|
Obecny czas: 20 Maj 2025, 07:03
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 22 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Pawelec90 |
#769060 Wysłany:
26 Mar 2015, 03:55; Temat postu: Spawarka - chłodzenie |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Paweł
Samochód: Punto I 5d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sole
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Zabrze Rejestracja: 21 Maj 2011, Posty: 631 Pomógł: 9
|
Temat taki racjonalizatorski troche.. A tak poważniej, to może ktoś doradzi z czego zrobić dodatkowy filtr na chłodzeniu aparatu., Tak to wygląda:  chciałbym maksymalnie ograniczyć ilość syfu (opiłki, zmielone tarcze itp.) która dostaje się do aparatu.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
kacperkr |
#769062 Wysłany:
26 Mar 2015, 07:35; Temat postu: Re: Spawarka - chłodzenie |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Kacper
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: EL
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 24 Maj 2014, Posty: 399
|
Może kopic jeszcze jedna taką blaszkę okrągłą co chroni wiatrak i wsadzi pomiędzy filtr taki co jest w odkurzaczu?
_________________ topic47400.html
|
|
Góra |
|
 |
Markus80 |
#769096 Wysłany:
26 Mar 2015, 14:44; Temat postu: Re: Spawarka - chłodzenie |
|
 |
Puntomaniak |
Imię: Marek
Samochód: Inny
Paliwo: ON
Miejscowość: Toszek Rejestracja: 02 Lut 2015, Posty: 82 Pomógł: 4
|
Po pierwsze w którą stronę kręci wentylator. Powinien wyciągać powietrze na zewnątrz. Także filtr nic ci nie da. Jedyne to zwracać uwagę i od czasu do czasu delikatnie przedmuchać sprężonym powietrzem. Oczywiście na wyłączonym sprzęcie.
_________________ Radość z jazdy zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia...
|
|
Góra |
|
 |
Pawelec90 |
#769159 Wysłany:
26 Mar 2015, 21:56; Temat postu: Re: Spawarka - chłodzenie |
|
 |
Puntoświr |
|
kacperkr napisał(a): Może kopic jeszcze jedna taką blaszkę okrągłą co chroni wiatrak i wsadzi pomiędzy filtr taki co jest w odkurzaczu? Taki, co za worem siedzi, taki filcowy jakby? Dobry pomysł! Myślałem właśnie o takiej "kanapce", ale nie miałem pomysłu, co do środka włożyć  , a to jest fajny pomysł... jeszcze tylko organoleptycznie sprawdzić muszę, czy duży opór będzie. Markus80 napisał(a): Po pierwsze w którą stronę kręci wentylator. Powinien wyciągać powietrze na zewnątrz. Także filtr nic ci nie da. Jedyne to zwracać uwagę i od czasu do czasu delikatnie przedmuchać sprężonym powietrzem. Oczywiście na wyłączonym sprzęcie. Powinien, tyle, że w tym przypadku nie ma to większego znaczenia niestety... Jakieś 80% czasu poświęcam na prace ze stalą, nie na mechanike - gięcie, spawanie, a co się z tym wiąże, również cięcie i szlifowanie - to generuję niepojęty bajzel wszędzie w zasięgu wzroku... do tego głównie robię w nierdzewce, a ona dużo szybciej zużywa tarcze... próbowałem z tym waczyć, bo sam nie lubie wszechobecnego syfu w trakcie roboty, ale ta korundowo-stalowa mąka włazi dosłownie wszędzie - przejeżdżam odkurzacze po każdej robocie, ale to i tak kropla w morzu... ten wentylator, nawet jeśli pcha na zewnątrz, to i tak pracuje tylko na włączonym, w pozostałym czasie jest mega fajny otwór, żeby tam ten syf właził Może to nie zrobi jakiegoś szału, ale trochę ograniczy wnikanie syfu, a to już coś, jak można to w zasadzie za darmo zrobić. A co taka mąką potrafi zrobić na dłuższą mete, to sam pewnie wiesz, co będę pisał... Ten z odkurzacza to fajny trop... ew. jeszcze może gruba pończocha by się sprawdziła... 
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#769162 Wysłany:
26 Mar 2015, 22:10; Temat postu: Re: Spawarka - chłodzenie |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysztof
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: [CIN] Inowrocław Rejestracja: 26 Lip 2011, Posty: 5925 Pomógł: 35
|
Są do kompów dedykowane filtry przeciwpyłowe   Raczej przepływ powietrza mają swobodny, w końcu chłodzenie PC też jest wymagające na takim poziomie 
_________________ Rany boskie, jeżdżę kioskiem
|
|
Góra |
|
 |
Markus80 |
#769181 Wysłany:
26 Mar 2015, 23:44; Temat postu: Re: Spawarka - chłodzenie |
|
 |
Puntomaniak |
|
U mnie na spawarkach mamy założone osłony z gumy,ale w sumie tylko po to żeby większe kawałki nie uszkodziły spawarek i to na kilku maszynach. Najlepsze rozwiązanie to chyba pokrowiec. Z resztą tak jak pisałeś pył wszedzie włazi...
|
|
Góra |
|
 |
Pawelec90 |
#769190 Wysłany:
27 Mar 2015, 02:08; Temat postu: Re: Spawarka - chłodzenie |
|
 |
Puntoświr |
|
Angry_Us3r napisał(a): Są do kompów dedykowane filtry przeciwpyłowe  Raczej przepływ powietrza mają swobodny, w końcu chłodzenie PC też jest wymagające na takim poziomie  Fajne to  ciekawe, czy odpowiedni rozmiar by się znalazł... to jest jakiś bardziej "fachowy" sprzet?  Tak pytam, bo ostatnio coraz częściej przekonuje się, że moja wiedza o kompach jest dawno nieaktualna  , więc nie wiem, czy opłaca się po to do media markt jechać, czy od razu uderzyć raczej do sklepu z kompami? Markus80 napisał(a): U mnie na spawarkach mamy założone osłony z gumy,ale w sumie tylko po to żeby większe kawałki nie uszkodziły spawarek i to na kilku maszynach. Najlepsze rozwiązanie to chyba pokrowiec. Z resztą tak jak pisałeś pył wszedzie włazi... Dałbyś radę kiedyś zrobić foto, jak u Was to wygląda? Bo chyba nie widziałem takiego patentu 
|
|
Góra |
|
 |
Markus80 |
#769191 Wysłany:
27 Mar 2015, 04:02; Temat postu: Re: Spawarka - chłodzenie |
|
 |
Puntomaniak |
|
świeże foty  ta jest że tak powiem moja bez osłon  a tu narzucona guma przeciwko bezpośredniemu atakowi szlifierki i palnika   raz na tydzień przedmuchiwanie i jak dobrze pamiętam to 6 rok działa a naspawane ok. 3600 godzin
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#769196 Wysłany:
27 Mar 2015, 08:18; Temat postu: Re: Spawarka - chłodzenie |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Pawelec90, Raczej pro, trzeba by wybrać się do dobrego sklepu  Chyba max. wymiar stosowanych w obudowach wentylatorów to 14cm, ale kto wie - może robią jeszcze większe 
|
|
Góra |
|
 |
Pawelec90 |
#769306 Wysłany:
28 Mar 2015, 01:34; Temat postu: Re: Spawarka - chłodzenie |
|
 |
Puntoświr |
|
Markus80 napisał(a): świeże foty  ta jest że tak powiem moja bez osłon  a tu narzucona guma przeciwko bezpośredniemu atakowi szlifierki i palnika   raz na tydzień przedmuchiwanie i jak dobrze pamiętam to 6 rok działa a naspawane ok. 3600 godzin Guma z taśmociągu, dobrze widze...?  Pożądany towar i coraz bardziej trudno dostępny... Ja piernicze, ale sprzęty... mógłbyś tak w telegraficznym skrócie opisać możliwości? Bo wygląda groźnie...  Ten mniejszy to 3w1? Bo wydaje mi się, że różne węże są na zdjęciach. Ten duży ma mokry uchwyt w serii? Kurde, dużo bym dał, żeby porobić na sprzęcie tej klasy... Angry_Us3r napisał(a): Pawelec90, Raczej pro, trzeba by wybrać się do dobrego sklepu  Chyba max. wymiar stosowanych w obudowach wentylatorów to 14cm, ale kto wie - może robią jeszcze większe  Byłoby akurat - teraz zmierzyłem kratownice od tego coolera i ma ~12cm... śmiech, jak na spawarke 
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#769316 Wysłany:
28 Mar 2015, 08:17; Temat postu: Re: Spawarka - chłodzenie |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
12cm to też typówka 
|
|
Góra |
|
 |
Markus80 |
#769328 Wysłany:
28 Mar 2015, 10:31; Temat postu: Re: Spawarka - chłodzenie |
|
 |
Puntomaniak |
|
Pawelec90, podobno najwyższa półka spawarki, kupili to robię ... tu masz opis: http://www.walshengineering.com/shop/We ... ooled.htmlDuży to źródło a mniejszy to podajnik drutu. Uchwyt oczywiście mokry i uwierz mi, dostaje popalić...
|
|
Góra |
|
 |
Pawelec90 |
#769637 Wysłany:
30 Mar 2015, 02:09; Temat postu: Re: Spawarka - chłodzenie |
|
 |
Puntoświr |
|
Markus80 napisał(a): Pawelec90, podobno najwyższa półka spawarki, kupili to robię ... tu masz opis: http://www.walshengineering.com/shop/We ... ooled.htmlDuży to źródło a mniejszy to podajnik drutu. Uchwyt oczywiście mokry i uwierz mi, dostaje popalić... Ja piernicze...  tak stawiałem, że taki sprzęt to ze 40tys na złotówy - dużo się nie pomyliłem... Ale myślałem, że to dwa urządzenia - ten podajnik to ma ustawień, niż mój cały aparat  . Swoją drogą, to myślałem, że w takiej orce 24/24h, to nadal transformatory królują - a to jest cyfra i to chyba wyżyłowana na wszystko, co może mieć spawarka 
|
|
Góra |
|
 |
jarosz19 |
#769656 Wysłany:
30 Mar 2015, 12:02; Temat postu: Re: Spawarka - chłodzenie |
|
 |
Puntoświr |
 |
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: S
Województwo: wielkopolskie [P]
|
Pawelec90 napisał(a): Angry_Us3r napisał(a): Są do kompów dedykowane filtry przeciwpyłowe  Raczej przepływ powietrza mają swobodny, w końcu chłodzenie PC też jest wymagające na takim poziomie  Fajne to  ciekawe, czy odpowiedni rozmiar by się znalazł... to jest jakiś bardziej "fachowy" sprzet?  Tak pytam, bo ostatnio coraz częściej przekonuje się, że moja wiedza o kompach jest dawno nieaktualna  , więc nie wiem, czy opłaca się po to do media markt jechać, czy od razu uderzyć raczej do sklepu z kompami? najszybciej pewnie na allegro dostaniesz http://allegro.pl/filtr-na-wentylator-g ... 63041.htmlhttp://allegro.pl/filtr-do-wentylatora- ... 83630.html
_________________ PUNTO S 1.1 1997
|
|
Góra |
|
 |
Pawelec90 |
#769741 Wysłany:
31 Mar 2015, 03:05; Temat postu: Re: Spawarka - chłodzenie |
|
 |
Puntoświr |
|
jarosz19 napisał(a): Fajne, cena jeszcze fajniejsza...  szczerze, to nie sądziłem, że to będzie poniżej dyszki kosztowało - w takiej sytuacji, to chyba nie opłaca się jednej sztuki z allegro targać... chociaż zobaczymy, jaką mi cene stacjonarnie powiedzą  Ten komputerowy filtr, to chyba będzie najlepsze rozwiązanie - dzięki Angry_Us3r za koncept 
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#769782 Wysłany:
31 Mar 2015, 17:28; Temat postu: Re: Spawarka - chłodzenie |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Pawelec90 napisał(a): dzięki Angry_Us3r za koncept  Jak zwykle - nie ma problemu 
|
|
Góra |
|
 |
Markus80 |
#769793 Wysłany:
31 Mar 2015, 18:30; Temat postu: Re: Spawarka - chłodzenie |
|
 |
Puntomaniak |
|
Filtr - że tak powiem - w stanie spoczynku OK. Ale po włączeniu powietrze wentylator zasysa z kanałów wentylacyjnych z przodu, boku lub dołu - nie wiem jak w twojej spawarce to wygląda. Opiłki, kurz i inne badziewie będzie trafiać do środa i poprzez filtr się niestety nie wydostanie. Proponuje jednak jakiś pokrowiec wykombinować jak nie używasz, gabaryt mały także i tak na pewno spawarkę gdzieś w kąt wciskasz. Chyba, Ze ten filtr będzie się odchylał po włączeniu, coś w rodzaju klapy.
|
|
Góra |
|
 |
Pawelec90 |
#770267 Wysłany:
04 Kwi 2015, 04:08; Temat postu: Re: Spawarka - chłodzenie |
|
 |
Puntoświr |
|
Markus80 napisał(a): Filtr - że tak powiem - w stanie spoczynku OK. Ale po włączeniu powietrze wentylator zasysa z kanałów wentylacyjnych z przodu, boku lub dołu - nie wiem jak w twojej spawarce to wygląda. Opiłki, kurz i inne badziewie będzie trafiać do środa i poprzez filtr się niestety nie wydostanie. Proponuje jednak jakiś pokrowiec wykombinować jak nie używasz, gabaryt mały także i tak na pewno spawarkę gdzieś w kąt wciskasz. Chyba, Ze ten filtr będzie się odchylał po włączeniu, coś w rodzaju klapy. Racja, o tym nie pomyślałem... cenna uwaga. W takim razie trzeba jeszcze coś na wloty wykombinować, kminie coś z pończochą, ale wszystkie pomysły mile widziane... 
|
|
Góra |
|
 |
Markus80 |
#770503 Wysłany:
06 Kwi 2015, 13:37; Temat postu: Re: Spawarka - chłodzenie |
|
 |
Puntomaniak |
|
|
|
Góra |
|
 |
Pawelec90 |
#770545 Wysłany:
06 Kwi 2015, 21:30; Temat postu: Re: Spawarka - chłodzenie |
|
 |
Puntoświr |
|
Markus80 napisał(a): O, to dobre - taki daszek i wtedy wszystkie wloty można "zafiltrować"... dobre! Danke! 
|
|
Góra |
|
 |
Markus80 |
#770567 Wysłany:
07 Kwi 2015, 02:56; Temat postu: Re: Spawarka - chłodzenie |
|
 |
Puntomaniak |
|
Bys musial sobie zobaczyc w jakims budowlanym. W srodku jest klapka. Zrobi ci sie cos na zasadzie zaworu zwrotnego...
|
|
Góra |
|
 |
Pawelec90 |
#778553 Wysłany:
17 Cze 2015, 01:43; Temat postu: Re: Spawarka - chłodzenie |
|
 |
Puntoświr |
|
Temat trochę leciwy, ale może akurat... wiem, że to nie forum spawalnicze, ale może akurat - czy któryś z Kolegów ma jakąś większą (czyt. zawodową) styczność ze spawaniem elektrodą? Tak konkretnie, to zależy mi na informacji, czy zakłady mają na stanie suszarki do elektrod i czy faktycznie przynosi to efekty? Zakup nowej w moim przypadku nie wchodzi w grę, ale myślę, że można by pokombinować nad jakąś samoróbką - pytanie, czy faktycznie przynosi to wymierne efekty w przypadku bardziej wymagających elektrod (zasadówki)? Na koniec małe sprostowanie, czemu pytam o takie rzeczy na forum motoryzacyjnym - a no temu, że każdy kto był na jakimkolwiek forum o tematyce spawalniczej dobrze wie, że tam są same "debeściaki" i "gwiazdy" i takie pytania wręcz nie uchodzą... 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 22 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|