Witam

Z racji że przygotowuję się m. in. do montażu skrzynki bezpieczników w bagażniku, zrobiłem "mały riszercz" odnośnie skrzynek bezpieczników montowanych na klemie, bo fabrycznie skrzynka w bagażniku posiada bezpiecznik na klemie a w moim samochodzie klema nie posiada żadnego bezpiecznika.
W GP/EVO/2012 występowało kilka klem plusowych:
-Bez skrzynki bezpieczników, jedynie 3 gwinty z czego do jednego zawsze jest przykręcona skrzynka bezpieczników obok akumulatora (główna) a kabel alternatora + rozrusznika jest razem z klemą
-Mała skrzynka bezpieczników na 2 bezpieczniki midival - występuje w dieselach (zgodnie z posiadaną przeze mnie wiedzą jest tam bezpiecznik świec żarowych + ew.skrzynka bez. w bagażniku) oraz w benzyniakach (tylko w przypadku skrzynki bezp. w bagażniku, choć tu pewności 100% nie mam). Przewód od alternatora + rozrusznika jest na "oczko" i jest przykręcany do klemy. Przykładowe numery katalogowe: 51748706 (2 miejsca na bezpieczniki, z diesela), 51748705 (1 miejsce na bezpiecznik, z benzyniaka), "pokrywka" na skrzynkę ma numer 51748707
-Duża skrzynka bezpieczników na 3 bezpieczniki midival + wyjście na skrzynkę bezp.PTC (o niej później). Występuje w dieselach wyposażonych w PTC, w autach z zautomatyzowaną skrzynią biegów niezależnie od silnika, w autach policyjnych (wersie polizia i carabinieri) oraz w benzyniakach z skrzynką bezp. w bagażniku. Przykładowy numer skrzynki to 51748708 oraz "pokrywka" na skrzynkę ma numer 46756310
-Dodatkowa skrzynka bezp. PTC z miejscami na 2 bezpieczniki midival. Występuje w dieselach wyposażonych w PTC (benzyniaki nigdy PTC nie miały na wyposażeniu) i jest montowana do dużej skrzynki bezpieczników. Jej numer katalogowy: 51749549 oraz pokrywka numer 51749500.
Dostawcą ww. klem dla fiata jest firma MTA i z ciekawostek mogę dodać że skrzynkę bezp. PTC można bez problemu kupić bezpośrednio u nich w wersji na 3 bezpieczniki midival (poza tym jest identyczna z oryginalną a kosztuje mniej)
W takim przypadku jak moim (brak skrzynki na klemie i chęci jej montażu) albo w przypadku uszkodzenia oryginalnej "dużej" skrzynki, można też zastanowić się nad innymi skrzynkami bezpieczników montowanych w innych autach z grupy fiata gdzie występują te same bądź prawie takie same (czasem bardziej rozbudowane o dodatkowe bezpieczniki, o tym później) skrzynki na klemie plusowej. Z popularniejszych (i przez to łatwo dostępnych i tańszych) można wymienić skrzynki do IVECO daily (przykładowy numer 5801423536) które zwykle mają dodatkowe uchwyty trzymające je do akumulatora po bokach albo skrzynki z Sevel SUD (Peugeot Boxer,Citroen Jumper,Fiat ducato, Ostatnio również Opel Movano który przestał być "krewnym" z Reanult masterem) Względem oryginalnej, dużej skrzynki montowanej w GP/Evo/2012 różnią się 2 dodatkowymi bezpiecznikami megaval w miejscu gdzie podłącza się kabel od alternatora + rozrusznika oraz w miejscu podłączenia skrzynki PTC
Zdjęć nie ma, każdy może sobie po przykładowych numerach części znaleść zdjęcia interesującej go skrzynki

. Dziękuje za uwagę i pozdrawiam
[ Dodano: 12 Cze 2022 20:16 ]Edit: Jeżeli ktoś myślałby czy skrzynkę bezpieczników PTC (z 2 lub 3 bezpiecznikami) da radę założyć na klemę bez skrzynki bezpieczników, to mam potwierdzone info że nie będzie pasować P&P .Kupiłem, bo chciałem założyć u siebie i nie pasuje