Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Spalanie: 1.3 m-jet 16V 75/90 KM Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
adrian
Puntoświr

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 642
Tematy: 5

Post #15395 Wysłany: 26 Mar 2007 20:44 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Widze, ze podobne wyniki mamy. Chciaz ostatnio na A4 z Krakowa do Legnicy srednio wyszlo mi 5,8l przy predkosci 130 km/h. Tutaj uklonil sie brak szostki.

Przyjaciel

Linki sponsorowane
Fiat Auto Poland S.A. | Fiat Punto | Fiat Bravo | Fiat 500
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
daras
Puntoświr

Dni na forum: 714
Tematy: 19

Post #15473 Wysłany: 27 Mar 2007 09:12 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Przy w miarę mocnym deptaniu po autostradzie: dwie osoby, spory bagaż, ciepło i sucho, klima czasem, średnia prędkość na dystansie ok. 110 km/h - spalał mi max. 5,3 literka.

Test ADAC potwierdza zresztą, że mamy chyba dobre spalanie Smile
http://www.adac.de/Tests/Autotest/TETDaten/Autotest/AT1665_Fiat_Grande_Punto_13_JTD_Multijet_16V_Dynamic.pdf

Tomo
Puntoświr

Imię: Tomek
Dni na forum: 567
Tematy: 3

Post #25519 Wysłany: 24 Maj 2007 11:32 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Niestety Panowie nie jest tak jak myślimy. Skrzynia 6-biegowa daje tylko lepszą elastyczność a nie oszczędności. Jeśli chodzi o spalanie Shocked jest wyższe niż w wersji 5-biegowej. Wczoraj przejrzałem instrukcję. Spalanie na trasie identyczne w obu wersjach, ale za to w mieście wyższe o 0,4 litra/100km na niekorzyść 6-biegowego. Sad Jak dotąd przejechałem 1400km i nie udało mi się zejść poniżej 5,8l (wersja 90KM). Czy po dotarciu trochę się zmniejszy, czy raczej na to nie liczyć? Jakie są wasze spostrzeżenia?

UWAGA! Przyjmę Punto Abarth jako darowiznę. Tylko poważne oferty!
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Jaco
Moderator

Dni na forum: 646
Tematy: 12

Post #25520 Wysłany: 24 Maj 2007 11:36 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tomo poczekałbym trochę jeszcze. Po większym przebiegu spalanie spadnie.

Też jestem ciekaw jak się sprawuje skrzynia 6 biegowa Smile ten 6 bieg to chyba na trasę ? jak się silnik zachowuje ? odpoczywa jest ciszej ? Co do spalania też powinno być lepiej teoretycznie na 6tce.

I dużo zależy od stylu jazdy i warunków na drodze Smile

Przyjaciel

Imię: Kacper
Dni na forum: 777
Tematy: 23

Post #25523 Wysłany: 24 Maj 2007 11:38 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

U mnie spadlo po dotarciu. Ostatnio zrobilem dluga trase (ponad 1000km) cisnac ile sie dalo i robiac tez jakies 100km po zatloczonym miescie i spalil mi srednio 5,1litra. Wczesniej nie moglem zejsc ponizej 6 z hakiem.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
daras
Puntoświr

Post #25524 Wysłany: 24 Maj 2007 11:38 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Po tzw. dotarciu nic się zmieni. Będziesz mógł tylko z czystym sumieniem kręcić go wyżej, nawet do przeszło 5 tyś. obr. Smile Katalogowo będzie spalać tylko wtedy, jeśli będziesz bardzo spokojnie i płynnie jeździć.

[ Dodano: Czw Maj 24, 2007 11:49 am ]
Jaco napisał:
Też jestem ciekaw jak się sprawuje skrzynia 6 biegowa ten 6 bieg to chyba na trasę ? jak się silnik zachowuje ? odpoczywa jest ciszej ? Co do spalania też powinno być lepiej teoretycznie na 6tce.

Gdzieś już chyba wcześniej pisałem: mam wrażenie, że w naszych warunkach 6kę trudno wykorzystać. Najlepiej zapinać ją powyżej 100 km/h lub 2 tyś. obr.. Poniżej praktycznie nic się nie dzieje - dynamiki brak ale po równym, płaskim terenie można się spokojnie toczyć. Ogólnie zauważyłem, że lepiej nie męczyć m-jet'a zbyt niskimi obrotami. Okolice 2 tyś. i wyżej są najlepsze. Kiedyś zauważyłem na tej samej trasie, że jazda z częstszym wykorzystaniem 5ki niż 6ki spowodowała nieco mniejsze spalanie.

Tomo
Puntoświr

Imię: Tomek
Dni na forum: 567
Tematy: 3

Post #25526 Wysłany: 24 Maj 2007 11:54 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Jaco napisał:
Też jestem ciekaw jak się sprawuje skrzynia 6 biegowa Smile ten 6 bieg to chyba na trasę ? jak się silnik zachowuje ? odpoczywa jest ciszej ?

Nie mam porównania bo nie jeździłem wersją ze skrzynką 5-biegową. Ale jeśli chodzi o szósty bieg to spokojnie można go załączyć nawet przy 60km/h. Diesel przecież nie boi się niskich obrotów, a przy tej prędkości jest coś ok. 1000/min.(jeśli się nie mylę). Nic nie buczy, nic nie szarpie. Nie mówię o przyspieszaniu ale po to aby utrzymać stałą prędkość w mieście chociaż to o 10km/h za dużo Wink

UWAGA! Przyjmę Punto Abarth jako darowiznę. Tylko poważne oferty!
Jaco
Moderator

Post #25527 Wysłany: 24 Maj 2007 11:56 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

gp napisał:
Ogólnie zauważyłem, że lepiej nie męczyć m-jet'a zbyt niskimi obrotami. Okolice 2 tyś. i wyżej są najlepsze. Kiedyś zauważyłem na tej samej trasie, że jazda z częstszym wykorzystaniem 5ki niż 6ki spowodowała nieco mniejsze spalanie.

Też tak mi się zdaje. Lepiej troszkę wyżej go trzymać Smile Ale z tą 6tką trochę dziwne...rozumiem, że też masz tę skrzynię ? Smile Ja np. jeżdzę trasą również dużo. I myślałem, że jak (miałbym 6tke) to auto mi mniej spali i silnik odpocznie jak pojade te 120/130 km/h bo nie będzie się wyżej kręcił i przy prędkościach wyższych jeszcze będzie luźniej.

Jakbym brał kiedyś 1,9 Emotion 120 KM to tam właśnie jest 6 biegów i ciekaw jestem jak to sie tam sprawuje.

Puntoświr

Post #25529 Wysłany: 24 Maj 2007 11:58 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tomo napisał:
Ale jeśli chodzi o szósty bieg to spokojnie można go załączyć nawet przy 60km/h.

To tak zrób i spróbuj wysprzęglić. Zwróć uwagę jak obroty podskoczą przed zmianą biegów. Silnik się zwyczajnie męczy.

[ Dodano: Czw Maj 24, 2007 11:59 am ]
Jaco napisał:
rozumiem, że też masz tę skrzynię ? Ja np. jeżdzę trasą również dużo. I myślałem, że jak (miałbym 6tke) to auto mi mniej spali i silnik odpocznie jak pojade te 120/130 km/h

Tak mam tą skrzynię Smile Do jazdy 120-130 jest jak najbardziej przydatna Smile

A swoją drogą ciekawe, że w Bravo silnik 1.9 120 KM jest spinany ze skrzynią 5ką. Podobnie w alfie 147.

paolo
Forumowicz

Imię: Paweł
Dni na forum: 544
Tematy: 0

Post #27812 Wysłany: 10 Cze 2007 11:47 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam
Jestem pierwszy raz na tym forum...i od razu załamany. Zastanawiam się jak niektórzy magicy osiągnęli takie niskie spalanie. Moja kropka 90KM MJ z 6 skrzynią nigdy nie zeszła poniżej 5.1l. A uwierzcie mi starałem sięSmile. A tak na marginesie na autostradzie przy 180 km/h to nawet 6 bieg nie pomaga bo łyka 8 litrów. No ale jak ktoś chce oszczędne autko to niech zrezygnuje z dynamiki jaką dają właśnie te silniki.
Jaco
Moderator

Post #27813 Wysłany: 10 Cze 2007 11:52 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Jak masz nowego kropka to spalanie spadnie (tak mi się zdaje po sobie). Wszystko zależy od warunków na drodze i stylu jazdy. Zmieniania biegów hamowania itd. Moim zdaniem na trasie zejdziesz spokojnie poniżej 5l. A przy 180 się nie dziw, że pali więcej Smile Ten silniczek jest dość dynamiczny to fakt. Więc albo szybko jeździsz albo umiarkowanie Smile albo niedzielny kierowca Very Happy

Forumowicz

Imię: Paweł
Dni na forum: 544
Tematy: 0

Post #27846 Wysłany: 10 Cze 2007 19:38 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Kropek nie nowy bo roczny i 50 tys przejechane ma. Jeżdżę nim od początku i spalanie jakoś nie spadło, ale nie wymagam tego patrząc na mój styl jazdy:) No może troszkę przeszkadza mi dziura przy ruszaniu. Ale ogólnie co "grande" to "grande" Smile
daras
Puntoświr

Post #28049 Wysłany: 12 Cze 2007 08:23 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

paolo napisał:
Kropek nie nowy bo roczny i 50 tys przejechane ma.

Konkretnie jeździsz ;-) Napisz, czy miałeś jakieś "przygody" ze swoją kropką.

Uwagi:
tylko nie w tym wątku :] //golab

sadoo
Puntoświr

Dni na forum: 638
Tematy: 18

Post #39134 Wysłany: 15 Sie 2007 15:28 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

To mi pali 1,3 90KM po przebiegu 2000 km 5,5 w miescie a 5,2 na trasie dodam ze na trasie z klima a w miescie nie uzywam klimy i nie spodziewam sie aby cos z tego spadło w dól, jestem zadowolony z Tego wyniku bo leje sobie za 150 zł do pełna i jezdze 2 tyg Razz oczywiscie w miescie bo 90% przebiegów robie własnie w nim.

www.13poziomo.pl
Jaco
Moderator

Post #39182 Wysłany: 15 Sie 2007 20:52 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja na trasie ostatnio miałem 5,0 nie jechałem wolno Smile do tego w zasadzie przez miasta trochę drogi było.

Natomiast kiedyś tylko trasa - spokojna jazda miałem chyba 4,6 jakoś tak.

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat