You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 18 Cze 2025, 09:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #665002 Wysłany: 05 Maj 2013, 17:50; 
 Temat postu: Jak poradzic sobie z odpryskami ?
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Konrad
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Witam kolejnym krokiem ktory chce poczynic w pntolocie sa odpryski na lakierze moze nie ma ich wiele , mam czerwony lakier jakie macie sposoby zamaskowania tych odpryskow ojciec mi mowil zebym przetarł lekko papierem sciernym i minią omalował a wy co myslicie ?

Post #665024 Wysłany: 05 Maj 2013, 19:06; 
 Temat postu: Re: Jak poradzic sobie z odpryskami ?
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Andy
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Rzeszów
Sporo zależy od głębokości takiego odprysku. Czy jest on do „gołej” blachy, czy też powierzchnia fabrycznego podkładu jest nienaruszona. Jeśli jest goła blacha i nie wdała się korozja, to można powierzchnię odtłuścić i pomalować dobrą farbą podkładową i później położyć na to zaprawkę z danego lakieru. Samo pomalowanie podkładem nie jest dobrym rozwiązaniem. Podkład z czasem zostanie naruszony przez warunki zewnętrzne. Oczywiście przy korozji, trzeba starannie owe miejsce oczyścić i odtłuścić a później zastosować dobrą farbę podkładową i farbę, z której zrobimy zaprawkę. Przy małych odpryskach punktowych często stosuje małe szpiczaste pędzelki, które pozostały mi z czasów modelarskich. Koledzy nieraz zastępowali je np. odpowiednio zaostrzoną zapałką. Pozwalają na kamuflowanie uszkodzeń lakieru na bardzo małych, punktowych powierzchniach. Przy większych uszkodzeniach daję dwa razy podkład i dwa razy farbę, z której robię zaprawkę. Sporo osób bawi się później w polerowanie takiego miejsca, by uszkodzenie było jak najmniej widoczne.

Post #680706 Wysłany: 14 Lip 2013, 10:25; 
 Temat postu: Re: Jak poradzic sobie z odpryskami ?
Sympatyk kropek

Imię: Patryk
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Legionowo
Kolego, Epoksyd Antykorozyjny to podstawa. Inaczej zimy nie przyzyjesz :-)
Całość nazywa się dokładnie Brunox Epoxy. Sprzedawany "na pędzel" 100ml, 250ml, 500ml oraz w sprayu!
Jestem z zawodu lakiernikiem i blacharzem. Testowałem owy Epox spory czas. Warstwa 2,5-3mm chroniła blachę z zasolona wodą w wannie na podwórku całą zimę! Zero rudej! Kolejny test to stare firmowe Cinquecento. Nadkole z tyłu zeszlifowane do zera. Pokryte z "pędzla" 4 warstwami epoxydu i niczym więcej. CC jeździ do dziś a nadkole całe. Minęło 7lat!
Droga jest to sprawa bo 250ml kosztuje około 30-40zł lecz warto. Sam go używam! Bardzo długo schnie (48-100h) ale na zaprawki w sam raz! W czasie do 30dni będę robił u siebie progi i konserwował podłogę to zamieszczę fotki i pokażę Ci jak to działa w całości.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)