|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 21:50
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 18 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
lakikwap |
#224979 Wysłany:
04 Mar 2009, 11:26; Temat postu: Pomocy. Problem po sprzedaży punta. |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
To tak mam pytanie.. Ponieważ wczoraj sprzedałem punto ale teraz przypomniałem sobie o kilku sprawach:
1.Czy mam dzwonić do Ubezpieczalni i wymówić je czy coś takiego? Czy to jest w interesie kupującego? I ile mam na to czasu?
2. Czy mam wyrejestrowywac auto? Czy to automatycznie stanie się jak on go zarejestruje? Ile mam czasu na to i co mi do tego potrzebne? .
3. To tyczy się nowego auta jak bym kupił czy stare ubezpieczenie poprzedniego właściciela dalej obowiązuje mnie czy mam kupować inne czy coś dopłaca itp? Dziękuję za pomoc!
|
|
Góra |
|
 |
|
|
mateusz17 |
#224980 Wysłany:
04 Mar 2009, 11:30; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Myszków Rejestracja: 14 Gru 2008, Posty: 314
|
1.niewiem.
2. musisz isc wyejestrowac auto.. do tego sa potrzebne miedzy innymi umowa kupna i sprzedazy auta.
3. jesli kupiles auto z ubezpieczeniem waznym np. 2 miesiace to przez 2 miesiace mozesz jezdzic .. chyba ze sprzedajacy bedzie chcial zwrot kosztow ubezpieczenia od ubezpieczalni to musisz wykupic sobie..
_________________ http://www.polskajazda.pl/Samochody/Fiat/Punto/49871
Oko za oko, ząb za ząb, a czemu d*** za pieniądze?
http://fiatpunto.com.pl/post199324.html#199324 <- Mój Kropeczek
|
|
Góra |
|
 |
mario-sz |
#224981 Wysłany:
04 Mar 2009, 11:34; Temat postu: Re: Pomocy. Problem po sprzedaży punta. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Racibórz Rejestracja: 03 Lut 2009, Posty: 748 Pomógł: 5
|
lakikwap napisał(a): To tak mam pytanie.. Ponieważ wczoraj sprzedałem punto ale teraz przypomniałem sobie o kilku sprawach: 1.Czy mam dzwonić do Ubezpieczalni i wymówić je czy coś takiego? Czy to jest w interesie kupującego? I ile mam na to czasu? 2. Czy mam wyrejestrowywac auto? Czy to automatycznie stanie się jak on go zarejestruje? Ile mam czasu na to i co mi do tego potrzebne? . 3. To tyczy się nowego auta jak bym kupił czy stare ubezpieczenie poprzedniego właściciela dalej obowiązuje mnie czy mam kupować inne czy coś dopłaca itp? Dziękuję za pomoc!
ad.1. . Najlepiej zgłosić sie do ubezpieczalni osobiście i wymówic ubezpieczenie. Kupujący Twoje autko może jeszcze jeździc na Twoim WYPOWIEDZIANYM ubezpieczeniu jeszcze przez 30 dni. Ty je masz wypowidziec jak najszybciej.
ad. 2. TAK musisz się pojawić z umowa kupna sprzedaży samochodu w Urzędzie Kompunikacji aby podbiła stempel o WYREJESTROWANIU samochodu.
ad.3. ROBI SIĘ ANEKS DO UMOWY. Nowy właściciel może jeździć na TWOIM ubezpieczeniu ale musicie być razem w ubezpieczalni. Wtedy on może dopłacić kasę za ten czas do końca ubezpieczenia.
_________________ ESTIVA Blue@Me 2008 1.4 8V <----- Tu ją możesz zobaczyć
Fix It Again Tomorrow
Ostatnio edytowany przez mario-sz, 04 Mar 2009, 11:37, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#224982 Wysłany:
04 Mar 2009, 11:35; Temat postu: |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
Imię: Adam
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Wersja: Sport
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 08 Lip 2007, Posty: 11772 Pomógł: 13
|
lakikwap napisał(a): 1.Czy mam dzwonić do Ubezpieczalni i wymówić je czy coś takiego? Czy to jest w interesie kupującego? I ile mam na to czasu?
jeśli miałeś AC to możesz wystąpić o zwrot (wypłacana część kwoty - w zalezności od czasu trwania danej polisy) OC z tego co wiem (choć pewny nie jestem) nie jest zwracane
auto musisz wyrejestrować w wydziale komunikacji do 30dni od momentu podpisania umowy 
|
 |
lakikwap |
#225013 Wysłany:
04 Mar 2009, 14:23; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Dziękuje wam za odpowiedzi.
[ Dodano: 04 Mar 2009 14:23 ] właśnie sie dowiedziałem że dopiero po wizycie w wydziale komunikacji i wyrejestrowaniu auta moge przyjśc gadać z ubezpieczalnią..
|
|
Góra |
|
 |
oko21 |
#225122 Wysłany:
04 Mar 2009, 19:33; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Damian
Samochód: Doblo
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Miejscowość: Gliwice Rejestracja: 16 Wrz 2008, Posty: 5496 Pomógł: 26
|
lakikwap napisał(a): właśnie sie dowiedziałem że dopiero po wizycie w wydziale komunikacji i wyrejestrowaniu auta moge przyjśc gadać z ubezpieczalnią..
Niezupełnie. Idziesz do ubezpieczyciela z umową kupna sprzedaży i na tej podstawie rezygnujesz z ubezpieczenia. Nie trzeba najpierw wyrejestrowywać.
|
|
Góra |
|
 |
leonwwa |
#225184 Wysłany:
04 Mar 2009, 21:16; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Paweł
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Syreni Gród Rejestracja: 03 Lut 2009, Posty: 1194 Pomógł: 1
|
Co do wyrejestrowania to jeśli masz 100% pewności że nowy właściciel zarejestruje to wyrejestrowanie odbywa się automatycznie, jestem pewny na 100% ponieważ w zeszłym tygodniu byłem odebrać "twardy dowód" od kropka i chciałem przy okazji wyrejestrować Colta i powiedział mi facet w okienku to co wyżej napisałem.
|
|
Góra |
|
 |
domurst |
#225207 Wysłany:
04 Mar 2009, 22:08; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny Fiat
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Hirschberg Rejestracja: 07 Lut 2008, Posty: 333
|
No właśnie też mi się tak wydawało, ale nie chciałem nikogo w błąd wprowadzić więc nie pisałem. Nowy właściciel ma z tego co pamiętam 30 dni na rejestrację kupionego auta. Wyrejestrowanie starego możesz zrobić, żeby zabezpieczyć się przed ewentualnym nadużyciem z jego strony w ciągu tych 30 dni - np. podjechanie pod dystrybutor i odjechanie bez płacenia czy fotki z fotoradarów
_________________ Moje Punto
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#225227 Wysłany:
04 Mar 2009, 23:44; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Cytuj: Wyrejestrowanie starego możesz zrobić, żeby zabezpieczyć się przed ewentualnym nadużyciem z jego strony w ciągu tych 30 dni - np. podjechanie pod dystrybutor i odjechanie bez płacenia czy fotki z fotoradarów
to to on już może sobie robić od 2.03 bo od tego dnia mam umowe kupna sprzedaży.
A dziś dzwoniłem wszędzie i powiedziano mi że najpierw ide do komunikacji wyrejestrowac autko a potem do ubezpieczalni wymuwić umowe bo inaczej nieda rady. [ Dodano: 04 Mar 2009 23:44 ]Mam jeszcze 1 pytanko, bo szukam w warszawie jakiegoś ładnego p2 ale kiepsko mi idze prawde mówiąc to niemam nawet z czego wybierać... i tak sobie myśle bo często przy salonach stoją używane autka! i niewiecie czy we fiacie też taki jest zwyczaj?? Jeśli tak to napiszcie gdzie w Warszawie można znaleź taki salon ewentualnie komis gdzie stoją jakieś punta.. Ogólnie to z tym komisem przysalonowym extra by było bo itak jak gdzieś bym widział autko fajne to nabank wezme przed zakupem do fiata na oglądnięcie bo sam sie nieznam kompletnie na tym wszystkim.....
|
|
Góra |
|
 |
domurst |
#225284 Wysłany:
05 Mar 2009, 00:56; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny Fiat
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Hirschberg Rejestracja: 07 Lut 2008, Posty: 333
|
Umowę masz, ale w papierach auto nadal stoi na Ciebie i tu tkwi problem - wszystkie "kwity" przyjdą na Ciebie, bo dla urzędu nadal jesteś właścicielem - dopóki nie pójdziesz z tą umową do urzędu i auta nie wyrejestrujesz. Z chwilą kiedy klient rejestruje auto na siebie problem rozwiązuje się sam.
A co do tego co piszesz, że musisz to zrobić to jestem zaskoczony, bo kiedy ja np. wypowiadałem umowę w ubezpieczalni to oprócz umowy kupna/sprzedaży nic ode mnie nie chcieli. Ja osobiście nie wyrejestrowywałem auta i żadnych konsekwencji tego faktu (minęły już blisko 3 lata) nie poniosłem.
_________________ Moje Punto
|
|
Góra |
|
 |
MiSiOn |
#225286 Wysłany:
05 Mar 2009, 01:07; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Województwo: Poza Polską
|
domurst napisał(a): Umowę masz, ale w papierach auto nadal stoi na Ciebie i tu tkwi problem - wszystkie "kwity" przyjdą na Ciebie, bo dla urzędu nadal jesteś właścicielem - dopóki nie pójdziesz z tą umową do urzędu i auta nie wyrejestrujesz. Z chwilą kiedy klient rejestruje auto na siebie problem rozwiązuje się sam.
A co do tego co piszesz, że musisz to zrobić to jestem zaskoczony, bo kiedy ja np. wypowiadałem umowę w ubezpieczalni to oprócz umowy kupna/sprzedaży nic ode mnie nie chcieli. Ja osobiście nie wyrejestrowywałem auta i żadnych konsekwencji tego faktu (minęły już blisko 3 lata) nie poniosłem.
A mnie się wydaje, że nie zgłasza się w WK wyrejestrowania auta tylko fakt jego sprzedaży. Przynajmniej ja tak robiłem miesiąc temu.
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#225388 Wysłany:
05 Mar 2009, 15:00; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
mniejsza z tym jak będe u siebie w mieście to go wyrejestruje mam na to 30 dni. BO chyba w innym mieście tego zrobić niemoge co????
Ponawiam pytanko gdzie moge w Warszawie natknąć sie na jakiś komis gdzie znajde punta (chodzi mi jakieś przykomisowe) wie kto?? Pozdrawiam!!
|
|
Góra |
|
 |
charlie |
#225390 Wysłany:
05 Mar 2009, 15:23; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Wlkp Rejestracja: 10 Lip 2008, Posty: 449
|
Przerabialem to  . Przy sprzedazy auta kupujacy podpisal mi takze oswiadczenie, ze rezygnuje z mojego ubezpieczenia, oczywiscie dalem mu OC, bo musi miec dokument ze sobą. Nazajutrz poszedłem do wydzialu komunikacji z umowa, przybili pieczatke o wyrejestrowaniu i nastepnie z tą podpieczętowaną umową do ubezpieczlani (akurat to bylo PZU), ktore mi zwrocilo pieniadze za OC, zwrot za pełne miesiace do konca umowy (czyli jak np dzis jest 5 marca, to zwrot bedzie od kwietnia ... do konca umowy).
Dobrze jest jako wlasciciel-sprzedajacy wypowiedziec swoje ubezpieczenie, poniewaz jesli sie tego nie zrobi, a kupujacy tez nie wypowie umowy ( z takich czy innych przyczyn, a bywa tak, ze umowa jest pisana bez wypelniania daty, ja wpisuje, ale inni nie) to takie ubezpieczenie OC trwa i pewnego dnia moze sie okazac, ze nikt nie wypowiedzial, i przyjdzie przekaz do zaplaty OC na auto, ktorego juz nie mamy. Wiec trzeba isc, załatwiac, wypowiadać umowe, wiec lepiej zalatwic wszystkie formalnosci od reki i miec swiety spokoj.
_________________ ,,Nigdy nie kłóćcie sie idiotą, ponieważ ten idiota najpierw sprowadzi rozmówcę do swojego poziomu, a później pokona Was doświadczeniem''.
fiat punto II SX 1.2 8V http://fiatpunto.com.pl/topic9917.html
nie dziękuj , klikaj pomógł
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#225724 Wysłany:
06 Mar 2009, 15:01; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Ponawiam pytanko gdzie moge w Warszawie natknąć sie na jakiś komis gdzie znajde punta (chodzi mi jakieś przykomisowe) wie kto?? Pozdrawiam!!
|
|
Góra |
|
 |
mario-sz |
#225741 Wysłany:
06 Mar 2009, 15:54; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#225757 Wysłany:
06 Mar 2009, 17:27; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Stary dzieki bardzo za linki ale allegro znam dosłownie na pamięć jeśli chodzi o 3d punto 2 z mazowieckiego  i dla tego pytam o komisy bo nie wierzę że w tak dużym mieście jak stolica jest tak mało punt do sprzedania!
|
|
Góra |
|
 |
mario-sz |
#225760 Wysłany:
06 Mar 2009, 17:34; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Wygląda na to, że sa to dobre auta i nikt nie chce się ich pozbywać ........
POWODZENIA W SZUKANIU Pozdrawiam Mariusz
_________________ ESTIVA Blue@Me 2008 1.4 8V <----- Tu ją możesz zobaczyć
Fix It Again Tomorrow
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#226376 Wysłany:
08 Mar 2009, 16:35; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Czy ktokolwiek widział lub wie coś o tych salonach fiata (dokładnie czy jest tam też komis z autami używanymi..)
1. Połczyńska 33
2. Pierwszego Sierpnia 10
3. Jubilerska 6
4. Rydygiera 6
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 18 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|