Witam. Czy są jakieś lepsze niż standardowa uszczelka kolektora ? Gdzieś chyba ktoś pisał, ze są dwa rodzaje, cieńsza i grubsza ?
A może warto dać dwie ?
[ Dodano: 08 Wrz 2016, 20:55 ]Oprócz standardowych ELRINg'ów są też uszczelki AJUSA 13214400 w cenie ok 60zł. Czy ktoś stosował może ? Są jakieś grubsze ?
Ja przy wymianie szpilek kolektora (poprzedni właściciel jednej nie wkręcił a drugą urwał - obie przy pierwszym cylindrze) zastosowałem nowego elringa ale wtedy tak przyłapałem mało co nakrętkami. Mimo, że było w porządku to jeszcze czekałem na właściwe nowe nakrętki i nową osłonę. Więc gdy przyszły ponownie zdjąłem kolektor, no i uszczelkę - celem sprawdzenia czy szpilki siedzą sztywno i czy ich nie wyrwało z gwintów - jednym słowem - czy wszystko jest OK.
Było OK, zastosowałem tą samą wymienioną uszczelkę, dokręciłem nowymi nakrętkami z odpowiednim momentem - jak w eLernie - 14 -16Nm + 30° (+/- 3°).
I tyle było. Dzisiaj - czyli po ok. 3 miesiącach znowu słyszę pierdzenie z komory silnika takie jakie miałem przy urwanych szpilkach. Oczywiście jak patrzę na obecnym stanie na uszczelkę między kolektorem to wydaje mi się wszystko w porządku. Jest różnica między obecną szparą między blokiem a kolektorem przy 1 cylindrze teraz a przy urwanych szpilkach.
Boli mnie, że słabo dokręcony kolektor na starych śrubach i wyjmowana (mimo, że nowa) uszczelka została odkształcona lub nie ułożyła się jak poprzednio i pojawił się przedmuch

Czy nowa uszczelka, za większą kasę jak wspomniana wyżej - jest jakaś grubsza, lepsza ?