|
Obecny czas: 23 Mar 2025, 20:19
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Lemurr |
#852623 Wysłany:
26 Kwi 2020, 13:39; Temat postu: Wspomaganie abarth punto evo 2013 |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Mikołaj
Samochód: Abarth Punto Evo
Silnik: 1.4 16V 185KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sport
Województwo: wielkopolskie [P]
|
Witam, w ostatnim czasie 2 razy zdarzyło mi się że odcięło wspomaganie podczas jazdy + czerwona kontrolka kierownicy, po zgaszeniu i odpaleniu auta wszystko w normie, podłączony multiecuscan błędów brak, sprawdzone ładowanie na włączonych światłach, klimie i radiu 14.2v na biegu jałowym, jest jeszcze coś co może powodować jakieś spadki napięcia? Może ktoś miał podobnie u siebie? Akumulator raczej sprawny bo start&stop działa
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Przemo9008 |
#863498 Wysłany:
16 Lut 2025, 17:56; Temat postu: Re: Wspomaganie abarth punto evo 2013 |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Przemek
Samochód: Punto 2012
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: opolskie [O]
|
Lemurr napisał(a): Witam, w ostatnim czasie 2 razy zdarzyło mi się że odcięło wspomaganie podczas jazdy + czerwona kontrolka kierownicy, po zgaszeniu i odpaleniu auta wszystko w normie, podłączony multiecuscan błędów brak, sprawdzone ładowanie na włączonych światłach, klimie i radiu 14.2v na biegu jałowym, jest jeszcze coś co może powodować jakieś spadki napięcia? Może ktoś miał podobnie u siebie? Akumulator raczej sprawny bo start&stop działa Mam ten sam problem. Z tym że nowy aku + nowy alternator. Zauważyłem że problem pojawia sie częściej po odpaleniu i pełnym lub prawie pełnym skręcie niestety jeszcze nie wiem w którą strone.
|
|
Góra |
|
 |
pmxoo7pI |
#863499 Wysłany:
16 Lut 2025, 18:24; Temat postu: Re: Wspomaganie abarth punto evo 2013 |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Szukać, temat omawiany wiele razy: po odpaleniu kontrolka akumulatora (i/lub kierownicy) i/lub odcina wspomaganie. Czasem w połączeniu z błędem AirBag (taśma/zwijak w kierownicy). Wasz problem (zjebka zbiorowa dla "społeczności" Fiaciarzy), że nie kończycie tematów na forach (na grupach FB też nie). Każdy tylko chce "gotowca" dostać i znika. Ostatecznie nie mamy wypracowanej strategii jak to rozwiązać na 100,00 %...a model (Grande) ma już 20 lat! Ale podejrzenia konkretne i wskazówki są (moduły na prawdę są w stanie wykryć złe ładowanie i słaby akumulator, ale robią to nadgorliwie, za szybko - jest nawet poprawka programowa do "Body Computera", ale nawet ASO nie są w stanie stwierdzić które Grande/Evo na prawdę jej wymaga - oprócz tego moduły mogą się psuć i starzeć, choćby głupoty typu "zimne luty" albo przekaźniki, na to się nakłada tradycyjna korozja połączeń, styków, no i oczywiście wnętrzności w kierownicy, taśma, czujnik skrętu).
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|