You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 21:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 224 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna
Autor Wiadomość

Post #71971 Wysłany: 13 Gru 2007, 21:45; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bydgoszcz
ot i cala prawda o naszych firmach ubezpieczeniowch... smutna prawda krowka do zbierania skladek i chwalenia sie jakoscia uslug i dbaloscia o klienta w reklamach to sa pierwsi... a jak przychodzi do wypalcenia odszkodowania za jakas szkode komunikacjna to kombinuja jak tu zrobic zeby nie zaplacic lub mniej niz trzeba.
Sam mialem kiredys nieprzyjemna sytuacje z PZU - ukradli mi radio z auta dwa razy w ciagu dosc krotkiego czasu... przy zglaszaniu drugiej szkody PZU chcialo mnie pozwac do sadu z powodztwa cywilnego o wyludzenie odszkodowania :E

Post #72066 Wysłany: 14 Gru 2007, 00:41; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kędzierzyn-Koźle
krowka - zla kolej. najpierw rzecznik, pozniej prawo o ubezpieczeniach, do tego umowa, ktora podpisales. reszta cie nie dotyczy, to jakie warunki ma druga strona ciebie leje na maxa. za to co piszesz, stary - juz masz wszystkod o przodu. ktos ci wali, rozwala auto, i ty masz byc pechowcem? heh spokojnie i bez nerwow. tylko spokoj. jak chcesz miec nowy zderzak i wogole ... na 99% tylko sad. ale wczesniej rzecznik praw konsumenta, oni maja narzedzia i wiedze odpowiednia. Bo tu chodzi o ustawowe OC. A to ze jakas firma ubezp. cisnie kit ciebie to nie interesuje, Szkoda ze nei mieszkaasz na opolszczyznie. Inaczej bysmy to zalatwili. Swoja droga skrobnij mi na priva. Moze cos wymyslimy innego.

Post #72112 Wysłany: 14 Gru 2007, 09:33; 
 Temat postu:
Ekstremista
Awatar użytkownika

Imię: Marek
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Toruń
Rozmawiałem z gościem, z którym miałem się dziś skontaktować (zajmuje się wyciąganiem kasy od ubezpieczycieli). Powiedział, że sytuacja jest jasna: sprawdzą wszystko, zderzak, przestrzeń pod zderzakiem. Jeśli tylko zderzak do lakierowania, to pomalują 100%, jeżeli więcej, to wszystko załatwią z wymienionym TU bez mojej ingerencji. Do tego sami zaproponowali autko zastępcze. Muszę tylko zgłosić się w odpowiednim terminie :D Autko od Torunia będzie 150 km, ale będzie zrobione jak należy.

Torital z Torunia robi wielką łaskę - niech się bujają. Olbrzymi minus, chyba zgłoszę sprawę do Bielska. No cóż, nie zarobią...

Peugeot 206 Pop Art 2005 1.4 8V 75KM - żonkowóz - był

Post #72613 Wysłany: 16 Gru 2007, 21:15; 
 Temat postu:
Puntomaniak

Image Image Image Image
Te zdjęcia które widać na górze to przykłady sciągnięte ze strony internetowej jednego serwisu blacharskiego. To są samochody po naprawach w serwisie. Jakiś czas temu dostałem polecenie od szefa abym wyszukał jakiś serwis blacharski dla paru naszych samochodw służbowych, więc trochę jestem obryty w sprawach napraw blacharskich. Najważniejszy wniosek z wielu godzin spędzonych w internecie i na rozmowach z blacharzami to: UNIKAĆ DOTYKANIA SAMOCHODU PRZEZ BLACHARZY. W twoim przypadku, wymień zderzak i niech lepiej nic nie ruszają bo będziesz miał taki efekt jak na zdjęciach. Swoją drogą większość firm jakie sprawdzałem oferuje załatwianie wszystkich spraw włącznie z wyceną rzeczoznawcy,autem zastępczym,itp.

Post #73696 Wysłany: 21 Gru 2007, 20:18; 
 Temat postu:
Ekstremista
Awatar użytkownika

Ale dziś miałem farta.Byłem świadkiem wypadku, stało się to dokładnie 100 metrów przede mną. Fiat Siena zderzył się czołowo ze starym dostawczym mercedesem - na szczęście nikomu nic się nie stało, a zderzenie było bardzo mocne. Jechałem w trasie, droga troszkę niepewna, więc maksymalnie 80 km/h. Gostek wyprzedził mnie tą Sieną. 3 kilometry dalej był wypadek. Teren pagórkowaty, dwa ostre zakręty (jeden w "siodle" -tam się to stało). Zjeżdżałem z górki (prędkość 50 km/h - zdradliwy zakręt, a droga jest mi bardzo dobrze znana) prowadzącej do zakrętu w siodle i nagle zobaczyłem, że w Mercedesie jadącym w zakręcie z przeciwnej strony zgasły światła i leci na barierki energochłonne (na zewnętrzną zakrętu) - zaraz potem lecące kawałki plastiku. Autko szczęśliwie nie oberwało żadnym odłamkiem (brakowało 0.5 metra, do samochodów miałem 50 m :shock: ). Dopiero gdy wysiadłem z autka, zobaczyłem, że w poprzek drogi stoi owa Siena (była w środku zakrętu osłonięta barierką energochłonną). Gostek z Fiata przesadził z prędkością i wyniosło go na zakręcie - zniszczenia samochodów - oba na złom.

Post #98947 Wysłany: 04 Mar 2008, 10:02; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

krowka

Jak Twoja sprawa?
Ja umawiam się dzisiaj z serwisem na wymianę plastiku (tak orzekł rzeczoznawca). Mam nadzieję, że pod plastikiem wszystko jest ok. z blachami....

Jeszcze do tej pory mnie krew zalewa, jak sobie pomyślę o tej stłuczce...
No i boli mnie to, że auto straci na wartości... :evil:

Post #98977 Wysłany: 04 Mar 2008, 11:21; 
 Temat postu:
Ekstremista
Awatar użytkownika

filip76, jeszcze nie oddałem. Oddam razem z UNO w marcu :cry: Dupek na parkingu wjechał w lewy błotnik UNO i uciekł. Sprawca ustalony następnego dnia - sąsiad z sąsiedniej klatki...

Post #98986 Wysłany: 04 Mar 2008, 12:49; 
 Temat postu:
krowka napisał(a):
filip76, jeszcze nie oddałem. Oddam razem z UNO w marcu :cry: Dupek na parkingu wjechał w lewy błotnik UNO i uciekł. Sprawca ustalony następnego dnia - sąsiad z sąsiedniej klatki...

A tak z ciekawości jak to ustaliłeś?

Post #98995 Wysłany: 04 Mar 2008, 13:32; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Ja byłem w serwisie, zostawiłem wycenę z aljanca (ubezpieczyciel sprawcy, jak na razie wszystko bez problemów), pan z serwisu był zawiedziony :) bo plastik nie był pęknięty a pod brudem nic nie było widać. Wziął nr telefonu i powiedział, że zadzwoni, jak sprowadzi zderzak.

Wtedy zobaczymy, co tam pod spodem słychać :(

Post #99033 Wysłany: 04 Mar 2008, 15:08; 
 Temat postu:
Ekstremista
Awatar użytkownika

Grzegorz1976 napisał(a):
krowka napisał(a):

A tak z ciekawości jak to ustaliłeś?

Popytałem sąsiadów, na szczęście znalazł się ktoś uczciwy. Tylko szkoda, że nie znalazła się osoba, która sama by o tym powiedziała...
Co do uszkodzenia: młody dupek bez Prawa jazdy, wszystko wytarł, zebrał nawet plastiki od kierunkowskazu na błotniku... Jutro będzie rzeczoznawca. Koszt naprawy według serwisu, to około 900 zł.

Post #99355 Wysłany: 05 Mar 2008, 15:57; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

No to sprawca będzie miał problemik.... Poszło na jego konto?
Jak go milicja capnie, to 3 lata karencji na egzamin na prawo jazdy....

Ale jakoś wcale mi go nie żal :twisted:

Post #102384 Wysłany: 13 Mar 2008, 20:51; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Miejscowość: Bydgoszcz/Warszawa
moj kropek tez juz nie wyglada jak dawniej..,:( dwa dni temu gdy stalem w korku koles wyjezdzal z parkingu i wjechal mi tylem w bok,skutek-> lekko wgniecione tylne nadkole, i pekniety zderzak od jego haka, jestem cholernie zly bo zderzak byl juz wczesniej lekko pekniety a teraz pekniecie jest 5 krotnie wieksze,policja byla, spisala notatke, nawet nie wiem czy napisali o tym zderzaku, a ja teraz czekam na rzeczoznawce z ubepieczalni sprawcy i mam nadzieje ze za wszystko mi zaplaca..pech...

Post #102561 Wysłany: 07 Kwi 2008, 12:50; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Będzie dobrze. Masz notatkę, wina kolesia.... jego ubezpieczyciel zapłaci...
Mi humor wrócił i znowu się cieszę swoim kropkiem z nowym zderzakiem :)

Pod spodem nie było uszkodzeń, skończyło się tylko na wymianie plastiku, bezgotówkowo ASO się rozliczy z Allianzem. Mimo że to nie mój ubezpieczyciel, to jestem zadowolony, bo dotychczas wszystko idzie bezproblemowo. Bardzo szybko i skutecznie działali, mimo że miałem tylko oświadczenie sprawcy, nie robili mi pod górę. Błyskawicznie pojawił się rzeczoznawca, porobił zdjęcia auta i dokumentów, zaraz mailem wszystko dostałem, naprawdę - jak dotąd bardzo profesjonalnie. Ale nie chwalę dnia przed zachodem słońca, bo to w końcu Polska :)

Nauka dla mnie jest taka, że jednak zawsze trzeba wzywać policję - mój sprawca w chwili zdarzenia przyznawał się do wszystkiego ale na drugi dzień, jak przyjechałem wypełnić dokumenty, to już próbował negocjować. Na szczęście udało mi się dopiąć swego ale jakbym trafił na buraka....

[ Dodano: 07 Kwi 2008 12:50 ]
U mnie sprawa zakończona pomyślnie, przyszły pocztą ostatnie papiery. Szczęście w nieszczęściu, że sprawca miałubezpieczenie w Allianzu. Szybko, sprawnie, likwidator sfotografował dokumenty, praktycznie wszystko szło mailem (pocztą też). Żadnych problemów.

Post #113815 Wysłany: 10 Kwi 2008, 09:38; 
 Temat postu:
Forumowicz

witam wszystkich.
Widzę że piszecie o kolizjach drogowych, mam w związku z tym pytanie.
Miałem ostatnio kolizję nie z mojej winy, koleś przy cofaniu uszkodził mi swoim hakiem zderzak i tak jakoś dziwnie zrobił ze zderzak jest uszkodzony w 2 miejscach oddalonych o ok 20cm.
Były już oględziny rzeczoznawcy, trochę się dziwił jak to możliwe że uszkodzenia są w 2 miejscach i zaznaczył że może będą jeszcze jedne oględziny rzeczoznawcy ale w końcu wypisał protokół.
Mam w związku z tym pytanie, czy jeśli jest już podpisany protokół oględzin mogą robić jeszcze jakieś problemy z wypłatą odszkodowania?Czy to już raczej jest sprawa załatwiona pozytywnie?
Ubezpieczuciel to Ergo Hestia.
Z góry dziękuje za pomoc.

Post #113818 Wysłany: 10 Kwi 2008, 09:48; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Moje doświadczenie w temacie jest skromne ale protokół oględzin to nie decyzja w sprawie odszkodowania. Decyzja będzie podjęta na podstawie protokołu orzs innych papierów. Potem pozostaje ew. tryb odwoławczy.

Byłeś świadkiem tego zdarzenia? Sprawca podpisał oświadczenie o zdarzeniu? Może masz kwity z milicji?

W Allianzu procedura wygląda z grubsza tak, że rzeczoznawca sporządza protokół z oględzin pojazdu, fotografuje/kseruje oświadczenie sprawcy o zdarzeniu (które nie jest przyznaniem się do winy, taka informacja znajduje się na tym formularzu) i inne dokumkenty (moje ubezpieczenie, dowód rej, prawko itp), następnie sporządzany jest protokół ze zdarzenia: czas, miejsce, świadkowie, szkic, warunki drogowe itp. Kolejny krok - pisemne potwierdzenie zdarzenia przez sprawcę (Allianz załatwiał to sam ze sprawcą, jeśli jest notatka z milicji to chyba ten krok jest pomijany i jest podobno zdecydowanie łatwiej) i dopiero wtedy decyzja o odszkodowaniu. W moim przypadku dużo zależało od dobrej woli sprawcy, bo mógł ochłonąć i bruździć np. nie chcąc potwierdzić wersji z protokołu. Dlatego: wzywajcie milicję bezwarunkowo!!

Post #113825 Wysłany: 10 Kwi 2008, 10:02; 
 Temat postu:
Forumowicz

Byłem przy aucie jak zdarzenie miało miejsce,mam oświadczenie w którym sprawca przyznaje się do winy i nie robi on żadnych problemów.
tylko boje sie zeby ubezpieczyciel nie myslal ze cos kombinuje zeby dostac odszkodowanie.

Post #113911 Wysłany: 10 Kwi 2008, 16:09; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jelenia G.
hehehe wszyscy maja nie ze swojej winy :P nie znam kierowcy który by sie przyznał ze uszkodził ze swojej winy :D taka mała dygresja.

Post #113924 Wysłany: 10 Kwi 2008, 17:56; 
 Temat postu:
Forumowicz

gdyby było z mojej winy to koleś by nie podpisał oświadczenia

Post #114144 Wysłany: 11 Kwi 2008, 10:21; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

trudno cokolwiek napisać, ja obawiałem się problemów, bo podejście ubezpieczycieli jest ogólnie znane; w moim przypadku zupełnie się jednak nie potwierdziło, wystawiłem allianzowi nawet laurkę za obsługę mojej stłuczki...

Post #114198 Wysłany: 11 Kwi 2008, 14:09; 
 Temat postu:
Forumowicz

mam nadzieje ze u mnie tez tak bedzie bo nie mam ochoty sie z nimi kłócić, tym bardziej ze to nie ja zawinilem

Post #114201 Wysłany: 11 Kwi 2008, 14:13; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

co racja to racja....

Post #116055 Wysłany: 18 Kwi 2008, 10:29; 
 Temat postu:
Ekstremista
Awatar użytkownika

Jutro Kropek jedzie do serwisu na naprawę :D Odbiór będzie w poniedziałek. W zastępstwie będzie Punto, jednak nie wiem dokładnie jakie...

[ Dodano: 18 Kwi 2008 09:29 ]

No i dostałem wytrzeszcza 1.2 8V. Jakoś to jedzie, szału nie ma. Nie będę go porównywał z moim GP - przepaść. Na osłodzenie rozstania dostałem miniaturkę GP w czarnym kolorku :D

Post #116340 Wysłany: 18 Kwi 2008, 15:27; 
 Temat postu:
Puntoświr

Imię: Paweł
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Energy
Województwo: mazowieckie [W]
Mi za to, ze czekalem od pol roku do roku na brakujace elementy dali listewki na progi i miniaturke ......... Fiata 500 , moze to jakas sugestia ze strony Fiata coby zmienic ;)

Post #116400 Wysłany: 18 Kwi 2008, 19:28; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bytów
krowka napisał(a):
Jakoś to jedzie

Tak jedzie, że jak się potrafi to nie jedną lepszą furę opendzlujesz na trasie( nie mowie oczywiście o przyspieszeniu na prostej bo z tym jest kiepsko)

Grande Punto 1.4 8v Estiva Blue&Me - błękitny hillybilly
Image

Post #116480 Wysłany: 18 Kwi 2008, 22:47; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Będzin
Ja dziś też zaliczyłem dzwon...
Znowu nie z mojej winy i 3 raz w tym samym miejscu (poprzednie 2 matizem)

Aż się boję jak będzie to wszystko załatwiać skoro jutro ślub, a w środę wylatuję w podróż...

BYŁ Wielki Kropek 1,4 8V 5D Dynamic
JEST Alfa MiTo 1,4 16V Progression

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 224 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)