwna sprawa, bo tak jak już pisałam miałam problem z przebiciem przy hamowaniu do kierunkowskazu w lewej lampie, ale takie minimalne. Po rozkręceniu lampy i sprawdzeniu wszystkiego zauważyłam że kostka jest lekko przepalona, więc zamówiłam nową. Myślałam, że to załatwi sprawę. Kostkę dostałam w piątek popołudniu, a rano jak jechałam do pracy załączył mi się komunikat "Sprawdź światła pozycyjne". Byłam pewna że przepaliła mi się któraś żarówka i będzie do wymiany. Ale jak chciałam wyjechać wieczorem a tam nie ma świateł to już tragedia... Lampa rozkręcona, kostka nowa założona, wszystkie styki przeczyszczone. Nawet już przeczyściłam pokrętło świateł przy kierownicy, tak jak mi to wysłałeś. Znalazłam to, myślałam że może tu przyczyna. Wyczyszczone idealnie, złożone. Problem dalej ten sam. Przy zapalaniu auta przekręcam światła, są może 10 sekund za chwilę gasną i tyle ( w jednej i drugiej lampie). Później tylko jak przekręcam tam i z powrotem to migną ale nic więcej. Po pierwszym rozkręceniu lampy okazało się, że nie ma podkładek pod śrubę i może to jest przyczyną, ale założyliśmy jakiś izolator i problem dalej jest, baaa nawet się bardziej pogłębił. Jakiegoś dobrego magika trzeba będzie poszukać. A czy wiesz może jak są połączone tylne lampy? W sensie, najpierw idzie prąd do lewej a następnie do prawej? Jeszcze kombinuję, że może coś do tej lewej nie dochodzi, co łączy się z tym, że i w prawej nie ma. Myślałam jeszcze, że może słaby akumulator i elektryka szaleje, ale akumulator jest naładowany wszystko jest ok. Przeszukałam cały internet, nic nie znalazłam.
|
|
Góra |
|
 |
abel |
#685112 Wysłany:
11 Sie 2013, 22:06; Temat postu: Re: Brak świateł pozycyjnych tylnych Grande Punto |
|
 |
Puntoświr |
|
Zasilanie do tych lamp idzie bezpośrednio z body złącze C pin 17 i 7 . Zrób jeszcze tak przylutuj kawałki kabli do żarówki 5 W i podlacz się bezpośrednio do kostki lampy tylnej i wtedy sprawdź czy się zaswieci zaroweczka . ewentualnie jeden koniec kabla podlacz do karoserii auta a drugi wloz do kostki pin nr 4 lewa lampa pin nr 1 prawa . Masa od lewej lampy tylnej i oświetlenia tablicy znajduje się w lewym tylnym błotniki a lampy prawej lewy przedni błotnik Czy na pewno dobrze polaczylas przewody gdy zmienialas kostkę od tylnej lampy ? W jaki sosob zmienilas kostkę czy laczylas kolorami ,bo moze tak być ze dostalas kostkę od prawej lampy i polaczylas kolorami tylko przewody i masz ten cyrk Dla pewności podał tobie kolory i nr pin lampy lewej Pin nr 3 przewód czarny masa Pin nr 4 żółto zielony zasilanie świateł postojowych Pin nr 2 różowo biały zasilanie kierunkowskazy Pin nr 1 zielono biały zasilanie świateł stopu
|
|
Góra |
|
 |
mpatrycja25 |
#685124 Wysłany:
20 Sie 2013, 20:30; Temat postu: Re: Brak świateł pozycyjnych tylnych Grande Punto |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Cyrk mi się zaczął przed podłączeniem kostki więc napewno nie jest to wina kostki. Zresztą zrobił mi to mąż. Zna się troszkę na elektryce więc napewno tego nie zepsuł, tak jak już zresztą wspomniałam cała zabawa zaczęła się przed wymianą kostki. Dzięki za podpowiedzi, wróci mąż z nocki to mu pokażę, co jeszcze mi podpowiadacie, może nam się uda jakoś to naprawić. Jak znam życie będzie to jakaś pierdoła, której nie znaleźliśmy. Przynajmniej już coś wiem jak to tam jest z tymi kablami. [ Dodano: 20 Sie 2013 20: ]Witam Was ponownie, w związku z tym, że próbowaliście pomóc. Już wiem co było przyczyną braku świateł. Niestety, mimo, że sami się do tego zabieraliśmy... Lampa była rozkręcana, grzebaliśmy szukaliśmy przyczyny. W końcu dziś auto zawiozłam do mechanika. Okazało się, że miałam zwarcie w lampie, tyle się dowiedziałam  Pan mechanik była bardzo tajemniczy. Moja przepalona kostka, przepaliła część wkłady do lampy tylnej, myślę że tam gdzieś był problem. Na szczęscie już wszystko działa  Pięknie ładnie, kontrolki mi się nie pokazują w samochodzie... Super! Bo takim autem nie za bardzo jeździć.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|