You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 01 Maj 2025, 05:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Post #141228 Wysłany: 03 Lip 2008, 11:47; 
 Temat postu: cena wymiany paska rozrządu z napinaczem
Sympatyk kropek

Miejscowość: Węgrów
Kupiłem pasek rozrządu w raz z napinaczem i planuję go teraz założyć. Niestety nie potrafię samemu więc pytanie moje jest takie. Ile może sobie "zaśpiewać" mechanik za taką robotę? Chcę wiedzieć, żeby nie przepłacać... Kilka razy już mnie naciągnęli. Wymieniałem 2 lata temu amorki z tyłu...koleś policzył 60zł za robociznę. Teraz wymieniałem u innego i zapłaciłem 10zł... Stwierdził: "Przecież to tylko 4 śruby"
Czekam na odpowiedzi

Post #141230 Wysłany: 03 Lip 2008, 11:51; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Kwidzyn
ja u siebie zaplacilem 150 ziko ale mialem wszystko robione wraz z plynami i filtrami napinaczem i paskiem :] czy duzo nie wiem czy malo tez nie wiem ale wiem ze nie musialem nic robic :D

Post #141491 Wysłany: 03 Lip 2008, 21:16; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Pawel
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Wielkopolska
Ja za 100 zł pasek rozrządu wraz z napinaczem, pasek alternatora, olej z filtrem.

Post #141727 Wysłany: 04 Lip 2008, 08:54; 
 Temat postu:
Puntoświr

ja płaciłem ostatnio 50 za wymiane rozrządu oraz 1 amorka z przodu :) mysle ze cena wmiare zważywszy ze amorek był jeszcze fabryka 95r :D
tylko 1 śrubę szło odkręcić reszta kątówka i jazda.. ;/

Post #142020 Wysłany: 05 Lip 2008, 11:48; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

nie wiem, chyba u mnie drożyzna jakaś... 100zł sobie liczą...

Post #142024 Wysłany: 05 Lip 2008, 12:03; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: sierpc. okolice
wiecej niz 50 zł niepowino kosztowac, to tylko godzinka roboty, a mozna i sobie wymienic jak masz troche pojecia o mechanice

Post #142027 Wysłany: 05 Lip 2008, 12:12; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań
u mnie 80 zł (Poznań) w najtańszym miejscu jakie sprawdzałem inne punkty to najczęściej 120zł do nawet 200 zł :D

Post #142094 Wysłany: 05 Lip 2008, 17:13; 
 Temat postu:
Ekstremista
Awatar użytkownika

Paliwo: ON
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Toruń
100zl za wymiane rozrzadu to drozyzna? dajcie spokoj. za 50zl to nawet nie chcialoby mi sie auta na podnosnik wrzucac. wezcie pod uwage ze warsztat bierze odpowiedzialnosc za swoja robote, za 50zl brac odpowiedzialnosc za czyjs rozrzad to ja dziekuje :lol:

Image

Post #142099 Wysłany: 05 Lip 2008, 17:59; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Paweł
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.9 120KM mJTD
Wersja: Emotion
Miejscowość: Chwaszczyno
u mnie za wymianę wzieli 200 zł ale w TD to trochę dłużej trwa

ZoLtaR napisał(a):
100zl za wymiane rozrzadu to drozyzna? dajcie spokoj. za 50zl to nawet nie chcialoby mi sie auta na podnosnik wrzucac. wezcie pod uwage ze warsztat bierze odpowiedzialnosc za swoja robote, za 50zl brac odpowiedzialnosc za czyjs rozrzad to ja dziekuje :lol:

tak przy okazji ja za wizyte jednego pacjenta w przychodni dostaję 3.50 zł nie żartuję dokładnie 3.50, i biorę odpowiedzialnośc za kogoś zycie, ale jak to ktos powiedział nikogo nie dziwi jak ma zapłacić 300 zł u mechanika, ale jak ma dopłacić 5 zł do wizyty u specjalisty lekarza to zaraz wielkie HALO, ale w tym kraju nic mnie nie dziwi ... taki offtop

Post #142105 Wysłany: 05 Lip 2008, 18:39; 
 Temat postu:
Ekstremista
Awatar użytkownika

taki kraj co zrobic. zreszta kazdy ma wybor, jak ktos do mnie przyjedzie i zapyta czy wymienie rozrzad za 50zl to powiem nie i tyle. a przyjmowac pacjenta za 3,50 to juz w ogole :shock:

Image

Post #142106 Wysłany: 05 Lip 2008, 18:39; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: S
Województwo: śląskie [S]
70 zł z napinaczem i simeringiem. Według mnie tanio no i nie w jakimś grażu tylko przez fachowca z wieloletnim doświadczeniem.

Post #142112 Wysłany: 05 Lip 2008, 18:53; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

ZoLtaR napisał(a):

no i znalazłem mechanika, który powiedział, że to zrobi za 30zł...

swoją drogą jeden u którego byłem zaczął mnie wypytywać o wspomaganie i inne pierdoły, chyba nie związane z paskiem rozrządu, chciał chyba pokazać jaka to nie wiem okropna wymiana...

[ Dodano: 05 Lip 2008 18:51 ]
a co do kosztów to nie przeginajmy, za 2h roboty 100zł to troszkę przesada...

[ Dodano: 05 Lip 2008 18:53 ]
w pracy którą wykonuję za napisanie apelacji w sprawie cywilnej dostaję 100zł od swojego szefa a niekiedy siedzę nocami, żeby to uzasadnić...

Post #142114 Wysłany: 05 Lip 2008, 19:01; 
 Temat postu:
Ekstremista
Awatar użytkownika

znalezc to mozna i takiego ktory to pewnie i za 15zl zrobi. tylko pewnie bedzie to taki co ma 2 klucze i palnik. lol. mamy wolny rynek kazdy robi gdzie i jak chce. ja bym mechesa za 30zl omijal szerokim lukiem 8)

Image

Post #142118 Wysłany: 05 Lip 2008, 19:20; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Warsztat wygląda w porządku, całkiem duży a mechanik z dużym doświadczeniem, tyle że znajomy mojego Taty. Ale z tego co mówił to bierze za takie rzeczy do 50zł bo wiele roboty nie ma

Post #142119 Wysłany: 05 Lip 2008, 19:23; 
 Temat postu:
Ekstremista
Awatar użytkownika

to spoko, byle nie jakis partacz. i najlepiej patrzec na rece komus, czasami przyjezdzaja do mnie auta w ktorych znajduje takie "kwiatki" ze nie wiadomo czy sie smiac czy plakac.

Image

Post #142192 Wysłany: 05 Lip 2008, 23:24; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Ja akurat zajmuję się systemami do obsługi firm. Każda rozpoczęta godzina pracy wdrożeniowca który obsługuje system to 90 PLN netto i nieważne czy robi coś 5 czy 55 min i nikt z tego tytułu nie protestuje. Tak samo jest z mechanikiem płacisz u 150zł za rozrząd to 50zł za robotę i 100 za to że on wie jak to się robi.

Post #143034 Wysłany: 08 Lip 2008, 17:48; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zgierz
wspomaganie pośrednio też jest związane z wymianą paska rozrządu. czyli mechanik mógł się o to zapytać. W kropku 1.2 8v bez wspomagania wymiana rozrządu to niecała godzinka, ale przypuścimy 1.2 16v (klima+wspomaganie) jest już trochę zabawy żeby dostać się do rozrządu, a wiadomo że czas to pieniądz. Zgadzam się z tym że branie odpowiedzialności za wymianę rozrządu za 50zł to jakaś masakra. Apropo tych 3,50 za wizytę. Mnie lekarz specjalista kasuje średnio 120zł za 15min , a chyba kolega SILENTNER pytał się o mechaników specjalistów, a nie paproków. Pozdrawiam wszystkich miłośników Kropek

Post #143045 Wysłany: 08 Lip 2008, 18:35; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

dario76 napisał(a):
Apropo tych 3,50 za wizytę. Mnie lekarz specjalista kasuje średnio 120zł za 15min , a chyba kolega SILENTNER pytał się o mechaników specjalistów, a nie paproków. Pozdrawiam wszystkich miłośników Kropek

specjalista czy nie specjalista (chodzi mi o lekarza) to ktos musi też w państwowych zakładach opieki pracować, i tam właśnie pacjent kosztuje 3.50 zł, i jeszcze coś wiecie dlaczego lekarz rodzinny przyjmuje pacjenta 15 minut? gdyby badanie trwało tyle ile powinno czyli ok 50 min to w kolejce do lekarza czekalibyśmy co najmniej 2 lata, ale to wina systemu zdrowotnemu, bo ich zdaniem po co zatrudniac więcej lekarzy żeby pacjent przyjmowany był normalnie skoro w 15 min tez potrafi sie uporac jednocześnie badając zbierając wywiad i wypisując receptę i jak tu nie popełnic żadnego błędu.... oczywiście nic nie mówię o prywatnych specjalistach z którymi jest tak jak z mechanikami mając cennik nie stać cię to nic nie musisz, ale nie wszystkim samochód jest potrzebny a leczyć się trzeba, nie stać cię to czekasz w kolejce, a pacjenci na kogo narzekają na tych lekarzy którzy przyjmują w POZ i nie obchodzi ich to że lekarz żeby pacjent nie czeakał 2 lata przyjmuje 70 pacjentów zamiast 20.

[ Dodano: 08 Lip 2008 18:35 ]
Odszedłem od tematu jak przyglądałem się jak mechnik u mnie wymieniał rozrząd to klął dlaczego nie ma mniejszych rąk tak cholernie ciasno. :)

Post #143080 Wysłany: 08 Lip 2008, 21:55; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

he he no nieźle gdyby tak wszyscy chętnie szli do prawników i chcieli płacić bo "prawnik ma wiedzę"... 90% społeczeństwa staje na sprawie karnej bez adwokata a w sprawach cywilnych pewnie i więcej ponieważ "prawnicy to złodzieje". Nie muszę chyba dodawać, że w sądach niekiedy ryzykuje się więcej niż zepsucie auta... a prawda jest taka, że większość ludzi żałuje 50zł za poradę doradcy prawnego czy 100 - 150 zł za poradę adwokata, tracąc często znacznie więcej...

ale kończąc temat... wymiana trwała 1h i 15 minut. Mechanik miał jakąś maszynkę, którą coś tam ustawiał, nie znam się. Kropek działa w porządku:)

Post #143150 Wysłany: 09 Lip 2008, 07:25; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Myślę że 100zł za wymianę rozrządu to nie jest drożyzna. W przypadku tak ważnej sprawy jak rozrząd, warto auto zostawić u jakiegoś fachowca (specjalisty :D ) i mieć spokój przez najbliższe kilkadziesiąt tys.km. Oczywiście pewnie są mechanicy co zrobią to za 30zł (ja rozrząd nieraz wymieniałem za browara, ale tylko znajomym :lol: ) ale czy dadzą ci gwarancje na swoją usługę. Tydzień temu wymieniałem rozrząd w swoim kropku 1.2 16v (klima ,wspomaganie,gaz sekw.) i tak :zero dostępu, trzeba mieć rączki chińczyka albo 5 letniego dziecka. Po drugie trzeba mieć specjalny przyrząd do napinania rolki,spory arsenał kluczy, grzechotek itp. Po trzecie trochę wolnego czasu i wiedzę :) .Więc stówkę za wymianę i nikt chyba by krzywdy nie miał, oczwiście cena może zależeć od rodzaju silnika i również osprzętu. A wsprawie lekarzy nie chodziło mi że lekarze w ośrodkach publicznych to partacze (jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam), chodzi oto że opieka za 3.50 to kolejki ,terminy za pół roku, a za 120 zł wszystko załatwiane od ręki. Kończę ten wątek medyczny i pozdro dla wszystkich.

Post #143210 Wysłany: 09 Lip 2008, 11:56; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

to ja tylko dodam na koniec, ze nikogo nie uraziłes tylko ktos to musi w POZ pracowac nawet jak ktos ma prywatna praktyke to i tak w 90 % przecież jeszcze pracuje w szpitalu a poradnie przyszpitalne są i tam trzeba mieć dyżury, no chyba, ze sie jest profesorem :)

[ Dodano: 09 Lip 2008 11:55 ]
jeżeli chodzi o partaczy lekarzy jest i wielu, tak jak w kazdym zawodzie przecież nie każdy ksiądz świety jest, a mechnicy.... no cóż jak gosciu zmieniał mi łozyska w piastach to debil nie podłączył mi czujników abs, a że kontrolka mi się spaliła to nie wiedziałem o tym, wyszło dopiero jak musiałem ostro przychamowac i połowę opony zostawiłem na asfalcie, na szczęście i tak za tydzień miałem je wymieniać na nowe. pozdro dla wszystkich !!!

[ Dodano: 09 Lip 2008 11:56 ]
jeszcze coś: dlaczego paski do diesla są drożesze przecież pasek to pasek ??

Post #143230 Wysłany: 09 Lip 2008, 12:53; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Dwór Mazowiecki
ja za wymiane paska rozrzadu z napinaczem i tez paskiem alternatora zaplacilem 30zl plus same paski i nie sadze ze jest partaczem w garazu ma warsztat i na starszych samochodach sie zna gorzej z tymi co maja wiecej elektroniki to powiedzial ze jego wiedza sie konczy :)

Post #143258 Wysłany: 09 Lip 2008, 14:31; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

oczywiście macie rację że są mechanicy gorsi i lepsi ,tak samo jest w każdym zawodzie.A co do tych 30 zł za wyminę to trafiłeś jakiegoś naprawdę super taniego mechanika (najprawdopodobniej to jakiś twój znajomy). Ja za 30zł nie brałbym odpowiedzialności za czyjeś auto. pozdro

Post #143268 Wysłany: 09 Lip 2008, 14:53; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań
podsumowując tę polemikę w Punto 1 z silnikami Fire mamy do czynienia z bezkolizyjnym rozrządem, zatem nawet coś 'pan Heniek' spier... to nic się nie dzieje oprócz potencjalnego holu lub wymiany na trasie :D i juz nie przesadzajcie ze jak biora magicy 30 czy 50 zl to znaczy od razu musza byc kiepscy itp...

Ja kiedyś 'serwisowalem' poprzednie auto rodzinne (Siena) u polecanego mechanika, ceny umiarkowane(nie wysokie, ale tez nie tanio), facet pracował w ASO Fiata i innych markach (ogolnie niby spec Fiat/VW/Ford) oraz robił jako majster na wyscigach i co z tego??? z kazda duperelą musiałem jeździc, aby poprawił - nawet po wymianie szczęk okazało się na badaniu technicznym, że nie mam z tyłu hamulców :)
teraz odkąd mam własnego kropasa staram się sam naprawiać w miarę możliwości w garażu i z waszymi ( forumowymi) fotkami/maualami i książką od Punto :) i odpukać do przodu.Owszem jak będzie coś poważnego wiadomo.. skorzystam z usług magików od klucza i na pewno bedę się sugerował ceną , bo po co przepłacać za robociznę skoro Nasze kropasy są warte pewnie nie więcej jak 6 tyś pln ?? ( mój to pewnie ok. 4,5 tys)

pzdr

Post #143298 Wysłany: 09 Lip 2008, 15:37; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

dla mnie mój kropek jest bezcenny :D . rzeczwiście najlepiej jest naprawiać jak najwjecej samemu (w zakresie swoich umiejętności) .A więc życzę wszystkim miłych chwil w garażach ,z swoimi punciakami, oczywiście by był to chwile przy ich dopieszczaniu a jak najmniej przy naprawach, choć upaprnie się w smarach i myśl że sami coś naprawilyśmy też daje sporo frajdy (przynajmniej mnie). Pozdrawiam wszystkich mechaników tych za 30 i za 100 zł, jak najwiecej udanych napraw i remoncików

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)