You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 04 Maj 2025, 07:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #788086 Wysłany: 10 Lis 2015, 17:39; 
 Temat postu: lpg - przełącza się na pb przy wysokich obrotach
Sympatyk kropek

Imię: Mariusz
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: łódzkie [E]
Pytanie do posiadaczy intalacji LPG. Ja mam brc sequent 24 bodajże - zakładałem ją w sierpniu. W piątek jadąc autostradą przy około 140km/h instalacja przełączyła mi się na pb. w sobotę to samo - ale zdążyłem ruszyć, byłem na 1 biegu. Wczoraj musiałem wyprzedzić tira - redukcja do 4 i w pedał - znowu piszczy kontrolka i jadę na pb. Jak powiedziałem gaziarzowi to wytłumaczył mi, że jest to zaprogramowana wartość - przy 5tysiącach intalacja automatycznie przełącza mi się na pb. Jeszcze zdziwiony ironicznie zapytał kto depcze fiata do 5 tysięcy... Też tak macie? Bo wychodzi na to że gdybym większość trasy miał spędzać na autostradzie to był bym zmuszony jeździć na pb.

Post #788090 Wysłany: 10 Lis 2015, 18:09; 
 Temat postu: Re: lpg - przełącza się na pb przy wysokich obrotach
Puntoświr

Imię: Marcin
Paliwo: Benzyna
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Krosno
Za takie durne pytanie gaziarz powinien wyłapać co najmniej wiązankę (każdy silnik benzynowy można sobie cisnąć do odcinki pod warunkiem właściwej temperatury oleju oraz cieczy chłodzącej). Zresztą gaziarz to zbyt wiele powiedziane, partacz to tutaj słowo klucz. Poprawnie dobrana oraz wyregulowana instalacja gazowa nie ma prawa przełączyć się na PB w żadnym zakresie obrotów, w żadnych warunkach. Nie wiem jaki masz tam silnik bo nie napisałeś, ale jeśli 8v to naprawdę winszuję "fachowcowi" bo jednostka niezbyt trudna do zestrojenia i koleś musi być konkretnym partaczem. Jeśli StarJet lub T-Jet, no tutaj już trzeba trochę bardziej ogarniętego gazownika jednak bez większych problemów silniki te współpracują z LPG.
Reasumując popełniłeś błąd wybierając taki a nie inny zakład i podejrzewam że teraz będziesz się bujał z problemem...

EDIT:

No może z KAŻDYM silnikiem przesadziłem bo w Twin Sparku alfy mogą się panewki przekręcić ale tam panewki przekręcają się i od zwyczajnej jazdy.

Post #788099 Wysłany: 14 Lis 2015, 18:42; 
Sympatyk kropek

Silnik 1,4 8V 77km. Na początku bałem się że może mam za słaby parownik i nie daje rady, jednak sprawdziłem - parownik jest genius mb 1200 i jest do silników prawie 140 konnych. Także to chyba kwestia ponownego zaprogramowania intalacji. Dzisiaj sprawdziłem i rzeczywiście - przy 5 tysiącach przełącza się na pb. Koleś powiedział (dzisiaj nie mógł) że jak chcę to w sobotę podniesie mi te granice o 500 obrotów do 5,5tysiąca...

[ Dodano: 14 Lis 2015, 18:42 ]

W środę wracałem autostradą do domu i przy spokojnej jeździe - tak 130km/h, przy obrotach minimalnie przekraczających 4000 znów miałem ten sam problem. Dzisiaj podjechałem do gazownika, który zakładał mi tą instalację. Podłączył się pod komputer, lekko zwiększył ciśnienie na reduktorze i zmniejszył minimalne (chyba)-> dolną granicę ciśnienia przy którym auto przełącza się na benzynę. Teraz muszę trochę pojeździć i zobaczę czy to pomoże...

Post #788597 Wysłany: 16 Lis 2015, 23:10; 
Puntoświr

Imię: Paweł
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Lounge
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kalwaria Z.
Kwestia regulacji, jak masz dobrane prawidłowo komponenty.

Post #788606 Wysłany: 17 Lis 2015, 00:12; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Punto Evo 3d
Wersja: MyLive
Województwo: śląskie [S]
Od sierpnia 2014. Hmm. Jeśli dotychczas nie było takich objawów to spojrzałbym w filtry (szczególnie fazy ciekłej). Później komputer gazowy gdzie rzeczywiście można ustawić przejście na benzynę przy konkretnych obrotach. Z komputerem warto by się przejechać zwracając uwagę na ciśnienie gazu. Obniżenie się ciśnienia poniżej ustawionego progu powoduje przejście na benzynę tak jakby gazu brakło.
Sam mam AGISa P13 od września 2014 i auto śmiga. Reduktor-parownik to STAG do 150KM. Nie pamiętam co prawda kiedy silnik wykręciłem na 5000RPM, ale też nie pamiętam żeby się LPG wyłączyło z takiego powodu.

P. S. W kompie powinny być zarejestrowane powody przejścia na benzynę. U mnie gaz wyłączał się z uwagi na obniżenie napięcia zasilania - źle dobrany akumulator.

Post #788652 Wysłany: 17 Lis 2015, 18:18; 
Sympatyk kropek

Kolego misci, instalacje montowano mi 1 sierpnia 2015 roku, więc 3,5 miesiąca temu. Co do tych 5 tysięcy obrotów - auto jest jakie jest, więc żeby dynamicznie wyprzedzić np. ciężarówkę czasami trzeba mocno przykręcić gaz :)

Post #788655 Wysłany: 17 Lis 2015, 18:54; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Paweł
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: Active
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Białystok
Albo gazownik ustawił specjalnie przejście na benzynę bo nie umiał ogarnąć regulacji instalacji w zakresie od 5000tyś obr do odcięcia albo jest nagły spadek ciśnienia gazu przy tych 5000tyś obr. i instalacja automatycznie przełącza na benzynę. Tak czy inaczej niech Ci gazownik to poprawia, auto ma jeździć w całym zakresie obrotów na gazie.

Post #788672 Wysłany: 17 Lis 2015, 21:36; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Punto Evo 3d
Wersja: MyLive
Województwo: śląskie [S]
Cytuj:
instalacje montowano mi 1 sierpnia 2015

Upss. Pomyliłem rok. Nie mniej jednak kolega powyżej potwierdził moja diagnozę. należałoby jeszcze odczytać błędy LPG.

Jest jeszcze jedno ale. Gdyby instalka programowo przechodziła na benzynę powyżej zadanych obrotów to automatycznie powinna moim zdaniem przechodzić na LPG jeśli obroty spadną. Jeśli przechodzi na benzynę i nie wraca na LPG tylko sygnalizuje brak LPG to winny będzie spadek ciśnienia. Na wstępie oglądnąłbym przewód "paliwowy" LPG pod kątem ostrych przegięć, a wcześniej sprawdziłbym czy czasem gazownik nie zapomniał całkowicie odkręcić zawór ręczny na wielozaworze. No i jeszcze filtr. Jak zatankowałeś syf to wkład filtra może być do wymiany.
Fotki pochodzą z takiej strony http://armako-autogaz.pl/galleries/show/27. Firmę mogę polecić bo tam dokonałem montażu.

Załączniki:

Post #788740 Wysłany: 18 Lis 2015, 20:54; 
Sympatyk kropek

tzn zauważyłem że te 5 tysięcy obrotów to nie jest granica - jechałem autostradą i przy 130km i lekko powyżej 4 tysięcy obrotów mi się przełączyło na pb. Byłem już na regulacji - gazownik podłączył komputer. Spytałem się czy nie ma żadnych błędów - powiedział że nie ma. Podkręcił lekko ciśnienie na reduktorze i coś tam jeszcze. Teraz nie mam za bardzo okazji żeby przetestować autko, pogoda nie sprzyja :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)